facebook
Saturday, June 3, 2023
Ingrediente„Vremuri periculoase” pentru prețul alimentelor și securitatea alimentară

„Vremuri periculoase” pentru prețul alimentelor și securitatea alimentară

-

Ucraina contabilizează 12% din exporturile globale de grâu. Rusia și Ucraina reprezintă împreună aproape o treime din exporturile globale de grâu. Producătorii din Europa se tem că criza din Ucraina ar putea duce la creșterea prețurilor la produse precum pâinea, produsele de patiserie și berea, care ar putea fi transmise pe lanțul alimentar, consumatorilor finali.

Ucraina este numită coșul de pâine al Europei din motive întemeiate. Ea contabilizează 12% din exporturile globale de grâu, 16% din cele de porumb și 18% din cele de orz. „Fără îndoială, aceasta este o zi periculoasă pentru securitatea alimentară globală și pentru prețurile alimentelor, cu riscuri umanitare care se întind departe”, a declarat James Withers, directorul executiv al Scotland Food & Drink, într-un tweet, la scurt timp după. a început invazia rusă a vecinului său.

Directorul executiv al Federației pentru Alimente și Băuturi, Karen Betts, a adăugat: „ Experiența trecută ne spune că perturbarea exporturilor Ucrainei va avea un impact asupra aprovizionării globale cu alimente și asupra prețului unei game de mărfuri cheie, cum ar fi uleiurile vegetale și porumbul. Acest lucru se va agrava și mai mult dacă există creșteri susținute ale prețurilor energiei, adăugând temeri la o imagine deja tulburătoare a inflației.

„Continuăm să urmărim îndeaproape evoluțiile și să colaborăm cu producătorii de alimente și băuturi pentru a încerca să minimizăm orice efecte secundare pentru cumpărători și consumatori. ”

Prețurile grâului, porumbului și uleiului comestibil se așteaptă să crească

Rusia și Ucraina reprezintă împreună aproape o treime din exporturile globale de grâu, 19% din exportul de porumb și 80% din exporturile de ulei de floarea soarelui – al treilea cel mai comercializat ulei vegetal din lume.

Potrivit profesorului Chris Elliott, directorul Institutului pentru Siguranța Alimentară Globală, Ucraina este principalul exportator mondial de ulei de floarea-soarelui și se situează, de asemenea, pe primul loc în Europa în ceea ce privește suprafața de teren arabil, capabilă să satisfacă nevoile alimentare a 600 de milioane de oameni. Mai mult, țara se află pe locul doi în lume la producția de orz și pe locul patru la exporturile de orz; este al treilea producător mondial și al patrulea exportator de porumb; al patrulea cel mai mare producător de cartofi și al cincilea cel mai mare producător de secară de pe glob.

Nu e de mirare că există speculații că un motiv pentru atacul lui Vladimir Putin asupra țării este obținerea unei mai mari autosuficiențe alimentare pentru Rusia.

Criza limitează capacitatea altor exportatori de mărfuri de a prelua cererea extinsă în acest sezon, iar orice întrerupere a transporturilor pe Marea Neagră înseamnă că prețurile vor crește pentru a reduce consumul. Deja, în urma invaziei, contractele futures și opțiunile Chicago Wheat, standardul global al industriei și cele mai active valori de referință pentru grâu din lume, au crescut la cel mai înalt nivel de la jumătatea anului 2012. Prețurile futures ale porumbului de pe bursele globale cheie au crescut, de asemenea, la maximele de mai multe luni în urma invaziei, relatează S&P Global Platts. Incertitudinea privind livrările de ulei de floarea-soarelui din cauza conflictului crește, de asemenea, prețurile pentru rivalii săi ulei de palmier și ulei de soia.

Prin urmare, prețurile pentru producători și clienții lor sunt de așteptat să crească, a avertizat Susannah Streeter, analist senior de investiții și piețe de la Hargreaves Lansdown, o platformă de investiții cu sediul în Marea Britanie.

„Turcia și Egiptul sunt cei mai mari importatori din regiune. Prețurile alimentelor noastre vor crește probabil, deoarece mai puține provizii din regiune ar afecta prețurile globale ale alimentelor, ceea ce va afecta și costul alimentelor furnizate restului lumii”, a spus ea pentru FoodNavigator.

Cele două țări sunt, de asemenea, importanți producători de îngrășăminte, așa că și recoltele europene sunt amenințate.

„Producătorii de alimente încearcă să absoarbă creșterile rapide cu ridicata, dar mulți au avertizat deja că prețurile de la raft vor trebui să crească și asta a fost înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei”, ne-a spus Streeter.

Comercianții de mărfuri urmăresc îndeaproape ceea ce se întâmplă în porturile de la Marea Neagră, de unde sunt expediate cereale. Pentru moment, Rusia și-a menținut porturile cheie deschise pentru navigație, dar navele din marea mai mică, Azov au fost deja oprite, unde operează porturi cu capacitate mai mică. „ Îngrijorarea este că în curând ar putea fi impuse restricții și în porturile Mării Negre, ceea ce este probabil să trimită prețurile la cereale chiar la niveluri mai mari decât creșterile pe care le-am văzut astăzi pe piețele internaționale”, a spus Streeter.

Un număr de producători de alimente și băuturi, inclusiv Carlsberg, Coca-Cola, Mondelez și Nestle, suspendă deja producția sau închid fabrici din regiune.

Conflictul amenință să exacerbeze temerile

Criza vine și din moment ce Europa este deja lovită de creșterea inflației. Producătorii de alimente se luptă cu tendințele, iar cumpărătorii sunt de așteptat să fie forțați să-și strângă „băierile pungii” „Prețurile alimentelor cresc deja în ritmul cel mai rapid din ultimii zece ani, iar prețul produselor esențiale precum pastele, ouăle și laptele crește și mai repede”, a spus Streeter. O provocare pentru producătorii de alimente și comercianții cu amănuntul sunt legate de comportamentul cumpărătorilor care încearcă să reducă costul produselor alimentare, de exemplu, schimbând articole de marcă cu mărci proprii de supermarket, sau de la mărci proprii la gama de buget mai mic, sau urmărind reducerile din supermarketuri.

Presiunile inflaționiste din Europa s-ar putea intensifica dacă Rusia decide să întrerupă sau să limiteze aprovizionarea cu energie către Europa, sau dacă UE ar alege să impună restricții asupra importurilor de energie din Rusia.

Expertul în petrol și gaze din Rusia, cu sediul în Marea Britanie, Nadia Kazakova, a avertizat că situația este „foarte dificilă și imprevizibilă”.

Până acum, invazia rusă în Ucraina nu a afectat livrările de petrol și gaze rusești către Europa. Cu toate acestea, situația s-ar putea schimba, a spus ea pentru FoodNavigator. „Cred că acest lucru va depinde de severitatea și impactul acțiunii militare a Rusiei în Ucraina în zilele următoare .”

În prima zi de invazie, Rusia a vizat mai ales instalații militare, dar astăzi trupele ruse s-au mutat la periferia Kievului, dens populat, a explicat analistul.

„Dacă sursele de energie ale Rusiei vor continua să curgă spre Europa, acest lucru ar asigura o anumită stabilitate a prețurilor la gaze naturale, petrol și electricitate. Acest lucru ar ușura presiunea costului vieții asupra gospodăriilor și creșterea inflației asupra companiilor. De asemenea, companiile din sectorul agrochimic care folosesc gaze naturale ca materie primă ar putea evita creșterea și mai abruptă a prețurilor.

„În schimb, perturbarea exportului rusesc de energie ar duce la o creștere severă a prețurilor la energie în Europa și la perturbarea operațiunilor întreprinderilor din diferite sectoare ale economiei europene. ”

DIN ACTUALITATE

Dioxidul de titan: gura, prima cale de intrare în sânge

Cercetătorii INRAE, în colaborare cu LNE (Laboratorul Național de Metrologie și Testare), au demonstrat că nanoparticulele care alcătuiesc aditivul E171 pot trece direct prin...

Știrile ultimelor zile

Este timpul să ne concentrăm pe alimentele și băuturile pentru consumatorii în vârstă

Există o mare oportunitate pentru industria alimentară și a băuturilor de a lansa produse și ingrediente care ajută la...

Dioxidul de titan: gura, prima cale de intrare în sânge

Cercetătorii INRAE, în colaborare cu LNE (Laboratorul Național de Metrologie și Testare), au demonstrat că nanoparticulele care alcătuiesc aditivul...

MNNS 2023: Două zile de „delicii” intelectuale, bucurie, relaxare și conectare

E diția a 5-a a Conferinței Internaționale Maratonul NNS – Nutriție. Nutrienți. Sănătate, desfășurată în perioada 21-23 mai, la Hotel...

Instanța a decis suspendarea aplicării sancțiunilor date Grupului Lactalis de Consiliul Concurenței

Curtea de Apel București a hotărât să suspende punerea în aplicare a amenzilor date de Consiliul Concurenței firmelor Albalact,...

ANPC în război cu Magiunul de Topoloveni

Bibiana Stanciulov, cea care a readus la viață Magiunul de Topoloveni, îl anunță pe șeful ANPC, Horia Constantinescu, că...

România se alătură EFSA în campania europeană de stopare a pestei porcine africane (#StopASF)

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) colaborează cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și în...

Noua Zeelandă pierde o bătălie de opt ani pentru mierea de manuka

O cerere de înregistrare a mierii de manuka, ca brand certificat, a fost refuzată de Oficiul de Proprietate Intelectuală...

Bel, câștigătoarea premiului Energ’IAA 2023

Premiul Energ'IAA, care recompensează o companie agroalimentară exemplară în ceea ce privește „sobrietatea” energetică și decarbonizarea, a fost acordat...

Știrile ultimelor 7 zile

Dioxidul de titan: gura, prima cale de intrare în sânge

Cercetătorii INRAE, în colaborare cu LNE (Laboratorul Național de...

MNNS 2023: Două zile de „delicii” intelectuale, bucurie, relaxare și conectare

E diția a 5-a a Conferinței Internaționale Maratonul NNS –...

Instanța a decis suspendarea aplicării sancțiunilor date Grupului Lactalis de Consiliul Concurenței

Curtea de Apel București a hotărât să suspende punerea...

ANPC în război cu Magiunul de Topoloveni

Bibiana Stanciulov, cea care a readus la viață Magiunul...

România se alătură EFSA în campania europeană de stopare a pestei porcine africane (#StopASF)

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) colaborează cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și în...

Noua Zeelandă pierde o bătălie de opt ani pentru mierea de manuka

O cerere de înregistrare a mierii de manuka, ca brand certificat, a fost refuzată de Oficiul de Proprietate Intelectuală...

Bel, câștigătoarea premiului Energ’IAA 2023

Premiul Energ'IAA, care recompensează o companie agroalimentară exemplară în ceea ce privește „sobrietatea” energetică și decarbonizarea, a fost acordat...

În ghidul recent lansat, OMS sfătuiește să nu folosească îndulcitori fără zahăr pentru controlul greutății

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat un nou ghid privind îndulcitorii fără zahăr (NSS), care face recomandări împotriva...

Cea mai importantă inovație pe segmentul capacelor borcanelor din ultimii 75 de ani

Industria alimentară germană devine prima din Europa care a îmbrățișat această inovație. Compania americană din spatele EEASY Lid -...

Colagenul – următoare „tendință” în alimente și băuturi funcționale după CBD?

Tendința fortificării alimentelor cu colagen a crescut în ultimii ani și Romain Quillot, co-fondatorul brandului de alimente și băuturi...

Suplimentele alimentare pentru imunitate, anti-ageing și sănătate

Știi care este efectul stresului oxidativ asupra organismului tău? Vino la Maratonul Nutriție. Nutrienți. Sănătate 2023 și vei obține...

MNNS 2023: Vizită și degustare de licori la Podgoriile Murfatlar

Pentru cea de doua parte a zilei de 23 mai, organizatorii Maratonului de Nutriție.Nutrienți.Sănătate 2023 vă propun ca împreună...

Progen: Program de slăbire care utilizează principiile cetozei

Progen se alătură în calitate de partener Maratonului Nutrienți. Nutriție. Sănătate 2023. Dacă îți dorești să descoperi tratamentul de...

Spectrul violet, „dificil de obținut”, ar putea fi produs prin fermentație microbiană la scară

Producătorul danez de ingrediente bio, Octarine Bio și compania americană de programare celulară Ginkgo Bioworks s-au asociat pentru a...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă