facebook

Distribuția alimentelor: Franța adoptă o etichetă națională anti-risipă

Recomandări

Lansată pe 1 martie 2023, noua etichetă „anti-risipă alimentară” este accesibilă supermarketurilor și hipermarketurilor, angrosiștilor și profesioniștilor din domeniul alimentar.

În fiecare an, în Franța, aproape 9 milioane de tone de alimente sunt risipite. Aceste deșeuri reprezintă o pierdere inutilă a resurselor naturale, precum terenurile agricole și apa, emisiile de gaze cu efect de seră care ar putea fi evitate etc.. Guvernul și-a stabilit, în Legea anti-risipă pentru o economie circulară (Agec), obiectivul de a reduce la jumătate risipa alimentară până în 2025 pentru sectoarele de retail și catering colectiv (en-gros) și până în 2030 pentru consum, producție, procesare și catering comercial (en-detail). Pentru a sprijini și mobiliza aceste sectoare, eticheta națională „anti-risipă alimentară” a fost lansată la 1 martie 2023 la Salonul Internațional de Agricultură.

Încurajează și distinge actorii din domeniu

Această nouă etichetă națională, dezvoltată de Ministerul Tranziției Ecologice și Coeziunii Teritoriale, Ministerul Agriculturii și Suveranității Alimentare, Ademe și Afnor, își propune să încurajeze și să distingă actorii din lanțul alimentar care, prin eforturile lor de sensibilizare și instruire a personalului , reușesc să-și reducă semnificativ risipa alimentară. Primul sector vizat este distribuția, în special magazinele mari și mijlocii, angrosistii și comerțul de catering (măcelari, brutari, legume și produse alimentare etc.). Aceste unități pot fi etichetate individual, pe o perioadă de trei ani, grație criteriilor comune aprobate printr-un ordin din 28 februarie.. Acesta va fi urmat într-o a doua fază de un sistem de referință dedicat sectoarelor de catering colectiv și comercial și, în final, pentru industriile agroalimentare.

Recunoașterea acțiunilor de prevenire și recuperare

Magazinele și unitățile din sectorul distribuției pot fi etichetate în funcție de performanța lor în ceea ce privește deșeurile de la cumpărare până la comercializarea produselor alimentare și donație. În special, recunoaște acțiunile preventive (gestionarea achizițiilor și stocurilor) și îmbunătățirea produselor (gestionarea articolelor nevândute). De asemenea, eticheta garantează că fiecare magazin etichetat atinge o rată de performanță ambițioasă în lupta împotriva risipei alimentare. Unitățile și magazinele etichetate vor putea să aplice sigla etichetei pe vitrinele lor, care va fi însoțită de o stea pentru angajamentul față de proces.

Un ciclu virtuos pentru reducerea deșeurilor cu 50% până în 2025

Este evident că nu un singur actor va face posibilă lupta împotriva acestei risipe. Acțiunea coordonată de-a lungul întregului lanț valoric este esențială. Ministerul a ales să se bazeze pe standardizare, și deci pe Afnor, pentru a mobiliza rapid diferiții jucători și a co-construi împreună cu aceștia un sistem de referință inițial destinat distribuitorilor de produse alimentare. Un efort care a reunit peste 40 de actori! Dorim acum ca acest etalon să faciliteze un ciclu virtuos de distribuție și consum”, subliniază Olivier Peyrat, CEO al grupului Afnor.

Too Good To Go”, un membru activ al grupului de lucru, a contribuit la dezvoltarea grilei de audit alături de jucători din retail, companii, asociații și organismele de certificare.

Cu ambiția de a reduce risipa alimentară cu 50% până în 2025, această etichetă promovează acțiunile distribuitorilor și permite consumatorilor să vadă mai clar pentru a putea face alegeri în cunoștință de cauză cu privire la un magazin care acționează concret în fiecare zi. Suntem convinși de necesitatea de a avea certificări externe, precum eticheta B Corp, care să fie recunoscute de toți și credibile pentru a legitima strategiile și a promova rezultatele bune obținute”, consideră compania expertă în risipa alimentară.

Din aceeasi categorie

ANPC: Noi reguli în unitățile de restaurație începând cu 15 martie 2023

Din 15 martie, Protecţia Consumatorului a decis ca meniurile din restaurante să conţină, pe lângă informaţiile generale, şi cantitatea...

Comerțul online are probleme la informarea consumatorilor, consideră șeful ANPC

Vidul legislativ a născut monştri din perspectiva operatorilor economici corecţi, iar din punct de vedere al comerţului online nu...

Autoritatea franceză aplică influencerilor din rețelele sociale amenzi usturătoare și pedeapse cu închisoarea

Organismul francez de control al consumatorilor și al controlului fraudei, a aplicat influencerilor online amenzi de până la 300.000...