6.2 C
Bucharest
Saturday, April 17, 2021
Piata Patru tendințe care modelează industria internațională a produselor lactate...

Patru tendințe care modelează industria internațională a produselor lactate în 2021

-

În ultimul an, s-a putut observa o schimbare notabilă în peisajul global al sectorului produselor lactate ca urmare a pandemiei Covid-19. În 2021, ne putem aștepta să vedem noi inovații care se concentrează asupra produselor lactate și a celor pe bază de plante, al domeniului sănătății și imunității, al ambalajelor inovatoare și chiar al posibilității fabricării produselor lactate în laborator.

Hibrizi – 50/50

Produsele lactate hibride oferă noi oportunități în spațiul lactatelor, mai ales că alternativele pe bază de plante încep să atragă un segment mai larg de consumatori dincolo de cel tradițional compus din persoanele vegane. Sondajul Innova a arătat că 36% dintre consumatori ar prefera un amestec de produse de origine vegetală și animală în dieta lor, în timp ce 22% au votat pentru produse în întregime de origine animală și 23% pentru produse în întregime de origine vegetală.

Combinarea produselor lactate de origine animală și a alternativelor la produsele lactate (de origine vegetală) oferă consumatorilor beneficiile ambelor într-unul singur.

Julian Mellentin, director și fondator al New Nutrition Business, a declarat: „Consumatorii ar putea dori să mărească aportul de proteine, să renunțe la lactate în interesul unei diete fără lactoză sau să adauge mai multe legume în dieta lor. Amestecurile oferă o modalitate ușoară de a atinge aceste obiective. Gândind mai departe, ne putem aștepta să vedem mai mulți consumatori reducând consumul de lactate și adoptând o abordare de tipul cea mai bună alegere din ambele”.

Mărcile care deja folosesc această tendință includ: băuturi pentru micul dejun cu aromă de banane și miere realizate dintr-un amestec de lapte și ovăz (marca Up and Go) și amestec 50:50 de lapte fără lactoză și băutură de ovăz sau migdale (marca Live Real Farms).

Focus asupra caracteristicilor funcționale

Ca urmare a pandemiei Covid-19, mulți consumatori caută produse care trec de tradiție și care, pentru majoritatea, promovează bunăstarea fizică și mentală, deschizând astfel multe oportunități în industria produselor lactate pentru soluții noi, inovatoare. Un trend foarte promițător este utilizarea de ingrediente din lapte sau în produsele lactate care stimulează starea generală de spirit sau sporesc sănătatea fizică.

Beneficiile funcționale includ somn îmbunătățit, stres redus și calmarea anxietății. Potrivit sondajului global al consumatorilor (Global T3 din 2019), 74% dintre consumatori sunt îngrijorați sau foarte preocupați de stres și anxietate.

Pandemia a amplificat îngrijorările legate de stres și anxietate și mulți oameni caută sprijin cognitiv și de gestionare a stresului. Într-un moment în care există un interes tot mai mare pentru sănătatea mentală și fizică, nu este de mirare că mărcile introduc ingrediente funcționale în produsele lor pentru a răspunde cererii crescânde a consumatorilor de alimente „ca medicamente”.

O nouă gamă de ingrediente care a fost adăugată recent în portofoliul NZMP (ingrediente de la Fonterra) este cea a fosfolipidelor din lapte.

Charlotte Ortiz, manager de marketing și comunicare la Fonterra, a declarat: „S-a dovedit clinic că fosfolipidele ajută la gestionarea efectelor stresului, permițând consumatorilor să rămână concentrați și pozitivi sub stres”.

Deja, Friesland Campina Ingredients a intrat în categoria produselor destinate sănătății mintale cu gama sa Biotis GOS care conține galactooligozaharide (GOS), un tip de prebiotic lactat care stimulează dezvoltarea bacteriilor intestinale, și care poate ajuta consumatorii să se simtă mai puțin stresați și anxioși.

Pe lângă ingredientele care stimulează starea de spirit, piața produselor lactate vede un număr tot mai mare de lansări care fac conțin mențiuni legate de îmbunătățirea stării de sănătate și a menținerii frumuseții prin utilizarea de ingrediente erou, cum ar fi, proteinele de colagen pentru menținerea sănătății pielii și a părului, și a calciului pentru dinți și oase mai puternice. Vitasoy, de exemplu, a lansat o băutură pe bază de boabe de soia neagră, care are proprietăți antioxidante pentru o piele și unghii sănătoase.

Produse lactate fabricate în laborator

Modul în care consumatorii se raportează la alimente s-a schimbat semnificativ în ultimii ani, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari cu privire la impactul agriculturii comerciale asupra stilului nostru de viață, sănătății și mediului înconjurător. Prin urmare, consumatorii caută să-și minimizeze consumul de lactate, creând însă oportunități pentru sectorul producției de lactate.

Produsele vegetale și flexitariene pot oferi o soluție durabilă și fiabilă atunci când vine vorba de limitarea impactului procesului de producție alimentară asupra mediului, dar alternativelor la lapte le lipsesc proprietățile senzoriale și nutriționale ale laptelui real, inclusiv aminoacizii esențiali și proteinele. Ca urmare, ne-am putea aștepta să vedem lansarea de produse lactate reale, cum ar fi laptele, brânza și iaurtul, fără însă a mai avea nevoie de vaci pentru a le obține?

Companii precum start-up-ul israelian de tehnologie alimentară Remik, un dezvoltator de produse lactate fără prezența animalelor, consideră că este posibil să se producă lactate care nu pot fi distinse genetic de ceea ce este real. Acest lucru se realizează prin utilizarea unui proces unic, brevetat, numit fermentație de precizie, pentru a reproduce proprietățile proteinelor lactate fără a compromite gustul, funcționalitatea și valoarea nutrițională. Nu numai că reduce impactul asupra mediului, dar produsele lactate fabricate în laborator ameliorează și produsele lactate convenționale, eliminând colesterolul, lactoza și celulele somatice.

Alte companii, cum ar fi Perfect Day , o companie specializată în agricultura celulară, utilizează microflora pentru a produce proteine lactate de tip animal. Potrivit unui raport recent realizat de RethinkX, până în 2030, produsele alimentare moderne vor fi mai ieftine, dar și de calitate mai bună decât omologii lor de origine animală.

Adăugarea produselor lactate create în laborator ar putea fi foarte apreciată în rândul consumatorilor care sunt prudenți atât în ceea ce privește bunăstarea animalelor, cât și pentru amprenta de mediu. Cu toate acestea, lactatele cultivate în laborator încă se confruntă cu mai multe provocări legate de formulare, inclusiv capacitatea de a imita gustul și textura lactatelor convenționale.

Ambalare

Probabil că ambalarea produselor este la fel de importantă ca și conținutul și, pe măsură ce avansăm în 2021, cererea consumatorilor pentru ambalaje lactate mai atrăgătoare din punct de vedere vizual, durabile și funcționale, declanșează lansarea de noi modele.

Comoditatea este, de asemenea, un criteriu important ce trebuie luat în considerare de companiile de produse lactate.

„Tendințele în ambalare sunt puternic influențate de dorința consumatorilor de a obține o utilizare convenabilă”, a adăugat Chip Simenz, vicepreședinte de vânzări pentru marca de ambalaje flexibile Matrix, furnizorul american ProMach Inc. Ne așteptăm să vedem pe rafturile noastre formate noi și convenabile anul acesta, inclusiv pungi stand-up ori concepte mai noi, cum ar fi smântână în pachete ușor de presat și mixuri gourmet împachetate individual, cum ar fi linia BelGioioso Cheese Artigiano.

De la ambalaje cu atmosferă controlată și modificată care pot contribui la o durată de valabilitate extinsă și la ambalaje active utilizate pentru menținerea prospețimii, până la ambalaje care încorporează coduri QR care vor continua să construiască experiențe interactive pentru consumatori, tehnologia va continua să joace un rol masiv în industria ambalajelor pentru produse lactate.

DIN ACTUALITATE

A fost lansată definiția globală oficială a ceea ce constituie „un aliment cu cereale integrale”

Grupul internațional de lucru pentru elaborarea definiției cerealelor întregi a lansat definiția oficială a ceea ce constituie „un aliment cu cereale integrale” pentru a...

Salamul de Sibiu IGP pune România pe harta europeană culinară

București – 7 aprilie 2021: Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu a promovat celebrul produs din carne apreciat la nivel european, prin mai multe activități...

Alimentele „procesate” nu sunt în mod inerent nesănătoase: „Aceste concepte trebuie disociate”

Sistemele actuale de clasificare a alimentelor sunt confuze și pot induce în eroare în cazul alimentelor „procesate”, susține un nou studiu. „Este prea simplist...

Din aceiasi categorie

A fost lansată definiția globală oficială a ceea ce constituie „un aliment cu cereale integrale”

Grupul internațional de lucru pentru elaborarea definiției cerealelor întregi a lansat definiția oficială a ceea ce constituie „un aliment...

18 martie 2021: Anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 privind speciile botanice care conțin derivați se modifică de hidroxiantracen

A fost adoptat REGULAMENTUL (UE) 2021/468 AL COMISIEI din 18 martie 2021 de modificare a  al Parlamentului European și...

Piața ingredientelor alimentare congelate este „pregătită pentru decolare”

O nouă companie își propune să importe ingrediente congelate, în Marea Britanie și va aduce ingrediente alimentare congelate din...

Lidl și Colruyt adoptă etichetarea amprentei de mediu?

Eco-Score este un sistem de etichetare pentru partea din față a ambalajului dezvoltat în Franța pentru a comunica amprenta...
- Advertisement -

Stirile ultimelor 7 zile

A fost lansată definiția globală oficială a ceea ce constituie „un aliment cu cereale integrale”

Grupul internațional de lucru pentru elaborarea definiției cerealelor întregi...

Salamul de Sibiu IGP pune România pe harta europeană culinară

București – 7 aprilie 2021: Asociația Producătorilor de Salam de...

291 de sancțiuni contravenționale aplicate de ANSVSA în martie

Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au aplicat...

Conferinte si Webinarii RO.aliment

Nutriția oncologică pas cu pas

Evoluția rapidă a tehnologiei în ultimii ani a schimbat dinamica conversațiilor dintre pacienții oncologici și medici. Amedeo Grigorean, medic...

48% dintre consumatori consideră că ar putea avea un sistem imunitar mai bun

Un studiu efectuat de FMCG GURUS a relevat că 48% dintre consumatori sunt de părere că ar putea avea...

Maratonului de Nutriție, Nutrienți și Sănătate 2021 o editie de succes!

Cea de-a treia ediție a Maratonului de Nutriție, Nutrienți și Sănătate s-a desfășurat online, anul acesta, în perioada 24...

Reminder:🔔Pe 30 martie 2021 aflați de la Dr. Trif Dorin cum vă puteți proteja muncitorii!

Ansell vă invită în data de 30 Martie 2021, la webinarul cu tema ''Este ergonomia o temă actuală în...

Prinde discuțiile avizate despre nutriție, nutrienți și sănătate | Ultimele ore de înscrieri

În doar o zi începe Maratonul de Nutriție, Nutrienți și Sănătate, 12 ore de discuții avizate, moderate de specialiști...

AMR 2 zile | Recunoașterea reciprocă a suplimentelor alimentare & noul regulament de siguranță pentru producția de suplimente

Tatiana Onisei, CS II Șef SNPMAPS, în cadrul Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București, va...

Probioticele > importanța pentru sănătate, provocări tehnologice și legislative în punerea lor pe piață

Pe 24 martie 2021, Bianca Tihăuan, cercetător științific Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București, va...

Ivermectina > de la antiparazitar la antiviral!? Explicații de la prof. dr. Dumitru Militaru

Prof. dr. Dumitru Militaru va prezenta informații corecte, relevante și clarificatoare despre ivermectină - un medicament ce a ținut...
Zona rezervata bannerelor publicitare

Alte stiri din aceiasi categorieNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar