facebook
Wednesday, November 30, 2022
ProcesareFAIRR publică a patra ediție a indicelui producătorilor de...

FAIRR publică a patra ediție a indicelui producătorilor de proteine

-

Indexul Producătorilor de Proteine, aflat în al patrulea an în care este calculat, evaluează 60 de producători de proteine animală listați public, cu o valoare de piață de 363 de miliarde de dolari (49 produc în principal carne și lactate, 11 activează în domeniul acvaculturii), în raport cu 10 factori legați de mediu, condiții sociale și guvernanță (ESG), inclusiv emisiile de GES, defrișările, utilizarea antibioticelor și investițiile în proteine alternative. Rezultatele sunt disponibile gratuit pentru investitori pentru a-i ajuta să integreze datele ESG și să evalueze performanța companiei.

Constatările cheie includ:

Emisiile de metan : Doar 18% (9/49) dintre crescătorii de animale măsoară chiar și emisiile parțiale de metan, ceea ce consideră FAIRR, că subminează capacitatea sectorului de a-și juca rolul într-un acord global pentru reducerea cu 30% a metanului, încheiat la COP26 luna aceasta. Emisiile anuale de metan de la bovine și alte animale, la nivel mondial reprezintă 44% din emisiile antropice globale de metan și ar necesita o pădure care acoperă aproximativ trei sferturi din America de Sud pentru a sechestra respectiva cantitate de gaz. Noua Zeelandă, Irlanda și statul California și-au stabilit toate ținte de reducere a metanului care să acopere efectivele de animale în proporție de cel puțin 10% până în 2030.

Defrișările : 42 din 45 (93%) dintre firmele de carne și produse lactate, inclusiv San Miguel (Filipine) și Minerva (Brazilia), care se aprovizionează cu soia (pentru hrana animalelor) din zone cu risc ridicat de defrișare, cum ar fi Cerrado (Brazilia), nu au o politică de atenuare a defrișărilor în toate zonele lor de aprovizionare cu materii prime. FAIRR a spus că monitorizarea furnizorilor indirecți (cei care furnizează materii prime și materiale către furnizorii direcți ai unei firme) de bovine rămâne, de asemenea, o problemă și ratează posibilitatea de a evidenția până la 90% dintre defrișările care au legătură cu producția acestor companii. Nici măcar firmele cu angajament zero defrișări, precum JBS, Marfrig și Minerva, nu au o vizibilitate deplină asupra acestor furnizori indirecți. Marfrig raportează că 53% din achizițiile sale legate de producția de carne de bovine din Amazon provin de la furnizori indirecți.

Dezvoltarea lidershipului: Trei firme norvegiene de acvacultură sunt reprezentate în Top 5 companii ale indicelui: Mowi ASA (primul loc), Grieg Seafood ASA (al doilea) și Lerøy Seafood Group ASA (al patrulea). Companiile din domeniul cărnii și lactatelor ocupantele celor mai bine poziții din acest punct de vedere sunt Maple Leaf (Canada), Marfrig (Brazilia) și Fonterra (Noua Zeelandă).

Inovația în hrana animalelor: Cum prețurile furajelor pentru animale ating niveluri maxime în ultimii opt ani, evoluție determinată parțial de vremea extremă, nouă firme din domeniul cărnii, peștelui și produselor lactate investesc în ingrediente sau în producție durabilă pentru furaje pentru a-și reduce riscul lanțurilor de aprovizionare. De exemplu, Cranswick (Marea Britanie) testează hrana pe bază de proteine de insecte, mazăre și fasole, iar JBS (Brazilia) a încheiat un parteneriat cu DSM din ȚOlanda pentru a implementa un aditiv pentru hrană, pentru a reduce emisiile de metan rezultate în urma digestiei la vaci.

Inovație în domeniul proteinelor alternative: Aproape jumătate (28/60) dintre companiile cuprinse în index activează acum și în domeniul proteinelor alternative, comparativ cu doar un sfert (15) în 2019. Șapte companii din domeniul cărnii raportează investiții în carnea de cultură. Thai Union a format parteneriate cu start-up-ul de carne de cultură Aleph Farms și start-upul de fructe de mare de cultură BlueNalu Inc; iar luna aceasta JBS a intrat în domeniu cu o investiție de 100 de milioane de lire sterline prin achiziția unei firme spaniole de carne cultivată și a unui centru de cercetare și dezvoltare pentru carnea cultivată.

Noul cărbune”

Jeremy Coller, președinte și fondator FAIRR și director de investiții al Coller Capital, a declarat: „Era post-COP26 lasă mari părți din lanțul de aprovizionare cu carne și produse lactate să pară depășite și neatractive. Eșecurile legate de limitarea emisiilor de metan (inclusiv aspectele ce țin de managementul gunoiului de grajd) arată că vacile pot fi considerate „noul cărbune” pentru ecologiști.

„Fiind cel mai mare motor în controlul metanului rezultat din activitatea umană, cât și al defrișărilor, ambițiile stabilite la COP26 au transferat o mare parte de responsabilitate sectorului alimentar și agricol. Nu putem îndeplini angajamentele COP26 fără a lua în calcul lanțul de aprovizionare cu proteine. Mai inițiativă politică și de reglementare pe industria alimentară este acum inevitabilă, dar în prezent doar 20% dintre giganții din zona cărnii și produselor lactate măsoară chiar și o parte din emisiile lor de metan. Acest lucru ar trebui să fie un steag roșu pentru piețele în care angajamentul COP26 de a reduce metanul cu 30% la nivel global, până în 2030.

„ De la acțiuni în domeniu, la taxele de carbon si la reglementare, investitorii folosesc datele FAIRR de a cuantifica creșterea riscurilor în zootehnie. Taxele pe carbon, de exemplu, sunt de așteptat să reducă EBITDA firmelor de carne de vită cu până la 55% din medie actuală, până în 2050. Suntem la un punct de inflexiune și dacă vrem să evităm ca sectorul cărnii și produselor lactate să devină un activ catenar, trebuie să ne valorificăm dezvoltarea leadership-ului în unele părți ale industriei și să transformăm modul în care alimentele noastre, în special proteinele sunt produse.“

Eugenie Mathieu, analist senior la Aviva Investors, a declarat: „Știința ne arată foarte clar că, pentru a evita schimbările climatice, sectoarele cu emisii mari, cum ar fi agricultura, trebuie să se transforme în următorul deceniu. Cu toate acestea, cele mai recente cercetări ale FAIRR arată cât de departe trebuie să meargă sectorul alimentar. 86% dintre cei mai mari furnizori de carne și lactate din lume încă nu reușesc să stabilească obiective semnificative de reducere a emisiilor, ceea ce este îngrijorător, având în vedere că fenomenele meteorologice extreme afectează din ce în ce mai mult rezultatele acestor companii. Investitorii își pot juca rolul cerând ca producătorii de proteine animale care investesc în limitarea efectelor schimbărilor climatice să facă se întâmple mai repede.“

Alte constatări

Chiar și companiile incluse în index au raportat existența unui impact financiar legate de climă. Venitul operațional al Tyson Foods (SUA) a scăzut cu 410 de milioane de dolari în primele nouă luni ale anului 2021, față de aceeași perioadă din 2020, ceea ce FAIRR consideră că se datorează în mare parte perturbărilor meteorologice severe. BRF (Brazilia) estimează că modificările ratelor de precipitații vor duce la pierderi anuale de până la 800 de milioane de euro. FAIRR a spus că dacă se va lua în calcul o taxă de carbon estimată (de 53 USD/tonă), până în 2050 ar crește costurile pentru companiile de carne de vită cu până la 55% din EBITDA în actualele condiții.

În ceea ce privește riscul climatic, FAIRR a spus că 86% dintre principalii furnizori de carne și lactate nu reușesc să declare sau să stabilească obiective semnificative de reducere pentru toate emisiile de gaze cu efect de seră, inclusiv pentru cele din lanțul lor de aprovizionare. Printre companiile care raportează emisii chiar și parțiale, una din patru (26%) au înregistrat o creștere a emisiilor în acest an.

În ceea ce privește obiectivele și procesele îmbunătățite, 13% au stabilit obiective de reducere a emisiilor bazate pe știință, în creștere de la 7% în 2020; 20% au stabilit ținte de tip net zero, în creștere de la 7% în 2020; iar 18% au finalizat o analiză a scenariilor legate de climă, în creștere față de 3% anul trecut.

Noua Zeelandă, Irlanda și statul California au stabilit ținte de reducere a metanului pentru efectivele de animale de cel puțin 10% până în 2030, iar mai multe jurisdicții pot urma exemplul după acordul COP26. Producătorul de lactate din Noua Zeelandă, Fonterra a declarat că, având în vedere restricțiile de mediu, țara a atins acum „laptele maxim”, în timp ce Irlanda va trebui să-și reducă efectivul național de bovine cu 20% pentru a-și atinge obiectivul.

FAIRR a spus că volumul de gunoi de grajd produs de cele 70 de miliarde de animale de fermă din lume este echivalent cu dublul celui de fecale creat de întreaga populație umană. În ciuda acestui fapt, FAIRR a spus că 88% (43/49) dintre firmele analizate nu au obiective și angajamente limitative cu privire la poluarea cu gunoi de grajd. FAIRR a spus că a calculat că animalele procesate de Tyson Foods (SUA) (~2 miliarde anual) produc la fel de multe excremente ca întreaga populație a SUA.

În ceea ce privește utilizarea apei, FAIRR a spus că 94% dintre companii sunt clasificate drept cu „risc ridicat”, în scădere de la 96% în 2020. Dintre companiile care au ținte de consum sau reduceri pentru de apă, doar șapte (14%) dezvăluie că au stabilit ținte la nivel de fabrică. Printre acestea se numără JBS, Marfrig, Maple Leaf și Tyson.

Toate companiile se clasează în categoria „risc ridicat” în ceea ce privește deșeurile și poluarea, potrivit FAIRR, la fel ca anul trecut. În SUA, abatoarele evacuează cele mai ridicate niveluri de fosfor și al doilea cel mai ridicat nivel de azot din toate categoriile industriale, adesea direct în apă. Cu toate acestea, niciunul dintre marii producători de carne de pe piața americană nu și-au stabilit obiective de calitate sau de volum pentru apele uzate din instalațiile lor de procesare.

În ceea ce privește antibioticele, companiile îmbunătățesc utilizarea antibioticelor, 62% dintre companii fiind clasate „cu risc ridicat”, în scădere de la 75% în 2020.

FAIRR a spus că, pentru bunăstarea animalelor, 63% sunt clasificate drept „risc ridicat”, îmbunătățindu-se de la 68% în 2020.

Din punctul de vedere al siguranței alimentelor, 43% sunt clasificate ca fiind cu risc ridicat. Toate companiile cu sediul central în Europa și Rusia au operațiuni certificate printr-o schemă recunoscută de Global Food Safety Initiative, față de 55% în Asia.

Doar 37% se clasează ca având „risc ridicat” în ceea ce privește condițiile de muncă, față de 57% în 2020, ceea ce sugerează că acesta a fost un domeniu de interes în urma pandemiei.

FAIRR a spus că 52% dintre companii sunt clasificate drept cu „risc ridicat” în ceea ce privește guvernanța, comparativ cu 63% în 2020.

Patrick Peura, manager de implicare ESG, la Allianz SE, a declarat: „Datele FAIRR le oferă investitorilor o bază foarte valoroasă pe care să se angajeze în companiile agro-zootehnice. Indicele ajută la identificarea exemplelor pozitive de conducere – cum ar fi investițiile în inovare, hrană pentru animale, de stabilire a obiectivelor eficiente și de analiză a scenariilor de risc climatic – și de la care restul sectorului poate învăța.

„Important este și că indicele aruncă, de asemenea, o lumină asupra lacunelor care trebuie încă abordate în sector – cum ar fi eșecul majorității companiilor de a monitoriza, raporta și gestiona în mod adecvat emisiile de GES, cum ar fi metanul din deșeurile animale. Este esențial ca investitorii continuă să se implice în mod constructiv cu firme la soluții de sprijin în acest sector, iar indicele ne ajută să facem asta.“

Clasamentul în zona produselor lactate

În „tabelul” clasamentelor celor 60 de companii, Fonterra se află cel mai bine poziționată dintre companiile de produse lactate, ocupând locul șase cu un rating scăzut de risc.

În categoria de risc mediu sunt Emmi (al 21- lea ), Mengniu (al 27- lea ) și Vietnam Dairy Products JSC (al 30- lea ).

Companiile cu risc ridicat din sectorul produselor lactate, conform FAIRR, sunt Yili (al 32 – lea) , Almarai (al 38- lea) și China Modern Dairy Holdings Ltd (al 51- lea).

DIN ACTUALITATE

Știrile ultimelor zile

Meda participă la Gustul Ales, ediția a 7-a cu patru dintre produsele sale

Compania Meda Prod 89 S.A. a înscris în competiția celor mai bune produse alimentare românești "Ora de bun gust" -...

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI din 30 august 2022, de modificare a Regulamentului delegat (UE)...

Gust, textura, sănătate pentru consumator, dar și costuri mai mici pentru producător. Cum le putem avea pe toate?

Oamenii doresc ca produsele lor de panificație și patiserie să aibă un gust și o textură grozave, fiind în...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul etic ia decizii în actul de cumpărare și informațiile care...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară conservele, dar și cum sunt păstrate alimentele în gospodărie, în...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Știrile ultimelor 7 zile

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Secretul Bunicii s-a înscris la Gustul Ales 2022 cu „Șprițați – digestivi cu merișoare”

Produsul „Șprițați - digestivi cu merișoare” comercializat de firma Tual Fast Chance sub marca Secretul Bunicii - Bunătăți ca odinioară...

Toneli s-a înscris în Concursul „Ora de Bun Gust 2022” cu Ovital Omega 3

Peste🔔40 de produse înscrise deja în concursul „Ora de Bun Gust”- Gustul Ales 2022, competiția celor mai gustoase produse...

Teste de compostabilitate certificate de DIN CERTCO și TÜV AUSTRIA – WESSLING GreenLab

WESSLING GreenLab este primul laborator al grupului international WESSLING care a obținut certificarea DIN CERTCO pentru testarea compostabilității în...

Energie verde -din paie- ignorată. România este singura țară din lume care are tehnologia pentru ea

Inventatorul Horneț: „Anual, se pot produce peste 300 de milioane de megawați din biomasă”. Acesta își exprimă speranța că...

Metode de reducere a costurilor folosind tehnologii de măsurare portabile și staționare

Echipamentele Testo combinate cu un software specific vă pot oferi informații relevante despre procesele proprii, precum și pentru realizarea...

Inovație SIAL Paris 2022- Tartinabile realizate din alge albastre-verzi

Motivul pentru care spirulina uscată este cel mai comun format este că în formă proaspătă ea este dificil de...

Premixurile potrivite pentru o dietă sănătoasă

Una din cinci persoane va dezvolta o afecțiune cardiacă gravă în timpul vieții. Aflați despre ingredientele cu potențialul de...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă