facebook
sanatate„Autotest” pentru alergeni în alimente

„Autotest” pentru alergeni în alimente

-

Dacă cineva cu alergie la arahide ingerează accidental urme de arahide, aceasta poate avea consecințe grave sau chiar fatale. Cercetătorii Wageningen au dezvoltat un test simplu pe care consumatorii îl pot folosi pentru a testa alimentele pentru anumiți alergeni, la fața locului, și pot vizualiza rezultatele detaliate ale testelor pe smartphone-ul lor. Oamenii de știință lucrează la teste similare pentru fermieri și producători pentru a detecta substanțele toxice din alimente.

Un număr din ce în ce mai mare de copii și adulți au o alergie alimentară. „Oamenii pot fi alergici la aproape orice tip de alimente. Alergia poate fi ușoară, dar și foarte severă sau chiar poate pune viața în pericol a celui cu astfel de alergie”, declara cercetătoarea Wageningen, Gina Ross. Nu este întotdeauna clar când alimentele conțin un alergen.

„Autotestul este un mini-laborator portabil care face ca analiza chimică să fie accesibilă tuturor. Acest lucru ne permite să democratizăm știința”.

În fabrici, diferite alimente pot intra în contact unele cu altele, provocând contaminarea încrucișată. Particulele foarte mici de arahide sau nuci pot ajunge în alte alimente prin aer. Prin urmare, mulți producători de alimente declară pe ambalaj că un produs „poate conține” urme de arahide, nuci etc. Ross spune că mulți producători de alimente fac tot posibilul pentru a evita contaminarea încrucișată, dar că uneori acest lucru se întâmplă accidental.

Probă de biscuiți

În ultimii ani, Gina Ross a dezvoltat un autotest simplu pe care consumatorii îl pot utiliza pentru a verifica dacă există urme de arahide sau alune într-un produs. Luați un mic eșantion din ceea ce doriți să mâncați, cum ar fi un biscuit. Îl puneți în testul, care se numește imunotest. Dacă există alergeni în eșantion, o linie neagră va apărea pe banda de test în câteva minute, împreună cu o linie de control. Puteți conecta testul la smartphone-ul dvs. cu un suport special. Rezultatele detaliate ale testelor, cum ar fi cantitatea de alergeni din eșantion, vor fi afișate pe ecran. Dacă nu apare nicio linie, puteți mânca în siguranță produsul. Linia de control va fi vizibilă, ceea ce indică faptul că testul a fost efectuat corect.

Folosind anticorpi

Testul lui Ross este foarte ușor de utilizat. „Un student în vârstă de 15 ani care s-a întâmplat să facă un scurt stagiu la noi a putut folosi testul fără probleme după o scurtă explicație într-un manual în stil IKEA.” Tipul de test pe care l-a folosit cercetătorul, un test imunologic, detectează alergenii folosind anticorpi. Testele pentru coronavirus utilizează același principiu pentru detectarea coronavirusului. Testele de sarcină fac la fel, dar detectează hormoni.

Anticorpii sunt proteine care ne apără corpul. Se atașează de intruși precum alergeni sau viruși și îi fac inofensivi. În autotest, a fost creată o linie cu anticorpi specifici pentru un anumit alergen. Un al doilea anticorp din soluție este marcat cu nanoparticule de carbon și leagă, de asemenea, alergenul. O particulă de carbon de pe linia de test nu poate fi văzută cu ochiul liber, dar multe particule la un loc fac ca linia să devină neagră și testul să fie pozitiv.

Tehnologie 3D cool

„Testul conține toate echipamentele dintr-un laborator în miniatură: este un mini-laborator portabil”, spune Ross. Testul și suportul telefonului sunt realizate din plastic alb translucid. Cercetătorul le-a realizat personal cu o imprimantă 3D. „Tehnologia 3D este foarte interesantă. Este foarte distractiv să desenezi și să concepi ceva și să-l poți ține în mână în câteva ore.”

„Testul conține toate echipamentele dintr-un laborator în miniatură: este un mini-laborator portabil.” Foto: Gina Ross.

Ross a utilizat și informații despre tehnicile și cunoștințele necesare de la colegii care au efectuat cercetări conexe la Universitatea Linköping din Suedia. Cercetarea ei face parte dintr-un mare proiect UE, FoodSmartphone, în cadrul căruia 11 candidați la doctorat din diferite institute de cercetare europene au dezvoltat teste pentru verificarea siguranței și calității alimentelor folosind smartphone-uri. În plus față de testele imuno cu citiri optice ale smartphone-ului, au folosit aptameri pentru identificare și o citire electrochimică pentru test.

Testele nu sunt doar pentru consumatori: ele vor fi disponibile, de asemenea, pentru fermieri și industria alimentară. De exemplu, la Universitatea din Belfast a fost dezvoltat un test care permite producătorilor de crustacee să măsoare toxinele naturale din midii, iar cercetătorii de la Universitatea din Praga au dezvoltat un test pentru măsurarea reziduurilor de pesticide din fructe și legume.

Acasă și la fermă

„Punerea acestei tehnologii la dispoziția tuturor prin utilizarea unui smartphone o face foarte accesibilă. Marele avanrtaj este că acest lucru ne permite să democratizăm știința, în special chimia analitică, și să o punem în mâinile utilizatorului. Majoritatea oamenilor nu mai au tangență cu subiecte precum chimia și biologia după școala secundară, dar, fără să știe, o folosesc atunci când fac un test de sarcină, de exemplu”, spune Ross.

Ea crede că ar putea exista un număr din ce în ce mai mare de auto-teste ușor de realizat în viitor, precum cele pentru gripă și alte afecțiuni. „Oamenii nu vor mai trebui să meargă la medic pentru un diagnostic, ci doar pentru tratament. Puteți vedea că această dezvoltare este deja în curs cu auto-testele pentru coronavirus.”

Autotestele pentru siguranța și calitatea alimentelor sunt, de asemenea, ideale pentru utilizare de către fermierii și producătorii de alimente din țările cu venituri mici. „Nu necesită echipamente de laborator scumpe și extinse. Și tehnologia funcționează în continuare bine, chiar dacă aveți un smartphone vechi. Am încercat-o pe un model vechi pe care nu l-am mai folosit de mult timp. ”

Detectarea toxinelor

Dezvoltarea autotestului a făcut parte din cercetarea doctorală a lui Ross la Wageningen Food Safety Research. A finalizat-o în trei ani și jumătate în loc de patru și cu o distincție cum laude. Autotestul pentru urmele de arahide și alune din biscuiți nu este încă în producție; sunt necesare mai întâi cercetări suplimentare. S-ar putea să existe un proiect suplimentar în programul științific European Horizon 2020.

Ross va continua acum ca cercetător la catedra Wageningen Organic Chemistry. „În proiectul UE PhotonFood , voi dezvolta teste pentru a detecta micotoxinele și toxinele din ciuperci, în alimente. Aceste toxine pot apărea în toate tipurile de produse alimentare, inclusiv în cereale.” Intenția este ca fermierii și producătorii de alimente să poată folosi testele singuri.

„Testele se bazează pe detectarea cu un spectrometru infraroșu portabil. În ultimii ani am lucrat cu alergeni și acum aștept cu nerăbdare să aflu mai multe despre micotoxine. ”

DIN ACTUALITATE

Alimente proaspete mai mult timp datorită „distrugătorului de bacterii” găsit în gustările de carne fermentată

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea RMIT din Melbourne, Australia, aceștia au arătat cum un compus care anihilează bacteriile periculoase întâlnit în Nem Chua -...

Peste 275.000 lei amenzi applicate de ANPC în Piața Ceair din Pitești

Controalele echipelor mixte de control ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) Regiunea Sus-Muntenia Ploiești au continuat. Au fost efectuate acțiuni de verificare, de această...

ASAS: prețul cărnii de porc va crește cu 25% în Europa

Preţul cărnii de porc va creşte în Europa cu aproximativ 25% în următorii ani, din cauza cererii de pe piaţa chineză. Declarația îi aparține preşedintelui...

Din aceiasi categorie

Alimente proaspete mai mult timp datorită „distrugătorului de bacterii” găsit în gustările de carne fermentată

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea RMIT din Melbourne, Australia, aceștia au arătat cum un compus care anihilează bacteriile periculoase...

Peste 275.000 lei amenzi applicate de ANPC în Piața Ceair din Pitești

Controalele echipelor mixte de control ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) Regiunea Sus-Muntenia Ploiești au continuat. Au fost efectuate...

ANSES: „Avem întrebări despre nanomateriale”

Având în vedere recenta hotărâre privind dioxidul de titan, autoritățile franceze au extins avertismentul și au cerut prudență cu...

Soluții pentru reducerea consumului de apă și a emisiilor de carbon pentru sectorul produselor lactate

Tetra Pak s-a angajat să atingă un nivel zero al emisiilor nete de CO2 până în 2030 și să...

ASAS: prețul cărnii de porc va crește cu 25% în Europa

Preţul cărnii de porc va creşte în Europa cu aproximativ 25% în următorii ani, din cauza cererii de pe...

ANPC: Probleme mari cu micii de la Dedulești

Echipe mixte de control ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) Regiunea Sus-Muntenia Ploiești, au întreprins o serie de...

Produsele chimice PFAS „dăunătoare sănătății” sunt „răspândite” în ambalajele de unică folosință

Un nou studiu a evidențiat utilizarea „pe scară largă” a substanțelor perforoalchil și poliforoalchil (PFAS), „dăunătoare sănătății”, în ambalajele...

Salata cu icre de știucă de Tulcea, protejată şi recunoscută în UE

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul de...

Stirile ultimelor 7 zile

Alimente proaspete mai mult timp datorită „distrugătorului de bacterii” găsit în gustările de carne fermentată

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea RMIT din Melbourne, Australia,...

Peste 275.000 lei amenzi applicate de ANPC în Piața Ceair din Pitești

Controalele echipelor mixte de control ale Comisariatului Regional pentru...

ANSES: „Avem întrebări despre nanomateriale”

Având în vedere recenta hotărâre privind dioxidul de titan,...

Conferinte si Webinarii RO.aliment

Cum putem curăța laptele de celulele somatice?

Preocuparea pentru calitatea materiei prime în industria lactatelor este tot mai mare în ultimii ani. Tot mai multe companii...

Recrutare în industria alimentară | 7 – 8 iulie 2021 🟦 RO.aliment JOBS 2021

RO.aliment JOBS, evenimentul creat special pentru a accelera recrutarea în industria alimentară, conectând candidați cu firmele ce caută să...

Reducerea costurilor operatorilor, prin digitalizarea activităților ANSVSA

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) are în curs mai multe proiecte prin care vor fi...

Dezbatere la RO.aliment Show: NUTRI-SCORE | Viziunea ANPC și ARC

Comisia Europeană (C.E.) și-a anunțat intenția de a impune un sistem de etichetare a alimentelor unitar în rândul tuturor...

Industria lactatelor – detectarea pierderilor de produs și optimizarea procesului

Compania Hach Lange, unul dintre furnizorii de soluții inovatoare pentru administrarea mai eficientă a resurselor de apă, este partener...

Care sunt sistemele de management al calității și siguranței alimentului în Agricola Bacău, afli la RO.aliment SHOW

Iacob Marinel, managerul departamentului de calitate din cadrul grupului Agricola, va detalia ce sisteme de management al calității și...

Beneficiile digitalizării în industria alimentară prezentate de Testo Romania la ROA SHOW 2021

Horațiu Bașa, CEO Testo România, va prezenta beneficiile digitalizării în industria alimentară pe 17 și 18 mai la RO.aliment...

Descoperim împreună provocările și beneficiile momentului în sectoarele alimentare – PROGRAM și TEMATICĂ ROA SHOW 2021

Liderii din sectorul alimentar, al băuturilor și al suplimentelor alimentare se întâlnesc în numai patru zile la RO.aliment SHOW...

Mihaela Bilic a confirmat participarea la RO.aliment SHOW 2021

Medicul primar diabet și boli de nutriție Mihaela Bilic va explica de ce pâinea este un aliment esențial pentru...

ROA SHOW: “Tendințe și inovație în industria de panificație. Brutăria rustică artizanală la nivel industrial”

Până în urmă cu câțiva ani, alăturarea cuvintelor „brutărie” „rustică” „artizanală” și „industrial” în aceeași propoziție părea mai mult...

Alte știri din aceiași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă

Skip to toolbar