facebook
Home Calitate De la carnea de cal „potențial periculoasă” la alternative ilegale pentru plastic:...

De la carnea de cal „potențial periculoasă” la alternative ilegale pentru plastic: UE interceptează frauda alimentară

0
358

website builder

Uniunea Europeană a acționat recent împotriva a două cazuri majore de fraudă alimentară: materialele în contact cu alimentele care conțin pudră de bambus și o jumătate de tonă de carne de cal improprie pentru consum.

Frauda alimentară, prin care alimentele sunt denaturate pentru a fi contaminate pentru un câștig economic, reprezintă o preocupare globală. Deși practica este una mai răspândită, de obicei, în țările cu venituri mici și medii, nici Europa nu este scutită de astfel de probleme, fiind chiar o țintă majoră. Ca răspuns, Uniunea Europeană a luat măsuri. Rețeaua europeană de fraudă și Europol au dezvăluit recent fraude majore în statele blocului comunitar privitoare la importul, comerțul și publicitatea ilegale cu materiale care vin în contact cu alimentele care conțin bambus și vânzarea ilegală a cărnii de cal nesigure pentru consum.

Înșelătorie cu materialele care intră în contact cu alimentele

În UE, materialele plastice destinate contactului cu alimentele pot fi fabricate numai cu substanțe care au fost evaluate și care sunt autorizate în conformitate cu Regulamentul (UE) 10/2011 privind materialele plastice în contact cu alimentele.

În temeiul acestei legi, sunt autorizate peste 900 de substanțe – precum monomeri, aditivi și adjuvanți de producție de polimeri. Cu toate acestea, sunt vândute pe piața UE materiale din plastic care intră în contact cu alimentele, cum ar fi vesela și tacâmurile din plastic, care conțin bambus și alți aditivi pe bază de plante, neautorizați pe lista UE, ceea ce le face ilegale.

Ca răspuns, Comisia Europeană, împreună cu Rețeaua UE de fraudă alimentară, a făcut echipă cu autoritățile vamale pentru a pune capăt importului, comerțului și publicității ilegale de articole din plastic vândute ca materiale în contact cu alimentele care conțin bambus și alți aditivi pe bază de plante neautorizați.

Pe parcursul unui an, 21 de țări au participat la proiect, inclusiv Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Norvegia, Malta, Polonia, Portugalia, Slovenia și Spania.

În total, 748 de cazuri de materiale plastice în contact cu alimentele care conțin aditivul ilegal au fost notificate de țările participante. Dintre acestea, 604 au fost găsite pe piața UE și 104 au fost mărfuri respinse la frontiera UE. S-a descoperit că majoritatea produselor ilegale provin din China.

Dar, de ce pulberea de bambus este considerată potențial nesigură?

Potrivit autorităților, materialele în contact cu alimentele care conțin aditivi ilegali pot reprezenta un risc pentru sănătatea publică, deoarece pot permite degradarea accelerată a anumitor materiale plastice. Acest lucru poate duce la migrarea substanțelor din plastic în alimente.

În același timp, adesea aceste produse sunt prezentate ca fiind „naturale”, „ecologice”, „compostabile” sau reciclabile”. Acestea, potrivit Comisiei, sunt afirmații false, înșelătoare menite să „păcălească” consumatorul conștient de mediu să cumpere ceva pe care îl consideră durabil.

Autoritățile statelor membre au ordonat producătorilor, importatorilor și distribuitorilor să retragă imediat de pe piață materialele care vin în contact cu alimentele care conțin aditivi neautorizați pe bază de plante.

Scandalul cărnii de cal 2.0 ?

Un alt caz major de fraudă alimentară a fost identificat de autoritățile din Spania, Garda Civilă Spaniolă (Guardia Civil) împreună cu Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Aplicarea Legii, cunoscută și sub denumirea de Europol.

Scopul operațiunii a fost descoperirea de tranzacții ilegale cu carne de cal improprie consumului și a avut succes: ancheta a scos la iveală o mare rețea criminală care modifica și ascundea trasabilitatea cărnii de cal prin falsificarea documentelor de transfer și de identificare.

Rețeaua a fost legată de o serie de infracțiuni, inclusiv fraudă alimentară, spălare de bani și fraudă de documente. Totuși, astfel de crime nu au afectat doar Spania. Carnea a fost vândută pe piețele spaniole, precum și pe cele din Belgia, Germania și Italia.

Se înțelege că animalele au fost achiziționate din toată Spania gratuit sau pentru maximum 100 EUR per animal. Aceste animale nu erau destinate pieței alimentare, și totuși suspecții exportau carnea pentru consum pe alte piețe europene.

Profiturile au fost considerabile, a sugerat Europol. „Chiar și un singur transport ilegal a generat 35.000 de euro pentru transportatori, cu o cifră de afaceri totală estimată la 4,5 milioane de euro.

Rețeaua criminală a transformat murdăria în diamante: caii care au fost clasați ca improprii pentru utilizare ori consum și valorând doar 100 de euro fiecare au generat profituri ilegale de aproximativ 1,5 milioane de euro.”

Autoritățile naționale au arestat 35 de persoane și au vizat șase companii legate de organizația criminală din Spania. În Belgia, încă șase arestări au fost efectuate de Poliția Federală Belgiană. Într-o serie de raiduri, autoritățile au confiscat o jumătate de tonă de carne de cal improprie pentru consum.

După cum a explicat Europol, suspecții implicați în rețeaua infracțională au avut funcții diferite, de la cei responsabili cu sacrificarea animalelor fără controalele necesare, până la cei care se ocupă de transport. Alții erau medici veterinari care au furnizat documente false, precum și unitățile de măcelărie care vindeau carnea.

Frauda s-a produs la aproape 10 ani de la scandalul cărnii de cal din 2013, când carnea de cal a fost identificată în produse congelate preparate și din carne despre care se spunea că ar conține carne de vită. Patru persoane au fost condamnate în Franța pentru „Horsegate”, cu pedepse cuprinse între șase luni și doi ani de închisoare.