facebook
14.4 C
Bucharest
Sunday, September 19, 2021
StiriDe la asociatiiINTERVIU | Dana Tanase, ARC: "Pierderile pentru anul 2020...

INTERVIU | Dana Tanase, ARC: “Pierderile pentru anul 2020 ar putea depasi 1 milion de euro”

-

Cresterea costurilor per angajat, scaderea eficientei muncii si declinul vanzarilor sunt doar cateva dintre schimbarile prin care trece industria carnii in acest moment, ca urmare a restrictiilor impuse de pandemie. Pierderile pentru intreg anul 2020 doar in industria carnii ar depasi 1 milion de euro, estimeaza Dana Tanase, Director Executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC) intr-un interviu acordat publicatiei noastre.

RO.a: Preconizati o crestere cu 25-30% a costurilor/ angajat si o scadere de aproximativ 30% a eficientei muncii, ca urmare a masurilor stricte impuse de companii. Totodata, vanzarile sunt cu circa 15-20% mai mici, fata de nivelul prognozat. Puteti estima ce impact vor avea acestea asupra valorii industriei carnii?

ARC: Din discutiile avute cu procesatorii de carne, cresterea cu 25-30% a costurilor/ angajat corelata cu scaderea eficientei muncii, reprezinta deja o realitate!

Repornirea economiei si relaxarea masurilor de distantare sociala nu cred ca vor conduce cel putin pentru urmatoarele sase luni la o reducere a costurilor/ angajat si la o crestere a eficientei muncii. Si aceasta, ca urmare a faptului ca masurile si procedurile speciale puse in practica de companii pentru a proteja sanatatea si securitatea angajatilor, si a reduce la minim riscul aparitiei imbolnavirilor vor ramane in vigoare, pentru multa vreme de acum incolo. Daca luam in calcul si faptul ca reluarea vanzarilor se va face in mod treptat si va depinde foarte mult si de reluarea activitatii in industria ospitalitatii, este foarte posibil ca pierderile pentru intreg anul 2020 in industria carnii sa depaseasca de 1 milion de euro.

Dana Tănase, Director Executiv ARC

RO.a: Datorita investitiilor in tehnologii de ultima ora din ultimii ani, multi producatori de carne pun pe piata produse congelate cu termen de valabilitate de un an. Au fost sesizate cresteri ale vanzarilor pe acest segment, avand in vedere termenul indelungat de valabilitate si faptul ca ambalajul protejeaza alimentul de factorii de risc din extern?

ARC: In aceasta perioada nu a crescut cererea de produse congelate. Dupa sarbatorile de Paste, din pacate, avem prabusiri ale cererii pentru carnea de pui, atat fresh cat si congelata. Noi credem ca doua ar fi explicatiile pentru aceasta scadere, si anume: avalansa de carne de pui din Polonia la preturi inexplicabil de mici si veniturile si increderea consumatorilor – sa nu uitam ca sunt peste 1,2 milioane de oameni trimisi in somaj tehnic care, pe de o parte nu au incasat inca acest ajutor (oricum mai mic decat venitul realizat inainte de criza) si pe de alta parte nu au o viziune prea buna cu privire la viitorul lor.

De asemenea, procesatorii inregistreaza scaderi cu aproximativ 20% pana in prezent comparativ cu aceeasi perioada a anului 2019 la comercializarea carnatilor pentru gratar si micilor congelati, scadere ce are drept cauza lipsa interactiunilor sociale (gratare de week-end, consum la terase si restaurante etc).

RO.a: Ce categorie de produse a avut cea mai mare scadere?

ARC: Este greu de facut un top al produselor cu scaderi semnificative in conditiile in care vorbim de o paleta sortimentala extrem de vasta. As dori doar sa mentionez faptul ca sunt semnalate scaderi drastice la pieptul de pasare si ready meal in conditiile in care activitatea HORECA este zero atat la noi, cat si in Europa.

porcine, poloniaRO.a: Cum se prezinta vanzarile de carne si preparate din carne vrac/la vitrina?

ARC: Vanzarea de produse din carne la vitrina asistata a scazut cu 30% year to date 2020 vs 2019. Estimam ca acest trend descendent se va mentine cel putin 3 luni.

RO.a: Cum a afectat pandemia importul de carne de porc? Stim ca Romania este dependenta de importuri in proportie de 60%.

ARC: Da, asa este, aducem carne de porc din spatiul intracomunitar din ce in ce mai mult. Situatia prin care trece in prezent sectorul de crestere a porcului din Romania, este foarte dificila, urmare a lipsei unui program national pentru combaterea pestei porcine africane. Din 2017, de la primele focare de pesta porcina africana si pana in prezent, nu s-a construit nimic pentru redresarea sectorului de crestere a porcului, si drept urmare declinul efectivelor in fermele comerciale a ajuns la 10% la inceputul acestui an si cel mai probabil va continua daca nu se iau masuri ferme.

Criza sanitara declansata de pandemie, in primele doua saptamani, a avut un impact si asupra livrarilor de carne de porc catre procesatorii romani, ca urmare a restrictiilor de circulatie impuse de unele state membre ale UE, lipsei coridoarelor verzi la frontiere, dificultatilor logistice si volatilitatii preturilor.

Restrictiile de circulatie si costurile de transport au dus la cresteri de pret care de ceva vreme s-au temperat, insa aceste scaderi continua sa fie nesemnificative, constituind o povara pentru procesatorii carora le-au scazut vanzarile comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, dar care sunt obligati sa cumpere materie prima la preturi inca mari.

RO.a: Ati solicitat accesarea de imprumuturi bancare cu dobanda mica printr-o procedura rapida, o schema de garantare pentru marii contribuabili si plafonarea sau modificarea tarifele percepute operatorilor din industria alimentara pentru efectuarea controalelor oficiale. Aveti un raspuns din partea oficialilor? Cum au receptionat autoritatile aceste solicitari?

ARC: Pana in acest moment, solicitarile noastre au ramas fara raspuns, motiv pentru care le-am reiterat in propunerile privind relansarea economiei. Trebuie mentionat faptul ca solicitarea noastra de a reduce/ plafona tarifele pentru controalele oficiale este mai veche, si a rezultat ca urmare a interpretarii si aplicarii in mod diferit a regulamentului european, ceea ce in opinia noastra conduce la concurenta neloaiala in competitia cu jucatorii externi.

RO.a: Ce solutii au asociatiile de carne din restul Europei? Cum evolueaza piata carnii in statele membre cu care aveti relatii consolidate?

ARC: Din discutiile avute cu reprezentantii asociatiilor de profil, rezulta faptul ca cifra de afaceri este in general in scadere, deoarece sectorul de vanzare cu amanuntul nu compenseaza pierderile datorate blocarii HORECA.

Principalele state membre producatoare de carne de porc continua exporturile pe relatia China, cu toate ca se observa o oarecare diminuare a acestora in urma restrictiilor impuse ca urmare a pandemiei cu Sars-Covid-2, si inclusiv iau in calcul o usoara crestere a productie de carne de porc.

Spre deosebire de carnea de porc pentru care exista cerere in continuare, unii reprezentanti ai asociatiilor de profil au semnalat scaderi ale sectorului carnii de vaca si vitel.

RO.a: Asa cum se preconizeaza acum situatia in industria carnii, ce scenarii luati in calcul? Ce schimbari s-ar putea produce in industrie pana la finalul anului?

„Sa nu ne amagim ca odata cu relaxarea masurilor de distantare sociala, viata noastra va reveni la „normalul” de dinaintea pandemiei. Va fi un altfel de „normal”, o alta provocare pentru industria carnii, si nu numai, careia va trebui sa-i facem fata.” (Dana Tanase, ARC)

ARC: De la inceputul acestei crize sanitare pe care o traversam, obiceiurile noastre de viata au fost bulversate, schimbate intr-un timp scurt pentru a ne putea adapta distantarii sociale. Este clar ca din aceasta criza societatea va iesi schimbata, iar industria carnii a trebuit sa se transforme din mers, sa se adapteze cerintelor pietei astfel incat sa poata sa produca in conditii stricte atat de siguranta alimentara, cat si de siguranta pentru personalul angajat. Sa nu ne amagim ca odata cu relaxarea masurilor de distantare sociala, viata noastra va reveni la „normalul” de dinaintea pandemiei. Va fi un altfel de „normal”, o alta provocare pentru industria carnii, si nu numai, careia va trebui sa-i facem fata. Cred ca fiecare companie isi va face un bilant al acestei etape si isi va reanaliza business planurile pentru a redimensiona si adapta productia in functie de cerintele consumatorilor. Si aici ma gandesc la posibilitatea unei mai stricte specializari a companiilor pentru o mai buna rentabilizare a productie.

Criza sanitara ne-a demonstrat ca modalitatea de cumparare a evoluat rapid, permitand platformelor alimentare online sa castige atata popularitate. Cred ca industria carnii se va orienta si adapta rapid acestui nou curent, insa pentru a ne afla intr-o competie loiala, este imperios necesar ca autoritatile sa elaboreze norme clare si stricte privind comercializarea online.

RO.a: Consumatorii sunt tot mai ingrijorati de faptul ca virusul ar putea fi transmis prin intermediul alimentelor. Cu toate ca EFSA si ANSVSA au dat asigurari ca nu exista dovezi in acest sens, care ar fi mesajul pe care l-ati transmite consumatorilor romani?

ARC: Virusul nu se transmite prin alimente, cu totii trebuie sa tinem cont numai de informatiile oficiale furnizate de autoritati si sa respectam cu scrupulozitate regulile de igiena personala.

spot_img

DIN ACTUALITATE

Băutura cu beta-glucan din ovăz prezintă un efect semnificativ de scădere a colesterolului

Consumul a 3g pe zi de beta-glucan de ovăz cu greutate moleculară mare (MW) într-o băutură s-a dovedit că reduce colesterolul LDL cu 6%...

România se numără printre țările cu cel mai mare număr de încălcări ale legislației de mediu

Poluarea aerului are consecințe grave asupra sănătății cetățenilor europeni. Calitatea slabă a aerului este încă un eveniment comun în majoritatea statelor membre ale UE,...

FrieslandCampina România numește un nou Director de Resurse Umane

Începând cu luna septembrie 2021, Adriana Panait preia poziția de Director de Resurse Umane la FrieslandCampina România în urma promovării Alexandrei David în rolul...

România importă până la 35% din necesarul intern de miere

Țara noastră importă anual între 3.000 şi 6.000 tone de miere, adică aproape 30 - 35% din consumul intern. Declarația aparține preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de...

Despre construirea și gestionarea unui sistem integrat de management afli la conferința PIA 2021

Obstacolele întâmpinate de companii în realizarea obiectivelor pe care și le-au stabilit sunt adeseori rezultatul nerespectării condiţiilor de calitate, de mediu, de siguranţă şi...

Din aceiasi categorie

Băutura cu beta-glucan din ovăz prezintă un efect semnificativ de scădere a colesterolului

Consumul a 3g pe zi de beta-glucan de ovăz cu greutate moleculară mare (MW) într-o băutură s-a dovedit că...

România se numără printre țările cu cel mai mare număr de încălcări ale legislației de mediu

Poluarea aerului are consecințe grave asupra sănătății cetățenilor europeni. Calitatea slabă a aerului este încă un eveniment comun în...

FrieslandCampina România numește un nou Director de Resurse Umane

Începând cu luna septembrie 2021, Adriana Panait preia poziția de Director de Resurse Umane la FrieslandCampina România în urma...

România importă până la 35% din necesarul intern de miere

Țara noastră importă anual între 3.000 şi 6.000 tone de miere, adică aproape 30 - 35% din consumul intern. Declarația...

Despre construirea și gestionarea unui sistem integrat de management afli la conferința PIA 2021

Obstacolele întâmpinate de companii în realizarea obiectivelor pe care și le-au stabilit sunt adeseori rezultatul nerespectării condiţiilor de calitate,...

Înlocuirea sării cu o alternativă ce conține potasiu și sodiu ar „salva milioane de vieți”, arată o serie de studii

Consumul excesiv de sare este o preocupare globală. În Marea Britanie, de exemplu, unde se recomandă consumul de cel...

Majorarea salariului pe economie va duce la scumpirea alimentelor

Preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Alimentară Romalimenta, Sorin Minea, a avertizat că alimentele se vor scumpi cu siguranţă, dacă Guvernul...

Zero reziduuri de pesticide: se creează un nou club de afaceri

Clubul are trei obiective principale, dar cel mai important este acela al producerii de alimente cu zero reziduuri de...

Stirile ultimelor 7 zile

România se numără printre țările cu cel mai mare număr de încălcări ale legislației de mediu

Poluarea aerului are consecințe grave asupra sănătății cetățenilor europeni....

FrieslandCampina România numește un nou Director de Resurse Umane

Începând cu luna septembrie 2021, Adriana Panait preia poziția...

România importă până la 35% din necesarul intern de miere

Țara noastră importă anual între 3.000 şi 6.000 tone...

Despre construirea și gestionarea unui sistem integrat de management afli la conferința PIA 2021

Obstacolele întâmpinate de companii în realizarea obiectivelor pe care...

Înlocuirea sării cu o alternativă ce conține potasiu și sodiu ar „salva milioane de vieți”, arată o serie de studii

Consumul excesiv de sare este o preocupare globală. În Marea Britanie, de exemplu, unde se recomandă consumul de cel...

Majorarea salariului pe economie va duce la scumpirea alimentelor

Preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Alimentară Romalimenta, Sorin Minea, a avertizat că alimentele se vor scumpi cu siguranţă, dacă Guvernul...

Zero reziduuri de pesticide: se creează un nou club de afaceri

Clubul are trei obiective principale, dar cel mai important este acela al producerii de alimente cu zero reziduuri de...

Metode de determinare a metalelor grele din produsele alimentare Microbiological laboratory analysis

Alimente precum fructele, legumele, pește, cerealele şi seminţele oleaginoase, hrana pentru bebeluşi vor fi mai sigure consumului uman pe...

Îngrijorare privind răspândirea virusului gripei aviare în Europa

Franța a ridicat nivelul de alertă privind virusul gripei aviare, după ce o formă severă a fost depistată la...

UE a devenit al treilea cel mai mare importator de produse agroalimentare

Un raport publicat de Comisia Europeană arată că UE și-a îmbunătățit poziția de lider în rândul celor mai mari...

Delia FODOR – comisar la Garda de Mediu a confirmat participarea la conferinta PIA 2021 – Poluarea si Industria Alimentara

Nu ratati participarea la PIA 2021, evenimentul in cadrul caruia aveti ocazia de a va consolida cunostintele in zona...

Programul „Cornul și laptele”, cu produse locale (inițiativă)

Primăria Brașov alocă un punctaj mai mare ofertanților care achiziţionează produse cu o pondere peste 50% de la producători...

Oportunități de colaborare în apicultură: Elveția – România

Preşedintele și ministrul Economiei din Elveția vor vizita anul viitor România, context în care se vor discuta şi oportunităţile...

10 ani de la obţinerea Indicaţiei Geografice Protejate pentru magiunul din prune

Anul acesta, s-au împlinit 10 ani de când Sonimpex Topoloveni a obținut certificatul de Indicație Geografică Protejată (IGP) pentru...

Alte știri din aceiași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă

Skip to toolbar