facebook
Saturday, October 1, 2022
spot_imgspot_imgspot_img
AmbalajeEtichetareDe ce va conta metaversul pentru industria alimentară în...

De ce va conta metaversul pentru industria alimentară în 2022 și ce alte megatendințe sunt de urmărit

-

etichetare industria alimentaraetichetare industria alimentara

Cel mai recent Future Consumer Index publicat de gigantul din domeniul consultanței, EY, a identificat megatendințele cheie care vor modela modul în care operează companiile alimentare.

Prima este necesitatea ca firmele alimentare să se adapteze la comportamentele digitale care accelerează rapid în 2022. Potrivit Future Consumer Index al EY, care se bazează pe un sondaj efectuat pe aproximativ 15.000 de consumatori la nivel global, 48% dintre oameni cred că modul în care folosesc tehnologia se va schimba pe termen lung. Aproximativ 31% dintre consumatori vor cheltui mai mult pe serviciile de livrare a alimentelor după pandemie.

În consecință, mărcile alimentare trebuie să ia notă de „metavers”. Poate cunoașteți termenul din rebrand-ul Facebook, care a trecut la Meta, deoarece investește în ideea unei lumi de realitate virtuală captivantă. Cuvântul a fost inventat pentru prima dată într-un roman distopic din 1992. Acum este definit în Oxford English Dictionary ca un „ spațiu de realitate virtuală în care utilizatorii pot interacționa cu un mediu generat de computer și alți utilizatori”. Ideea poate părea abstractă și irelevantă. Dar analiștii cred că are potențialul de a schimba profund „aproape tot ce nu a fost încă schimbat în viața umană”.

O zonă va fi mâncarea

„Cuvântul la modă din 2022 va fi metaversul”, a spus Jon Copestake, analist senior la grupul Global Consumer al EY. „Din perspectivă tehnologică inovatoare, mărcile alimentare trebuie să schimbe modul în care interacționează cu consumatorii”, a explicat el.

Oamenii „nu pot mânca digital”, ne-a spus el. Cu toate acestea, canalele de implicare care se așteaptă să fie deschise de metavers – și deja create de expansiunea modelului de afaceri ce implică o relație directă cu consumatorul – se traduc în această industrie prin faptul că firmele din domeniul alimentar trebuie să se adapteze și să „rezolve modul în care pot crea coerență experienței mărcii” între digital și fizic”, a spus analistul EY. „Un domeniu crucial în care trebuie să inoveze este acela de a se asigura că brandul lor va fi ceva de care consumatorii se pot bucura atât din punctul de vedere al experienței cu produsul, cât și de produs în sine. ”

Cu titlu de exemplu, luăm supermarketul american Kroger, care în 2020 a lansat Chef Bot, un instrument de rețete pe Twitter alimentat de inteligența artificială, care îi ajută pe utilizatori să asocieze alimentele din frigider și să reducă risipa de alimente, oferind inspirație pentru masă și recomandări personalizate.

Cu toate acestea, companiile alimentare sunt cele care pot avea un stimulent mai mare să investească în tehnologia digitală. Future Consumer Index al EY, de exemplu, a dezvăluit că, acum, consumatorii sunt mult mai deschiși la a achiziționa produse apărute sub marcă privată. Acest lucru se datorează faptului că aceștia s-au confruntat cu o lipsă de produse de marcă în timpul pandemiei și au constatat că trecerea la etichetă privată sau marcă proprie, precum și economisirea unor bănuți, nu a fost mult diferită de experineța cu produsul de marcă.

Mărcile alimentare „au, probabil, mult teren de recâștigat”, a spus Copestake. Aceasta înseamnă reconstruirea mărcii și a accesului acesteia la consumator prin investiții în inovații digitale.

„Metaversul este un concept oblic în acest moment”, a spus el. „Din perspectiva mea, este o îmbinare a lumii fizice și digitale. Conceptul se referă la construirea unei versiuni digitale a lumii în care oamenii se pot implica separat.”

Pentru a oferi mai multe exemple despre modul în care companiile alimentare îmbrățișează schimbarea putem vorbi și de modul în care companiile de ingrediente folosesc AI și bucle de feedback pentru a dezvolta noi arome. De asemenea, mărcile alimentare se ocupă de rețelele sociale pentru a identifica aromele emergente care să le ghideze dezvoltarea produselor. Cel mai bun rezultat final aici ar fi așa-numitul fenomen Baader-Meinhof, în care tendințele alimentare se accelerează rapid, aparent de nicăieri — gândiți-vă la caramel sărat, carne de porc sau chifle brioșă — și intră în conștiința obișnuită.

Investițiile tehnologice necesită totuși atât bani, cât și cunoștințe, ceea ce s-ar putea dovedi potențiale obstacole pentru adoptare pentru companii. Integrarea sistemelor și viabilitatea scalabilității vor fi cheie, crede Copestake. „Din perspectivă pură a infrastructurii, este foarte dificil pentru companiile alimentare să inoveze și să integreze aceste noi produse într-un sistem moștenit”, a spus el. Datele sunt, de asemenea, cheie. Fără să recunoașteți acest lucru, nu vă veți înțelege cu adevărat consumatorul. Asta îngreunează lucruri precum personalizarea produselor și implicarea.

Pentru a ilustra decalajul potențial de cunoștințe, o mare problemă, din perspectiva Copestake, în prezent, este cumpărarea unui produs de la un retailer online, care apoi recomandă același produs pentru următoarea achiziție. „Dacă acești algoritmi complecși nu par să-i înțeleagă corect pe consumatori, atunci va fi destul de dificil pentru o companie alimentară să creeze acea experiență de 360 de grade în această etapă.”

Legume” și accent reînnoit pe sănătate și bunăstare

Future Consumer Index de la EY a identificat, de asemenea, un accent reînnoit asupra sănătății și bunăstării ca un alt megatrend din acest an. EY vede că o mulțime de companii introduc „legume pe furiș” pentru a-și face produsele „mai pe bază de plante”, fără a submina faptul că au conținut de carne, ne-a spus Copestake. Această mișcare va atrage flexitarienii care doresc să-și reducă consumul de carne și ar putea ajuta la reducerea impactului negativ al produsului asupra sănătății, a spus el.

Percepțiile asupra sănătății s-au mutat, de asemenea, mult mai mult către sănătatea mentală, a observat el. „În industria băuturilor, vedem ingrediente precum adaptogenii, nootropicele și CBD – cuvinte care erau la modă în urmă cu câțiva ani – și care se mută acum în curentul principal”.

“Dacă te gândești la lansările de băuturi funcționale, acestea erau îmbogățite cu vitamine pentru a te face să te simți mai sănătos. Acum sunt despre bunăstarea mentală pentru a te face mai relaxat și mai calm. Este ceva ce fac firmele de băuturi. Nu am văzut ca mărcile alimentare să o facă, dar ceea ce se întâmplă în industria băuturilor este adesea un precursor al tendințelor alimentare.”

Proeminența în creștere a ESG și a sustenabilității

Proeminența în creștere a ESG și a sustenabilității este o altă tendință care reiese din sondaj. Aproximativ 43% dintre consumatori nu vor cumpăra de la o organizație dacă aceasta face ceva nepotrivit din punct de vedere social sau ecologic. Între timp, 38% dintre consumatori consideră că „producția și consumul responsabil de bunuri și servicii” ar trebui să fie prioritatea principală pentru întreprinderi.

Cea mai mare provocare pentru companiile alimentare din perspectiva sustenabilității, pe măsură ce ne apropiem de obiectivele COP26 pentru 2030, se referă la modul în care acestea pot asigura și dezvolta transparența în lanțurile lor de aprovizionare, a menționat Copestake. Companiile vor căuta să facă „parte din propunerea lor de valoare ca un factor de diferențiere, astfel încât oamenii să poată vedea și înțelege produsele pe care le consumă”, a spus el.

O mare provocare aici pentru companiile alimentare este, desigur, comunicarea acestor eforturi – care pot implica instalarea de platforme inovatoare bazate pe cloud sau tehnologie blockchain de-a lungul lanțurilor de aprovizionare complexe – într-un mod ușor și rapid de înțeles pentru clienții lor.

Temeri de inflație

Tendința de sustenabilitate s-ar putea găsi în continuare în contradicție cu un mediu de creștere a inflației. Indicele FAO al prețurilor la alimente a atins, de exemplu, un maxim din ultimii 10 ani în 2021. „Aceasta este una dintre tensiunile cheie cu care ne confruntăm”, a spus Copestake. „Consumatorii nu vor să plătească pentru sustenabilitate. În sondaj doar aproximativ 17% dintre consumatori au fost dispuși să plătească o primă pentru sustenabilitate, deși mulți, declarativ, s-au arătat dispuși să plătească mai mult pentru sustenabilitate pentru produsele pe care le consumă.”

Există totuși soluții disponibile producătorilor de alimente care sunt relativ rentabile, a insistat el. „Costul cărnii de vită, de exemplu, este semnificativ mai mare decât costul legumelor. Dacă recalibrați și reformulați produsele cu un conținut mai mare de legume, probabil că veți întâmpina inițial costuri CAPEX mai mari, dar costurile de funcționare ale acelui produs vor fii mai jos. ”

Schimbarea modurilor de a lucra și de a trăi

Schimbarea modurilor de muncă și de viață este o altă tendință identificată de Future Consumer Index al EY. Este omicron un semn că pandemia ajunge la deznodământ și că viața, cu un oftat de uşurare, va reveni la normal? Sau o reamintire că aceasta și „lock-down-ul” în consecință vor rămâne cu noi cel mai probabil? Aceasta este o întrebare lăsată pentru dezbatere de guverne și consilierii lor științifici.

Companiile alimentare, indiferent de răspuns, trebuie să se adapteze la schimbarea „încă semnificativă” către consumul acasă. Future Consumer Index al EY a arătat că 43% dintre consumatori spun că intenționează să gătească mai mult pentru ei și familia lor în viitor. Aproximativ 45% dintre consumatori se așteaptă să schimbe modul în care mănâncă afară pe termen lung. „Consumatorii au devenit mai încrezători în ceea ce privește gătitul acasă acum”, a spus Copestake.

Totuși, gătitul nu este o opțiune realistă și convenabilă pentru majoritatea cumpărătorilor. Prin urmare, companiile alimentare se pot aștepta să se joace cu provocarea de a realiza produse care au nivelul optim de procesare. Potrivit Copestake, consumatorii nu caută alimente complet procesate pe care să le găsească în cuptorul cu microunde. Nici nu vor să petreacă timp prețios gătind. În schimb, ei vor căuta din ce în ce mai mult opțiuni hibride, crede el, care pot oferi confort și rapiditate, precum și plăcerea unei mese gătite acasă. „Găsirea echilibrului va fi esențială”, a observat el. „Un joc de portofoliu interesant pentru companii este cât de mult procesează alimentele înainte de a ajunge într-un punct în care consumatorii nu le văd ca pe ceva ce sunt de gătit acasă. ”

Criză de identitate?

Există o ultimă provocare și o oportunitate pentru mărcile alimentare în ceea ce promite a fi „anul metaversului”. Aceasta implică provocarea de a se adapta la noile tehnologii digitale și la cerințele consumatorilor fără a sacrifica identitatea de bază a mărcii sau a compromite viziunea, misiunea și valorile lor originale.

De exemplu, Copestake a întrebat: „Când devine o companie alimentară o companie de sănătate? Când o companie de sănătate devine o companie alimentară? Când o companie de arome devine o companie de tehnologie? Toate aceste lucruri sunt posibile. Companiile alimentare sunt efectiv mărci care vând produse oamenilor, produse pe care aceștia le vor mânca. Dar acum pot face mult mai mult decât atât.”

DIN ACTUALITATE

ANPC a oprit temporar activitatea comercială a 14 magazine Auchan din toată țara

Toate cele 50 de magazine Auchan controlate de ANPC au fost amendate, suma totalizând 750.000 lei. În cursul ultimei luni, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor...

29 septembrie – Ziua Internațională de conștientizare asupra RISIPEI ALIMENTARE

Rompan Patronatul Român din Industria de Morărit Panificație și Produse Făinoase este implicat activ în acțiunea: STOP RISIPA ALIMENTARĂ prin intermediul proiectului Erasmus+ 2021-1-RO01-KA220-VET-000028008 “STOP...

Primul plastic 100% reciclabil, creat în SUA

Polimerii se descompun de mai multe ori și materiile prime pot fi refolosite, deoarece compoziția practic nu se schimbă. Chimiștii americani au dezvoltat un set...

Din aceeași categorie

ANPC a oprit temporar activitatea comercială a 14 magazine Auchan din toată țara

Toate cele 50 de magazine Auchan controlate de ANPC au fost amendate, suma totalizând 750.000 lei. În cursul ultimei luni,...

Făina din coajă de banană s-a dovedit a crește nivelul nutrițional în produsele de panificație

Adăugarea de coji de banană crește nivelul de fibre și antioxidanți din prăjituri, au descoperit cercetătorii. Coaja de banană își...

29 septembrie – Ziua Internațională de conștientizare asupra RISIPEI ALIMENTARE

Rompan Patronatul Român din Industria de Morărit Panificație și Produse Făinoase este implicat activ în acțiunea: STOP RISIPA ALIMENTARĂ prin...

Primul plastic 100% reciclabil, creat în SUA

Polimerii se descompun de mai multe ori și materiile prime pot fi refolosite, deoarece compoziția practic nu se schimbă. Chimiștii...

ESE 2022 – două zile despre ultimele noutăți legislative din domeniul etichetării, siguranței și eticii alimentelor și suplimentelor alimentare

10% DISCOUNT PENTRU ÎNSCRIERILE PÂNĂ LA DATA DE 30 SEPTEMBRIE 2022. Rezervă-ți locul din timp la ESE 2022 (doar...

🍒Arome pentru modularea gustului – răspuns la orice provocare

Pandemia globală de COVID-19 a afectat viața noastră în multe feluri, dar în primul rând prin orientarea către produse...

Crenvurști retrași de la vânzare, după detectarea în produse a Listeriei

ANSVSA a lansat o alertă privind rechemarea voluntară de către compania Nordic Import Export a a mai multor tipuri...

RO.aliment SHOW 2022 – eveniment de impact care a reunit întreaga industrie alimentară

Covasna 12-14 septembrie: RO.aliment SHOW 2022 – evenimentul care dă voce industriei alimentare din România a încheiat a 6...

Știrile ultimelor 7 zile

Făina din coajă de banană s-a dovedit a crește nivelul nutrițional în produsele de panificație

Adăugarea de coji de banană crește nivelul de fibre...

29 septembrie – Ziua Internațională de conștientizare asupra RISIPEI ALIMENTARE

Rompan Patronatul Român din Industria de Morărit Panificație și...

Primul plastic 100% reciclabil, creat în SUA

Polimerii se descompun de mai multe ori și materiile...

🍒Arome pentru modularea gustului – răspuns la orice provocare

Pandemia globală de COVID-19 a afectat viața noastră în multe feluri, dar în primul rând prin orientarea către produse...

Crenvurști retrași de la vânzare, după detectarea în produse a Listeriei

ANSVSA a lansat o alertă privind rechemarea voluntară de către compania Nordic Import Export a a mai multor tipuri...

RO.aliment SHOW 2022 – eveniment de impact care a reunit întreaga industrie alimentară

Covasna 12-14 septembrie: RO.aliment SHOW 2022 – evenimentul care dă voce industriei alimentare din România a încheiat a 6...

Fazer investighează agricultura celulară pentru a produce cacao durabil

Este agricultura celulară viitorul pentru producția de cacao? Firma finlandeză de produse de cofetărie Fazer lucrează pentru a asigura...

Laborator pentru a testa reciclabilitatea produselor din hârtie

Producătorul de ambalaje Mondi a deschis primul laborator de reciclare al companiei la fabrica sa din Frantschach, Austria. Noul laborator...

Un start-up folosește cazeine și acizi grași din lapte pentru a dezvolta „următoarea generație” de brânzeturi

Start-up-ul francez Nutropy dezvoltă brânzeturi franțuzești mature premium similare cu Camembertul. Nutropy spune că este pregătită să conducă dezvoltarea unei...

O peliculă barieră compostabilă care rezolvă problema proprietăților „corozive” ale gustărilor sărate

Specialistul israelian în ambalaje din plastic biodegradabil a lansat la London Packaging Week o peliculă compostabilă inovatoare – care...

Comunicare CE: Bunele practici de igienă și procedurile bazate pe principiile HACCP

A apărut COMUNICAREA COMISIEI EUROPENE privind punerea în aplicare a sistemelor de management al siguranței alimentare cuprinzând bunele practici...

O soluție de prăjire continuă câștigă marele premiu Sial Paris 2022

Echipamentul de prăjire continuă al FCD System câștigă primul loc la categoria „Echipamente și produse tehnologice” la Sial Innovation...

Arla: batoane indulgente cu conținut ridicat de proteine în fiecare strat

Arla Foods Ingredients a lansat un concept de batoane proteice care permite brandurilor să crească conținutul de proteine din...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă