facebook
Tuesday, March 5, 2024
AmbalajeEtichetarePeisajului etichetării este expus riscului de turbulențe suplimentare în...

Peisajului etichetării este expus riscului de turbulențe suplimentare în 2024

-

Pe fondul congruenței incertitudinii sociopolitice și a necesităților legale, un mare semn de întrebare planează asupra modului în care mărcile se pot pregăti cel mai bine pentru cerințele de etichetare din 2024.

Cu noile reglementări care urmează să intre în vigoare, împreună cu potențiale noi politici guvernamentale ce se prefigurează la orizont, mărcile ar putea avea nevoie să-și adapteze etichetarea. Pe fondul congruenței incertitudinii sociopolitice și a necesităților legale, un mare semn de întrebare planează asupra modului în care mărcile se pot pregăti cel mai bine pentru cerințele de etichetare din 2024.

„2024 ar putea fi un an turbulent pentru actualizările și modificările etichetării produselor alimentare”, a declarat Brigid McKevith, șeful departamentului de reglementare la compania Ashbury, pentru FoodNavigator.

Etichetarea alimentelor astăzi

„Ritmul schimbării este lent, iar companiile își adaptează procesele și etichetarea pentru a se conforma schimbărilor.”

Reglementările privind alimentele cu conținut ridicat de grăsimi, sare și zahăr (HFSS) pot veni cu restricții noi privind promovarea și plasarea produselor HFSS în magazinele de vânzare cu amănuntul și online.

Schimbările determinate de mediu modelează, de asemenea, spațiul de etichetare.

„Țintele de reciclare și ambalare creează frustrare, în special pentru exportatori”, a spus McKevith. „Fiecare țară este unică, necesită declarații și simboluri specifice, necesită mai mult spațiu pe etichetă și complică și mai mult ambalarea multilingvă”, a continuat McKevith. Mediul actual de etichetare poate crește, de asemenea, costurile de ambalare pentru producători.

„Există multă presiune asupra mărcilor pentru a utiliza PET și a elimina plasticul de unică folosință din lanțurile de aprovizionare”, a adăugat McKevith. În timp ce acest lucru creează cerere, oferta nu poate ține pasul, prezentând o altă provocare pentru companiile alimentare și băuturi.

Etichetarea avansată a datelor și inovația digitală

În ciuda obstacolelor de etichetare pentru producători, există mai multe oportunități în sectorul de astăzi. Pe parcursul anului 2023, comercianții cu amănuntul și mărcile au continuat să se concentreze pe colectarea și gestionarea eficientă a datelor de mediu, a adăugat McKevith. Speranța este că înțelegerea din ce în ce mai mare în acest spațiu va permite o raportare mai solidă și standardizată privind durabilitatea, care poate fi prezentată printr-o abordare unică a etichetării carbonului.

Inovația digitală evoluează și oferă noi modalități de a intra în legătură cu consumatorii. Noile reglementări privind vinurile din Uniunea Europeană (UE) care au intrat în vigoare la 8 decembrie 2023 vor permite furnizarea de informații despre ingrediente și nutriționale în afara etichetei, cum ar fi prin intermediul unui cod QR.

Aprobarea la nivelul UE propune „o nouă direcție de deplasare în care mai multe informații pot fi furnizate digital”, a spus McKevith. Deși acest lucru prezintă zone de creștere, accesibilitatea rămâne o provocare cheie pentru moment.

Protejarea planetei

„Sănătatea planetei și sănătatea oamenilor” sunt cele două forțe directoare din spatele schimbărilor de etichetare a alimentelor. Prin urmare, actualizările gravitează în principal în jurul accesibilității, sănătății și mediului.

„Accesul global la surse de alimente sigure, accesibile și sigure a fost supus unui stres sever în ultimii ani, în principal din cauza războiului din Ucraina și acum din Orientul Mijlociu, precum și a inflației globale în creștere”, a detaliat McKevith.

Urmează modificări de etichetare legate de mediu. Industria va vedea în curând implementarea schemelor de returnare și actualizări de etichetare deja în curs.

Privind în 2024, ceea ce este clar este că „accentul de reglementare și de aplicare asupra afirmațiilor de mediu va continua”. Mai multe reguli precum reglementările UE privind defrișarea afectează deja circulația mărfurilor care nu se conformează, a declarat McKevith și sunt anticipate.

Prioritizarea sănătății

În ceea ce privește schimbările legate de sănătatea umană, etichetarea alergenilor este încă un subiect semnificativ.

„Este de făcut de-a lungul lanțului de aprovizionare”, a menționat McKevith. Domeniile cheie de interes se referă la o mai bună înțelegere a potențialelor surse de alergeni și a riscului de contaminare încrucișată, o gestionare adecvată, astfel încât consumatorii să poată lua decizii de cumpărare în cunoștință de cauză și o mai bună conștientizare a riscurilor de contaminare încrucișată.

În septembrie 2023, Agenția pentru Standarde Alimentare (FSA) a lansat un ghid actualizat pentru etichetarea precaută a alergenilor pentru a sprijini întreprinderile din acest domeniu. A existat, de asemenea, o anumită atenție a presei axată pe confuzia dintre produsele vegane și cele fără carne. „Deși nu se așteaptă nicio mișcare majoră aici, este un spațiu pe care să-l urmăriți și mărcile să își ia în considerare propria politică pentru a asigura claritate pentru consumatori ”, a adăugat McKevith.

„Adăugarea de zaharuri este din nou în vizor”, a remarcat McKevith, ca parte a strategiei generale de sănătate publică din UE. Pe măsură ce Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a finalizat recent evaluările referitoare la zahăr, ne putem aștepta să vedem conversația despre acestea evoluând în 2024, fapt „care ar putea duce la eliminarea zaharurilor adăugate din zaharurile totale și etichetate ca atare”, a adăugat McKevith. În consecință, europenii pot vedea o revizuire a mențiunilor legate de zahăr. „Mesajele către consumatori s-ar concentra pe reducerea acestui lucru din dieta lor”, a adăugat McKevith.

Mărcile care folosesc stevia ca alternativă la zahăr trebuie să fie conștiente de schimbările viitoare de etichetare.

„Noile reguli necesită etichetare diferită în funcție de sursa steviei, adăugând complexitate lanțului de aprovizionare”, a adăugat McKevith. Interesul în domeniu persistă în continuare în urma rapoartelor recente despre îndulcitori, cum ar fi informațiile IARC despre aspartam și abordarea OMS asupra îndulcitorilor. „Aceste rapoarte au fost atent analizate și este puțin probabil să conducă la schimbări de reglementare pe termen scurt, dar pot influența presiunile asupra listelor de ingrediente curate și a alimentelor mai puțin procesate”, a spus McKevith.

„Ultra Processed Foods (UPFs) este un cuvânt la modă în întreaga industrie”, a spus McKevith. „Deși nu ne așteptăm să existe vreo schimbare legală reală, mărcile și comercianții cu amănuntul simt presiunea și își actualizează politicile privind aditivii alimentari”, a spus McKevith.

DIN ACTUALITATE

Ambalaje din fibre reciclabile cu barieră înaltă

ProAmpac a lansat o soluție reciclabilă pe bază de fibre cu barieră înaltă, concepută pentru aplicații de termoformare. ProActive Recyclable FibreSculpt este potrivit pentru diverse...

Știrile ultimelor zile

Ambalaje din fibre reciclabile cu barieră înaltă

ProAmpac a lansat o soluție reciclabilă pe bază de fibre cu barieră înaltă, concepută pentru aplicații de termoformare. ProActive Recyclable...

Contabilizarea costului pierderii biodiversităţii

Poți pune un preț pe pierderea biodiversității? Aceasta este întrebarea pusă de economiștii de la Wageningen Economic Research, deoarece...

Ce urmează pentru sustenabilitatea corporativă după amânarea votului în PE?

După abținerea anunțată a Germaniei și Italiei, votul pentru o parte cheie a legislației europene de „due diligence” care...

Noi tehnologii care pot face alimentele procesate atât mai sănătoase, cât și mai durabile

Cercetătorii au dezvoltat un ingredient bogat în fibre, făcut din subproduse vegetale pentru a fi folosit în burgeri vegani...

STUDIU: Doar consumul de legume, „nu este suficient” pentru a reduce riscul cardiac

Un aport suficient de legume este important pentru menținerea unei alimentații echilibrate și evitarea unei game largi de boli....

Axa intestin-creier pe un cip: o cale mai rapidă către alimente care promovează sănătatea creierului

Ce este axa intestin-creier și ce rol joacă alimentele în ea? Relația dintre alimente și sănătatea creierului este deja...

Este macauba o alternativă prietenoasă cu pădurile tropicale la uleiul de palmier?

Uleiul de palmier este ieftin de produs în cantități mari, dar metodele de producție nesustenabile, în special defrișarea, înseamnă...

Biscuiți Grandino din aluat fraged, cu ciocolată și METAL

Firma producătoare olandeză Banketbakkerij Merba B.V. informează despre retragerea de pe piață a unor stocuri din produsul „Grandino Biscuiți din...

Știrile ultimelor 7 zile

Contabilizarea costului pierderii biodiversităţii

Poți pune un preț pe pierderea biodiversității? Aceasta este...

Ce urmează pentru sustenabilitatea corporativă după amânarea votului în PE?

După abținerea anunțată a Germaniei și Italiei, votul pentru...

Noi tehnologii care pot face alimentele procesate atât mai sănătoase, cât și mai durabile

Cercetătorii au dezvoltat un ingredient bogat în fibre, făcut...

STUDIU: Doar consumul de legume, „nu este suficient” pentru a reduce riscul cardiac

Un aport suficient de legume este important pentru menținerea...

Axa intestin-creier pe un cip: o cale mai rapidă către alimente care promovează sănătatea creierului

Ce este axa intestin-creier și ce rol joacă alimentele în ea? Relația dintre alimente și sănătatea creierului este deja...

Este macauba o alternativă prietenoasă cu pădurile tropicale la uleiul de palmier?

Uleiul de palmier este ieftin de produs în cantități mari, dar metodele de producție nesustenabile, în special defrișarea, înseamnă...

Biscuiți Grandino din aluat fraged, cu ciocolată și METAL

Firma producătoare olandeză Banketbakkerij Merba B.V. informează despre retragerea de pe piață a unor stocuri din produsul „Grandino Biscuiți din...

Se poate lega Nutri-Score de standardul cu privire alimentele ultraprocesate?

Un recent studiu scoate în evidență pentru prima dată efectul asupra algoritmului Nutri-Score atunci când este utilizat standardul Nova....

Studiu MKOR: 35% dintre români nu au încredere în autenticitatea etichetelor eco

Șapte din 10 români evită risipa de alimente, iar unii aleg produse aproape de expirare. Unul din doi români...

Reducem zahărul și păstrăm gustul? Posibil cu expertiza specialiștilor

În ultimele decenii, consumatorii, comercianții și autoritățile de reglementare au devenit din ce în ce mai conștienți de efectele...

Aspecte pozitive dar și negative ale consumului de cofeină?

Mulți dintre noi ne începem ziua cu o ceașcă fierbinte de ceai de cafea. De fapt, uneori este primul...

ANPC: Suplimente alimentare cu deficiențe de etichetare la sălile World Class

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov a desfăşurat, în 14.02.2024, o amplă acțiune de control la 19...

Retrospectiva seminarului informativ ESE 2024, 8 februarie 2024 – workshop industria alimentară

Ziua a 2-a a seminarului informativ ESE 2024 a fost dedicată subiectelor de interes pentru industria alimentară.  Seminarul a fost...

Produse lactate hibride: Cum pot inovatorii să deblocheze potențialul unei noi categorii?

Produsele lactate hibride, în care lactatele convenționale sunt amestecate cu ingrediente pe bază de plante, dețin un potențial „atractiv...

Zile dedicate studenților și elevilor la Concursurile GastroPan 2024

GastroPan 2024 – eveniment care are loc în perioada 14-16 martie 2024 la Brașov, centrul Lux Divina – oferă...

Lege nouă împotriva risipei alimentare. Magazinele vor fi obligate să reducă prețul, să doneze sau să composteze alimentele aproape de expirare

Magazinele și restaurantele vor fi obligate să reducă prețul alimentelor aproape de expirare, să doneze ce nu mai vând...

ANPC a controlat magazinele Selgros din toată țara

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a controlat, în 29.01.2024, întreg lanțul de 23 de magazine, din România, aparținând...

Solina Romania lansează GRILL ADVENTURE 2024 – noua gamă de soluții inovative pentru grătar

Anul 2024 este despre mâncarea care creează nostalgie și familiaritate, mâncarea de tip ”comfort food”, asezonată cu note de...

Cât de mult compensează exercițiile fizice riscurile cardiovasculare ale băuturilor îndulcite cu zahăr?

Când facem exerciții fizice, de multe ori sperăm să compensăm unele dintre efectele negative ale alimentelor nesănătoase pe care...

Etichetele „vegane” nu înseamnă întotdeauna că produsul nu conține ingrediente de origine animală

În ciuda înțelegerii publice comune a cuvântului „vegan”, însemnând produse de origine non-animală, nu există o definiție obligatorie din...

Retrospectiva seminarului informativ ESE 2024, 7 februarie 2024 – workshop suplimente alimentare

ESE 2024, eveniment valoros pentru schimbul de cunoștințe, experiențe și idei în industria alimentară, a avut loc în zilele...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă