facebook
Saturday, June 3, 2023
SigurantaAlerta: concentrații de acrilamidă de niveluri „alarmante” găsite în...

Alerta: concentrații de acrilamidă de niveluri „alarmante” găsite în alimentele pentru copii

-

SAFE Food Advocacy Europe trage un semnal de alarmă, după ce în alimente au fost găsite concentrații de acrilamidă de patru până la cinci ori mai mari decât cele permise în prezent în UE comparativ cu nivelurile de referință.

Asociația europeană a consumatorilor SAFE militează pentru niveluri obligatorii „mai sigure” pentru acrilamidă în alimentele consumate în mare parte de copiii mici și pentru ca nivelurile maxime de contaminare „clare” să fie stabilite la nivelul UE.

Acrilamida este o substanță chimică care se formează atunci când alimentele cu amidon sunt gătite la temperaturi de peste 120°C.

Cartofii și pâinea, de exemplu, sunt deosebit de expuse riscului. Acrilamida a fost găsită într-o gamă largă de alimente, inclusiv chipsuri, pâine prăjită, prăjituri, biscuiți, cereale și cafea.

De ce este acest lucru îngrijorător? Deoarece pe baza studiilor pe animale, se crede că pentru consumatorii de toate grupele de vârstă, acrilamida din alimente crește riscul de a dezvolta cancer.

„Acrilamida este o substanță foarte cancerigenă produsă în alimente în timpul gătirii, pe care o găsim în alimentele consumate de copiii și tinerii noștri, precum biscuiții, napolitanele, produsele din cereale pentru micul dejun și chipsurile”, a subliniat Floriana Cammarusti, secretarul general al Safe Food. Advocacy Europe (SAFE).

Niveluri „alarmante” identificate în alimente

În 2017, Comisia a stabilit niveluri de referință pentru reducerea prezenței acrilamidei în alimente. Acum, Comisia revizuiește aceste niveluri de referință, iar SAFE face eforturi pentru o scădere semnificativă a conținutului permis de acrilamidă din alimente, precum și pentru aplicarea nivelurilor maxime de contaminare.

Poziția SAFE vine ca răspuns la nivelurile „alarmante” de acrilamidă găsite în produsele alimentare în ultimii câțiva ani.

Aportul mediu zilnic de acrilamidă la copii a variat între 0,5 și 1,9 μg/kg greutate corporală în 2015, potrivit unui studiu al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Același studiu a estimat că aportul mediu în rândul adolescenților, adulților, vârstnicilor și persoanelor foarte în vârstă a fost între 0,4 și 0,9 μg/kg greutate corporală pe zi.

„Cu nivelurile actuale și cele propuse de Comisie, probabilitatea ca, copiii noștri să consume o cantitate periculoasă pentru sănătatea lor este foarte mare”, a subliniat Cimmarusti de la SAFE.

Conform unei analize recente a cazurilor raportate către Sistemul de alertă rapidă al UE de către statele membre (RASFF) în ultimii doi ani, nivelurile de acrilamidă găsite au fost între 497 și 2690 μg/kg – de patru până la cinci ori mai mari decât ceea ce este permis în prezent în UE prin niveluri de referință.

Biscuiti si napolitane

În cazul biscuiților și al napolitanelor, de exemplu, Comisia propune un nivel de referință de 350 μg/kg. SAFE susține că acest lucru ar trebui redus la 300 μg/kg.

Deși această categorie de alimente nu este întotdeauna comercializată ca hrană pentru copii, biscuiții și napolitanele sunt consumate frecvent de copii. Iar testele recente, efectuate de membrii Organizației Europene a Consumatorilor (BEUC), au constatat că aproape doi din trei nu erau în conformitate cu valorile de referință.

„Prin urmare, în vederea realizării unei protecții adecvate și eficiente a sugarilor și copiilor mici, SAFE propune ca toți biscuiții standard comercializați în mod clar copiilor care se încadrează în grupul „biscuiți și napolitane” să aibă același nivel maxim ca și „biscuiții” pentru sugari și copii mici, cu un nivel de referință de 150 μg/kg și 200 μg/kg pentru niveluri maxime”, a menționat SAFE.

Biscuiți și chipsuri

În categoria biscuiților, SAFE solicită un nivel de referință de 300 μg/kg, mai degrabă decât 400. O situație similară a fost observată și cu alte tipuri de produse comercializate și pentru copii și oferite în mod obișnuit copiilor mici, a menționat organizația de consumatori. „Pare clar că nivelul de referință propus de 500 μg/kg ar proteja cu greu populația tânără de expunerea excesivă la acrilamidă. ”

Pentru categoria de chipsuri de legume, UE a propus un nivel de referință de 700 μg/kg, care este cu mult peste ceea ce SAFE consideră a fi permis.

Mai multe organizații de consumatori au analizat mostre și au găsit un conținut mediu de acrilamidă de 1121 μg/kg, cu o valoare mediană de 830 μg/kg. „Acesta este aproape dublu față de valoarea mediană a nivelurilor de acrilamidă din chipsurile de cartofi testate”, a menționat SAFE.

„În plus, baza de date RASFF raportează numeroase alerte în 2020 în care contaminarea cu acrilamidă a atins niveluri de până la 2690 μg/kg, în special pentru produsele importate din Est, cu mult peste ceea ce a fost dezvăluit în sondajul consumatorilor. ”

Având în vedere constatările EFSA din 2015, SAFE nu crede că criteriul propus de Comisie va modifica situația actuală. Prin urmare, organizația de consumatori consideră că este necesar să se stabilească niveluri maxime de acrilamidă în chipsurile de legume până la 500 μg/kg și un nivel de referință „mult sub”.

Dar fructele uscate și nucile prăjite?

Nu toate categoriile de alimente relevante, conform SAFE, au fost incluse în noile niveluri de referință ale Comisiei. Fructele uscate și nucile prăjite, de exemplu, au fost omise.

Conform cercetărilor organizației de consumatori, totuși, s-a constatat că unele mostre de nuci prăjite conțin un nivel de acrilamidă peste 1000 μg/kg, care este mai mare decât orice nivel de referință stabilit în regulamentul Comisiei.

„În ceea ce privește fructele uscate, deși nu sunt supuse temperaturilor ridicate, ele prezintă o cantitate surprinzătoare de acrilamidă din cauza uscării lor pe o perioadă lungă de timp”, a menționat SAFE.

Organizația de protecție a consumatorilor a contestat și actualul sistem de control, despre care secretarul general Cammarusti a spus că nu ajută la reducerea riscului de expunere pentru consumatori. „În medie, trec între 15 și 30 de zile din momentul în care un stat membru detectează analitic un produs contaminat și până când notifică informațiile altor state prin intermediul RASF. ”

În acest interval de timp, produsele circulă liber pe piață și pot fi achiziționate de consumatori.

Cammarusti a continuat: „Așadar, este timpul să ne îndepărtăm de sistemul actual și să stabilim niveluri maxime clare și bine definite de contaminare, urmând principiul precauției.”

DIN ACTUALITATE

Dioxidul de titan: gura, prima cale de intrare în sânge

Cercetătorii INRAE, în colaborare cu LNE (Laboratorul Național de Metrologie și Testare), au demonstrat că nanoparticulele care alcătuiesc aditivul E171 pot trece direct prin...

Știrile ultimelor zile

Este timpul să ne concentrăm pe alimentele și băuturile pentru consumatorii în vârstă

Există o mare oportunitate pentru industria alimentară și a băuturilor de a lansa produse și ingrediente care ajută la...

Dioxidul de titan: gura, prima cale de intrare în sânge

Cercetătorii INRAE, în colaborare cu LNE (Laboratorul Național de Metrologie și Testare), au demonstrat că nanoparticulele care alcătuiesc aditivul...

MNNS 2023: Două zile de „delicii” intelectuale, bucurie, relaxare și conectare

E diția a 5-a a Conferinței Internaționale Maratonul NNS – Nutriție. Nutrienți. Sănătate, desfășurată în perioada 21-23 mai, la Hotel...

Instanța a decis suspendarea aplicării sancțiunilor date Grupului Lactalis de Consiliul Concurenței

Curtea de Apel București a hotărât să suspende punerea în aplicare a amenzilor date de Consiliul Concurenței firmelor Albalact,...

ANPC în război cu Magiunul de Topoloveni

Bibiana Stanciulov, cea care a readus la viață Magiunul de Topoloveni, îl anunță pe șeful ANPC, Horia Constantinescu, că...

România se alătură EFSA în campania europeană de stopare a pestei porcine africane (#StopASF)

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) colaborează cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și în...

Noua Zeelandă pierde o bătălie de opt ani pentru mierea de manuka

O cerere de înregistrare a mierii de manuka, ca brand certificat, a fost refuzată de Oficiul de Proprietate Intelectuală...

Bel, câștigătoarea premiului Energ’IAA 2023

Premiul Energ'IAA, care recompensează o companie agroalimentară exemplară în ceea ce privește „sobrietatea” energetică și decarbonizarea, a fost acordat...

Știrile ultimelor 7 zile

Dioxidul de titan: gura, prima cale de intrare în sânge

Cercetătorii INRAE, în colaborare cu LNE (Laboratorul Național de...

MNNS 2023: Două zile de „delicii” intelectuale, bucurie, relaxare și conectare

E diția a 5-a a Conferinței Internaționale Maratonul NNS –...

Instanța a decis suspendarea aplicării sancțiunilor date Grupului Lactalis de Consiliul Concurenței

Curtea de Apel București a hotărât să suspende punerea...

ANPC în război cu Magiunul de Topoloveni

Bibiana Stanciulov, cea care a readus la viață Magiunul...

România se alătură EFSA în campania europeană de stopare a pestei porcine africane (#StopASF)

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) colaborează cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și în...

Noua Zeelandă pierde o bătălie de opt ani pentru mierea de manuka

O cerere de înregistrare a mierii de manuka, ca brand certificat, a fost refuzată de Oficiul de Proprietate Intelectuală...

Bel, câștigătoarea premiului Energ’IAA 2023

Premiul Energ'IAA, care recompensează o companie agroalimentară exemplară în ceea ce privește „sobrietatea” energetică și decarbonizarea, a fost acordat...

În ghidul recent lansat, OMS sfătuiește să nu folosească îndulcitori fără zahăr pentru controlul greutății

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat un nou ghid privind îndulcitorii fără zahăr (NSS), care face recomandări împotriva...

Cea mai importantă inovație pe segmentul capacelor borcanelor din ultimii 75 de ani

Industria alimentară germană devine prima din Europa care a îmbrățișat această inovație. Compania americană din spatele EEASY Lid -...

Colagenul – următoare „tendință” în alimente și băuturi funcționale după CBD?

Tendința fortificării alimentelor cu colagen a crescut în ultimii ani și Romain Quillot, co-fondatorul brandului de alimente și băuturi...

Suplimentele alimentare pentru imunitate, anti-ageing și sănătate

Știi care este efectul stresului oxidativ asupra organismului tău? Vino la Maratonul Nutriție. Nutrienți. Sănătate 2023 și vei obține...

MNNS 2023: Vizită și degustare de licori la Podgoriile Murfatlar

Pentru cea de doua parte a zilei de 23 mai, organizatorii Maratonului de Nutriție.Nutrienți.Sănătate 2023 vă propun ca împreună...

Progen: Program de slăbire care utilizează principiile cetozei

Progen se alătură în calitate de partener Maratonului Nutrienți. Nutriție. Sănătate 2023. Dacă îți dorești să descoperi tratamentul de...

Spectrul violet, „dificil de obținut”, ar putea fi produs prin fermentație microbiană la scară

Producătorul danez de ingrediente bio, Octarine Bio și compania americană de programare celulară Ginkgo Bioworks s-au asociat pentru a...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă