facebook
Tuesday, March 5, 2024
AmbalajeAcțiuni legale împotriva afirmațiilor „100% reciclabile” sau „100% reciclate”...

Acțiuni legale împotriva afirmațiilor „100% reciclabile” sau „100% reciclate” pentru sticlele de plastic

-

Organizațiile pentru protecția mediului și pentru drepturile consumatorilor inițiază acțiuni legale împotriva Nestlé, Danone și The Coca-Cola Company, din cauza afirmațiilor legate de reciclare făcute cu privire la sticlele lor de plastic. Aceștia au lansat o alertă atât Comisiei Europene, cât și Rețelei de Cooperare pentru Protecția Consumatorului, susținând că afirmațiile FMCG-urilor „100% reciclabile” sau „100% reciclate” pentru sticlele de plastic sunt înșelătoare.

Alerta externă, lansată de Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC) și susținută de ClientEarth și ECOS (Environmental Coalition on Standards), abordează presupusa încălcare a legii privind protecția consumatorilor de către cele trei companii în ceea ce privește afirmațiile privind reciclabilitatea sticlelor de plastic.

Sticlele de plastic vândute în toată Europa pretind adesea că sunt „100% reciclabile” sau „100% reciclate”, declarații care, sugerează aceste organizații, sunt înșelătoare.

O alertă externă permite entităților desemnate, cum ar fi BEUC, să depună plângeri atât la Rețeaua Cooperare pentru Protecția Consumatorului, cât și la Comisia Europeană, alături de dovezi ale practicilor comerciale pe care le suspectează că încalcă legislația privind protecția consumatorilor.

Caz împotriva „100% reciclabil” și „100% reciclat ”

Alerta externă a fost ridicată deoarece organizațiile cred că afirmațiile cu privire la sticlele de plastic că ar fi „100% reciclabile” fie „100% reciclate” sunt înșelătoare. Acest lucru, alături de imaginile ce ne duc cu gândul la practici ecologice și la expresiile legate de grija față de mediu, sugerează ei, creează o impresie falsă că produsele sunt durabile.

ClientEarth, în sprijinul BEUC, solicită companiilor să înceteze să mai facă afirmații înșelătoare care ar putea împiedica consumatorii să facă alegeri durabile (cum ar fi, de exemplu, utilizarea unei sticle de apă reîncărcabile).

„Sticlele de plastic promovate ca fiind „100% reciclate” sau „100% reciclabile” pot fi considerate „sustenabile” – iar adevărul este departe de a fi așa”, a declarat Alexandre Baird, ofițer juridic superior la BEUC, pentru FoodNavigator.

Potrivit raportului BEUC pe această temă, astfel de afirmații contravin Directivei 2005/29/CE, altfel cunoscută sub denumirea de Directiva privind practicile comerciale neloiale (UCPD), în special articolul 6, care interzice acțiunile înșelătoare, articolul 7, care interzice omisiunile înșelătoare, articolul 5. (2), care interzice practicile „contrare cerințelor de diligență profesională dacă acestea sunt susceptibile de a distorsiona în mod semnificativ comportamentul economic al consumatorului mediu”, și articolul 12, care prevede că cei care fac afirmații de mediu trebuie să le poată fundamenta cu dovezi.

Procesul de reciclare, ne-a spus Baird, nu este durabil, deoarece poate fi făcut doar de un număr limitat de ori pentru un articol. „Toate ambalajele de unică folosință dăunează grav mediului. Aceste afirmații dau o impresie înșelătoare despre modul în care funcționează reciclarea plasticului. Sticlele de plastic nu pot – și nu devin – sticle de plastic din nou și din nou prin reciclare. Adesea, doar o componentă a unei sticle de băutură este fabricată 100% din plastic reciclat – corpul său – și, chiar și atunci, în unele cazuri, plasticul virgin poate fi adăugat la produs în timpul procesului de fabricație. „Reciclabilitatea” unei sticle depinde, de asemenea, de mulți factori care sunt în afara controlului producătorilor de sticle de plastic, inclusiv de infrastructura din locul unde sticla intră în sistemul de reciclare – și nu doar de sticla în sine. „Părțile sticlei care nu pot fi reciclate, cum ar fi capacul, ne-a spus el, fie vor ajunge la gropi de gunoi, fie vor fi incinerate. Acest lucru, potrivit lui Baird, nu este doar greșit în ceea ce privește specificul a ceea ce este și a ceea ce nu este reciclat și reciclabil, ci induce în eroare în ceea ce privește modul în care reprezintă efectele reciclării în general.

„Aceste afirmații se încadrează sub umbrela practicilor neloiale ecologice și poziționează în mod periculos reciclarea ca o soluție magică pentru supraproducția de plastic”, ne-a spus el.

„ Ei sugerează că practica reciclării „neutralizează” impactul poluării cu plastic. În realitate, reciclarea este pur și simplu o alternativă mai puțin dăunătoare și cu siguranță nu înseamnă că produsul are un impact pozitiv, sau chiar neutru, asupra mediului. Sistemul „în buclă închisă” – unul în care o sticlă devine pur și simplu o nouă sticlă prin reciclare – pe care mulți dintre noi ne imaginăm că este reciclarea este un mit. ”

În plus, reciclabilitatea sticlelor de plastic depinde foarte mult de context și nu se bazează doar pe reciclabilitatea sticlei în sine, ci și pe infrastructura locală. De exemplu, rata de reciclare a sticlelor de plastic din UE este de aproximativ 50%, conform unui raport al Zero Waste Europe, iar o mare parte din acest plastic reciclat este folosit pentru produse precum textilele, care de cele mai multe ori sunt nereciclabile și atunci când sunt incinerate. contribuie la schimbările climatice.

În timp ce „spălarea verde” (o modalitate de a face ca firma să pară că acționează semnificativ pentru protejarea mediului) este o „practică în creștere”, potrivit lui Baird, și se aplică în multe industrii, „reciclabilitatea” sticlelor de plastic merită să fie evidențiate.

„ Vrem în mod special ca apa îmbuteliată să fie vizată, deoarece spălarea ecologică este deosebit de gravă pentru aceste produse, iar afirmațiile sunt larg răspândite. Știm că, de foarte multe ori consumatorii sunt influențați de acest tip de mesaje și au dreptul la informații corecte.”

Răspunsul industriei

Industria a răspuns alertei externe, Natural Mineral Waters Europe și UNESDA Soft Drinks Europe făcând o declarație comună.

„ Sectorul băuturilor este un pionier în circularitatea ambalajelor și acordă o mare importanță comunicării clare și transparente față de consumator”, au spus aceștia. „ Industria urmează cadre solide recunoscute pentru a-și proiecta sticlele PET pentru reciclare și îndrumări cu privire la afirmațiile către consumatori. Totuși, pot fi aduse îmbunătățiri suplimentare pentru a realiza norme armonizate la nivelul UE prin reglementările viitoare, cum ar fi Regulamentul UE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje (PPWR) și Directiva privind declarațiile ecologice și pentru a avea cei mai buni facilitatori pentru a închide bucla și a ajunge la potențialul maxim al circularității ambalajelor.”

Cele trei companii au făcut și declarații individuale. Un purtător de cuvânt al Danone a declarat că firma crede cu tărie în circularitatea ambalajelor și va continua să investească și să conducă campania pentru o mai bună infrastructură de colectare și reciclare alături de partenerii săi. „Am făcut, de asemenea, progrese reale în călătoria noastră către reducerea utilizării plasticului de unică folosință și a plasticului virgin în paralel (-10% în valoare absolută din 2018).

Din perspectiva Nestlé, un purtător de cuvânt al companiei a spus că firma lucrează din greu pentru a reduce cantitatea de ambalaje din plastic pe care o folosește; și și-a orientat investițiile astfel încât să sprijine circularitatea ambalajului alături de parteneri și să comunice clar cu consumatorii care doresc să facă alegeri în cunoștință de cauză, „Nestlé și-a redus cantitatea de ambalaje din plastic virgin cu 10,5% din 2018 și suntem pe cale să ajungem la o treime mai puțin plastic virgin până la sfârșitul lui 2025. ”

Un purtător de cuvânt al Coca-Cola Marea Britanie a adăugat că firmei îi pasă de impactul fiecărei băuturi pe care o vinde și se angajează să-și dezvolte afacerea în mod corect. „ Lucrăm pentru a reduce cantitatea de ambalaje din plastic pe care o folosim și investim pentru a colecta și recicla echivalentul ambalajului pe care îl folosim pentru a permite consumatorilor să facă alegeri în cunoștință de cauză. Unele dintre ambalajele noastre poartă mesaje pentru a crește gradul de conștientizare privind reciclarea, inclusiv unele care arată dacă ambalajele noastre sunt reciclabile și dacă sunt fabricate din conținut reciclat.

„Avem un obiectiv ambițios de a colecta și recicla o sticlă sau o cutie pentru fiecare ambalaj pe care îl vindem până în 2030 și sprijinim scheme bine concepute de returnare a ambaljelor în toată Europa, despre care știm că ne pot ajuta să ne recuperăm ambalajele. De asemenea, ne propunem ca 25% din volumul nostru de băuturi să fie vândut la nivel global în sticle reîncărcabile/returnabile din sticlă sau plastic, sau în recipiente reîncărcabile utilizate atunci când consumăm băuturi.

„ Facem progrese pentru a ajuta la eliminarea deșeurilor și știm că trebuie făcut mai mult. Vom continua să investim pentru a promova obiectivele noastre legate de o lume fără deșeuri de ambalaje.”

DIN ACTUALITATE

Ambalaje din fibre reciclabile cu barieră înaltă

ProAmpac a lansat o soluție reciclabilă pe bază de fibre cu barieră înaltă, concepută pentru aplicații de termoformare. ProActive Recyclable FibreSculpt este potrivit pentru diverse...

Știrile ultimelor zile

Ambalaje din fibre reciclabile cu barieră înaltă

ProAmpac a lansat o soluție reciclabilă pe bază de fibre cu barieră înaltă, concepută pentru aplicații de termoformare. ProActive Recyclable...

Contabilizarea costului pierderii biodiversităţii

Poți pune un preț pe pierderea biodiversității? Aceasta este întrebarea pusă de economiștii de la Wageningen Economic Research, deoarece...

Ce urmează pentru sustenabilitatea corporativă după amânarea votului în PE?

După abținerea anunțată a Germaniei și Italiei, votul pentru o parte cheie a legislației europene de „due diligence” care...

Noi tehnologii care pot face alimentele procesate atât mai sănătoase, cât și mai durabile

Cercetătorii au dezvoltat un ingredient bogat în fibre, făcut din subproduse vegetale pentru a fi folosit în burgeri vegani...

STUDIU: Doar consumul de legume, „nu este suficient” pentru a reduce riscul cardiac

Un aport suficient de legume este important pentru menținerea unei alimentații echilibrate și evitarea unei game largi de boli....

Axa intestin-creier pe un cip: o cale mai rapidă către alimente care promovează sănătatea creierului

Ce este axa intestin-creier și ce rol joacă alimentele în ea? Relația dintre alimente și sănătatea creierului este deja...

Este macauba o alternativă prietenoasă cu pădurile tropicale la uleiul de palmier?

Uleiul de palmier este ieftin de produs în cantități mari, dar metodele de producție nesustenabile, în special defrișarea, înseamnă...

Biscuiți Grandino din aluat fraged, cu ciocolată și METAL

Firma producătoare olandeză Banketbakkerij Merba B.V. informează despre retragerea de pe piață a unor stocuri din produsul „Grandino Biscuiți din...

Știrile ultimelor 7 zile

Contabilizarea costului pierderii biodiversităţii

Poți pune un preț pe pierderea biodiversității? Aceasta este...

Ce urmează pentru sustenabilitatea corporativă după amânarea votului în PE?

După abținerea anunțată a Germaniei și Italiei, votul pentru...

Noi tehnologii care pot face alimentele procesate atât mai sănătoase, cât și mai durabile

Cercetătorii au dezvoltat un ingredient bogat în fibre, făcut...

STUDIU: Doar consumul de legume, „nu este suficient” pentru a reduce riscul cardiac

Un aport suficient de legume este important pentru menținerea...

Axa intestin-creier pe un cip: o cale mai rapidă către alimente care promovează sănătatea creierului

Ce este axa intestin-creier și ce rol joacă alimentele în ea? Relația dintre alimente și sănătatea creierului este deja...

Este macauba o alternativă prietenoasă cu pădurile tropicale la uleiul de palmier?

Uleiul de palmier este ieftin de produs în cantități mari, dar metodele de producție nesustenabile, în special defrișarea, înseamnă...

Biscuiți Grandino din aluat fraged, cu ciocolată și METAL

Firma producătoare olandeză Banketbakkerij Merba B.V. informează despre retragerea de pe piață a unor stocuri din produsul „Grandino Biscuiți din...

Se poate lega Nutri-Score de standardul cu privire alimentele ultraprocesate?

Un recent studiu scoate în evidență pentru prima dată efectul asupra algoritmului Nutri-Score atunci când este utilizat standardul Nova....

Studiu MKOR: 35% dintre români nu au încredere în autenticitatea etichetelor eco

Șapte din 10 români evită risipa de alimente, iar unii aleg produse aproape de expirare. Unul din doi români...

Reducem zahărul și păstrăm gustul? Posibil cu expertiza specialiștilor

În ultimele decenii, consumatorii, comercianții și autoritățile de reglementare au devenit din ce în ce mai conștienți de efectele...

Aspecte pozitive dar și negative ale consumului de cofeină?

Mulți dintre noi ne începem ziua cu o ceașcă fierbinte de ceai de cafea. De fapt, uneori este primul...

ANPC: Suplimente alimentare cu deficiențe de etichetare la sălile World Class

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov a desfăşurat, în 14.02.2024, o amplă acțiune de control la 19...

Retrospectiva seminarului informativ ESE 2024, 8 februarie 2024 – workshop industria alimentară

Ziua a 2-a a seminarului informativ ESE 2024 a fost dedicată subiectelor de interes pentru industria alimentară.  Seminarul a fost...

Produse lactate hibride: Cum pot inovatorii să deblocheze potențialul unei noi categorii?

Produsele lactate hibride, în care lactatele convenționale sunt amestecate cu ingrediente pe bază de plante, dețin un potențial „atractiv...

Zile dedicate studenților și elevilor la Concursurile GastroPan 2024

GastroPan 2024 – eveniment care are loc în perioada 14-16 martie 2024 la Brașov, centrul Lux Divina – oferă...

Lege nouă împotriva risipei alimentare. Magazinele vor fi obligate să reducă prețul, să doneze sau să composteze alimentele aproape de expirare

Magazinele și restaurantele vor fi obligate să reducă prețul alimentelor aproape de expirare, să doneze ce nu mai vând...

ANPC a controlat magazinele Selgros din toată țara

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a controlat, în 29.01.2024, întreg lanțul de 23 de magazine, din România, aparținând...

Solina Romania lansează GRILL ADVENTURE 2024 – noua gamă de soluții inovative pentru grătar

Anul 2024 este despre mâncarea care creează nostalgie și familiaritate, mâncarea de tip ”comfort food”, asezonată cu note de...

Cât de mult compensează exercițiile fizice riscurile cardiovasculare ale băuturilor îndulcite cu zahăr?

Când facem exerciții fizice, de multe ori sperăm să compensăm unele dintre efectele negative ale alimentelor nesănătoase pe care...

Etichetele „vegane” nu înseamnă întotdeauna că produsul nu conține ingrediente de origine animală

În ciuda înțelegerii publice comune a cuvântului „vegan”, însemnând produse de origine non-animală, nu există o definiție obligatorie din...

Retrospectiva seminarului informativ ESE 2024, 7 februarie 2024 – workshop suplimente alimentare

ESE 2024, eveniment valoros pentru schimbul de cunoștințe, experiențe și idei în industria alimentară, a avut loc în zilele...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă