facebook
Saturday, March 2, 2024
ProcesareCarnea cultivată ar putea emite cu 25% mai mult...

Carnea cultivată ar putea emite cu 25% mai mult CO2 decât carnea de vită convențională, arată un nou studiu

-

Cercetări recente de la Universitatea din California, Davis sugerează că potențialul de încălzire globală legat de producția cărnii de cultură ar putea fi cu 4-25% mai mare decât carnea de vită obișnuită dacă se folosește un mediu de creștere foarte rafinat în producția sa.

Carnea de cultură – prin care carnea este produsă din celule animale folosind o combinație de metode ce țin de biotehnologie, ingineria țesuturilor, biologie moleculară și procese sintetice – este considerată o alternativă mai durabilă din punct de vedere ecologic la producția convențională de carne.

Într-adevăr, multe alimente sunt considerate mai sustenabile din punct de vedere ecologic decât carnea produsă intensiv, cum ar fi cea care provine de la animale. La nivel global, zootehnia contribuie cu aproximativ 18% din emisiile antropice de gaze cu efect de seră (GES) și constituie o contribuție majoră la stresul hidric și un factor cheie al defrișărilor.

Dar un nou studiu scris de cercetătorii de la Universitatea californiană Davis sugerează că producția de carne de cultură ar putea fi mai dăunătoare pentru mediu decât producția de carne de vită convențională.

Carnea cultivată consumă mai multe resurse decât majoritatea sistemelor de producție a cărnii?

Cercetătorii au efectuat o evaluare a ciclului de viață (LCA) de la producere la consum a cărnii pe bază de celule animale, în conformitate cu ceea ce ei descriu drept „metode de producție actuale”.

Mediul de creștere (care conține nutrienții și factorii de creștere de care celulele au nevoie pentru a crește) utilizat în modelul cercetătorilor este E8 – un mediu de creștere conceput pentru cercetarea celulelor stem și despre care cercetătorii cred că ar putea fi scalat și ușor modificat pentru producția industrială de carne cultivată.

Autorii cred că va fi necesară utilizarea E8 sau a unui mediu de creștere rafinat similar, având în vedere sensibilitatea celulelor animale in vitro la impuritățile medii, în comparație cu celulele de drojdie sau bacterii”, a explicat cercetătorul alimentar Derrick Risner și echipa sa de la UC Davis.

Rezultatele evaluării impactului ciclului de viață al cărnii de cultură (LCIA), care acoperă toate intrările relevante din mediu (cum ar fi minereurile și țițeiul, apa, utilizarea terenurilor), precum și emisiile în aer (de exemplu, dioxid de carbon și oxizi de azot); sugerează că producția bazată pe componente purificate ale mediului de creștere duce la un potențial de încălzire globală mai mare (kg echivalent dioxid de carbon [CO2e]) decât producția de carne de vită convențională.

Fără purificarea componentelor mediului de creștere, potențialul de încălzire globală al ratei de consum de glucoză (GCR) este cu aproximativ 25% mai mare decât media raportată a potențialului de încălzire globală al cărnii de vită cu amănuntul.

În general, studiul indică faptul că, este probabil să existe un consum mai mare de resurse în cazul cărnii cultivată decât majoritatea sistemelor de producție de carne, conform analizei cercetătorilor.

Noi… sperăm că studiu nostru legat de ciclul de viață va oferi dovezi ale necesității unei examinări critice suplimentare de mediu a noilor tehnologii alimentare și agricole”, notează autorii studiului.

Comparații cu cercetările

Studiul nu este primul care sugerează că producția de carne cultivată ar putea să nu fie la fel de durabilă din punct de vedere ecologic cum se credea prima dată.

În timp ce carnea cultivată folosește mult mai puțin pământ și apă, producția este consumatoare de energie. În 2019, cercetătorii de la Oxford Martin School au întreprins un studiu comparativ privind emisiile de GES produse de carnea de vită cultivată și cea crescută la fermă în sistemul energetic actual.

Studiul a sugerat că, în unele cazuri, fabricarea cărnii de cultură poate duce la mai multă încălzire globală din cauza diferenței de emisii de gaze: metan vs CO2. Încălzirea rezultată ca urmare a dioxidului de carbon emis de sistemul energetic actual ar persista, în timp ce încălzirea cauzată de metan încetează după doar câteva decenii.

La acea vreme, cercetătorii au sugerat că ar fi necesară o tranziție „la scară largă” către un sistem energetic decarbonizat pentru ca producția de carne cultivată să devină un câștigător clar în mizele sustenabilității mediului.

Dar descoperirile UC Davis sunt în contradicție cu unele cercetări mai recente care investighează durabilitatea ecologică a producției de carne cultivată.

La începutul acestui an, un grup de cercetători internaționali a publicat un studiu în The International Journal of Life Cycle Assessment (IJLCA). Folosind date de la peste 15 companii care lucrează în producția de carne cultivată și în lanțul său de aprovizionare, studiul a constatat că utilizarea terenurilor cu carne cultivată este scăzută, iar emisiile legate de azot și poluarea aerului asociate cu carnea cultivată sunt, de asemenea, mai mici decât în cazul omologilor săi convenționali.

Dar, ca și în cazul studiului din 2019, cercetarea a constatat că producția de carne cultivată este consumatoare de energie. Amprenta sa de carbon este „substanțial mai mică decât cea a cărnii de vită”, concluzionează cercetătorii, dar modul în care se compară cu carnea de pui și porc depinde de amestecurile energetice.

„În timp ce producția de carne cultivată și lanțul său de aprovizionare din amonte sunt consumatoare de energie, utilizarea energiei regenerabile ne poate asigura că este o alternativă durabilă la toate cărnurile convenționale. ”

În centrul atenției mediile de cultură

Studiul UC Davis a primit critici din partea susținătorilor cărnii cultivate.

Potrivit organizației internaționale non-profit Good Food Institute (GFI), „mai multe” ipoteze cheie din studiul UC Davis nu se aliniază cu practicile „actuale sau așteptate” pentru aprovizionarea și purificarea ingredientelor mediilor de cultură celulară.

Ingredientele mediilor de cultură celulară pot fi obținute într-o varietate de moduri. Autorii americani ai studiului, de la UC Davis presupun în studiul lor că ingredientele vor fi produse și purificate pe bază individuală, ca în industria farmaceutică”, a remarcat GFI.

Dar dacă industria cărnii cultivate ar urma această metodă de aprovizionare și purificare a inputurilor mediilor, costurile ar fi probabil prea mari pentru ca marea majoritate a produselor să fie competitive cu carnea convențională, ni s-a spus. „După cum demonstrează studiul UC Davis, acesta are, de asemenea, un cost ridicat de mediu. Așa că nu ar avea sens din punct de vedere economic sau de mediu ca să fie utilizată pe mai departe o astfel de metodă. Nici nu ar fi necesar. ”

Potrivit GFI, companiile de carne cultivată sunt conștiente de aceste provocări și s-au îndreptat progresiv către un lanț de aprovizionare cu inputuri media care este potrivit pentru utilizare în producția de alimente, mai degrabă decât „construit pentru produse farmaceutice”. Studiul IJLCA, de exemplu, a folosit ipoteze „foarte diferite” pentru contribuțiile media, bazate pe contribuțiile companiilor implicate în lanțul de aprovizionare al industriei.

Din perspectiva cercetătorilor de la UC Davis, aceștia au fost transparenți cu privire la mediul de creștere LCA realizat și utilizat în studiu, care este disponibil în pre-printul publicat: Evaluarea ciclului de viață de la naștere până la poarta de producție a mediilor de creștere a cărnii de cultură: o comparație de Essential 8 ™ și Beefy-9. Acest studiu nu a fost certificat prin evaluarea inter pares.

Am examinat un mediu de creștere stabilit (Essential 8) și un mediu de creștere propus (Beefy-9). O concluzie cheie este că utilizarea antibioticelor în mediul de creștere poate crește substanțial [impactul] asupra mediului al mediului de creștere”, a declarat Risner de la UC Davis pentru FoodNavigator.

Evaluarea ciclului nostru de viață al cărnii pe bază de celule animale nu a inclus niciun antibiotic. ”

Concluziile studiului pot fi modificate

GFI este, de asemenea, precaut față de constatările cercetătorilor de la UC Davis, deoarece studiul nu a trecut încă printr-un proces complet de evaluare inter pares. Acest lucru, după cum subliniază GFI, înseamnă că ipotezele și concluziile studiului pot fi modificate.

Risner a confirmat că articolele au fost trimise revistelor evaluate de colegi și a explicat că pre-printurile pot fi trimise (sau chiar încurajate să fie trimise) în timpul procesului de trimitere a revistei, în funcție de jurnal.

Suntem deschiși la feedback prin evaluări inter pares sau alte căi relevante care aduc în munca noastră mai multe informații”, a spus el pentru această publicație. „Aceste articole sunt, de asemenea, derivate din teza mea de doctorat, așa că au fost revizuite la acel nivel.”

Surse: „Impacturile de mediu ale cărnii de cultură: o evaluare a ciclului de viață de la leagăn până la poartă”, Preprint postat online la 21 aprilie 2023 (încă nu a fost certificat prin evaluarea inter pares), DOI: https://doi.org/10.1101/2023.04 .21.537778, Autori: Derrick Risner, Yoonbin Kim, Cuong Nguyen, Justin B. Siegel, Edward S. Spang

Evaluarea ciclului de viață de la leagănul până la poarta producției a mediului de creștere a cărnii de cultură: o comparație între Essential 8™ și Beefy-9”, Pre-printare postată online la 21 aprilie 2023 (încă nu a fost certificată prin evaluarea inter pares), DOI: https://doi. Org/10.1101/2023.04.21.537772, Autori: Derrick Risner, Patrick Negulescu, Yoonbin Kim, Cuong Nguyen, Justin B. Siegel, Edward S. Spang

Frontiere în sistemele alimentare durabile, Impacturi climatice, Publicat 19 februarie 2019, DOI: https://doi.org/10.3389/fsufs.2019.00005Autori: John Lynch și Raymond Pierrehumbert

Jurnalul Internațional de Evaluare a Ciclului de Viață „Evaluarea ex ante a ciclului de viață a producției de carne cultivată la scară comercială în 2030”, Publicat 14 decembrie 2022, DOI: https://doi.org/10.1007/s11367-022-02128-8, Autori: Pelle Sinke, Elliot Swartz, Hermes Sanctorum, Coen van der Giesen, Ingrid Odegard

DIN ACTUALITATE

Ambalaje din fibre reciclabile cu barieră înaltă

ProAmpac a lansat o soluție reciclabilă pe bază de fibre cu barieră înaltă, concepută pentru aplicații de termoformare. ProActive Recyclable FibreSculpt este potrivit pentru diverse...

Știrile ultimelor zile

Ambalaje din fibre reciclabile cu barieră înaltă

ProAmpac a lansat o soluție reciclabilă pe bază de fibre cu barieră înaltă, concepută pentru aplicații de termoformare. ProActive Recyclable...

Contabilizarea costului pierderii biodiversităţii

Poți pune un preț pe pierderea biodiversității? Aceasta este întrebarea pusă de economiștii de la Wageningen Economic Research, deoarece...

Ce urmează pentru sustenabilitatea corporativă după amânarea votului în PE?

După abținerea anunțată a Germaniei și Italiei, votul pentru o parte cheie a legislației europene de „due diligence” care...

Noi tehnologii care pot face alimentele procesate atât mai sănătoase, cât și mai durabile

Cercetătorii au dezvoltat un ingredient bogat în fibre, făcut din subproduse vegetale pentru a fi folosit în burgeri vegani...

STUDIU: Doar consumul de legume, „nu este suficient” pentru a reduce riscul cardiac

Un aport suficient de legume este important pentru menținerea unei alimentații echilibrate și evitarea unei game largi de boli....

Axa intestin-creier pe un cip: o cale mai rapidă către alimente care promovează sănătatea creierului

Ce este axa intestin-creier și ce rol joacă alimentele în ea? Relația dintre alimente și sănătatea creierului este deja...

Este macauba o alternativă prietenoasă cu pădurile tropicale la uleiul de palmier?

Uleiul de palmier este ieftin de produs în cantități mari, dar metodele de producție nesustenabile, în special defrișarea, înseamnă...

Biscuiți Grandino din aluat fraged, cu ciocolată și METAL

Firma producătoare olandeză Banketbakkerij Merba B.V. informează despre retragerea de pe piață a unor stocuri din produsul „Grandino Biscuiți din...

Știrile ultimelor 7 zile

Contabilizarea costului pierderii biodiversităţii

Poți pune un preț pe pierderea biodiversității? Aceasta este...

Ce urmează pentru sustenabilitatea corporativă după amânarea votului în PE?

După abținerea anunțată a Germaniei și Italiei, votul pentru...

Noi tehnologii care pot face alimentele procesate atât mai sănătoase, cât și mai durabile

Cercetătorii au dezvoltat un ingredient bogat în fibre, făcut...

STUDIU: Doar consumul de legume, „nu este suficient” pentru a reduce riscul cardiac

Un aport suficient de legume este important pentru menținerea...

Axa intestin-creier pe un cip: o cale mai rapidă către alimente care promovează sănătatea creierului

Ce este axa intestin-creier și ce rol joacă alimentele în ea? Relația dintre alimente și sănătatea creierului este deja...

Este macauba o alternativă prietenoasă cu pădurile tropicale la uleiul de palmier?

Uleiul de palmier este ieftin de produs în cantități mari, dar metodele de producție nesustenabile, în special defrișarea, înseamnă...

Biscuiți Grandino din aluat fraged, cu ciocolată și METAL

Firma producătoare olandeză Banketbakkerij Merba B.V. informează despre retragerea de pe piață a unor stocuri din produsul „Grandino Biscuiți din...

Se poate lega Nutri-Score de standardul cu privire alimentele ultraprocesate?

Un recent studiu scoate în evidență pentru prima dată efectul asupra algoritmului Nutri-Score atunci când este utilizat standardul Nova....

Studiu MKOR: 35% dintre români nu au încredere în autenticitatea etichetelor eco

Șapte din 10 români evită risipa de alimente, iar unii aleg produse aproape de expirare. Unul din doi români...

Reducem zahărul și păstrăm gustul? Posibil cu expertiza specialiștilor

În ultimele decenii, consumatorii, comercianții și autoritățile de reglementare au devenit din ce în ce mai conștienți de efectele...

Aspecte pozitive dar și negative ale consumului de cofeină?

Mulți dintre noi ne începem ziua cu o ceașcă fierbinte de ceai de cafea. De fapt, uneori este primul...

ANPC: Suplimente alimentare cu deficiențe de etichetare la sălile World Class

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov a desfăşurat, în 14.02.2024, o amplă acțiune de control la 19...

Retrospectiva seminarului informativ ESE 2024, 8 februarie 2024 – workshop industria alimentară

Ziua a 2-a a seminarului informativ ESE 2024 a fost dedicată subiectelor de interes pentru industria alimentară.  Seminarul a fost...

Produse lactate hibride: Cum pot inovatorii să deblocheze potențialul unei noi categorii?

Produsele lactate hibride, în care lactatele convenționale sunt amestecate cu ingrediente pe bază de plante, dețin un potențial „atractiv...

Zile dedicate studenților și elevilor la Concursurile GastroPan 2024

GastroPan 2024 – eveniment care are loc în perioada 14-16 martie 2024 la Brașov, centrul Lux Divina – oferă...

Lege nouă împotriva risipei alimentare. Magazinele vor fi obligate să reducă prețul, să doneze sau să composteze alimentele aproape de expirare

Magazinele și restaurantele vor fi obligate să reducă prețul alimentelor aproape de expirare, să doneze ce nu mai vând...

ANPC a controlat magazinele Selgros din toată țara

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a controlat, în 29.01.2024, întreg lanțul de 23 de magazine, din România, aparținând...

Solina Romania lansează GRILL ADVENTURE 2024 – noua gamă de soluții inovative pentru grătar

Anul 2024 este despre mâncarea care creează nostalgie și familiaritate, mâncarea de tip ”comfort food”, asezonată cu note de...

Cât de mult compensează exercițiile fizice riscurile cardiovasculare ale băuturilor îndulcite cu zahăr?

Când facem exerciții fizice, de multe ori sperăm să compensăm unele dintre efectele negative ale alimentelor nesănătoase pe care...

Etichetele „vegane” nu înseamnă întotdeauna că produsul nu conține ingrediente de origine animală

În ciuda înțelegerii publice comune a cuvântului „vegan”, însemnând produse de origine non-animală, nu există o definiție obligatorie din...

Retrospectiva seminarului informativ ESE 2024, 7 februarie 2024 – workshop suplimente alimentare

ESE 2024, eveniment valoros pentru schimbul de cunoștințe, experiențe și idei în industria alimentară, a avut loc în zilele...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă