facebook
Monday, September 26, 2022
spot_imgspot_imgspot_img
Actualitate7 tendințe în creștere în 2022, în domeniul proteinelor...

7 tendințe în creștere în 2022, în domeniul proteinelor alternative

-

De la fermentația de precizie până la diversificarea pe bază de plante și aprobarea și reglementarea cărnii cultivate, Good Food Institute (GFI) nominalizează tendințele ce își vor face simțită în mod activ prezența în peisajul proteic alternativ, în acest an.

Proteinele alternative sunt o tendință în sine și una care a fost pe „radarul” industrei alimentare de câțiva ani. În cadrul acestei „mega tendințe”, o serie de domenii atrag însă o atenție sporită. Good Food Institute (GFI) – o organizație non-profit care susține trecerea la alimente mai sustenabile – și-a selectat primele șapte.

1. Alternative

În 2022, GFI estimează că mai mulți consumatori vor avea șansa de a testa alte produse lactate produse prin fermentație de precizie. Această tehnologie permite programarea microorganismelor pentru a produce molecule organice complexe, cum ar fi proteinele.

Produsele lactate derivate din fermentația de precizie au apărut pentru prima dată pe piață în 2021, când înghețata Brave Robot a fost lansată la comercianții cu amănuntul din SUA. Înghețata a fost făcută cu proteina din zer fermentat Perfect Day.

De atunci, ingredientele lactate de origine animală, obținute fără a face apel la zootehnie au fost vândute într-o serie de produse, de la cremă de brânză de la Modern Kitchen, la amestecul Climate Hero Cake și în lapte în anumite locații Starbucks.

În 2022, GFI se așteaptă ca fermentația de precizie să se extindă în categorii non-lactate de pe raft. EVERY Company (fostă Clara Foods) a lansat deja primele proteine din ouă fermentate din lume. La sfârșitul anului trecut, firma le-a lansat în parteneriat cu Pressed Juicery Smoothies.

Și Motif Foodworks va licenția pentru producătorii de alimente ingredientul său de mioglobină HEMAMI. Start-up-ul susține că ingredientul îmbunătățește gustul „carnos” al analogilor de carne de vită pe bază de plante.

2. Estomparea liniilor de demarcație

GFI a observat că liniile de demarcație se estompează între cei trei piloni proteici alternativi – alternative pe bază de plante, fermentație și carne cultivată – și se așteaptă ca acest lucru să continue și în 2022.

Un exemplu proeminent pe cealaltă parte a Oceanului constă în utilizarea de către Impossible Burger a hemului derivat din fermentație în matricea sa pe bază de plante. După cum s-a menționat, Motif Foodworks se pregătește să licențieze hemul său derivat din fermentație pentru producătorii de analogi de carne pe bază de plante.

Este probabil ca produsele din carne „hibride” sau „amestecate” să fie lansate în acest an, a remarcat GFI. În timp ce „hibrid” s-a referit în trecut la un produs alimentar care conține două sau mai multe surse de proteine distincte, în acest caz, înseamnă produse pe bază de plante care sunt „îmbunătățite” cu grăsimi cultivate pentru a îmbunătăți proprietățile senzoriale.

Din nou, în categoria cărnii cultivate, GFI spune că industria poate vedea că produsele din carne cultivată ajung pe piață în amestecuri cu ingrediente de proteine vegetale, care pot reduce costurile și pot atrage consumatorii care caută elemente nutritive adăugate, cum ar fi fibrele.

O altă categorie care-și „estompează granițele” este cea a lactatelor pe bază de plante, în care companiile de lapte și brânză pe bază de plante utilizează tehnici tradiționale de fermentare – bazate pe nuci și alte ingrediente pe bază de plante – pentru a obține un „gust de lactate cremos”, autentic, de brânză convențională.

3. Diversificarea

În 2021, nu numai că o serie de categorii de produse pe bază de plante au continuat să se diversifice, dar GFI consideră că acestea au atins o „fidelitate mai mare” față de omologii lor de origine animală. Se preconizează că aceste produse vor ajunge la un grup de consumatori mai numeros în 2022.

În fructele de mare alternative, de exemplu, prima jumătate a anului 2021 a înregistrat „investiții record”, în total 116 milioane USD – depășind investițiile totale din 2020. Domeniul a explodat, iar acum peste 87 de companii fabrică produse din fructe de mare alternative, fie din plante, fie din microbi sau din celule animale. GFI prezice că și alte opțiuni de fructe de mare își vor extinde prezența în restaurante, alimente și online în acest an.

Formatele întregi sunt un alt spațiu în creștere. Până în prezent, analogii cărnii tocate și procesate au condus în mare măsură în mișcarea alternativelor pe bază de plante – cum ar fi carnea de vită tocată, cârnații și nuggets de pui. Totuși GFI estimează că în 2022 se vor extinde formatele de produse de carne întreagă. Acestea sunt concepute pentru a satisface „o varietate și mai mare de nevoi de gătit”. Juicy Marbles, care face o friptură pe bază de plante „marmorată” cu ulei de floarea soarelui, și-a lansat recent filetul mignon pe bază de plante direct către consumatori.

Alte categorii în expansiune includ alternativele la carnea procesată, cum ar fi baconul și pepperoni, ouăle și laptele.

4. Mai multe aprobări de reglementare

În 2020, primul ingredient de carne pe bază de celule din lume a primit aprobarea pentru comercializare. Produsul în cauză este un pui de cultură GOOD Meat, care a primit aprobarea în decembrie 2020.

GFI se așteaptă că 2022 va fi anul în care mai mulți consumatori ar putea lua prima înghițitură din carnea cultivată și produsele alternative de mare. Deși este puțin probabil să se întâmple în Europa, USD și FDA lucrează la un cadru comun de reglementare pentru carnea cultivată încă din 2018.

O serie de companii de peste Ocean, inclusiv UPSIDE Foods, Wild Type și BlueNalu, au sugerat că sunt la gata de lansare – de îndată ce se primesc aprobarea de comercializare.

5. Sustenabilitate „de vârf” pentru consumatori și investitori

Beneficiile de sustenabilitate ale proteinelor alternative față de alimentele de origine animală sunt bine mediatizate, de la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră la utilizarea apei, utilizarea terenurilor și poluarea aerului.

Cu toate acestea, conform GFI, există „încă o oportunitate” în cadrul lanțului de proteine alternative de a reduce în continuare impactul asupra mediului prin reciclarea materialelor secundare, precum și prin utilizarea ambalajelor durabile, a energiei regenerabile și a transportului eficient.

Unii jucători din industrie lucrează deja pentru a-și spori acreditările în materie de sustenabilitate. Furnizorul de proteine din mazăre, cu sediul în Franța, Roquette, de exemplu, și-a construit cea mai nouă unitate – cu sediul în Manitoba, Canada – în zonele în care se cultivă proteine vegetale pentru a reduce distanța de transport.

Și compania finlandeză de fermentație de precizie Solar Foods folosește gazele cu efect de seră ca materii prime în procesele sale de fermentație.

Sustenabilitatea este un motiv important pentru consumul de alimente pe bază de plante, în special în rândul consumatorilor mai tineri”, a remarcat autorul raportului GFI și coordonatorul de implicare corporativă Maille O’Donnell.

De asemenea, ne așteptăm ca proteinele alternative să fie din ce în ce mai identificate ca o industrie cheie de investiții ESG (ESG = guvernanța de mediu, socială și corporativă este o evaluare a conștiinciozității colective a unei firme pentru factorii sociali și de mediu), susținută de cadrele ESG utilizate în atragerea investitorilor, care încorporează din ce în ce mai multe considerații privind proteinele alternative.”

6. Investiții

Proteinele alternative au continuat să atragă un capital serios în 2021, iar GFI prevede că această tendință va continua. Una dintre cele mai mari runde de finanțare din ultimele luni a fost asigurată de start-up-ul israelian Future Meat Technologies, care a strâns o o sumă de record de 347 de milioane de dolari.

Un număr însemnat de companii producătoare de alternative de proteine au atras finanțări de peste 100 de milioane de dolari în 2021 și multe de peste 200 de milioane de dolari. Acestea includ Impossible Foods, Eat Just, Aleph Farms, Perfect Day, The EVERY Company și NotCo.

GFI se așteaptă, de asemenea, ca mai multe companii de proteine alternative să ajungă pe bursă în 2022, în urma IPO-urilor recente de la Oatly, Biomilk, Veganz, Gosh! Foods, Next Ferm și Bettermoo(d).

Achizițiile de firme producătoare de alternative de proteine de către jucătorii tradiționali din carne indică, de asemenea, o „implicare sporită” din partea „marilor operatori în industria cărnii”, sugerează GFI. Vivera și BioTech Foods sunt două exemple de afaceri achiziționate de JBS în anul trecut.

7. Implicare

Finanțarea publică în spațiul proteic alternativ este în creștere. Guvernele din întreaga lume, inclusiv Uniunea Europeană, Israelul și Canada, au acordat până în prezent peste 66 de milioane de dolari pentru proiecte de cercetare, iar GFI se așteaptă să urmeze și mai multe astfel de finanțări.

Desigur, aceasta reprezintă doar o fracțiune din ceea ce a fost atras de sectorul privat, care a totalizat mai mult de 3,5 miliarde de dolari doar în prima jumătate a anului 2021.

Finanțarea publică pentru cercetare este esențială pentru extinderea industriei în ritmul necesar și ne așteptăm să vedem mai multe fonduri publice dedicate rezolvării infrastructurii prioritare și nevoilor de cercetare de care vor beneficia întreaga industrie”, a remarcat O’Donnell de la GFI.

DIN ACTUALITATE

Tehnologia organoidă poate furniza țesut 3D în agricultura celulară

Forsea Foods a dezvoltat pește de cultură celulară utilizând tehnologia sa patentată organoide. FoodNavigator a aflat cum această abordare nouă simplifică procesul de creștere...

Proiect de lege ciudat: AUR cere interzicerea consumului de insecte

AUR revitalizează o tradiție mai veche a proiectelor de lege cu prevederi ciudate, demers bătătorit în mandatele precedente și de aleși ai altor partide,...

Din aceeași categorie

Ai nevoie de certificare? INAQ Consulting continuă și în semestrul al II-lea cursurile IFS

Așa cum v-a obișnuit, INAQ Consulting continuă și în semestrul al II-lea cursurile IFS. Ai nevoie de certificare? Atunci înscrie-te...

Tehnologia organoidă poate furniza țesut 3D în agricultura celulară

Forsea Foods a dezvoltat pește de cultură celulară utilizând tehnologia sa patentată organoide. FoodNavigator a aflat cum această abordare...

Gume gellan, hidrocoloizi și pectine pentru a duce alternativele de brânză pe bază de plante „la următorul nivel”

Există o oportunitate semnificativă pentru mărci de a valorifica impulsul din spațiul bazat pe plante pentru a crea alternative...

Proiect de lege ciudat: AUR cere interzicerea consumului de insecte

AUR revitalizează o tradiție mai veche a proiectelor de lege cu prevederi ciudate, demers bătătorit în mandatele precedente și...

Mediul de afaceri își dorește un parteneriat cu ANPC și reguli mai puțin birocratice

Rezolvarea unei situații durează uneori atât de mult, încât se ajunge la depășirea termenului de valabilitate în cazul unor...

Dorin Cojocaru: SOS industria laptelui

În următoarele luni, industria laptelui se va confrunta cu probeleme serioase, deoarece urmează o perioadă cu costuri imprevizibile. Până în...

Fermentarea microbiană a fibrelor alimentare în intestin previne reacțiile alergice, spun cercetătorii

Fermentarea fibrelor alimentare în intestin stimulează producția de acizi grași cu lanț scurt (SCFA), în special butirat, pentru a...

Brutarii furioși sunt „consternați” de lipsa de acțiune asupra imitațiilor de aluat

Brutarii artizani din Marea Britanie se plâng că supermarketurile continuă să vândă pâine etichetată incorect. Potrivit Real Bread Campaign, pâinea...

Știrile ultimelor 7 zile

Tehnologia organoidă poate furniza țesut 3D în agricultura celulară

Forsea Foods a dezvoltat pește de cultură celulară utilizând...

Gume gellan, hidrocoloizi și pectine pentru a duce alternativele de brânză pe bază de plante „la următorul nivel”

Există o oportunitate semnificativă pentru mărci de a valorifica...

Proiect de lege ciudat: AUR cere interzicerea consumului de insecte

AUR revitalizează o tradiție mai veche a proiectelor de...

Mediul de afaceri își dorește un parteneriat cu ANPC și reguli mai puțin birocratice

Rezolvarea unei situații durează uneori atât de mult, încât...

Dorin Cojocaru: SOS industria laptelui

În următoarele luni, industria laptelui se va confrunta cu probeleme serioase, deoarece urmează o perioadă cu costuri imprevizibile. Până în...

Fermentarea microbiană a fibrelor alimentare în intestin previne reacțiile alergice, spun cercetătorii

Fermentarea fibrelor alimentare în intestin stimulează producția de acizi grași cu lanț scurt (SCFA), în special butirat, pentru a...

Brutarii furioși sunt „consternați” de lipsa de acțiune asupra imitațiilor de aluat

Brutarii artizani din Marea Britanie se plâng că supermarketurile continuă să vândă pâine etichetată incorect. Potrivit Real Bread Campaign, pâinea...

Ioan Oleleu: “La nivel național numărul toxinfecțiilor alimentare a scăzut foarte mult”

Nu același lucru se poate spune despre alertele alimentare, unde, pentru a se ajunge la scăderea numărului acestora va...

ANSVSA: Produse rechemate

Lanțul de magazine Proxi a anunțat rechemarea produsului Proxi Ketchup dulce, fabricat de SC Sitemari SRL, gramaj 500g, cu...

Studiul care leagă decesele de consumul de carne roșie „pare neplauzibil” și „lipsit de transparență”

După doi ani de când a fost publicat GBD 2019, cercetătorii pun sub semnul întrebării concluziile studiului. World Cancer...

Noua generație de senzori de distanță

Producătorul de senzori, SICK , a lansat un senzor de distanță de ultimă generație, OD2000, care combină fiabilitatea de...

Mărcile de produse din plante acuzate că au creat „un eșec de categorie”

Există o mulțime de discuții despre inovația bazată pe plante. Dar, potrivit lui Julian Mellentin, de la compania de...

Cooking SHOW surpriză la RO.aliment SHOW 2022, powered by Alpro & Italprod! 

👩‍🍳 Cornelia GHIȘOI - Lady CHEF România, va încânta participanții RO.aliment SHOW 2022 cu cele mai savuroase preparate ovo-vegetariene în a...

Fortificare, stevia și probiotice prin partenerii KUK Romania

La RO.aliment SHOW, între 12 și 14 septembrie la Hotel Clermont Covasna, KUK va trimite o echipă de experți...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă