facebook
Home Evenimente Evenimente RO.aliment MNNS 2023: Două zile de „delicii” intelectuale, bucurie, relaxare și conectare

MNNS 2023: Două zile de „delicii” intelectuale, bucurie, relaxare și conectare

0
327

website builder

E

diția a 5-a a Conferinței Internaționale Maratonul NNS – Nutriție. Nutrienți. Sănătate, desfășurată în perioada 21-23 mai, la Hotel Zenith din Mamaia, le-a oferit participanților posibilitatea de a afla multe noutăți și informații despre nutriția echilibrată, despre alimentele funcționale, despre implicațiile emoționale ale dietelor și cum facem din sănătate, o prioritate.

Maratonul NNS – Nutriție. Nutrienți. Sănătate 2023 a fost un veritabil MARATON al cunoașterii axat pe dezbaterea celor mai recente evoluții în știința nutriției, nutrienților, subiecte clinice, produse alimentare speciale, managementul greutății, diete, boli moderne si alergii alimentare, probiotice, biosisteme fermentative, alimentația în diverse boli, provocări ale momentului, ingrediente noi, novel food, genetică, și imunitate. Atât în panelurile de prezentări, câț și în sală au ales să fie prezenți specialiști în alimentație, nutriție, dietetică, cercetători, oameni de știință și persoane interesate de propria sănătate, pentru a discuta modul în care cele mai recente noutăți din domeniul științei și tehnologiei pot satisface cerințele în evoluție ale consumatorilor.

Evenimentul a fost deschis duminică seara printr-un moment destinat să mângâie papilele gustative ale participanților: o degustare de vinuri din Italia și Franța, atent alese de degustătorul Dana Pop, ce au fost însoțite de produsele delicioase semnate Five Continents Group, Artesana, Mangalitza Food Art, Zimbria, Timian – CĂTRE GALERIE FOTO DEGUSTARE

Prima zi a început cu un rasărit desprins parcă din povești, completat de un mic dejun delicios și sănătos la care s-au alăturat produse ale partenerilor Maratonului Nutriție. Nutrienți. Sănătate 2023: Artesana, Urban Monkey, Alpro, Vitamin Aqua, Fru Fru, Urban Monkey, Inghetata La Stada, Moara Maria, Perutnina, Premium Biofruct.

alexandru Vlad Ciurea Maratonul Nutritie nutrienti sanatate🌿 Ziua a 1-a a MNNS 2023         

Conferința a fost deschisă cu o adevărată experiență culturală, spirituală și intelectuală prin prezentarea invitatului special Acad. Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea. Reputatul neurochirurg a purtat auditoriul într-o călătorie în care a expus calitățile și impactul apei, aerului și mediului în sănătatea sistemului nervos.

Prof. Dr. Ciurea a vorbit despre maparea creierului, despre legătura dintre alimentație și creier – care este un hypermetabolizator pentru organism, despre efectele pe care le are SAD diet asupra sistemului nervos, despre SMART Food, Neurotoxine, Nutrienți și riscurile erei moderne asupra sănătății populației.

Conform Prof. Dr. Ciurea, la fel de importate precum alimentația sunt și echilibrarea tuturor componentelor care ne întregesc viața: socializarea, somnul, empatia, îmbrățișările, muzica, dansul, aerul curat, petrecerea timpului cu cei dragi, aparteneța la un grup cu valori comune. Toate acestea ne însoțesc în păstrarea sănătății fizice și mentale. Igiena creierului este primordianlă în sănătatea noastră, iar ea se menține printr-o alimentație bogată în nutrienți, odihnă și relaxare.

Gabriela Niculae, consultant nutriționist și master trainer nutriție în cadrul școlii de Fitness Scandinavia a oferit o prezentare detaliată despre modul în care trebuie să înțelegem și să integrăm menopauza în viața noastră, un subiect în general tabu în România – dar nu și la Maratonul Nutriție. Nutrienți. Sănătate 2023 unde dezbatem toate subiectele importante ce privesc sănătatea noastră. Alimentația, mișcarea, relaxarea, suplimentele, toate sunt importante odată cu intrarea în această etapă a vieții.

Un reper care ne ajută să ne regăsim sau să ne păstrăm echilibrul în organism l-a constituit prelegerea despre post și beneficiile lui asupra organismului a specialistului în nutriție funcțională, Cristina Toma care a adus în atenția auditoriului informații utile despre procesul care ne ajută să ne curățam și să ne păstrăm organismul în formă – postul intermitent și postului prelungit.

Dr. Ioana Berciu, a adus în atenția publicului o formă modernă de detoxifiere a organismului, respectiv dieta care imită postul negru cu apă. Dr. Berciu a oferit auditoriului informații testate și confirmate despre programul de nutriție scăzut caloric, conceput pe bază de plante, care păstrează masa totală de țesut slab, inclusiv mușchii și oasele. Conform Dr. Berciu, studiile au arătat că postul poate avea un efect pozitiv asupra mai multor probleme legate de sănătate, dar este important ca fiecare să îl abordeze în funcție de nevoie pe care le are și ghidat de un specialist.

Dorin Cojocaru – Președinte APRIL, prezent la conferință, a invitat auditoriul să se raporteze la o serie de principii simple despre nutriție și sănătate, principii de care din păcate, uităm prea ușor. “Când vă treziți, fiți fericiți! Mâncați ceea ce vă place și în anturajul care vă place! Zâmbiți mai mult!”, ar putea fi un rezumat potrivit al „speach”-ului său.

Acest îndemn a fost un preambul pentru prezentarea susținută de Mihaela Bilic – medic nutritionist și susținătoare a abordării alimentației dintr-o perspectivă sănătoasă, folosindu-ne toate cele 6 simțuri.  

Dr. Bilic ne invită să ne bucurăm de relația cu mâncarea, să ne gândim în primul rănd de ce mâncăm și nu ce mâncăm! Să fim prezenți în fața alegerilor alimentare și să ne bucurăm de gust și calitate, nu de cantitate

Poveștile frumoase din industria alimentară sunt cele scrise cu drag pentru gustul bun și cu respect față de client. Artesana, prin fondatoarea Alina Donici, a fost prezentă pentru a împărtăși din etapele dezvoltării brandului de succes, cu provocările și bucuriile aferente.

Artesana este fabrica din România în care publicul larg are acces pe întregul lanț de procesare prin tunelul de sticlă special creat pentru acest aspect. Produse Artesana ne-au însoțit la fiecare mic dejun.

Sănătatea înseamnă antrenament, și nu doar cel fizic, ci și emotional. Marian Bănățeanu – Health coach ne-a oferit oportunitatea de a privi alimentația și prin pespectiva lui ”La ce mă ajută?”, un mod relaxat de a ne confrunta cu alegerile pe care le facem.

🟡 GALERIE FOTOGRAFII CONFERINȚĂ – ZIUA DE 22 MAI 2023

Adoptarea unui comportament alimentar sănătos începe cu un dezechilibru emoțional pe care este bine să il abordăm cu blândețe, iar Marian Bănățeanu a expus o serie de exemple concrete care să e ajute în acest proces. „Oare suntem o prioritate pentru noi înșine?” a fost întrebarea de la final iar îndemnul ”Și tu poți!” a însuflețit sala și a oferit oportunități de discuție și networking după conferință.

După o zi plină de informații prețioase despre modul sănătos în care alegem să ne hrănim trupul, Maratonul NNS a continuat cu două ateliere dedicate celor care au vrut să se bucure de o experiență completă!

”Mâncarea e bucurie”, atelierul de gătit creat de dietetician Ramona Tomuța și Chef Janos Balogh, a oferit participanților ocazia să pregătească 3 feluri delicioase cu ingrediente atent alese.

Canelloni din vinete umplute cu humus cu busuioc, sos de rosii și urdă – Urda premiată de Gustul Ales – Five Continents, Gnocchi din cartofi dulci cu spanac, roșii cherry și pulpă de pui în compoziție folosindu-se smăntâna ALPRO, iar la desert, Budincă de Chia cu Mango, cremă de castane, fructe proaspete, topping de afine, iaurt ALPRO.

La bancurile de lucru a fost informație prețioasă asezonată cu voie bună și relaxare. La final, după ce am reprodus farfuriile impecabile ale lui Chef Balogh, ne-am bucurat cu toții de gustul bun și parfumat al preparatelor. Ne-au fost alături în această călătorie a ingredientelor proaspete, partenerii de la Alpro și Five Continents.

🟡 GALERIE FOTOGRAFII ATELIER “Mâncarea este bucurie”

Ziua am încheiat-o prin armonizarea trupului cu sufletul, la atelierul de Yoga susținut pe plaja de Maria Ciobanu – instructor de Yoga și hipnoterapeut. Mângâiați de briza mării, cu tălpile goale în nisipul fin și acompaniați de orchestra susținută de valurile mării, Maria ne-a ghidat către relaxare, detensionare și bucuria de a fi. Cu mișcări lente și respirații corecte, atelierul ne-a oferit starea perfecta pentru a încheia o zi perfectă!

🟡 GALERIE POZE ATELIER Yoga

🌿 Ziua a 2-a a MNNS 2023

A doua zi a Maratonului Nutriție. Nutrienți. Sănătate 2023 a început pentru toți participanții cu dorința de a afla noi informații extrem de interesante.

 Prima prezentare a zilei a fost susținută de Ing. Gabriela Berechet care a vorbit despre  produsele ultra procesate – privite și dintr-o altă perspectivă decât cea general, critică și cu care fuseserăm din ce în ce mai obișnuiți în ultimul timp –  și alegerile pe care le facem. Deși văzute ca nesănătoase, produsele ultra-procesate aduc și o serie de beneficii. „Procesarea/prelucrarea alimentelor a făcut posibil ca în 200 de ani populația globului să ajungă de la 1 mld. la 8 mld locuitori.(…) Accesibilitatea la hrană sigură, nutritivă (și palatabilă) a permis și creșterea duratei de viață, de la o medie de 50 de ani acum 200 de ani, la o medie de 80 de ani în prezent. (…) dar, cantitatea și frecvența consumului fac întotdeauna diferența între sănătos și periculos pentru sănătate,” ne explica doamna Ing. Gabriela Berechet, care puncta și faptul că în ultima vreme granița dintre aliment ultra-procesat și aliment sănătos este din ce în ce mai puțin vizibilă, în condițiile în care ultra-procesarea se identifică tot mai mult cu fabricarea de alimente sănătoase (alternativele vegetale, de exemplu ori alimentele funcționale îmbogățite cu nutrienți necesari menținerii sănătății organismului).

Conferința a continuat cu prezentarea „Alegerile alimentare sănătoase”– o temă aleasă de Nastasia Belc – IBA București care a atins o serie de puncte de maxim interes pentru sănătate și nutriție: accesibilitatea alimentelor, conveniența și acceptabilitatea culturală, provocările privind securitatea nutrițională, schimbările și adaptările post Covid-19, disponibilitatea nutrienților, stimularea reformulării alimentelor procesate.

Farm. Drd Alexandra Mihaela Pașitoniu, reprezentant al companiei Longevity Boost, ne-a arătat cum suplimentele alimentare de înaltă calitate, dezvoltate cu ingrediente atent verificate, având studii clinice la bază, ne pot îmbunătăți viața și pot susține funcționarea optimă a organismului

Nicoleta Stănciuc, decan Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității Dunărea de Jos din Galați și director al Centrului Integrat de Cercetare, Expertiză și Transfer Tehnologic în Industria Alimentară din cadrul aceleiași universități, a adus în fața auditoriului produsele concepute de profesorii și studenții Facultății de la Galați, multe dintre ele medaliate la concursuri internaționale de profil.

Amintim: produse gelificate pentru diabetici, biscuiți aglutenici cu gutuie, nectar probiotic din dovleac, produs vegetal tartinabil, înghețată din zer concentrat și fructe, bere cu extracte din pieliță de struguri roșii sau vinete, sosuri aglutenice cu extracte antioxidante, bezele cu adaos de pudră din coji de sfeclă roșie, halviță cu adaos de pudră din coji de sfeclă roșie, produse gelificate din măceșe, pudre multifuncționale pe bază de extracte încapsulate, cu sau fără probiotice, cu rol de nutraceutice etc

Conferința s-a încheiat cu tema susținută de Dr. Alexandra Chiriac, reprezentant al Senatului Științific al Fundației Dan Voiculescu, care a oferit participanților o prezentare amplă despre hrana echilibrată pentru un creier sănătos. Dintre subiectele dezbătute în cadrul prezentării de către Dr. Chiriac, – sănătatea creierului, alimentația echilibrată și creierul, importanța vitaminelor, alimentația și starea de bine –  accentul a fost pus pe prevenția instalării unor boli influențate de funcționarea incorectă a axei creier-tub digestiv: boli autoimune, neurodegenerative ori cardiovasculare.

🟡 GALERIE FOTO CONFERINȚA MARATONUL NNS 2023 – ZIUA DE 23 MAI

Maratonul NNS s-a încheiat cu o vizită la Stațiunea de Cercetare Murfatlar, unde am aflat care sunt soiurile cultivate în regiune, cum se armonizează corect vinul cu alimentele, care este procesul tehnologic și bineînțeles, date despre istoricul cramei. A fost o călătorie printre arome și gusturi alese de care ne-am bucurat cu toții.

Concluzii:

Maratonul NNS 2023 a fost o experiență pentru toți participanții. Ne-a purtat printr-o călătorie intelectuală și emoțională, deopotrivă!

„Nimic nu este permis sau interzis în alimentație; doar lipsa informațiilor corecte conduce la concluzii eronate!” , arată unul dintre invitații MNNS. A ilustrat cel mai bine acest aspect, discuția despre alimentele ultra-procesate, discuție unde, în cazul în care ne obișnuisem să privim doar dintr-o anumită perspectivă, am putut vedea că există și „cealaltă față a monedei”, față care, ne revelează atât de multele oportunități ale acestui cuprinzător domeniu.

Alimentația sănătoasă nu se rezumă doar la ce mănânci ci este despre cât și cum mănânci, despre compania în care ești la masă, despre bucuria de a savura, despre atenția și prezenta în fața farfuriei.

Mâncarea chiar este bucurie, așa cum spun Ramona Tomuța și Chef Balogh, cum recomandă Mihaela Bilic și cum încurajează Dorin Cojocaru.

”Și tu poți!” este îndemnul primei zile de Maraton cu recomandarea lui Marian Bănățeanu care ne a transmis să ne ascultăm corpul și emoțiile atunci când facem alegeri alimentare.

Alegeri conștiente este recomandat să facem și în ceea ce privește dietele sj curele pe care le ținem. Mereu să ne informam din surse sigure în urma analizelor și discuțiilor 1 la 1 cu medicii specialiști.

Și cel mai important, așa cum ne-a transmis Acad. Prof. Dr. Ciurea, să nu uităm de igiena creierului și a sufletului. Să ne bucurăm de viață, să dansăm, să pictam, să petrecem timp cu cei dragi, să fim blânzi cu noi și cu cei din jur.

Maratonul NNS – ediția 5 a fost un cadru perfect în care s-au întâlnit specialiști, medici, cercetători, profesori, producători români și consumatori. Sau dezbătut teme de interes privind sănătatea, alimentația și viața echilibrată, s-au emis puncta diverse de vedere, s-au legat parteneriate și prietenii.

Concluzia tuturor participanților, atât din panelul de speakeri cât și din audiență este că au plecat mai bogați în cunoștințe și experiențe, promițându-ne că ne revedem și la ediția următoare!

VĂ AȘTEPTĂM CU PROPUNERI DE TEME ȘI VORBITORI PENTRU EDIȚIA 2024, ORICÂND!

Până atunci, ne vedem la RO.aliment Show, la Sebeș, între 26 și 29 septembrie 2023

PARTNERII EDIȚIEI 5 A MARATONULUI NNS 2023

🟧 PROGRAM EVENIMENTE VIITOARE ORGANIZATE DE RO.ALIMENT