facebook
Saturday, March 2, 2024
AmbalajeEtichetareNoi reguli UE impuse pentru produsele care implică defrișări:...

Noi reguli UE impuse pentru produsele care implică defrișări: companiile vor fi „monitorizate și trase la răspundere”

-

Parlamentul European a declarat că firmele care furnizează produse ce riscă să contribuie la defrișare vor fi „monitorizate și trase la răspundere” prin noile reglementări de tip „due diligence. Dar grupurile de producători din domeniul agricol și-au exprimat îngrijorarea că noul regulament ar putea să nu fie conform cu standardele acceptate ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Un nou regulament european stabilește reguli obligatorii de due diligence (a face tot ce este posibil, n.ed.) pentru companiile care vând produse în UE care sunt „asociate cu defrișarea și degradarea pădurilor”. Acesta vizează șase mărfuri – carne de vită, lemn, ulei de palmier, soia, cafea și cacao – și produse derivate din acestea, cum ar fi ciocolata.

Întreprinderile vor fi obligate să colecteze coordonatele geografice unde au fost produse mărfurile. „Această trasabilitate strictă este menită să asigure condiția ca numai produsele care nu implică defrișări să poată intra pe piața UE.“

În prevenirea defrișărilor și degradării pădurilor legate de produsele vândute pe piața europeană, autoritățile de reglementare europene au spus că acest lucru ar reduce emisiile de carbon legate de consumul UE cu „cel puțin” 31,9 milioane de tone metrice pe an.

„Inițiativa este revoluționară, arătând că UE dorește să determine schimbări în domeniu prin propriul exemplul și face un pas decisiv înainte, trecând dincolo de identificarea defrișărilor ilegale, încercând să monitorizeze orice defrișare determinată de expansiunea agriculturii determinată de producerea mărfurilor care intră în domeniul de aplicare al regulamentului”, a arătat Comisia într-un comunicat.

„Companiile care introduc pe piață mărfurile și produsele relevante vor fi obligate să pună în aplicare și să implementeze sisteme de due diligence pentru a preveni introducerea pe piața UE a produselor lce au legătură cu defrișările. Acestea vor fi monitorizate și trase la răspundere de autoritățile de aplicare dacă nu se conformează cerințelor regulamentului”, a subliniat CE.

Cum va funcționa?

Companiile vor fi obligate să depună o declarație într-un sistem informațional european care să confirme că au exercitat cu succes întreaga diligență necesară și că produsele pe care le introduc pe piață sunt conforme cu normele UE. Această declarație va oferi și informații pentru monitorizarea aplicării regulamentului, și anume coordonatele geografice ale fermei sau plantației în care au fost cultivate mărfurile.

Companiile vor fi obligate să parcurgă trei etape. În primul rând, vor trebui să asigure accesul la informații privind: marfa, cantitatea, furnizorul, țara de origine și coordonatele geografice. În al doilea rând, companiile vor trebui să utilizeze informațiile de geolocalizare pentru a evalua riscul din lanțul lor de aprovizionare. Și, în sfârșit, întreprinderile vor trebui să ia „măsuri de atenuare adecvate și proporționale”.

Furnizarea către autorități a datelor de geolocalizare va fi esențială pentru a confirma dacă produsele nu implică defrișări, deoarece acestea vor putea face referințe încrucișate cu datele de utilizare a terenurilor. „Combinarea geolocalizării cu monitorizarea de la distanță prin imagini prin satelit este de așteptat să sporească eficacitatea aplicării regulamentului”, au spus reprezentanții CE.

Un sistem de evaluare comparativă va fi, de asemenea, introdus pentru a semnala zonele cu risc mai mare. Acesta va fi gestionat de Comisie și va identifica țările ca prezentând un „risc scăzut, standard sau ridicat” de a avea legături cu defrișările. „Obligațiile operatorilor și autorităților vor varia în funcție de nivelul de risc al țării sau regiunii de producție, cu reduceri ale taxele de precauție pentru produsele care provin din țări cu risc scăzut și cu un control sporit pentru zonele de mare risc.“

Nevoia de colaborare

Autoritățile europene de reglementare s-au angajat, de asemenea, să colaboreze cu țările partenere, inclusiv cu guvernele, mediul academic, sectorul privat și societatea civilă, pentru a aborda cât mai eficient problema defrișării și a degradării pădurilor. Acestea au indicat intenția de a lansa discuții internaționale bilaterale și multilaterale privind politicile și acțiunile de stopare a defrișărilor.

Potrivit EuroCommerce, organismul comercial care reprezintă retailerii europeni, acest nivel de colaborare va fi crucial pentru succesul regulamentului.

„În săptămâna de după acordul de la COP 26 și pe măsură ce Europa importă și consumă aproape o treime din mărfurile agricole comercializate la nivel mondial, pare relevant ca instituția europeană (CE) prezinte o propunere pentru a ajuta întreprinderile să evite contribuția la continuarea defrișărilor și schimbărilor climatice. Numai cu cooperarea dintre actorii privați ai lanțului de aprovizionare, prin acțiunile locale ale guvernului în țările producătoare și prin aplicarea armonizată a reglementărilor actuale și viitoare vom reuși să avem un impact concret și real asupra defrișărilor”, a declarat directorul general al EuroCommerce, Christel Delberghe.

Controversa asupra „benchmarking”-ului

EuroCommerce a subliniat că industria comerțului cu amănuntul se angajează să „își joace rolul” în combaterea defrișărilor. Cu toate acestea, organizația a subliniat și că retailerii fac parte dintr-un „lanț de aprovizionare foarte complex” și au nevoie de „ajutor și sprijin” pentru a identifica „unde sunt riscuri de defrișări”.

În acest sens, propunerile de benchmarking ale Europei se vor dovedi valoroase, a prezis EuroCommerce. „Propunerea de analiză comparativă a regiunilor din țările terțe ne va ajuta pe toți cei din lanțul de aprovizionare în identificarea zonelor de risc, și va fi un ajutor important în stabilirea priorităților în mecanismul de due diligence, precum și în stabilirea politicilor corecte și a instrumentelor pentru a stopa despăduririle“ a sugerat organismul industrial.

Cu toate acestea, a existat un dezacord la celălalt capăt al lanțului de aprovizionare. Asociațiile de fermieri europeni Copa și Cogeca și-au exprimat sprijinul pentru inițiativă, dar au subliniat că Europa nu poate lua măsuri unilaterale – blocul trebuie să acționeze în conformitate cu regulile OMC.

„Este esențial pentru sectorul agricol european ca ambiția politică a UE cu privire la acest subiect să fie pe deplin în conformitate cu ambițiile privind comerțul echitabil și concurența loială și cu legislația în vigoare.

„Este necesar să subliniem că, în calitate de membru al OMC, UE trebuie să respecte pe deplin regulile OMC și să asigure un sistem comercial multilateral deschis, transparent și echitabil. Ori, din acesty punct de vedere, propunerea actuală privind analizele comparative a țărilor și construirea unui sistem de clasificare este incompatibilă cu aceste reguli și poate avea consecințe grave asupra viitoarelor relații comerciale, putând să denatureze concurența atât la nivelul UE, cât și pe piața mondială.“

În acest context, Copa și Cogeca au spus că este „foarte important” ca UE să lucreze în parteneriat cu țările producătoare pentru a aborda cauzele fundamentale ale defrișărilor.

„Fermierii și cooperativele agricole din UE consideră că Regulamentul ar trebui susținut de măsuri concrete pentru a asigura o abordare graduală în implementarea sa și ar trebui să ofere fermierilor acces la o gamă largă de soluții alternative, precum și un plan UE pentru producția de proteine; ceea ce ar reduce dependența de importuri.

Propunerea de a implementa lanțuri de aprovizionare separate, fără o tranziție adecvată ar putea avea un impact semnificativ nu numai asupra costurilor și a prețurilor, ci și cu privire la disponibilitatea produselor agricole de bază, conforme pentru piața UE.

„În cele din urmă, având în vedere degradarea pădurilor, este important ca CE să se concetreze pe criteriile de pus în aplicare în conformitate cu legislația în vigoare, înainte de a începe să construiască criterii de durabilitate și definiții care sunt încă în discuție la nivelul UE.“

DIN ACTUALITATE

Ambalaje din fibre reciclabile cu barieră înaltă

ProAmpac a lansat o soluție reciclabilă pe bază de fibre cu barieră înaltă, concepută pentru aplicații de termoformare. ProActive Recyclable FibreSculpt este potrivit pentru diverse...

Știrile ultimelor zile

Ambalaje din fibre reciclabile cu barieră înaltă

ProAmpac a lansat o soluție reciclabilă pe bază de fibre cu barieră înaltă, concepută pentru aplicații de termoformare. ProActive Recyclable...

Contabilizarea costului pierderii biodiversităţii

Poți pune un preț pe pierderea biodiversității? Aceasta este întrebarea pusă de economiștii de la Wageningen Economic Research, deoarece...

Ce urmează pentru sustenabilitatea corporativă după amânarea votului în PE?

După abținerea anunțată a Germaniei și Italiei, votul pentru o parte cheie a legislației europene de „due diligence” care...

Noi tehnologii care pot face alimentele procesate atât mai sănătoase, cât și mai durabile

Cercetătorii au dezvoltat un ingredient bogat în fibre, făcut din subproduse vegetale pentru a fi folosit în burgeri vegani...

STUDIU: Doar consumul de legume, „nu este suficient” pentru a reduce riscul cardiac

Un aport suficient de legume este important pentru menținerea unei alimentații echilibrate și evitarea unei game largi de boli....

Axa intestin-creier pe un cip: o cale mai rapidă către alimente care promovează sănătatea creierului

Ce este axa intestin-creier și ce rol joacă alimentele în ea? Relația dintre alimente și sănătatea creierului este deja...

Este macauba o alternativă prietenoasă cu pădurile tropicale la uleiul de palmier?

Uleiul de palmier este ieftin de produs în cantități mari, dar metodele de producție nesustenabile, în special defrișarea, înseamnă...

Biscuiți Grandino din aluat fraged, cu ciocolată și METAL

Firma producătoare olandeză Banketbakkerij Merba B.V. informează despre retragerea de pe piață a unor stocuri din produsul „Grandino Biscuiți din...

Știrile ultimelor 7 zile

Contabilizarea costului pierderii biodiversităţii

Poți pune un preț pe pierderea biodiversității? Aceasta este...

Ce urmează pentru sustenabilitatea corporativă după amânarea votului în PE?

După abținerea anunțată a Germaniei și Italiei, votul pentru...

Noi tehnologii care pot face alimentele procesate atât mai sănătoase, cât și mai durabile

Cercetătorii au dezvoltat un ingredient bogat în fibre, făcut...

STUDIU: Doar consumul de legume, „nu este suficient” pentru a reduce riscul cardiac

Un aport suficient de legume este important pentru menținerea...

Axa intestin-creier pe un cip: o cale mai rapidă către alimente care promovează sănătatea creierului

Ce este axa intestin-creier și ce rol joacă alimentele în ea? Relația dintre alimente și sănătatea creierului este deja...

Este macauba o alternativă prietenoasă cu pădurile tropicale la uleiul de palmier?

Uleiul de palmier este ieftin de produs în cantități mari, dar metodele de producție nesustenabile, în special defrișarea, înseamnă...

Biscuiți Grandino din aluat fraged, cu ciocolată și METAL

Firma producătoare olandeză Banketbakkerij Merba B.V. informează despre retragerea de pe piață a unor stocuri din produsul „Grandino Biscuiți din...

Se poate lega Nutri-Score de standardul cu privire alimentele ultraprocesate?

Un recent studiu scoate în evidență pentru prima dată efectul asupra algoritmului Nutri-Score atunci când este utilizat standardul Nova....

Studiu MKOR: 35% dintre români nu au încredere în autenticitatea etichetelor eco

Șapte din 10 români evită risipa de alimente, iar unii aleg produse aproape de expirare. Unul din doi români...

Reducem zahărul și păstrăm gustul? Posibil cu expertiza specialiștilor

În ultimele decenii, consumatorii, comercianții și autoritățile de reglementare au devenit din ce în ce mai conștienți de efectele...

Aspecte pozitive dar și negative ale consumului de cofeină?

Mulți dintre noi ne începem ziua cu o ceașcă fierbinte de ceai de cafea. De fapt, uneori este primul...

ANPC: Suplimente alimentare cu deficiențe de etichetare la sălile World Class

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov a desfăşurat, în 14.02.2024, o amplă acțiune de control la 19...

Retrospectiva seminarului informativ ESE 2024, 8 februarie 2024 – workshop industria alimentară

Ziua a 2-a a seminarului informativ ESE 2024 a fost dedicată subiectelor de interes pentru industria alimentară.  Seminarul a fost...

Produse lactate hibride: Cum pot inovatorii să deblocheze potențialul unei noi categorii?

Produsele lactate hibride, în care lactatele convenționale sunt amestecate cu ingrediente pe bază de plante, dețin un potențial „atractiv...

Zile dedicate studenților și elevilor la Concursurile GastroPan 2024

GastroPan 2024 – eveniment care are loc în perioada 14-16 martie 2024 la Brașov, centrul Lux Divina – oferă...

Lege nouă împotriva risipei alimentare. Magazinele vor fi obligate să reducă prețul, să doneze sau să composteze alimentele aproape de expirare

Magazinele și restaurantele vor fi obligate să reducă prețul alimentelor aproape de expirare, să doneze ce nu mai vând...

ANPC a controlat magazinele Selgros din toată țara

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a controlat, în 29.01.2024, întreg lanțul de 23 de magazine, din România, aparținând...

Solina Romania lansează GRILL ADVENTURE 2024 – noua gamă de soluții inovative pentru grătar

Anul 2024 este despre mâncarea care creează nostalgie și familiaritate, mâncarea de tip ”comfort food”, asezonată cu note de...

Cât de mult compensează exercițiile fizice riscurile cardiovasculare ale băuturilor îndulcite cu zahăr?

Când facem exerciții fizice, de multe ori sperăm să compensăm unele dintre efectele negative ale alimentelor nesănătoase pe care...

Etichetele „vegane” nu înseamnă întotdeauna că produsul nu conține ingrediente de origine animală

În ciuda înțelegerii publice comune a cuvântului „vegan”, însemnând produse de origine non-animală, nu există o definiție obligatorie din...

Retrospectiva seminarului informativ ESE 2024, 7 februarie 2024 – workshop suplimente alimentare

ESE 2024, eveniment valoros pentru schimbul de cunoștințe, experiențe și idei în industria alimentară, a avut loc în zilele...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă