facebook
Saturday, July 20, 2024
CalitateChipsurile de legume își merită aureola de sănătate?

Chipsurile de legume își merită aureola de sănătate?

-

Chipsurile de legume colorate și clasice sunt adesea căutate ca o alternativă „mai bună pentru tine” la chipsurile obișnuite. Dar cât de exactă este această percepție?

Chipsurile de legume sunt o alternativă la chipsurile de cartofi. Fabricate cu o gamă largă de legume, inclusiv sfeclă roșie, cartofi dulci și păstârnac, sunt adesea percepute ca o alternativă „mai bună pentru tine” la verii lor din cartofi. Dar sunt ele msi sănătoase?

Cum percep consumatorii chipsurile de legume?

Chipsurile de legume sunt adesea văzute ca o alternativă mai sănătoasă, „mai bună pentru tine”. „Chipsurile de legume [chips-urile] au fost în mod tradițional poziționate ca un fel de opțiune mai bună pentru tine (BFY) sau mai sănătoasă în rândul gustărilor sărate”, a declarat Carl Quash III, șeful departamentului de gustări și nutriție la compania de cercetare de marketing Euromonitor, pentru FoodNavigator.

„În timp ce există un număr tot mai mare de consumatori care caută, de asemenea, categoria pentru nutriție, formatele mai indulgente, aromate și distractive tind să câștige. Acesta este motivul pentru care consumul de chipsuri de cartofi pe cap de locuitor este mult mai mare decât cel pentru chipsurile de legume. Acesta este motivul pentru care cheltuielile pe cap de locuitor pentru chipsurile de cartofi sunt mult mai mari decât pentru chipsurile de legume. Și acesta este motivul pentru care producătorii de chipsuri de legume investesc mai mult în aspecte legate de aromă și caracteristici de produse indulgente pentru a satisface cererea de la aproape unul din trei consumatori, care de obicei gustă pentru a se răsplăti sau pentru a răsplăti.”

Potenţialul unei taxe HFSS

Un studiu recent care explorează potențialul taxării alimentelor bogate în grăsimi, sare și zahăr (HFSS) a constatat că o taxă ar putea afecta într-adevăr vânzările unor astfel de produse. Cercetătorii au sugerat că o combinarea acestor taxe cu subvenții pentru opțiuni mai sănătoase ar putea ajuta oamenii cu venituri mai mici să-și îmbunătățească sănătatea.

Pe piața germană, de exemplu, „chipsurile din legume/fructe pot fi o alegere populară în rândul utilizatorilor mai tineri, care le pot vedea ca o modalitate de a include mai multe fructe și legume în dieta lor și de a valorifica aureola de sănătate de care se bucură fructele și legumele. De asemenea, se aliniază cu „eticheta 5 am”, care îi încurajează pe germani să mănânce cinci porții de fructe și legume pe zi”, a declarat Khalid Peerbaccus, analist senior în alimente și băuturi la compania de cercetare de piață Mintel, pentru FoodNavigator.

„Peste o cincime (21%) dintre consumatorii germani de gustări cu vârsta cuprinsă între 16 și 34 de ani au mâncat chipsuri de legume/fructe, în comparație cu doar 5% dintre cei peste 65 de ani.”

Cu toate acestea, pe piața din SUA, ele sunt comparate cu legumele proaspete tăiate mai degrabă decât cu chipsurile de cartofi și, prin urmare, sunt privite ca o opțiune mai puțin sănătoasă.

„În SUA, gustările cu legume trebuie să concureze cu legumele proaspete și tocate, care sunt considerate gustări”, a declarat pentru Food Navigator Jolene Ng, analist senior în alimente și băuturi pentru Mintel.

„Potrivit Mintel Purchase Intelligence, consumatorii americani percep gustările cu legume ca fiind semnificativ mai puțin sănătoase, cu valoare bună, naturale și gustoase în comparație cu legumele proaspete ambalate, refrigerate și stabile la depozitare.

Snack-urile cu legume de nouă generație pot schimba percepțiile consumatorilor prin comunicarea calității, beneficiilor nutriționale naturale și versatilitatea utilizării pentru a încuraja încercarea.”

Sunt chipsurile de legume mai sănătoase decât cele de cartofi ?

În timp ce chipsurile de legume sunt uneori percepute ca fiind mai sănătoase decât chipsurile de cartofi, acesta nu este întotdeauna cazul. De fapt, în multe ocazii nu există prea multă diferență între cele două.

„Conținutul nutrițional al celor două produse este foarte asemănător și nu există niciun beneficiu nutrițional semnificativ pentru consumul de chipsuri de legume în loc de chipsuri de cartofi”, a declarat nutriționistul și autoarea Charlotte Stirling-Reed pentru FoodNavigator.

Deși există unele diferențe nutriționale cheie între cele două, impactul general asupra sănătății este foarte similar, ne-a spus Stirling-Reed.

Consumul mare de alimente HFSS poate deteriora memoria?

Un studiu recent a constatat că, un consum ridicat de „mâncăruri nedorite”, alimente HFSS fără valoare nutritivă, poate afecta memoria. Poate reduce prezența neurotransmițătorului acetilcolină, care este, de asemenea, mai scăzută la persoanele cu Alzheimer. Studiul a comparat memoria șobolanilor cu o dietă cu mâncare nedorită cu cea a șobolanilor cu o alimentaâie mai sănătoasă și a constatat că șobolanii care mănâncă mâncare nedorită erau mai slabi în ceea ce privește amintirea.

„Va depinde întotdeauna de produsele exacte comparate, deoarece vor exista o mulțime de variații între mărci, dar în general, conținutul de nutrienți este probabil să fie destul de similar. Chipsurile de cartofi pot avea un conținut mai mare de proteine, deoarece cartofii tind să fie puțin mai bogați în proteine decât majoritatea legumelor. Chipsurile de legume tind să aibă un conținut mai mare de carbohidrați și zahăr, deoarece procesarea legumelor în prepararea chipsurilor înseamnă că orice zaharuri naturale incluse sunt considerate zaharuri adăugate. Chipsurile de legume au un conținut mai mare de fibre. Cu toate acestea, ambele produse tind să fie bogate în grăsimi saturate și sare, care ar trebui să fie limitate în dietele noastre.”

Conținutul mai mare de fibre din chipsurile de legume, a sugerat Stirling-Reed, este puțin probabil să fie substanțial benefic pentru sănătate. „Nu este probabil suficient pentru a avea vreun impact pozitiv asupra sănătății, iar cantitatea mică de micronutrienți care pot fi prezente în chipsurile de legume este depășită de nivelurile de zahăr, sare și grăsimi saturate care sunt probabil să fie destul de ridicate”. Ele nu ar fi, a adăugat ea, considerate un aliment „dens în nutrienți”.

Aceste produse sunt HFSS? Depinde, ne-a spus Stirling-Reed, dar de obicei da. „Depinde întotdeauna de profilul nutrițional exact al mărcii de chipsuri de legume, deoarece acest lucru determină dacă un aliment este clasificat ca HFSS. În general, produsele crocante de legume de pe piață sunt susceptibile de a fi considerate alimente HFSS, deoarece conțin adesea niveluri ridicate de grăsimi saturate, sare și zahăr și, prin urmare, ar trebui să fie limitate în dietele noastre în general.”

DIN ACEIAȘI CATEGORIE

Știrile ultimelor zile

Folosirea nanobiotransportorilor ca strategie de funcționalizare a alimentelor 

Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați, partener al RO.Aliment SHOW 2024, eveniment care va avea loc la Iași,...

Peste 3 milioane de lei, amenzi, aplicate de ANPC comercianților de produse lactate din România

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat, în perioada 17 – 28.06.2024, ample acțiuni de control, la nivelul...

Asociația Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL) este partener al RO.aliment SHOW 2024

Asociația Patronală Română din Industria Laptelui - APRIL, unica asociație reprezentativă la nivel național pentru industria de procesare a...

Barentz a anunțat lansarea Raportului de sustenabilitate corporativă pentru anul 2023

Barentz România, partener SILVER al RO.aliment SHOW 2024 - anunță lansarea Raportului de sustenabilitate corporativă pentru anul 2023. Recent, compania...

STUDIU: 224 de participanți au testat percepția consumatorului asupra palatabilității unui aliment: HFSS, UPF și HPF

Cum poți spune că o mâncare este gustoasă? O nouă cercetare utilizează trei metrici - HFSS, UPF și HPF...

Cererea în creștere pentru grăsimi de specialitate: alternative durabile la untul de cacao și uleiul de palmier

În condițiile în care producția de unt de cacao și ulei de palmier este obținută la costuri din ce...

Consumul de alcool în scădere. Ar putea fi o veste bună pentru industria băuturilor

De ce consumatorii beau mai puțin și ce înseamnă acest lucru pentru industria băuturilor? Europa se bucură de o relație...

Activitatea apei în produsele de panificație

Oricât de gustoase ar fi produsele de panificație, procesul de fabricare a acestora rămâne o artă în măsura în...

Funcționează legea „shrinkflation” în Franța?

Au trecut zece zile de la punerea în aplicare...

Ar trebui uleiul de măsline extravirgin să primească Nutri-Score „A”?

Deoarece uleiul de măsline extravirgin are multiple beneficii pentru...

Fructul călugărului nu mai este un aliment nou în Marea Britanie. Dar în UE?

Decocturile din fructul călugărului nu mai sunt clasificate ca aliment din perspectiva Agenției pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie....

USV Iași – un pilon puternic al activității de cercetare din partea de NE a țării

USV Iași, partener al RO.Aliment SHOW 2024, eveniment, care va avea loc la Iași, în perioada 23-​​​septembrie 2024, este...

ANPC: Aproape un sfert din cantitatea de produse controlate au fost retrase de la comercializare

ANPC a controlat circa 1.000 de operatori economici din morărit și panificație: 745 din domeniul panificației și 184 din...

Cum reduc marii producători de alimente cantitatea de deșeuri alimentare

Producătorii de alimente acordă prioritate reducerii risipei alimentare în toate etapele producției și, prin aceasta, reduc și costurile. Risipirea alimentelor...

PwC: Românii estimează că vor cheltui mai mult în următoarele şase luni, din cauza inflaţiei

Aproape trei sferturi dintre români (74%) percep inflaţia ca principalul motiv pentru care vor cheltui mai mult în următoarea...

Liant pe bază de grâu pentru alternativele de carne cu etichetă curată

Specialistul în ingrediente Loryma a lansat o soluție de legare pe bază de grâu care poate fi folosită pentru...

De ce rămân angajații români în IMM-uri: cultură organizațională, oportunități de avansare în carieră și dezvoltare profesională.

Pluxee România, partenerul global pentru beneficii extrasalariale şi soluţii pentru creşterea implicării angajaţilor la locul de muncă, dezvăluie rezultatele...

RO.aliment SHOW, ediția 8 dedicată științei alimentelor și avantajelor competitive prin tehnologie, calitate și sustenabilitate

Eveniment de referință pentru industria alimentară și a suplimentelor alimentare din România, RO.aliment SHOW 2024 reunește procesatorii, furnizorii, asociațiile,...

Consiliul Concurenţei a actualizat ”Monitorul preţurilor” cu o secţiune dedicată produselor cu preţuri plafonate

Consiliul Concurenţei a actualizat platforma online Monitorul Preţurilor, oferind utilizatorilor o secţiune dedicată produselor cu adaos comercial plafonat, pe...

Impactul Kaufland în economia românească: 0,9% din PIB-ul României

Kaufland își menține poziția în topul celor mai mari companii de retail din România, după cifra de afaceri, și...

Raportul Sweet Trends 2024: Valoarea mai importantă decât prețul – iar organicul a revenit

Ce determină comportamentul de cumpărare al consumatorilor atunci când decid ce alimente și băuturi procesate să cumpere? Acest lucru...

Toate părțile fructelor Jerivá sunt promițătoare ca ingrediente în „super-alimente”

Coaja, pulpa și semințele fructului Jerivá au beneficii nutriționale importante, iar fructul ar putea servi ca ingredient promițător într-o...

Ambalaje care se compostează la temperatura mediului ambiant

Un start-up spaniol nu încurajează deloc aruncarea gunoiului, ci vrea să creeze ambalaje care vor dispărea în câteva săptămâni,...

La Solina Romania facem ca mâncarea să conteze pentru oameni și pentru planetă

Industria alimentară se află într-o perioadă plină de provocări. De la preocuparea pentru resursele Planetei, la starea de sănătate...

Consultare europeană cu privire la recunoașterea reciprocă

Jucătorii din sectorul nutraceutic sunt invitați să își exprime părerea cu privire la implementarea regulamentului de recunoaștere reciprocă, ca...

Îndulcitor „Keto-Fructoză” dezvoltat pentru consumatorii care urmează o dietă ketogenă

Cu profilul său scăzut de calorii și carbohidrați, un nou îndulcitor dezvoltat în Țările de Jos vizează un segment...

Alte 76 de decese legate probabil de scandalul suplimentelor alimentare, în Japonia

Compania japoneză Kobayashi Pharmaceutical a anunţat vineri că a identificat 76 de decese suplimentare potenţial legate de suplimentele sale...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă