facebook
14.4 C
Bucharest
Sunday, September 19, 2021
CercetareUn start-up din Marea Britanie prognozează prezența pe rafturile...

Un start-up din Marea Britanie prognozează prezența pe rafturile magazinelor a cârnaților fabricați în laborator până în 2023

-

Un start-up, filiata a Universității Oxford speră să devină primul producător comercial britanic de carne cultivată după ce pretinde că a descoperit un proces de proliferare celulară „mai ieftin, mai eficient și mai rapid”.

Este posibil să știți, sau nu, că Winston Churchill a prevăzut dezvoltarea cărnii cultivate în laborator. „Vom scăpa de absurdul creșterii unui pui întreg pentru a mânca pieptul sau aripa”, a scris el într-un eseu din 1931, „cultivând aceste părți separat sub un mediu adecvat”. Procedând astfel, se va elibera terenul care a fost folosit pentru culturile pentru hrănirea animalelor de fermă, a concluzionat el, permițând parcurilor și grădinilor să „ acopere pășunile și câmpurile arate”.

Acum, după aproape 90 de ani, o companie speră să devină primul producător comercial britanic de carne cultivată după ce a creat primii său cârnați în laborator, produs care a primit numele de cod „Churchill” ca un omagiu pentru omul de stat profetic.

Ivy Farm Technologies intenționează să dezvolte produse din carne „cultivată” începând cu ceea ce numește „cârnații nevinovați” (cu referire la eliminarea sacrificării animalelor) pentru vânzarea lor în supermarketuri și în restaurante, începând cu 2023. De asemenea, intenționează să facă burgeri de carne de vită și chiftele.

Compania, o filială a Universității Oxford, a lansat o campanie de strângere de fonduri de 16 milioane de lire sterline pentru a construi o instalație pilot de producție, ca prim pas către fabricarea a 12.000 de tone de carne de porc „cultivată”, pe an până în 2025. Acest lucru, au declarat reprezentanții companiei, ar fi echivalent cu scoaterea a 170.000 de porci din lanțul de producție alimentară.

Carnea cultivată nu este numai mai bună pentru planetă, consideră co-fondatorul companiei, dr. Russ Tucker, ai cărui bunici erau măcelari, ci este mai bună și pentru consumatori, deoarece în procesul său de fabricație nu sunt folosite antibiotice sau tehnici de modificare genetică. Ivy Farm este în discuții cu Agenția pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie și cu Guvernul pentru a explora modalități prin care acestea pot sprijini sectorul încă restrâns al cărnii „cultivate”, dar care este în curs de expansiune și declară că este încrezător că acesta va coexista cu metodele agricole tradiționale progresive, oferind o oportunitate de reformare a sistemului agricol tradițional, asigurându-se că domeniul este gata să facă față presiunilor caracteristice secolului 21.

Aceste presiuni includ costurile ridicate actuale și avizele impuse de legislație. Pentru niciun produs din carne pe bază de celule nu ar trebui să se solicite încă o cerere pentru alimente noi în Europa.

Singapore rămâne singura țară din lume, de până acum, care comercializează produse din carne pe bază de celule – în cazul său un ingredient din pui „cultivat” folosit pentru a face „nuggets”.

Totuși, Ivy Farm susține că a dezvoltat ceea ce numește un sistem de „schelă unică” pentru creșterea celulelor. Start-up-ul susține că metoda sa este mai eficientă, mai rapidă și considerabil mai ieftină decât orice altă tehnologie disponibilă oriunde în lume, ceea ce îi va permite să își comercializeze produsele la scară largă, făcându-le disponibile – și accesibile. În prezent, firma prognozează că, în cazul său, cârnații vor fi disponibili, cu aproximativ 25% mai scumpi decât cârnații premium realizați din porci crescuți în aer liber.

Am denumit în primii cârnații pe care îi vom produce „ Churchill ”, având în vedere că Winston Churchill a prezis dezvoltarea cărnii de cultură în urmă cu aproape 90 de ani, în 1931, dar modul în care vor fi ambalate și marcate pe raft este ceva la care lucrăm în prezent”, a declarat Tucker pentru FoodNavigator.

Pentru a realiza cârnații noștri, folosim cele mai bune componente ale cărnii – mușchi pur și grăsimi specifice pure, condimentate cu un amestec de ierburi și condimente. Nu există țesut conjunctiv sau fragmente de os sau țesut vascular sau cartilaj. Când tehnologul nostru a realizat un lot recent de cârnați, aceștia s-au comportat exact la fel ca și carnea convențională. Ei au un gust delicios de asemenea.“

Cum funcționează metodă: extragere și apoi proliferare

În primul rând, o mică mostră de mușchi și țesut adipos este preluată de la piciorul unui porc viu (adică se face o biopsie). Proba luată are o dimensiune de aproximativ 1cm2, suficient de mică pentru a nu dăuna animalului. Din bucata de țesut, celulele sunt apoi izolate pentru următoarea etapă a procesului, în care celulele urmează să prolifereze (sau să înmulțească) mușchii și celulele adipoase, într-un bioreactor.

Bioreactoarele, pe care le folosim pentru a crește celulele, sunt menținute la 37°C cu ceea ce noi credem este combinația perfectă de substanțe nutritive, minerale si vitamine, și apă“, a explicat co-fondatorul star-up-ului. „Aceasta este ceea ce numim „media culturii”. Noi folosim separat bioreactoare pentru mușchi și grăsime, deoarece rețetele noastre medii de cultură sunt ușor diferite pentru fiecare.“

În cadrul bioreactoarelor, celulele sunt atașate la o suprafață (cunoscută și sub numele de schelă) care oferă mediul potrivit pentru creșterea celulelor. Trebuie să existe suficient spațiu la suprafață pentru ca celulele să poată prolifera, ne-a spus Tucker. „Tehnologia noastră utilizează o suprafață dezvoltată la Universitatea din Oxford, care oferă condițiile ideale pentru celule”, a spus el, care permite o „recoltare continuă” a celulelor, fără a fi nevoie să oprim sistemul. „Credem că acest lucru face ca procesul Ivy Farm să fie mai ieftin, mai eficient și mai rapid decât alte tehnologii de pe piață”, a subliniat el.

Etapa finală este de a lua mușchiul cultivat și grăsimea cultivată din sistem și de a le combina pentru a face carne cultivată. „Prin creșterea musculară și a grăsimilor separat, putem controla cu precizie conținutul de grăsime din produsul final. Am început cu carnea de porc, dar procesul este același și pentru alte animale și intensificăm activitatea pentru carnea de vită. Suntem în curs de dezvoltare de tehnologie pentru a se dezvolta anumite tipuri de grăsimi, care sunt apreciate de consumatori.“

Schimbarea atitudinii consumatorilor

Reprezentanții Ivy Farm au declarat că firma răspunde la o schimbare în atitudinea consumatorilor. Cercetările recente efectuate de companie în ianuarie pe un eșantion de 1.300 de adulți din Marea Britanie au descoperit că două treimi dintre oameni au spus că ar fi fericiți să încerce carnea de cultură – și mai mult de jumătate au spus că ar fi dispuși să o cumpere, demonstrând ceea ce reprezentanții firmei au numit „un imens potențial de piață în Marea Britanie. ‘

Ce este mai important pentru consumatori: beneficiile privind mediul, sănătatea sau bunăstarea animalelor asociate cu carnea cultivată în laborator? „Am făcut câteva cercetări detaliate pe eșantioane de consumatori în acest sens”, a dezvăluit Tucker. „Când am întrebat oamenii care ne-au spus că își reduc în mod activ consumul de carne, de ce fac acest lucru, 53% au spus că se datorează impactului asupra mediului al producției convenționale de carne. Aproximativ unul din trei au menționat alte preocupări, inclusiv pentru sănătate, concentrându-se pe consumul de mai puțină carne și pe consumul de alternative de carne, și preocuparea pentru etica animalelor.“

Dezbaterea verde

Dar o altă cerință pentru noul sector, aflat în expansiune rapidă, este legată de pretenția sa de a rezolva semnele de întrebare legate de protecția mediului, care privesc metoda de obținere a cărnii convenționale. Există, de exemplu, îngrijorări că, în cazul în care energia electrică utilizată în producția de carne cultivată în laborator este generată din combustibili fosili, amprenta de carbon va fi aproape similară cu producția convențională de carne.

Carnea noastră de cultură de înaltă calitate credem că este mai bună nu numai pentru animale, ci este mai bună pentru planetă, întrucât elimină necesitatea creșterii animalelor prin tehnologii cu emisii mari de carbon”, a răspuns Tucker. „Un cârnat de 100 de grame fabricat folosind metode agricole convenționale produce 1,5 kg de CO2. Același cârnat făcut folosind carne cultivată produce 0,4 kg de CO2 – o economie de 71%“.

Acest lucru, precum și mai multe detalii cu privire la amprenta de carbon a cărnii cultivate versus carne de fermă, a spus el, poate fi găsit într – un studiu CE Delft din 2021 (https://cedelft.eu/wp-content/uploads/sites/2/2021/04/CE_Delft_190107_LCA_of_cultivated_meat_Def.pdf ).

El a adăugat: „În acest moment, suntem în stadiul de dezvoltare și munca noastră se bazează pe laborator, dar folosim cât mai multe măsuri de reciclare și sustenabilitate. Ne angajăm pe deplin să folosim energie regenerabilă pe măsură ce ne extindem operațiunile. Scopul nostru este de a ne asigura că toate fabricile noastre de producție sunt cât mai sustenabile posibil”.

Sursa: https://www.foodnavigator.com/Article/2021/05/19/UK-start-up-predicts-lab-grown-sausages-on-shelves-by-2023-after-technology-breakthrough

spot_img

DIN ACTUALITATE

Băutura cu beta-glucan din ovăz prezintă un efect semnificativ de scădere a colesterolului

Consumul a 3g pe zi de beta-glucan de ovăz cu greutate moleculară mare (MW) într-o băutură s-a dovedit că reduce colesterolul LDL cu 6%...

România se numără printre țările cu cel mai mare număr de încălcări ale legislației de mediu

Poluarea aerului are consecințe grave asupra sănătății cetățenilor europeni. Calitatea slabă a aerului este încă un eveniment comun în majoritatea statelor membre ale UE,...

FrieslandCampina România numește un nou Director de Resurse Umane

Începând cu luna septembrie 2021, Adriana Panait preia poziția de Director de Resurse Umane la FrieslandCampina România în urma promovării Alexandrei David în rolul...

România importă până la 35% din necesarul intern de miere

Țara noastră importă anual între 3.000 şi 6.000 tone de miere, adică aproape 30 - 35% din consumul intern. Declarația aparține preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de...

Despre construirea și gestionarea unui sistem integrat de management afli la conferința PIA 2021

Obstacolele întâmpinate de companii în realizarea obiectivelor pe care și le-au stabilit sunt adeseori rezultatul nerespectării condiţiilor de calitate, de mediu, de siguranţă şi...

Din aceiasi categorie

Băutura cu beta-glucan din ovăz prezintă un efect semnificativ de scădere a colesterolului

Consumul a 3g pe zi de beta-glucan de ovăz cu greutate moleculară mare (MW) într-o băutură s-a dovedit că...

România se numără printre țările cu cel mai mare număr de încălcări ale legislației de mediu

Poluarea aerului are consecințe grave asupra sănătății cetățenilor europeni. Calitatea slabă a aerului este încă un eveniment comun în...

FrieslandCampina România numește un nou Director de Resurse Umane

Începând cu luna septembrie 2021, Adriana Panait preia poziția de Director de Resurse Umane la FrieslandCampina România în urma...

România importă până la 35% din necesarul intern de miere

Țara noastră importă anual între 3.000 şi 6.000 tone de miere, adică aproape 30 - 35% din consumul intern. Declarația...

Despre construirea și gestionarea unui sistem integrat de management afli la conferința PIA 2021

Obstacolele întâmpinate de companii în realizarea obiectivelor pe care și le-au stabilit sunt adeseori rezultatul nerespectării condiţiilor de calitate,...

Înlocuirea sării cu o alternativă ce conține potasiu și sodiu ar „salva milioane de vieți”, arată o serie de studii

Consumul excesiv de sare este o preocupare globală. În Marea Britanie, de exemplu, unde se recomandă consumul de cel...

Majorarea salariului pe economie va duce la scumpirea alimentelor

Preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Alimentară Romalimenta, Sorin Minea, a avertizat că alimentele se vor scumpi cu siguranţă, dacă Guvernul...

Zero reziduuri de pesticide: se creează un nou club de afaceri

Clubul are trei obiective principale, dar cel mai important este acela al producerii de alimente cu zero reziduuri de...

Stirile ultimelor 7 zile

România se numără printre țările cu cel mai mare număr de încălcări ale legislației de mediu

Poluarea aerului are consecințe grave asupra sănătății cetățenilor europeni....

FrieslandCampina România numește un nou Director de Resurse Umane

Începând cu luna septembrie 2021, Adriana Panait preia poziția...

România importă până la 35% din necesarul intern de miere

Țara noastră importă anual între 3.000 şi 6.000 tone...

Despre construirea și gestionarea unui sistem integrat de management afli la conferința PIA 2021

Obstacolele întâmpinate de companii în realizarea obiectivelor pe care...

Înlocuirea sării cu o alternativă ce conține potasiu și sodiu ar „salva milioane de vieți”, arată o serie de studii

Consumul excesiv de sare este o preocupare globală. În Marea Britanie, de exemplu, unde se recomandă consumul de cel...

Majorarea salariului pe economie va duce la scumpirea alimentelor

Preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Alimentară Romalimenta, Sorin Minea, a avertizat că alimentele se vor scumpi cu siguranţă, dacă Guvernul...

Zero reziduuri de pesticide: se creează un nou club de afaceri

Clubul are trei obiective principale, dar cel mai important este acela al producerii de alimente cu zero reziduuri de...

Metode de determinare a metalelor grele din produsele alimentare Microbiological laboratory analysis

Alimente precum fructele, legumele, pește, cerealele şi seminţele oleaginoase, hrana pentru bebeluşi vor fi mai sigure consumului uman pe...

Îngrijorare privind răspândirea virusului gripei aviare în Europa

Franța a ridicat nivelul de alertă privind virusul gripei aviare, după ce o formă severă a fost depistată la...

UE a devenit al treilea cel mai mare importator de produse agroalimentare

Un raport publicat de Comisia Europeană arată că UE și-a îmbunătățit poziția de lider în rândul celor mai mari...

Delia FODOR – comisar la Garda de Mediu a confirmat participarea la conferinta PIA 2021 – Poluarea si Industria Alimentara

Nu ratati participarea la PIA 2021, evenimentul in cadrul caruia aveti ocazia de a va consolida cunostintele in zona...

Programul „Cornul și laptele”, cu produse locale (inițiativă)

Primăria Brașov alocă un punctaj mai mare ofertanților care achiziţionează produse cu o pondere peste 50% de la producători...

Oportunități de colaborare în apicultură: Elveția – România

Preşedintele și ministrul Economiei din Elveția vor vizita anul viitor România, context în care se vor discuta şi oportunităţile...

10 ani de la obţinerea Indicaţiei Geografice Protejate pentru magiunul din prune

Anul acesta, s-au împlinit 10 ani de când Sonimpex Topoloveni a obținut certificatul de Indicație Geografică Protejată (IGP) pentru...

Alte știri din aceiași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă

Skip to toolbar