facebook
Saturday, April 13, 2024
ProcesareFAIRR publică a patra ediție a indicelui producătorilor de...

FAIRR publică a patra ediție a indicelui producătorilor de proteine

-

spot_imgspot_imgspot_img

Indexul Producătorilor de Proteine, aflat în al patrulea an în care este calculat, evaluează 60 de producători de proteine animală listați public, cu o valoare de piață de 363 de miliarde de dolari (49 produc în principal carne și lactate, 11 activează în domeniul acvaculturii), în raport cu 10 factori legați de mediu, condiții sociale și guvernanță (ESG), inclusiv emisiile de GES, defrișările, utilizarea antibioticelor și investițiile în proteine alternative. Rezultatele sunt disponibile gratuit pentru investitori pentru a-i ajuta să integreze datele ESG și să evalueze performanța companiei.

Constatările cheie includ:

Emisiile de metan : Doar 18% (9/49) dintre crescătorii de animale măsoară chiar și emisiile parțiale de metan, ceea ce consideră FAIRR, că subminează capacitatea sectorului de a-și juca rolul într-un acord global pentru reducerea cu 30% a metanului, încheiat la COP26 luna aceasta. Emisiile anuale de metan de la bovine și alte animale, la nivel mondial reprezintă 44% din emisiile antropice globale de metan și ar necesita o pădure care acoperă aproximativ trei sferturi din America de Sud pentru a sechestra respectiva cantitate de gaz. Noua Zeelandă, Irlanda și statul California și-au stabilit toate ținte de reducere a metanului care să acopere efectivele de animale în proporție de cel puțin 10% până în 2030.

Defrișările : 42 din 45 (93%) dintre firmele de carne și produse lactate, inclusiv San Miguel (Filipine) și Minerva (Brazilia), care se aprovizionează cu soia (pentru hrana animalelor) din zone cu risc ridicat de defrișare, cum ar fi Cerrado (Brazilia), nu au o politică de atenuare a defrișărilor în toate zonele lor de aprovizionare cu materii prime. FAIRR a spus că monitorizarea furnizorilor indirecți (cei care furnizează materii prime și materiale către furnizorii direcți ai unei firme) de bovine rămâne, de asemenea, o problemă și ratează posibilitatea de a evidenția până la 90% dintre defrișările care au legătură cu producția acestor companii. Nici măcar firmele cu angajament zero defrișări, precum JBS, Marfrig și Minerva, nu au o vizibilitate deplină asupra acestor furnizori indirecți. Marfrig raportează că 53% din achizițiile sale legate de producția de carne de bovine din Amazon provin de la furnizori indirecți.

Dezvoltarea lidershipului: Trei firme norvegiene de acvacultură sunt reprezentate în Top 5 companii ale indicelui: Mowi ASA (primul loc), Grieg Seafood ASA (al doilea) și Lerøy Seafood Group ASA (al patrulea). Companiile din domeniul cărnii și lactatelor ocupantele celor mai bine poziții din acest punct de vedere sunt Maple Leaf (Canada), Marfrig (Brazilia) și Fonterra (Noua Zeelandă).

Inovația în hrana animalelor: Cum prețurile furajelor pentru animale ating niveluri maxime în ultimii opt ani, evoluție determinată parțial de vremea extremă, nouă firme din domeniul cărnii, peștelui și produselor lactate investesc în ingrediente sau în producție durabilă pentru furaje pentru a-și reduce riscul lanțurilor de aprovizionare. De exemplu, Cranswick (Marea Britanie) testează hrana pe bază de proteine de insecte, mazăre și fasole, iar JBS (Brazilia) a încheiat un parteneriat cu DSM din ȚOlanda pentru a implementa un aditiv pentru hrană, pentru a reduce emisiile de metan rezultate în urma digestiei la vaci.

Inovație în domeniul proteinelor alternative: Aproape jumătate (28/60) dintre companiile cuprinse în index activează acum și în domeniul proteinelor alternative, comparativ cu doar un sfert (15) în 2019. Șapte companii din domeniul cărnii raportează investiții în carnea de cultură. Thai Union a format parteneriate cu start-up-ul de carne de cultură Aleph Farms și start-upul de fructe de mare de cultură BlueNalu Inc; iar luna aceasta JBS a intrat în domeniu cu o investiție de 100 de milioane de lire sterline prin achiziția unei firme spaniole de carne cultivată și a unui centru de cercetare și dezvoltare pentru carnea cultivată.

Noul cărbune”

Jeremy Coller, președinte și fondator FAIRR și director de investiții al Coller Capital, a declarat: „Era post-COP26 lasă mari părți din lanțul de aprovizionare cu carne și produse lactate să pară depășite și neatractive. Eșecurile legate de limitarea emisiilor de metan (inclusiv aspectele ce țin de managementul gunoiului de grajd) arată că vacile pot fi considerate „noul cărbune” pentru ecologiști.

„Fiind cel mai mare motor în controlul metanului rezultat din activitatea umană, cât și al defrișărilor, ambițiile stabilite la COP26 au transferat o mare parte de responsabilitate sectorului alimentar și agricol. Nu putem îndeplini angajamentele COP26 fără a lua în calcul lanțul de aprovizionare cu proteine. Mai inițiativă politică și de reglementare pe industria alimentară este acum inevitabilă, dar în prezent doar 20% dintre giganții din zona cărnii și produselor lactate măsoară chiar și o parte din emisiile lor de metan. Acest lucru ar trebui să fie un steag roșu pentru piețele în care angajamentul COP26 de a reduce metanul cu 30% la nivel global, până în 2030.

„ De la acțiuni în domeniu, la taxele de carbon si la reglementare, investitorii folosesc datele FAIRR de a cuantifica creșterea riscurilor în zootehnie. Taxele pe carbon, de exemplu, sunt de așteptat să reducă EBITDA firmelor de carne de vită cu până la 55% din medie actuală, până în 2050. Suntem la un punct de inflexiune și dacă vrem să evităm ca sectorul cărnii și produselor lactate să devină un activ catenar, trebuie să ne valorificăm dezvoltarea leadership-ului în unele părți ale industriei și să transformăm modul în care alimentele noastre, în special proteinele sunt produse.“

Eugenie Mathieu, analist senior la Aviva Investors, a declarat: „Știința ne arată foarte clar că, pentru a evita schimbările climatice, sectoarele cu emisii mari, cum ar fi agricultura, trebuie să se transforme în următorul deceniu. Cu toate acestea, cele mai recente cercetări ale FAIRR arată cât de departe trebuie să meargă sectorul alimentar. 86% dintre cei mai mari furnizori de carne și lactate din lume încă nu reușesc să stabilească obiective semnificative de reducere a emisiilor, ceea ce este îngrijorător, având în vedere că fenomenele meteorologice extreme afectează din ce în ce mai mult rezultatele acestor companii. Investitorii își pot juca rolul cerând ca producătorii de proteine animale care investesc în limitarea efectelor schimbărilor climatice să facă se întâmple mai repede.“

Alte constatări

Chiar și companiile incluse în index au raportat existența unui impact financiar legate de climă. Venitul operațional al Tyson Foods (SUA) a scăzut cu 410 de milioane de dolari în primele nouă luni ale anului 2021, față de aceeași perioadă din 2020, ceea ce FAIRR consideră că se datorează în mare parte perturbărilor meteorologice severe. BRF (Brazilia) estimează că modificările ratelor de precipitații vor duce la pierderi anuale de până la 800 de milioane de euro. FAIRR a spus că dacă se va lua în calcul o taxă de carbon estimată (de 53 USD/tonă), până în 2050 ar crește costurile pentru companiile de carne de vită cu până la 55% din EBITDA în actualele condiții.

În ceea ce privește riscul climatic, FAIRR a spus că 86% dintre principalii furnizori de carne și lactate nu reușesc să declare sau să stabilească obiective semnificative de reducere pentru toate emisiile de gaze cu efect de seră, inclusiv pentru cele din lanțul lor de aprovizionare. Printre companiile care raportează emisii chiar și parțiale, una din patru (26%) au înregistrat o creștere a emisiilor în acest an.

În ceea ce privește obiectivele și procesele îmbunătățite, 13% au stabilit obiective de reducere a emisiilor bazate pe știință, în creștere de la 7% în 2020; 20% au stabilit ținte de tip net zero, în creștere de la 7% în 2020; iar 18% au finalizat o analiză a scenariilor legate de climă, în creștere față de 3% anul trecut.

Noua Zeelandă, Irlanda și statul California au stabilit ținte de reducere a metanului pentru efectivele de animale de cel puțin 10% până în 2030, iar mai multe jurisdicții pot urma exemplul după acordul COP26. Producătorul de lactate din Noua Zeelandă, Fonterra a declarat că, având în vedere restricțiile de mediu, țara a atins acum „laptele maxim”, în timp ce Irlanda va trebui să-și reducă efectivul național de bovine cu 20% pentru a-și atinge obiectivul.

FAIRR a spus că volumul de gunoi de grajd produs de cele 70 de miliarde de animale de fermă din lume este echivalent cu dublul celui de fecale creat de întreaga populație umană. În ciuda acestui fapt, FAIRR a spus că 88% (43/49) dintre firmele analizate nu au obiective și angajamente limitative cu privire la poluarea cu gunoi de grajd. FAIRR a spus că a calculat că animalele procesate de Tyson Foods (SUA) (~2 miliarde anual) produc la fel de multe excremente ca întreaga populație a SUA.

În ceea ce privește utilizarea apei, FAIRR a spus că 94% dintre companii sunt clasificate drept cu „risc ridicat”, în scădere de la 96% în 2020. Dintre companiile care au ținte de consum sau reduceri pentru de apă, doar șapte (14%) dezvăluie că au stabilit ținte la nivel de fabrică. Printre acestea se numără JBS, Marfrig, Maple Leaf și Tyson.

Toate companiile se clasează în categoria „risc ridicat” în ceea ce privește deșeurile și poluarea, potrivit FAIRR, la fel ca anul trecut. În SUA, abatoarele evacuează cele mai ridicate niveluri de fosfor și al doilea cel mai ridicat nivel de azot din toate categoriile industriale, adesea direct în apă. Cu toate acestea, niciunul dintre marii producători de carne de pe piața americană nu și-au stabilit obiective de calitate sau de volum pentru apele uzate din instalațiile lor de procesare.

În ceea ce privește antibioticele, companiile îmbunătățesc utilizarea antibioticelor, 62% dintre companii fiind clasate „cu risc ridicat”, în scădere de la 75% în 2020.

FAIRR a spus că, pentru bunăstarea animalelor, 63% sunt clasificate drept „risc ridicat”, îmbunătățindu-se de la 68% în 2020.

Din punctul de vedere al siguranței alimentelor, 43% sunt clasificate ca fiind cu risc ridicat. Toate companiile cu sediul central în Europa și Rusia au operațiuni certificate printr-o schemă recunoscută de Global Food Safety Initiative, față de 55% în Asia.

Doar 37% se clasează ca având „risc ridicat” în ceea ce privește condițiile de muncă, față de 57% în 2020, ceea ce sugerează că acesta a fost un domeniu de interes în urma pandemiei.

FAIRR a spus că 52% dintre companii sunt clasificate drept cu „risc ridicat” în ceea ce privește guvernanța, comparativ cu 63% în 2020.

Patrick Peura, manager de implicare ESG, la Allianz SE, a declarat: „Datele FAIRR le oferă investitorilor o bază foarte valoroasă pe care să se angajeze în companiile agro-zootehnice. Indicele ajută la identificarea exemplelor pozitive de conducere – cum ar fi investițiile în inovare, hrană pentru animale, de stabilire a obiectivelor eficiente și de analiză a scenariilor de risc climatic – și de la care restul sectorului poate învăța.

„Important este și că indicele aruncă, de asemenea, o lumină asupra lacunelor care trebuie încă abordate în sector – cum ar fi eșecul majorității companiilor de a monitoriza, raporta și gestiona în mod adecvat emisiile de GES, cum ar fi metanul din deșeurile animale. Este esențial ca investitorii continuă să se implice în mod constructiv cu firme la soluții de sprijin în acest sector, iar indicele ne ajută să facem asta.“

Clasamentul în zona produselor lactate

În „tabelul” clasamentelor celor 60 de companii, Fonterra se află cel mai bine poziționată dintre companiile de produse lactate, ocupând locul șase cu un rating scăzut de risc.

În categoria de risc mediu sunt Emmi (al 21- lea ), Mengniu (al 27- lea ) și Vietnam Dairy Products JSC (al 30- lea ).

Companiile cu risc ridicat din sectorul produselor lactate, conform FAIRR, sunt Yili (al 32 – lea) , Almarai (al 38- lea) și China Modern Dairy Holdings Ltd (al 51- lea).

spot_img

DIN ACEIAȘI CATEGORIE

Știrile ultimelor zile

Pășiți către viitorul nutriției, al tehnologiilor alimentare și longevității participând la Expo-Conferința NNS Nutriție, Nutrienți, Sănătate 2024

Facilitarea transferului de cunoștințe pe axa alimentație-sănătate între nutriționiști, dieteticieni, diabetologi, profesioniști din industria alimentară, a suplimentelor alimentare și...

Investigaţie pe piaţa producţiei şi comercializării cărnii de pasăre

Consiliul Concurenţei anunţă publicarea în dezbatere a angajamentelor propuse de Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) şi mai...

Făină, reciclată din deșeurile de măsline, o „revoluție” pentru industrie

Doar 15% din măslină este folosită la prepararea uleiului de măsline. Dar cu tehnologia potrivită, restul de 85% poate...

Cum reformulează KFC clasicele produse fast-food pentru a reduce grăsimile, sarea și zahărul

Într-un efort de a reduce nutrienții problematici din produse, precum și caloriile totale, fast-food-urile și-au fost reformulat mâncărurile. De...

Studiu PwC: Vinul, un campion și un pilon solid al dezvoltarii socio-economice și rurale a UE

Comitetul European al Companiilor Vitivinicole (Comité Vins – CEEV) a prezentat in 20 martie 2024, în Parlamentul European, rezultatele...

Eșec total sau mină de aur? SGR este bun pentru … RetuRO

Din 2018 se vorbea despre introducerea sistemului de garanție-returnare (SGR). În 2020, Mircea Fechet, pe atunci ministru al mediului...

FSA își va reforma procedurile pentru reglementarea alimentele noi

Agenția pentru Standarde Alimentare (FSA) din Marea Britanie a fost de acord să își reformeze sistemul de reglementare aplicat...

Moldova a prezentat vinul creat de inteligența artificială la Dusseldorf

Vinul creat de inteligența artificială a fost lansat într-o ediție limitată de 150 de sticle și va continua să...

Cazeină în cartofi? Un nou-venit în agricultura moleculară învață plantele să se comporte ca mamiferele

Agricultura moleculară a fost folosită de sectorul farmaceutic încă...

TREND-uri 2024 specifice cărnii la grătar

De la an la an, procesul pregătirii cărnii la...

STUDIU OMS: Cât de sănătoși sunt burgerii ultraprocesați pe bază de plante?

Majoritatea, dar nu toți, burgerii pe bază de plante...

Kemin Human Nutrition and Health îl salută pe Charlie Peng care va ocupa poziția de Country Manager pentru China

Veteran al industriei, el vine cu o bogată experiență de conducere în managementul echipelor interfuncționale și managementul vânzărilor. Kemin Industries,...

Artesana câștigă un Premiu Internațional pentru Tranziție Alimentară, acordat de Carrefour Franța

Vineri, 29 martie 2024, în Paris, companiei și brandului Artesana, i-a fost înmânat premiul International Food Transition Awards. Această...

Retragere de urgență a unor suplimente alimentare japoneze. Au fost înregistrate și decese

A fost confirmat vineri un al cincilea deces legat de suplimentele alimentare cu drojdie de orez roşu (beni-koji) ale...

Responsabilitatea supravegherii sectorului avicol românesc revine ANSVSA

Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), deşi producătorii...

Produse din carne de pui cu Salmonella

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) se află în plină campanie de verificare a tuturor produselor din carne de...

Creați băuturi răcoritoare cu suc de fructe, gustoase și mai puțin zahăr

În timp ce consumatorii sunt în căutare de opțiuni gustoase cu mai puțin zahăr, producătorii de băuturi sunt provocați...

Shrinkflation: pierd mărcile clienți în efortul ascuns de a reduce costurile?

Fără prea multă zarvă, mărcile au micșorat dimensiunea unor produse de o vreme, dar consumatorii nu se lasă păcăliți...

Inteligența Artificială schimbă modul de manipulare a paleților

Prin utilizarea Inteligenței Artificiale în procesul de detectare a paleților și evitare a obstacolelor, robotul autonom mobil MiR1200 Pallet...

Soluții inovatoare de depozitare a alimentelor pentru a spori siguranța și calitatea produselor

Depozitarea alimentelor este crucială în menținerea siguranței și calității produselor, servind drept coloană vertebrală a industriei de fabricare a...

Noi oportunități de formulare – proteine din mazăre NUTRALYS®

Roquette lansează patru proteine multifuncționale din mazăre concepute pentru a îmbunătăți gustul, textura și creativitatea în domeniul alimentelor pe...

Analiză ANF: Care au fost produsele vegetale cu cele mai multe pesticide în 2023

În anul 2023, prin programul național de monitorizare a reziduurilor de pesticide al Autorității Naționale Fitosanitare (ANF), structură din...

Produse din carne de pui infestate cu salmonella

Un control al ANPC efectuat la societatea Rewe Romania S.A., atât la depozitul situat în comuna Ștefănești, cât și...

CSDDD susținută de UE: Ce s-a schimbat?

După mai multe săptămâni de întârziere, CSDDD a câștigat în sfârșit sprijinul UE. Totuși, a fost nevoie de o...

UK legislație: O etichetare „mai corectă și mai clară” a alimentelor

Potrivit lui Steve Barclay - Secretarul pentru Mediu la Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale, UK, guvernul Regatului...

Lista alimentelor cu preț plafonat până în decembrie 2024

Proiectul de lege care prevede prelungirea limitării adaosului la alimentele de bază a trecut de Camera Deputaților și urmează...

ANSVSA verifică autenticitatea și calitatea produselor lactate. S-au dat amenzi de un milion de lei

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) a desfășurat controale tematice în perioada 16 – 29 februarie...

Alimentele UPF, asociate cu 32 de rezultate precare de sănătate în cel mai mare studiu de până acum

De ce ar putea consumul de alimente ultraprocesate (UPF) să fie legat de rezultatele precare de sănătate? Aceasta este...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă