facebook
Saturday, July 20, 2024
SiguranțăToxinele din plante reprezintă un pericol pentru sănătate

Toxinele din plante reprezintă un pericol pentru sănătate

-

Toxinele din plante au existat dintotdeauna în alimentele din plante, dar potențialele lor implicații asupra sănătății rămân relativ necunoscute consumatorilor. De ce?

Atenția recentă a consumatorilor, a mass-media și a industriei a fost atrasă de pericolele potențiale ale PFAS, mai bine cunoscute ca substanțe chimice persistente, din alimente și băuturi.

Cu toate acestea, s-a acordat mult mai puțină atenție potențialelor pericole ale substanțelor chimice care apar în mod natural în plante.

De fapt, un sondaj reprezentativ recent, realizat de Institutul Federal German pentru Evaluarea Riscurilor (BfR) , a constatat că puțin sub jumătate dintre respondenții studiului (47%) erau chiar conștienți de existența toxinelor din plante. În plus, doar 27% dintre respondenții la sondaj au susținut că sunt îngrijorați de toxinele naturale din plante.

„Rezultatele sondajului arată clar că riscurile de origine naturală tind să fie subestimate, în timp ce riscurile de origine sintetică tind să fie supraestimate”, spune profesorul Andreas Hensel, președintele BfR.

Acest lucru este foarte probabil un rezultat al faptului că acestea apar în mod natural, mai degrabă decât o substanță nenaturală, cum ar fi un pesticid chimic, care a fost adăugat în timpul procesului de creștere.

Ar trebui consumatorii și producătorii de alimente să fie îngrijorați de toxinele din plante?

Deși apar în mod natural, toxinele din plante ar putea fi dăunătoare sănătății umane. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), toxinele naturale pot provoca o varietate de efecte adverse asupra sănătății și reprezintă o amenințare gravă pentru sănătate atât pentru oameni, cât și pentru animale.

„Efectele adverse asupra sănătății pot fi otrăvirea acută, variind de la reacții alergice la dureri severe de stomac și diaree și chiar moarte”, a spus un purtător de cuvânt al OMS. „Consecințele pe termen lung asupra sănătății includ efecte asupra sistemului imunitar, reproductiv sau nervos, precum și favorizarea dezvoltării cancerului.”

Având în vedere potențialele pericole, reprezentate de toxinele din plante, este surprinzător să constatăm că gradul de conștientizare a publicului este atât de scăzut.

Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre respondenți (53%) spun că se simt prost informați cu privire la toxinele din plante din alimente. Aceasta implică dorința de a cunoaște și înțelege mai mult potențialele pericole.

Mucegaiului de pe alimente, un pericol

Studiul a aruncat, de asemenea, lumină asupra subiectului conex al mucegaiului de pe alimente. Și aici s-a constatat că există o lipsă de înțelegere, în ceea ce privește potențialele pericole.

În timp ce unele alimente, cum ar fi brânzeturile tari și carnea uscată, pot fi consumate în siguranță odată ce mucegaiul a fost îndepărtat, există multe alte alimente care ar trebui evitate dacă se constată că mucegaiul crește pe ele. Alimente, cum ar fi brânzeturile moi, iaurturile, pâinea și produsele de panificație, nucile, semințele și carnea necurățată.

Chiar și cantități mici de toxine de mucegai pot fi dăunătoare sănătății oamenilor și animalelor.

Iar Departamentul de Agricultură al Statelor Unite pentru Siguranța Alimentară și Serviciul de Inspecție (USDA) afirmă că „unele mucegaiuri provoacă reacții alergice și probleme respiratorii, iar câteva mucegaiuri, în condițiile potrivite, produc „micotoxine”, substanțe otrăvitoare care pot îmbolnăvi oamenii.”

Cu toate acestea, 25% dintre respondenți au declarat că îndepărtează doar partea mucegăită, care este vizibilă pentru ei.

Ce sunt toxinele din plante ?

Toxinele din plante sunt substanțe fitochimice sau metaboliți secundari formați de plante pentru a se proteja împotriva amenințărilor, cum ar fi bacteriile, ciupercile și insectele. Toxinele pot fi prezente în alimentele consumate în mod obișnuit, inclusiv în fructe și legume.

Cele mai comune toxine naturale, conform Organizației Mondiale a Sănătății, sunt enumerate mai jos :

  • Toxine de alge – Toxinele de alge sunt formate de algele din ocean și din apa dulce. Scoicile, midiile și stridiile, pot conține aceste toxine, dar pot fi găsite și în pești.
  • Glicozide cianogenice – Glicozidele cianogenice sunt fitotoxine (substanțe chimice toxice produse de plante), care apar la cel puțin 2000 de specii de plante. Maniocul, fructele cu sâmburi și migdalele conțin toate glicozide cianogenice.
  • Furocumarinele – Furocumarinele sunt toxine de stres, eliberate ca parte a răspunsului la stres al plantei, cum ar fi deteriorarea fizică a plantei. Aceste toxine sunt prezente în multe plante, inclusiv păstârnac, rădăcini de țelină și plante de citrice.
  • Lectinele – Lectinele sunt proteine care leagă carbohidrații, prezente în majoritatea plantelor, în special în semințele și tuberculii unor plante precum cerealele, cartofii și fasolea.
  • Micotoxinele – Micotoxinele sunt compuși toxici naturali produși de anumite tipuri de mucegaiuri. Mucegaiurile care pot produce micotoxine cresc pe numeroase alimente, inclusiv cereale, fructe uscate, nuci și condimente.
  • Solaninele și chaconinele – Plantele de solanacee conțin toxine naturale numite solanine și chaconine. Aceste plante produc toxine ca răspuns la stres, cum ar fi leziunile, lumina UV și atacurile insectelor. Alimentele care conțin solanine includ roșiile, cartofii și vinetele.
  • Ciupercile otrăvitoare – Ciupercile sălbatice pot conține mai multe toxine, inclusiv muscimol și muscarine. Ciupercile precum Amanita muscaria și Amanita pantherina sunt cunoscute că au aceste toxine.
  • Alcaloizi de pirolizidină – Alcaloizii de pirolizidină (PA) sunt toxine produse de aproximativ 600 de specii de plante. Principalele surse de plante sunt familiile Boraginaceae, Asteraceae și Fabaceae, multe dintre acestea fiind buruieni care cresc în câmpurile apropiate culturilor alimentare. Au fost detectate în ceaiuri din plante, miere și cereale. Organizația pentru Alimentație și Agricultură și Organizația Mondială a Sănătății dezvoltă în prezent linii directoare pentru a preveni intrarea plantelor care conțin PA în lanțul alimentar.

Consumatorii îngrijorați de reziduuri și contaminanți

Deși dovezile care susțin potențialele implicații asupra sănătății ale toxinelor din plante sunt clare, consumatorii rămân mai preocupați de implicațiile consumului de substanțe chimice, care au fost adăugate alimentelor în timpul procesului de producție.

De fapt, 63% rămân mai preocupați de reziduurile, cum ar fi pesticidele folosite pe plante, iar 62% rămân mai îngrijorați de contaminanții, cum ar fi metalele grele și materialele plastice, care ajung în alimente.

DIN ACEIAȘI CATEGORIE

Știrile ultimelor zile

Folosirea nanobiotransportorilor ca strategie de funcționalizare a alimentelor 

Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați, partener al RO.Aliment SHOW 2024, eveniment care va avea loc la Iași,...

Peste 3 milioane de lei, amenzi, aplicate de ANPC comercianților de produse lactate din România

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat, în perioada 17 – 28.06.2024, ample acțiuni de control, la nivelul...

Asociația Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL) este partener al RO.aliment SHOW 2024

Asociația Patronală Română din Industria Laptelui - APRIL, unica asociație reprezentativă la nivel național pentru industria de procesare a...

Barentz a anunțat lansarea Raportului de sustenabilitate corporativă pentru anul 2023

Barentz România, partener SILVER al RO.aliment SHOW 2024 - anunță lansarea Raportului de sustenabilitate corporativă pentru anul 2023. Recent, compania...

STUDIU: 224 de participanți au testat percepția consumatorului asupra palatabilității unui aliment: HFSS, UPF și HPF

Cum poți spune că o mâncare este gustoasă? O nouă cercetare utilizează trei metrici - HFSS, UPF și HPF...

Cererea în creștere pentru grăsimi de specialitate: alternative durabile la untul de cacao și uleiul de palmier

În condițiile în care producția de unt de cacao și ulei de palmier este obținută la costuri din ce...

Consumul de alcool în scădere. Ar putea fi o veste bună pentru industria băuturilor

De ce consumatorii beau mai puțin și ce înseamnă acest lucru pentru industria băuturilor? Europa se bucură de o relație...

Activitatea apei în produsele de panificație

Oricât de gustoase ar fi produsele de panificație, procesul de fabricare a acestora rămâne o artă în măsura în...

Funcționează legea „shrinkflation” în Franța?

Au trecut zece zile de la punerea în aplicare...

Ar trebui uleiul de măsline extravirgin să primească Nutri-Score „A”?

Deoarece uleiul de măsline extravirgin are multiple beneficii pentru...

Fructul călugărului nu mai este un aliment nou în Marea Britanie. Dar în UE?

Decocturile din fructul călugărului nu mai sunt clasificate ca aliment din perspectiva Agenției pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie....

USV Iași – un pilon puternic al activității de cercetare din partea de NE a țării

USV Iași, partener al RO.Aliment SHOW 2024, eveniment, care va avea loc la Iași, în perioada 23-​​​septembrie 2024, este...

ANPC: Aproape un sfert din cantitatea de produse controlate au fost retrase de la comercializare

ANPC a controlat circa 1.000 de operatori economici din morărit și panificație: 745 din domeniul panificației și 184 din...

Cum reduc marii producători de alimente cantitatea de deșeuri alimentare

Producătorii de alimente acordă prioritate reducerii risipei alimentare în toate etapele producției și, prin aceasta, reduc și costurile. Risipirea alimentelor...

PwC: Românii estimează că vor cheltui mai mult în următoarele şase luni, din cauza inflaţiei

Aproape trei sferturi dintre români (74%) percep inflaţia ca principalul motiv pentru care vor cheltui mai mult în următoarea...

Liant pe bază de grâu pentru alternativele de carne cu etichetă curată

Specialistul în ingrediente Loryma a lansat o soluție de legare pe bază de grâu care poate fi folosită pentru...

De ce rămân angajații români în IMM-uri: cultură organizațională, oportunități de avansare în carieră și dezvoltare profesională.

Pluxee România, partenerul global pentru beneficii extrasalariale şi soluţii pentru creşterea implicării angajaţilor la locul de muncă, dezvăluie rezultatele...

RO.aliment SHOW, ediția 8 dedicată științei alimentelor și avantajelor competitive prin tehnologie, calitate și sustenabilitate

Eveniment de referință pentru industria alimentară și a suplimentelor alimentare din România, RO.aliment SHOW 2024 reunește procesatorii, furnizorii, asociațiile,...

Consiliul Concurenţei a actualizat ”Monitorul preţurilor” cu o secţiune dedicată produselor cu preţuri plafonate

Consiliul Concurenţei a actualizat platforma online Monitorul Preţurilor, oferind utilizatorilor o secţiune dedicată produselor cu adaos comercial plafonat, pe...

Impactul Kaufland în economia românească: 0,9% din PIB-ul României

Kaufland își menține poziția în topul celor mai mari companii de retail din România, după cifra de afaceri, și...

Raportul Sweet Trends 2024: Valoarea mai importantă decât prețul – iar organicul a revenit

Ce determină comportamentul de cumpărare al consumatorilor atunci când decid ce alimente și băuturi procesate să cumpere? Acest lucru...

Toate părțile fructelor Jerivá sunt promițătoare ca ingrediente în „super-alimente”

Coaja, pulpa și semințele fructului Jerivá au beneficii nutriționale importante, iar fructul ar putea servi ca ingredient promițător într-o...

Ambalaje care se compostează la temperatura mediului ambiant

Un start-up spaniol nu încurajează deloc aruncarea gunoiului, ci vrea să creeze ambalaje care vor dispărea în câteva săptămâni,...

La Solina Romania facem ca mâncarea să conteze pentru oameni și pentru planetă

Industria alimentară se află într-o perioadă plină de provocări. De la preocuparea pentru resursele Planetei, la starea de sănătate...

Consultare europeană cu privire la recunoașterea reciprocă

Jucătorii din sectorul nutraceutic sunt invitați să își exprime părerea cu privire la implementarea regulamentului de recunoaștere reciprocă, ca...

Îndulcitor „Keto-Fructoză” dezvoltat pentru consumatorii care urmează o dietă ketogenă

Cu profilul său scăzut de calorii și carbohidrați, un nou îndulcitor dezvoltat în Țările de Jos vizează un segment...

Alte 76 de decese legate probabil de scandalul suplimentelor alimentare, în Japonia

Compania japoneză Kobayashi Pharmaceutical a anunţat vineri că a identificat 76 de decese suplimentare potenţial legate de suplimentele sale...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă