Cum să creezi un iaurt delicios cu conținut redus de zahăr?

0

Chr. Hansen prezintă la Expo-Conferința NNS 2020 cultura Sweety® Y-1 – votată Inovația anului 2019 la Global Dairy Congres din Lisabona, la categoria ”Cel mai bun ingredient pentru industria laptelui” și vă invită la o degustare de iaurturi care au la bază această soluție premiată la nivel mondial.

Această soluție inovatoare permite producătorilor de lactate fermentate să creeze un iaurt mai dulce, în mod natural, fără a mai fi necesară adăugarea în produs a cantităților uzuale de zahăr pentru a obține gustul dulce preferat de consumatori.

Particularitățile culturii Sweety® Y-1 de a genera în mod natural un gust delicios iaurturilor au la bază proprietăți caracteristice ale tulpinilor speciale de Streptococcus thermophilus și Lactobacillus bulgaricus. Aceste tulpini de bacterii special selectate convertesc zaharurile din lapte într-un mod diferit, iar în urma acestui proces rezultă un produs final mai dulce la gust.

Culturile obișnuite de iaurt descompun lactoza, prezentă în mod natural în lapte, și folosesc în cadrul procesului metabolic glucoza și galactoza rezultate. Cultura Sweety® Y-1 descompune de asemenea lactoza, însă nu folosește glucoza în cadrul procesului metabolic, fapt ce facilitează prezența acesteia în produsul final. Glucoza este mai dulce decât lactoza reziduală, ce se găsește de regulă în produs, crescând astfel gradul de dulce al produsul final.

Iaurturile fabricate cu cultura Sweety® prezintă un pH foarte stabil și își păstrează același gust dulce pe tot parcursul termenului de valabilitate. În consecință, nu este necesară adăugarea unei cantități suplimentare de zahăr pentru a compensa modificările de gust rezultate în urma procesului de post acidifiere, calitatea iaurturilor nefiind afectată de post acidifiere chiar dacă produsul a fost supus la variații de temperatură.

Soluția este simplă și eficientă. Făcând referire la Sweety® Y-1, Jens Kirk Andersen, consilier principal în cadrul Institutului Național al Alimentelor de la Universitatea Tehnică din Danemarca, declară: ”Consider genială descoperirea unei bacterii care descompune galactoza în loc de glucoză și care are ca rezultat același produs dar cu o aromă mai bună, obținută în mod natural”.

Mai mult, rolul benefic pe care cultura Sweety® îl are asupra industriei lactatelor este în concordanță cu obiectivele setate de ONU pentru 2030 privind dezvoltarea durabilă, 82% din produsele Chr. Hansen contribuind în mod activ la îndeplinirea obiectivelor ONU privind eradicarea foametei, sănătatea și bunăstarea și consumul și producția responsabile.

În cadrul forumului Economic Mondial din 2019, Chr. Hansen a fost desemnată cea mai sustenabilă companie din lume, în 2020 obținând locul 2 în topul celor mai sustenabile companii din lume în cadrul aceluiași eveniment.

Rolul zahărului în dieta omului și legătura acestuia cu probleme de sănătate, ca de exemplu obezitatea și diabetul, este bine documentat și nu reprezintă doar o îngrijorare venită din partea consumatorilor. Această problemă se află pe agenda mai multor organizații internaționale de reglementare și consiliere, și cel mai probabil va fi adusă din ce în ce mai mult în atenția opiniei publice.

Un exemplu în acest sens este faptul că Organizația Mondială a Sănătății recomandă reducerea la nivel global a consumului de zahăr. În plus, mai multe guverne din lume au setat deja obiective de reducere a zahărului din alimente, iar în cazul anumitor țări va deveni obligatorie declararea pe etichetă a cantității de ”zahăr adăugat”. Evidențierea cantității de zahăr adăugat pe etichete îi presează pe producători să vină pe piață cu produse mai sănătoase, transparența reprezentând dovada integrității brand-ului.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a luat de asemenea atitudine în ceea ce privește problema ”zahărului adăugat”, astfel, în prima parte a anului 2020 va oferi consiliere științifică privind consumul zilnic de zahăr adăugat.

Chr. Hansen este o companie internațională de top din domeniul bio-științei, care dezvoltă soluții pe bază de ingrediente naturale pentru industria alimentară, cea farmaceutică și pentru agricultură. Fondată în 1874, Chr. Hansen are o istorie de peste 145 de ani care se transpune în faptul că mai mult de 1 miliard de oameni consumă zilnic produse care conțin ingredientele naturale ale companiei.


MAI MULTE DESPRE EXPO-CONFERINTA NNS 2020

Evenimentul se va desfasura in perioada 26 – 27 martie, la hotel Caro Bucuresti. NNS reuneste specialisti din domeniul industriei alimentare a suplimentelor, sanatatii si cercetarii reprezentand punctul de plecare al unor viitoare colaborari, contribuind la facilitarea schimbului de opinii si experiențe.

Organizat de RO.aliment cu sustinerea APRILARC, ASMP, PRISA, ROMALIMENTA, ROMPANAPIMONDIAARoND si având parteneri pe IBA BucureștiCHR HansenHERBALIFEDANONE PDPA, OLYMPUS, expo-conferinta NNS – Nutritie. Nutrienti. Sanatate, are ca scop facilitarea conexiunilor dintre cercetatori, medici, nutritionisti, procesatori, dieteticieni, profesionisti din sanatate, industria alimentara si a suplimentelor alimentare, contribuind la transferul de cunostinte.

NNS reuneste specialisti din domeniul industriei alimentare a suplimentelor, sanatatii si cercetarii reprezentand punctul de plecare al unor viitoare colaborari, contribuind la facilitarea schimbului de opinii si experiențe.

VREAU SĂ MĂ ÎNSCRIU

VEZI GALERIE FOTO 2019