Ambalaje STUDIU: Revendicările senzoriale mentionate pe ambalaj mai importante decât...

STUDIU: Revendicările senzoriale mentionate pe ambalaj mai importante decât marca

-

Cercetările recente despre consumatori, efectuate de cei de la Campden BRI au dezvăluit care mențiuni de pe ambalaje îi entuziasmează pe cumpărători.

„Afirmațiile privind produsele pot fi un instrument puternic de marketing”, notează Marleen Chambault, cercetător în domeniul senzorial și al consumatorilor.

Mențiunile de pe pachet sunt un instrument important de marketing – dar uneori puțin înțeles. Pentru a remedia acest lucru, firma de consultanță și cercetare de piață Campden BRI și-a propus să descopere ce afirmații prezente pe ambalajele produselor captează atenția consumatorilor.

Pe piețele care sunt din ce în ce mai saturate și adesea foarte competitive, revendicările despre produse pot fi un instrument puternic de marketing pentru a evidenția avantajul unic de vânzare al unui produs. În ciuda acestui fapt, există în prezent puține îndrumări care să ajute operatorii din sectorul alimentar să identifice care sunt afirmațiile cele mai eficiente” , a explicat cercetătoarea din domeniul domeniul senzorial și al consumatorilor, Marleen Chambault, care a condus studiul.

Acest lucru ne -a determinat să adunăm date despre mențiunile cu cel mai mare impact asupra consumatorilor pentru diferite tipuri de produse. În acest studiu am analizat mențiunile de pe ambalaje pentru cerealele pentru micul dejun, batoanele de pește, iaurturile de fructe și sucurile de portocale.“

  • Revendicările senzoriale mai importante decât marca

Campden BRI a realizat un sondaj în care au fost intervievați 2.400 de cumpărători din Marea Britanie, Franța și Germania cărora li s-a cerut să indice care mențiune de pe ambalajul produsului o consideră a a fi aceea cu cea mai mare probabilitate de a-i motiva să cumpere un produs.

Oamenii de știință din cadrul Campden BRI au observat câteva modele comune la majoritatea produselor și țărilor testate.

În timp ce gustul este adesea menționat ca fiind cel mai important factor de cumpărare, revendicările senzoriale de pe ambalaj au avut cea mai mică rezonanță.

O afirmație senzorială este definită ca „o afirmație despre un produs care evidențiază avantajele, atributele senzoriale sau perceptive ale acestuia, sau modificările sau diferențele produsului în comparație cu alte produse, pentru a spori vânzările acestuia”. Aceasta ar include afirmații precum „gust bun” sau „mai cremos decât oricând”.

Dar nu toate afirmațiile senzoriale sunt la fel în aprecierile consumatorilor. Afirmațiile senzoriale non-comparative, cum ar fi „pur și simplu delicioase”, au fost mai atrăgătoare pentru consumatori decât afirmațiile senzoriale comparative, cum ar fi „favoritul națiunii”.

S-a constatat că afirmațiile nesenzoriale au „cea mai mare influență”. Se pare că, în astfel de cazuri, consumatorii acordă o atenție sporită afirmațiilor de pe ambalaj legate de nutriție, durabilitate, probleme etice, „etichetă curată” și proveniență.

  • Mențiunea este dependentă de ceea ce vindeți și de locul vânzării

Deși au fost identificate unele tendințe generale, Campden BRI a constatat că succesul mențiunilor unui produs diferă în funcție de tipul de produs pe care este utilizat și de țara în care este promovat.

Cercetarea noastră a subliniat că o afirmație care funcționează pentru un produs poate să nu aibă același succes pentru altul. De exemplu, din cercetările anterioare am constatat că afirmațiile nutriționale, cum ar fi „bogate în fibre”, sunt cele mai importante atunci când îi motivează pe consumatori să cumpere un produs, cum ar fi cerealele pentru micul dejun. Cu toate acestea, rezultatele acestui studiu sugerează că afirmația senzorială „cu bucăți generoase și delicioase de pește” a fost considerată „extrem de motivantă” pentru un baton din pește, în timp ce mențiunile nutriționale nu au avut prea mult impact pentru acest produs. Pentru sucul de portocale, un produs considerat destul de natural, am constatat că afirmațiile cu etichetă curată, inclusiv „fără culori artificiale, arome sau conservanți”, au influențat cel mai probabil deciziile de cumpărare ale consumatorilor ”, a observat Chambault.

De asemenea, cercetătorii Campden BRI au detectat unele diferențe în atitudinea consumatorilor pe fiecare piață. Aceasta înseamnă că o afirmație care are succes într-o țară și-ar putea pierde efectul prin traducere și să nu aibă astfel un prea mare impact, comparativ cu alta.

Diferențele culturale ne-au devenit clare pe măsură ce am analizat rezultatele studiului. De exemplu, pentru cerealele pentru micul dejun, am constatat că participanții francezi au fost cu 37% mai predispuși să fie motivați de o afirmație „organică” decât participanții britanici, în timp ce pentru suc de portocale am constatat că participanții britanici au fost cu 12% mai puțin motivați de afirmația „pasteurizată ușor” decât germanii ”, a dezvăluit Chambault.

Aceasta a evidențiat necesitatea de a opta pentru o anumită mențiune pe ambalajul unui produs de la caz la caz, a continuat ea. „În general, se pare că nu există„ dimensiuni unice ”atunci când vine vorba de găsireamențiunii senzoriale corecte pentru un produs. Cercetările noastre au subliniat faptul că o înțelegere detaliată a categoriei de produse, influențele sociale și contextul cultural sunt esențiale în asigurarea faptului că o mențiune senzorială are relevanță și semnificație pentru consumator.


Sursa: FoodNavigator

Din aceiasi categorie

Grupul care a făcut o ofertă pentru achiziționarea Carrefour s-ar fi răzgândit (surse)

Grupul canadian de distribuţie Alimentation Couche-Tard ar fi renunțat la oferta de achiziție a Carrefour, după ce Guvernul francez...

Ce au găsit inspectorii ANSVSA în urma controalelor efectuate în decembrie

Direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor județene precum şi a municipiului Bucureşti au efectuat un număr de 9.918...

Grupul Danone optimizează controlul TOC și reduce costurile cu reactivii

Studiu de caz: BioTector și RTC în aplicații din industria alimentara Problema: Stația de epurare a unui producător din...

România produce carne de melc în valoare de 50 milioane de lei

Patru companii din Hunedoara, Tulcea, Mureș și Sibiu produc carne de melc în valoare de 50 de milioane de...
- Advertisement -

Cercetări și descoperiri de top din 2020

În ciuda tuturor condițiilor mai puțin obișnuite ale lui 2020, anul trecut putem spune că „și-a luat” partea echitabilă de descoperiri inovatoare. Iată o...

EFSA face apel pentru acordarea de asistență științifică și tehnică

Toți partenerii naționali ce activează în domeniile de referință ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) sunt invitați să...

Stirile ultimelor 7 zile

Olam Coffee creează un nou fruct din cascara reciclată

Olam Coffee, o filială a Olam Food Ingredients, a...

România produce carne de melc în valoare de 50 milioane de lei

Patru companii din Hunedoara, Tulcea, Mureș și Sibiu produc...
- Advertisement -

Alte stiri de actualitateNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar