facebook
Friday, May 17, 2024
ProcesareCercetătorii fabrică lipide pentru a transforma deșeurile în alimente

Cercetătorii fabrică lipide pentru a transforma deșeurile în alimente

-

website builder

Tehnologia străveche ar putea transforma deșeurile agricole în grăsimi. Ei spun că abordarea ar putea ajuta industria sustenabilă a proteinelor să recreeze aromele cărnii și are potențialul de a înlocui uleiul de palmier sau alte uleiuri tropicale.

Cercetătorii adoptă o tehnologie străveche pentru a transforma deșeurile agricole în uleiuri pentru alimente, folosind un proces care ar putea reduce emisiile de metan, ar putea îmbunătăți securitatea alimentară și ar putea produce ingrediente esențiale într-un mod mai durabil.

Dorian Leger și Milena Ivanisevic de la Connectomix Bio conduc o echipă internațională care creează un set de instrumente care va ajuta start-up-urile, companiile mari și chiar guvernele să înțeleagă procesul de transformare a deșeurilor în alimente. Ei spun că există un potențial imens de a folosi infrastructura existentă, care altfel ar transforma culturile alimentare în combustibil, pentru a extinde acest proces.

Echipa folosește un proces în doi pași. În primul rând, ei vor transforma părțile aruncate ale culturilor – cum ar fi cocenii de porumb – într-un gaz, care poate fi folosit într-o a doua etapă pentru a hrăni microbii într-un proces de fermentație care produce lipide. Ei speră că acești acizi grași pot fi apoi adăugați la carnea pe bază de plante și cultivată pentru a reproduce aromele complexe ale cărnii convenționale.

Dorian Leger, managing director la Connectomix Bio, a explicat : „Ne bazăm pe o tehnologie care a existat de milenii – fabricarea berii – dar marile diferențe sunt că, în loc să facem bere, facem lipide și în loc să dedicăm teren pentru cultivarea culturilor special pentru acest proces, folosim surse regenerabile.”

Milena Ivanisevic, manager de proiect științific la Connectomix Bio, a adăugat: „Acest lucru poate avea avantaje importante de mediu. Dacă lăsați deșeurile agricole pe câmp, va rezulta metan, care are un potențial de încălzire globală mai mare decât CO2. Ceea ce facem va capta acest gaz și îl va transforma într-un activ.”

Lucrând cu o echipă mare de colaboratori din Europa, Statele Unite și Israel, echipa va crea o gamă de uleiuri concepute pentru a adăuga aromă produselor proteice durabile, cum ar fi carnea de pui, porc sau vită pe bază de plante.

Cercetătorii vor experimenta diferite deșeuri și procese diferite – cum ar fi utilizarea biogazului brut produs inițial prin digestia anaerobă pentru a alimenta microbii sau transformarea biogazului în diferite tipuri de gaze și lichide – pentru a determina care este cel mai economic. Aceste constatări vor fi apoi împărtășite cu industria alimentară în prima evaluare tehnico-economică disponibilă public care analizează modul în care această tehnologie poate fi utilizată pentru a crea grăsimi din deșeuri.

Milena a spus: „Studiul va analiza și potențialul de a transforma biogazul în hidrogen sau metanol înainte de fermentare. Există o mare diferență între fermentația lichidă și cea gazoasă. Acesta va pune în lumină avantajele și dezavantajele diferitelor metode, identificând unde investițiile și cercetarea vor fi cele mai benefice.”

„Credem că cercetările noastre vor motiva noi companii să intre în acest spațiu, în special producătorii de biogaz – o industrie care nu a fost implicată istoric în producția de alimente durabilă.”

Dorian a adăugat: „Există o mulțime de rute diferite pe care le putem folosi pentru a ajunge la produsul finit, așa că analizăm acest proces cu atenție pentru a stabili care este cel mai bun – toate drumurile duc la Roma, dar unele sunt mai lungi și mai accidentate decât altele. ”

În ceea ce privește aprobarea tehnologiei, în Europa, ar fi nevoie de undă verde din partea Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară. Acest lucru se datorează faptului că ruta de producție a lipidelor/biomasei ar fi nouă, la fel ca și a microorganismelor. În ambele cazuri, atât pentru lipide, cât și pentru biomasă, acestea ar intra în categoria de produse noi în conformitate cu regulamentul EFSA.

Înlocuirea uleiului tropical?

În timp ce ei spun că abordarea ar putea ajuta industria sustenabilă a proteinelor să recreeze aromele cărnii, are potențialul de a înlocui uleiul de palmier sau alte uleiuri tropicale, au adăugat ei.

„Acest lucru va depinde de profilurile de acizi grași ale microorganismelor noastre”, a spus Dorian. „Unele microorganisme pe care le modelăm au potențialul de a avea un profil similar de acizi grași cu uleiul de palmier sau alte uleiuri tropicale. Cu toate acestea, potențialul de a le înlocui cu uleiurile noastre microbiene este ceva pe care îl vom investiga în timpul proiectului nostru.”

Echipa din Luxemburg colaborează cu Universitatea de Stat din San Diego și cu Universitatea Stanford din Statele Unite, Colegiul Imperial din Londra, Universitatea din Napoli Federico II, Universitatea Tehnică din Danemarca – DTU, Institutul de Știință Weizmann din Israel, Centrul Verschuren din Canada și VNG, un grup de companii active în sectorul gazelor din Europa.

Proiectul de un an a fost finanțat de Good Food Institute (GFI), un ONG internațional care lucrează pentru a promova noi moduri de a face carne. A fost unul dintre cele opt proiecte europene și 21 din întreaga lume care au primit finanțare din cadrul programului, care sprijină cercetarea inovatoare cu acces deschis pentru a dezvolta proteine durabile. Cu foarte puțină finanțare publică dedicată cercetării și dezvoltării durabile a proteinelor, GFI a înființat programul cu sprijinul donatorilor filantropi pentru a ajuta la micșorarea decalajului existent în domeniu și pentru a face descoperirile cheie accesibile publicului.

Seren Kell, manager de știință și tehnologie la Good Food Institute Europe, a declarat: „Acest proiect nu va găsi doar noi modalități de dezvoltare a alternativelor durabile la grăsimile animale – cruciale pentru a oferi aroma și senzația de gură a cărnii produse în mod convențional, ci va furniza informații despre cum să faceți acest lucru în domeniul public, ceea ce ar putea ajuta la accelerarea progresului pentru întregul domeniu.

„Tocmai am aflat – în mică măsură – ceea ce este posibil cu fermentația. Pentru a-și îndeplini obiectivele climatice și pentru a spori securitatea alimentară, guvernele ar trebui să-și intensifice eforturile de a finanța mai multe cercetări cu acces deschis în acest tip de producție durabilă de proteine.”

DIN ACEIAȘI CATEGORIE

Știrile ultimelor zile

Adevărata măsură a culorii – avantajele spectrometriei

P entru asigurarea calității prin măsurarea culorii, 95 din Top 100 Companii din industria alimentară din întreaga lume se bazează...

Prima fabrică de bioreciclare PET din lume

Carbios , o companie de biotehnologie care urmărește să transforme ciclul de viață al materialelor plastice și textilelor, a...

Îndulcitorul artificial neotamul nu crește pofta de mâncare, dar ar putea afecta intestinul

Neotamul este folosit pentru a îndulci băuturi, sosuri și produse de panificație dulci. S-a descoperit recent că neotamul nu are...

Heatflation: Ce este și cum afectează industria alimentară?

Aproape sigur că veți fi auzit de inflație, poate că ați auzit de shrinkflation, dar ați auzit de heatflation? Industria...

Tehnici lean si tehnologie Industrie 4.0 pentru eficientizarea liniilor de producție

În fața unor provocări economice precum inflația și deficitul de materiale / forță de muncă, eficiența producției este crucială...

„Cel mai ușor” capac din PET pentru băuturi răcoritoare carbogazoase

Origin Materials, o companie specializată în dezvoltarea materialelor cu amprentă negativă de carbon, a lansat capacul PET pentru băuturi...

Ce este „sogflația” și cum amenință lanțurile de aprovizionare cu alimente?

Mai întâi a fost inflația, apoi a fost shrinkflation, apoi a urmat heatflation, acum există sogflation. Dar ce este...

Cele mai comandate deserturi în zilele de sărbătoare a Paștelui

Croissantele, gogoșile și tortul de morcovi sunt cele mai comandate deserturi de către români pe Glovo în zilele de...

După trecerea Paștelui, Ciolacu a descoperit fenomenul “shrinkflation” și cere măsuri urgente

Deși unele țări au adoptat deja măsuri împotriva fenomenului...

ANPC: Doar 32 de operatori economici care comercializează legume și fructe au fost în regulă din 1010 controlați

În prima jumătate a lunii aprilie 2024, Autoritatea Națională...

De ce un nou venit cu lactate hibride evită etichetarea „hibridă”

PlanetDairy, fondată de o echipă de foști directori din...

Portretul robot al unei adolescente tipice cu risc de a dezvolta o tulburare de alimentație

O astfel de adolescentă cu tulburare de alimentație se...

Biofilmul – amenințarea ascunsă a industriei alimentare și a băuturilor

Un biofilm este o comunitate structurată de microorganisme (precum bacterii, fungi, alge sau protozoare), care se atașează de o...

Kemin primește autorizație de aliment nou, pentru BetaVia Pure

Kemin Industries a primit autorizație pentru aliment nou de la Comisia Europeană pentru ingredientul său postbiotic BetaVia Pure, o...

Cotnari lansează campania „Crama Transparentă”

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri...

Amenzi de 150.000 de lei, după o acţiune de verificare a originii şi trasabilităţii produselor din pescuit

Inspectorii sanitari-veterinari au aplicat 13 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 149.400 lei, după o acţiune de verificare a originii...

Interesul pentru alternative pe bază de plante a crescut semnificativ

Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează...

Statele membre aprobă retragere a opt arome de fum de pe piața UE

Astăzi, statele membre au aprobat o propunere a Comisiei de a nu reînnoi autorizația pentru 8 arome de fum...

Face aceeași treabă ca pasteurizarea, păstrând proteinele intacte

Pasteurizarea a folosit întotdeauna cantități semnificative de căldură. O nouă tehnologie, însă, poate îndeplini aceeași funcție fără această căldură,...

Prețul untului continuă să crească. De ce?

Prețul untului a crescut constant în ultimii ani, cu un ritm de expansiune de 18,5% în ultimul an, (variație...

Ce este comerțul paralel?

În 2021, Uniunea Europeană a deschis o investigație oficială asupra Mondelēz International pentru că ar fi restricționat comerțul paralel....

Rottaprint a înregistrat cu cca. 7% mai mulți clienți internaționali în 2023 și a raportat comenzi în 14 țări

Pentru anul în curs, compania are în plan consolidarea poziției și extinderea prezenței pe piețele din Uniunea Europeană. Rottaprint, cea...

NNS 2024: Rolul crucial al implicării partenerului în modelarea comportamentului alimentar

În sfera obiceiurilor alimentare și a adoptării unui stil de viață sănătos, rolul partenerilor apare adesea ca fiind un...

S-a descoperit o alternativă organică la pesticidele chimice

Oamenii de știință cred că au găsit o soluție organică la pesticidele chimice. Una dintre cele mai mari obiecții la...

Cercetare: 12 țări sunt responsabile pentru 60% din deșeurile de plastic gestionate prost la nivel mondial

O nouă cercetare a descoperit că 220 de milioane de tone de deșeuri de plastic vor fi generate în...

NNS 2024: Care sunt certitudinile științei referitoare la efectele benefice ale pâinii cu maia, comparativ cu pâinea obținută prin metoda directă? 

În contextul în care nutriția, asemeni oricărui alt domeniu științific, este supusă unor revizuiri, pe măsura apariției informațiilor noi...

Preţul de valorificare al mierii scăzut cu aproape 50%

Războiul din Ucraina a perturbat sectorul apicol nu numai în România ci şi în Europa. Sectorul apicol din România ar...

Țară cu țară, stradă cu stradă: Nestlé despre navigarea prin reglementările globale de reciclare

Reglementările privind reciclarea diferă între țări, regiuni și, uneori, chiar și între străzi. Nestlé speră într-o abordare mai armonizată,...

Șase factori care influențează performanța detectorului de metale

V ă prezentăm mai jos șase factori-cheie care au capacitatea de a influența eficiența detectorului de metale în detectarea...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă