facebook
Wednesday, June 7, 2023
StiriBauturiNutri-Score 3.0? Ultima actualizare a algoritmului ar putea muta...

Nutri-Score 3.0? Ultima actualizare a algoritmului ar putea muta băuturile pe bază de lapte de la A la D

-

În urma unei actualizări a algoritmului Nutri-Score la sfârșitul anului trecut, Franța a anunțat o alta. De data aceasta, este vorba despre băuturi și în special despre clasificarea băuturilor pe bază de lapte cu niveluri ridicate de zaharuri, a băuturilor cu conținut scăzut de zahăr și a băuturilor cu îndulcitori nenutritivi.

O nouă actualizare a algoritmului a fost adoptată pentru schema de etichetare nutrițională Nutri-Score aplicabilă părții din față a ambalajului. Spre deosebire de actualizarea algoritmului din 2022, care s-a concentrat pe alimente generale, această ultimă actualizare se referă la băuturi.

Clasificarea actuală Nutri-Score a băuturilor cu conținut ridicat de zahăr va rămâne aceeași, dar sunt în curs modificări pentru clasificarea băuturilor pe bază de lapte cu niveluri ridicate de zaharuri, băuturi cu conținut scăzut de zahăr și băuturi cu îndulcitori nenutritivi (NNS).

Algoritmul pentru băuturi a fost actualizat

Modificările algoritmului au fost recomandate de Comitetul științific pentru Nutri-Score (ScC) – o instituție transnațională formată din reprezentanți din Belgia, Franța, Germania, Luxemburg, Țările de Jos, Spania și Elveția – și au fost adoptate la 30 martie 2023.

Una dintre cele mai mari modificări aduse evaluării băuturilor de către Nutri-Score se referă la lapte, băuturi pe bază de lapte, băuturi pe bază de lapte fermentat și băuturi pe bază de plante, care acum urmează să fie incluse în categoria băuturilor. Anterior au fost evaluate ca aliment. Această modificare este concepută pentru a clasifica mai bine laptele și băuturile pe bază de lapte, în special cele care conțin un nivel ridicat de zahăr.

O altă mare schimbare este includerea unei componente specifice pentru utilizarea NNS, care va genera „puncte negative”. ScC consideră că această modificare va permite alinierea între clasificarea Nutri-Score și recomandările de sănătate publică cu privire la NNS.

Schema de etichetare nutrițională Nutri-Score a fost dezvoltată în Franța în 2017. Algoritmul său clasează alimentele de la -15 pentru cele mai „sănătoase” produse la +40 pentru cele „mai puțin sănătoase”. Pe baza acestui scor, produsul primește o literă cu un cod corespunzător: de la verde închis (A) la roșu închis (F).

În general, ScC speră că modificările vor clasifica mai bine băuturile în funcție de conținutul lor de zahăr, în special pentru băuturile care conțin puțin zahăr.

Ce impact va avea actualizarea Nutri-Score asupra băuturilor non-lactate?

Conform noilor modificări, apa va fi singura băutură care poate obține cel mai mare scor Nutri-Score A. Toate celelalte băuturi, inclusiv băuturile naturale cu conținut scăzut de calorii, vor fi clasificate între B și E.

Băuturile îndulcite cu cantități foarte limitate de zahăr (<2g/100ml) vor putea obține o clasificare îmbunătățită (B), în timp ce cele, cu un conținut mai mare de zahăr vor rămâne în zona D/E, ceea ce va ajuta la o mai bună distincție a băuturilor pe baza continutul de zahar.

Băuturile pe bază de plante, inclusiv alternativele de lapte din soia, ovăz, orez sau altele, nu mai pot fi clasificate A. În schimb, în funcție de compoziția lor nutrițională, vor fi clasificate de la B la E.

Clasificarea sucurilor de fructe rămâne neschimbată, iar în cea mai mare parte ating un C (cu unele clasate B și câteva D) în funcție de conținutul lor de zahăr. Majoritatea conțin 9-10g/100ml sau 15-16g/100ml. Aceasta înseamnă că, deși sucurile de fructe pot conține vitamine, conținutul ridicat de zahăr le poate împinge în categoriile C sau D.

Laptele: degresat și semi-degresat are cel mai favorabil scor

În ceea ce privește impactul algoritmului Nutri-Score asupra laptelui și a băuturilor pe bază de lapte, laptele degresat și semi-degresat poate fi clasificat în clasele „cele mai favorabile” disponibile pentru băuturi (în afară de apă).

Obiectivul aici este de a permite diferențierea între diferitele formate de lapte în funcție de conținutul lor de grăsimi și zahăr, a explicat Serge Hercberg, profesor de nutriție la Facultatea de Medicină a Universității Sorbonne Paris Nord, a cărui activitate a stat la baza Nutri-Score original. Aceasta înseamnă că laptele degresat și parțial degresat sunt în mare parte în categoria B, iar laptele integral (plin cu grăsime) în categoria C. „ Unele sortimente de lapte integral de la alte animale decât vacile pot avea o compoziție nutritivă diferită (în special în acizii grași saturați), care îi poate determina să se orienteze către categorii inferioare”, a explicat Hercberg.

Băuturile pe bază de lapte – o categorie care include laptele aromat sau îndulcit – nu mai pot fi clasificate ca A sau B în Nutri-Score, așa cum se făceau anterior. În schimb, este probabil ca acestea să fie clasificate în medie ca D/E (sau C pentru cele cu conținut mai scăzut de zahăr).

În mod similar, băuturile pe bază de lapte fermentat (inclusiv băuturile cu iaurt îndulcite și aromate) nu mai pot fi clasificate A, așa cum au fost anterior. În funcție de conținutul lor de zahăr, ele se vor clasa C sau E.

Și, în sfârșit, amestecurile de cacao pudră, cafea sau cicoare trebuie incluse ca băuturi pentru Nutri-Score dacă declarația lor nutrițională (la 100 ml) este raportată „la cum sunt consumate” (adică, după ce au fost amestecate cu lapte sau apă) și nu „cum sunt vândute”.

Laptele ar trebui să atingă un Nutri-Score A”

Actualizarea algoritmului a primit critici din partea industriei, mai ales pentru reclasificarea laptelui dintr-un aliment într-o băutură, precum și pentru faptul că unele produse din lapte degresat scad de la A la B și laptele integral la C.

„Laptele este un produs alimentar de bază care oferă o mulțime de nutrienți. Cu toate acestea [sub noul algoritm], nu poate primi nota A”, a declarat Stephan Peters, care se ocupă de partea de nutriție la legea alimentară în cadrul Asociației Olandeze a Produselor de Lactate (NZO), pentru FoodNavigator.

Peters este de acord că băuturile îndulcite cu zahăr ar trebui să aibă un scor mai mic decât A sau B, dar nu și laptele. „Este foarte important ca oamenii să bea lapte, în special pentru tineri pe măsură ce cresc, deoarece acesta oferă nutrienți esențiali. Este un pic nebunesc ca membrii comitetului au ales ca [laptele] să nu aibă un punctaj A. ”

Amendamentele algoritmului au produs reacții și pe rețelele de socializare, unde directorul New Nutrition Business, Julian Mellentin, a scris pe Twitter că, în conformitate cu noul algoritm, Nutri-Score ar clasifica laptele integral drept „mai puțin sănătos” decât Coke Zero.

Frédéric Leroy, profesor de știință alimentară și biotehnologie la Brije Universiteit din Bruxelles, a apelat și el pe Twitter pentru a deplânge schimbarea algoritmului. Pentru Leroy, actualizarea face ca, în prezent, categoria de băuturi să fie „și mai proastă decât era deja”: „Bye-bye A scor pentru produsele lactate.”

Știri false?

Dar pentru Hercberg de la Universitatea din Sorbona, trecerea laptelui, a băuturilor pe bază de lapte, a băuturilor pe bază de lapte fermentat și a băuturilor pe bază de plante la categoria „băuturi” este logică, deoarece acestea sunt lichide. În plus, mișcarea permite o mai mare consecvență cu recomandările generației de ghiduri alimentare bazate pe alimente, a spus el pentru această publicație.

De asemenea, ajută consumatorii să facă distincția între laptele degresat și semi-degresat (Nutri-Score B), laptele integral (Nutri-Score C) și laptele aromat sau îndulcit (Nutri-Score D și E, dar care au fost clasificate anterior A sau B). ).

În ceea ce privește faptul că laptele integral ar avea un scor mai slab decât Coca-Cola Zero, Hercberg consideră această informație drept o știre falsă. În timp ce anterior Coke Zero a obținut un B, acum se trece la un C, despre care profesorul a spus că este mai în concordanță cu noile ghiduri alimentare.

„De fapt, toate băuturile carbogazoase care conțin NNS sunt cel puțin C, sau chiar D sau E pentru cei care amestecă NNS cu zahăr. ”

În general, ScC speră că noul algoritm va consolida eficacitatea Nutri-Score de a clasifica alimentele și băuturile în conformitate cu principalele recomandări dietetice ale țărilor europene.

Pentru țările care au adoptat deja Nutri-Score, acestea vor avea timp de la sfârșitul anului 2023 până la sfârșitul anului 2025 să se adapteze la noul algoritm.

DIN ACTUALITATE

Un nou tip de folie reciclabilă pentru ambalare

ProAmpac a introdus o nouă folie reciclabilă pe bază de PE, ambalajul ProActive Recyclable R-2200D Easy-Peel Open. R-2200D oferă consumatorilor o experiență „fără bătăi de...

Știrile ultimelor zile

Un nou tip de folie reciclabilă pentru ambalare

ProAmpac a introdus o nouă folie reciclabilă pe bază de PE, ambalajul ProActive Recyclable R-2200D Easy-Peel Open. R-2200D oferă consumatorilor...

Ashwagandha: Experții apără produsul pe fondul preocupărilor legate de siguranță

Industria a respins cu vehemență o evaluare a autorităților care a condus la interzicerea ashwagandha în Danemarca și a...

Dulciurile câștigă competiția cu fructele în alimentația copiilor

Dulciurile sunt incluse în alimentaţia zilnică a 9 din 10 copii, în timp ce doar 5 din 10 consumă...

A fost autorizată introducerea pe piață a celiobozei

A fost adoptat REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2023/943 AL COMISIEI din 11 mai 2023, de autorizare a introducerii...

Este timpul să ne concentrăm pe alimentele și băuturile pentru consumatorii în vârstă

Există o mare oportunitate pentru industria alimentară și a băuturilor de a lansa produse și ingrediente care ajută la...

Dioxidul de titan: gura, prima cale de intrare în sânge

Cercetătorii INRAE, în colaborare cu LNE (Laboratorul Național de Metrologie și Testare), au demonstrat că nanoparticulele care alcătuiesc aditivul...

MNNS 2023: Două zile de „delicii” intelectuale, bucurie, relaxare și conectare

E diția a 5-a a Conferinței Internaționale Maratonul NNS – Nutriție. Nutrienți. Sănătate, desfășurată în perioada 21-23 mai, la Hotel...

Instanța a decis suspendarea aplicării sancțiunilor date Grupului Lactalis de Consiliul Concurenței

Curtea de Apel București a hotărât să suspende punerea în aplicare a amenzilor date de Consiliul Concurenței firmelor Albalact,...

Știrile ultimelor 7 zile

Ashwagandha: Experții apără produsul pe fondul preocupărilor legate de siguranță

Industria a respins cu vehemență o evaluare a autorităților...

Dulciurile câștigă competiția cu fructele în alimentația copiilor

Dulciurile sunt incluse în alimentaţia zilnică a 9 din...

A fost autorizată introducerea pe piață a celiobozei

A fost adoptat REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE)...

Este timpul să ne concentrăm pe alimentele și băuturile pentru consumatorii în vârstă

Există o mare oportunitate pentru industria alimentară și a...

Dioxidul de titan: gura, prima cale de intrare în sânge

Cercetătorii INRAE, în colaborare cu LNE (Laboratorul Național de Metrologie și Testare), au demonstrat că nanoparticulele care alcătuiesc aditivul...

MNNS 2023: Două zile de „delicii” intelectuale, bucurie, relaxare și conectare

E diția a 5-a a Conferinței Internaționale Maratonul NNS – Nutriție. Nutrienți. Sănătate, desfășurată în perioada 21-23 mai, la Hotel...

Instanța a decis suspendarea aplicării sancțiunilor date Grupului Lactalis de Consiliul Concurenței

Curtea de Apel București a hotărât să suspende punerea în aplicare a amenzilor date de Consiliul Concurenței firmelor Albalact,...

ANPC în război cu Magiunul de Topoloveni

Bibiana Stanciulov, cea care a readus la viață Magiunul de Topoloveni, îl anunță pe șeful ANPC, Horia Constantinescu, că...

România se alătură EFSA în campania europeană de stopare a pestei porcine africane (#StopASF)

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) colaborează cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și în...

Noua Zeelandă pierde o bătălie de opt ani pentru mierea de manuka

O cerere de înregistrare a mierii de manuka, ca brand certificat, a fost refuzată de Oficiul de Proprietate Intelectuală...

Bel, câștigătoarea premiului Energ’IAA 2023

Premiul Energ'IAA, care recompensează o companie agroalimentară exemplară în ceea ce privește „sobrietatea” energetică și decarbonizarea, a fost acordat...

În ghidul recent lansat, OMS sfătuiește să nu folosească îndulcitori fără zahăr pentru controlul greutății

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat un nou ghid privind îndulcitorii fără zahăr (NSS), care face recomandări împotriva...

Cea mai importantă inovație pe segmentul capacelor borcanelor din ultimii 75 de ani

Industria alimentară germană devine prima din Europa care a îmbrățișat această inovație. Compania americană din spatele EEASY Lid -...

Colagenul – următoare „tendință” în alimente și băuturi funcționale după CBD?

Tendința fortificării alimentelor cu colagen a crescut în ultimii ani și Romain Quillot, co-fondatorul brandului de alimente și băuturi...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă