facebook
Sunday, June 26, 2022
spot_imgspot_imgspot_img
AmbalajeEtichetareReformularea forțată de deficitul de floarea soarelui din Ucraina...

Reformularea forțată de deficitul de floarea soarelui din Ucraina va face alimentele mai nesănătoase?

-

Profilurile nutriționale ale produselor alimentare au fost influențate negativ de înlocuirea uleiului de floarea soarelui – în prezent insuficient – ​​cu uleiul de cocos?

Rusia este acum în război cu Ucraina de peste trei luni. De la creșterea prețurilor la insecuritatea alimentară, impactul acestei stuații asupra sectorului alimentar este de amploare.

Pentru formulatorii de alimente, poate cea mai semnificativă consecință constă în deficitul actual de ulei de floarea soarelui, care îi determină pe unii să înlocuiască ingredientul cu uleiuri vegetale alternative.

Ce impact ar putea avea înlocuirea uleiului asupra scorurilor de etichetare nutrițională, cum ar fi Nutri-Score și schema tip semafor din Marea Britanie? Schimbarea uleiului de florea soarelui cu uleiul de cocos sau de palmier face ca alimentele să fie „mai nesănătoase”?

Reformulare determinată de deficit

Ucraina este un jucător important în agricultură. Considerată „coșul de pâine” al Europei, țara își dedică 70% din pământ agriculturii și produce cantități importante de floarea soarelui, porumb, soia, grâu și orz.

Printre aceste culturi, Ucraina este cel mai bine cunoscută pentru cultivarea semințelor de floarea soarelui. Potrivit Statista, în anul de recoltă 2021/2022, țara a avut cel mai mare volum de producție de semințe de floarea soarelui din lume – aproximativ 17,5 milioane de tone metrice.

De înțeles, cultivarea, producția și comerțul de semințe oleaginoase în Ucraina au fost semnificativ perturbate în ultimul timp. Ca urmare, producătorii de alimente din UE nu au putut obține cantitatea de ulei de floarea soarelui necesară pentru rețetele de produse.

În Suedia, de exemplu, producătorul de chipsuri OLW a început să înlocuiască o parte din uleiul de floarea soarelui din producția sa cu ulei de palmier. În Marea Britanie, comerciantul cu amănuntul de produse congelate Iceland Foods face același lucru.

Potrivit grupului francez de consumatori Que Choisir, produsele care ar putea fi afectate de deficitul de ulei de floarea soarelui includ uleiuri comestibile care includ ulei de floarea soarelui; margarină; și alimente gătite, pane sau prăjite în ulei, cum ar fi chipsurile sau peștele pane.

Alte produse alimentare care ar putea fi afectate le includ pe cele care conțin lecitină sau semințe de floarea soarelui, cum ar fi prăjiturile și produsele gata preparate.

Impactul negativ al înlocuitorilor de floarea soarelui asupra Nutri- Score

O consecință nedorită a înlocuirii uleiului de floarea soarelui cu un alt ulei vegetal este că ar putea modifica profilul nutrițional al produselor alimentare – și nu întotdeauna în bine.

În marea majoritate a înlocuirilor, uleiul de floarea soarelui a fost schimbat cu ulei de rapiță, ceea ce Que Choisir consideră că este o veste bună pentru consumatori: semințele de rapiță sunt un ulei vegetal „mai sănătos” datorită conținutului său mai scăzut de grăsimi saturate.

Într-adevăr, uleiul de rapiță conține mai puțin de jumătate din conținutul de grăsimi saturate (6%) din uleiul de floarea soarelui (13%).

Cu toate acestea, așa cum s-a văzut cu OLW, Islanda Foods și altele, uleiul de rapiță nu este întotdeauna înlocuitorul ales. Uleiul de palmier, care conține 49% grăsimi saturate, este un ingredient popular în formularea alimentară datorită proprietăților sale neutre: uleiul de palmier procesat este atât inodor, cât și incolor.

Uleiul de cocos are un conținut și mai mare de grăsimi saturate de 87 g la 100 g, ceea ce îl face foarte rezistent la oxidare la căldură mare. Ca urmare, este considerat potrivit pentru metodele de gătit la căldură mare.

În Franța, Que Choisir este îngrijorat de profilurile de acizi grași saturati ale produselor reformulate de pe raft. Comparând rețetele vechi și noi, grupul de consumatori a identificat potențiale modificări la o serie de evaluări Nutri-Score ale produselor.

Nutri-Score clasează alimentele de la -15 pentru cele mai „sănătoase” produse la +40 pentru cele „mai puțin sănătoase”. Pe baza acestui scor, produsul primește o scrisoare cu un cod de culoare corespunzător: de la verde închis (A) la roșu închis (F).

În categoria de produse alimentare sărate, Que Choisir a remarcat că Old El Paso a înlocuit uleiul de floarea soarelui în Kitul său pentru Taco Shell cu ulei de palmier, ducând la o scădere Nutri-Score de la C la D.

În deserturi, Que Choisir a raportat că tiramisu cu zmeură marcă proprie Carrefour conține acum ulei de cocos în loc de ulei de floarea soarelui, observând din nou o reducere Nutri-Score de la C la D.

În cazul tiramisu-ului de marcă proprie al retailerului Casino, compania a înlocuit și uleiul de floarea soarelui cu ulei de cocos. Potrivit Que Choisir, produsul își menține ratingul Nutri-Score D, dar acum conține de două ori mai multă cantitate de grăsimi saturate.

Dar schema de etichetare tp semafor din Marea Britanie?

În Marea Britanie, nutriționiștii sunt îngrijorați în mod similar de cantitatea de acizi grași saturați din dietele consumatorilor. În prezent, grăsimile saturate contribuie în prezent cu 12,8% din energia alimentară la adulții britanici, ceea ce este peste nivelul de 11% recomandat.

Majoritatea uleiului vegetal disponibil în supermarketuri pentru consumatorii din Marea Britanie este uleiul de rapiță. Atât uleiul de rapiță, cât și cel de floarea soarelui sunt bogate în grăsimi nesaturate și vitamina E, prin urmare înlocuirea uleiului de cocos sau de palmier cu floarea soarelui ar putea avea ramificații, a dedus British Nutrition Foundation (BNF).

„Uleiul de cocos a devenit popular ca ingredient pentru gătit, dar este foarte bogat în grăsimi saturate. Uleiul de palmier este folosit comercial pentru funcționalitate, dar este și bogat în grăsimi saturate”, a explicat Dr. Annette Creedon, manager de nutriție la BNF.

„Prea multe grăsimi în dietă pot fi dăunătoare pentru sănătatea generală și toate tipurile de grăsimi, chiar și nesaturate, sunt bogate în calorii și oferă 9 kcal pe gram. Consumul multor alimente bogate în grăsimi te poate face ușor să consumi mai multe calorii decât este necesar și, în timp, acest lucru poate duce la creșterea în greutate”, a spus ea pentru FoodNavigator.

Similar cu Nutri-Score, schema de etichetare nutrițională aleasă de Regatul Unit ar putea fi, de asemenea, afectată de înlocuirea uleiului vegetal, ca urmare a penuriei de floarea soarelui în Europa.

După cum a explicat Dr. Creedon, schema guvernamentală de etichetare tip semaforul folosește o combinație de coduri de culori (semafor) și informații nutriționale pentru a arăta, „dintr-o privire”, dacă un produs este roșu (conținut bogat), chihlimbar (conținut mediu) sau verde (scăzut) în grăsimi, grăsimi saturate, sare și zaharuri, precum și câtă energie (calorii și kilojulii) furnizează.

„Acest lucru poate ajuta la comparații între alimente în urma oricăror înlocuiri sau reformulări care pot apărea din cauza întreruperii lanțului de aprovizionare cu ulei de floarea-soarelui. ”

Etichetarea nutrițională de pe spatele pachetului/ambalajului este un alt indicator bun.

Privind conținutul de „saturate”, este posibil să stabilim cât de mult din grăsimea din produs este „saturată” (adică grăsimea „pe care ar trebui să o reducem”) și „nesaturată” (grăsimea pe care „ nu ar trebui să o reducem”), a explicat Dr Creedon.

„S-a demonstrat că schimbarea grăsimilor saturate cu grăsimi nesaturate reduce colesterolul din sânge și riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. ”

DIN ACTUALITATE

Ce vor face consumatorii în următoarele luni din cauza creșterii prețurilor

Consumatorii intenționează să reducă mesele luate în oraș în următoarele șase luni, din cauza cheltuielilor mai mari, arată sondajul Global Consumer Insights Pulse 2022...

150 de operatori au fost amendați de ANSVSA în luna mai

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că inspectorii au aplicat 150 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 865.800 de...

Din aceeași categorie

Distribuția Familiei Safir: produse sigure în magazinele din România

De la an la an Safir crește, iar cum într-un lanț de producție fiecare depinde de celălalt, atunci când...

România, ajutată de Vest pentru asigurarea transporturilor din Ucraina

România și Polonia vor fi sprijinite de Germania pentru adaptarea căilor ferate ale celor două ţări pentru a permite...

România a colectat cu 14 mii de tone mai puțin lapte de vacă

Institutul Naţional de Statistică (INS) informează că unitățile procesatoare au colectat cu 14.108 tone mai puțin lapte de vacă...

Ce vor face consumatorii în următoarele luni din cauza creșterii prețurilor

Consumatorii intenționează să reducă mesele luate în oraș în următoarele șase luni, din cauza cheltuielilor mai mari, arată sondajul...

150 de operatori au fost amendați de ANSVSA în luna mai

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că inspectorii au aplicat 150 de sancțiuni contravenționale, în...

O nouă tehnică de procesare ar putea face cartofii mai sănătoși, susțin oamenii de știință

Cercetătorii au anunțat rezultatele oferite de testele timpurii ale unei noi tehnici de procesare a cartofilor concepute pentru a...

Schimbările climatice ar putea perturba lanțurile trofice de apă dulce

Cercetătorii cred că paraziții pot câștiga un avantaj față de gazdele în care trăiesc în interior. Cercetătorii de la Institutul...

Cum ar putea reduce codurile QR și inovația digitală risipa de lactate

Laptele de băut este irosit frecvent. Poate ajuta digitalizarea? Datele limită tipărite pe cutiile de lapte ar putea deveni...

Știrile ultimelor 7 zile

România, ajutată de Vest pentru asigurarea transporturilor din Ucraina

România și Polonia vor fi sprijinite de Germania pentru...

România a colectat cu 14 mii de tone mai puțin lapte de vacă

Institutul Naţional de Statistică (INS) informează că unitățile procesatoare...

Ce vor face consumatorii în următoarele luni din cauza creșterii prețurilor

Consumatorii intenționează să reducă mesele luate în oraș în...

150 de operatori au fost amendați de ANSVSA în luna mai

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA)...

O nouă tehnică de procesare ar putea face cartofii mai sănătoși, susțin oamenii de știință

Cercetătorii au anunțat rezultatele oferite de testele timpurii ale unei noi tehnici de procesare a cartofilor concepute pentru a...

Schimbările climatice ar putea perturba lanțurile trofice de apă dulce

Cercetătorii cred că paraziții pot câștiga un avantaj față de gazdele în care trăiesc în interior. Cercetătorii de la Institutul...

Cum ar putea reduce codurile QR și inovația digitală risipa de lactate

Laptele de băut este irosit frecvent. Poate ajuta digitalizarea? Datele limită tipărite pe cutiile de lapte ar putea deveni...

Proteine alternative: inerția guvernamentală face ca Regatul Unit „să rămână în urmă Chinei și UE”

Marea Britanie riscă să rămână în urmă Chinei și UE în ceea ce privește fabricarea și vânzarea înlocuitorilor de...

Andreea Cioromela preia rolul de Administrator și de Director General Adjunct Kaufland România

București, 15 iunie 2022 Andreea Cioromela a preluat, începând cu luna iunie 2022, rolul de Administrator al Kaufland România, după...

Tehnologiile de secvențiere de ultimă generație (NGS) pentru detectarea agenților patogeni

Industria alimentară de astăzi se concentrează pe transparență și pe o mai bună înțelegere a focarelor de origine alimentară...

EFSA suspendă aprobarea CBD pentru alimente noi din cauza lipsei datelor: „Am identificat mai multe pericole”

EFSA nu poate progresa cu aprobarea alimentelor noi pentru CBD din cauza lipsei de date. EFSA a anunțat că...

Potențialul drojdiei oleaginoase să înlocuiască sursele nesustenabile de grăsime

Ce este uleiul microbian, cum este produs și are acesta potențialul de a înlocui grăsimea convențională în biocombustibil, furaje...

Centralizarea stocurilor pentru produsele agroalimentare (MADR)

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va implementa o platformă de baze de date, actualizată periodic, dedicată centralizării stocurilor de...

După 18 ani de cercetări, o primă estimare a numărului microbilor vii din alimente poate fi obținută

O echipă de experți în știința alimentației și nutriție a clasificat date despre diete obținute pe parcursul a 18...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă