facebook
CercetareUn start-up din Marea Britanie prognozează prezența pe rafturile...

Un start-up din Marea Britanie prognozează prezența pe rafturile magazinelor a cârnaților fabricați în laborator până în 2023

-

Un start-up, filiata a Universității Oxford speră să devină primul producător comercial britanic de carne cultivată după ce pretinde că a descoperit un proces de proliferare celulară „mai ieftin, mai eficient și mai rapid”.

Este posibil să știți, sau nu, că Winston Churchill a prevăzut dezvoltarea cărnii cultivate în laborator. „Vom scăpa de absurdul creșterii unui pui întreg pentru a mânca pieptul sau aripa”, a scris el într-un eseu din 1931, „cultivând aceste părți separat sub un mediu adecvat”. Procedând astfel, se va elibera terenul care a fost folosit pentru culturile pentru hrănirea animalelor de fermă, a concluzionat el, permițând parcurilor și grădinilor să „ acopere pășunile și câmpurile arate”.

Acum, după aproape 90 de ani, o companie speră să devină primul producător comercial britanic de carne cultivată după ce a creat primii său cârnați în laborator, produs care a primit numele de cod „Churchill” ca un omagiu pentru omul de stat profetic.

Ivy Farm Technologies intenționează să dezvolte produse din carne „cultivată” începând cu ceea ce numește „cârnații nevinovați” (cu referire la eliminarea sacrificării animalelor) pentru vânzarea lor în supermarketuri și în restaurante, începând cu 2023. De asemenea, intenționează să facă burgeri de carne de vită și chiftele.

Compania, o filială a Universității Oxford, a lansat o campanie de strângere de fonduri de 16 milioane de lire sterline pentru a construi o instalație pilot de producție, ca prim pas către fabricarea a 12.000 de tone de carne de porc „cultivată”, pe an până în 2025. Acest lucru, au declarat reprezentanții companiei, ar fi echivalent cu scoaterea a 170.000 de porci din lanțul de producție alimentară.

Carnea cultivată nu este numai mai bună pentru planetă, consideră co-fondatorul companiei, dr. Russ Tucker, ai cărui bunici erau măcelari, ci este mai bună și pentru consumatori, deoarece în procesul său de fabricație nu sunt folosite antibiotice sau tehnici de modificare genetică. Ivy Farm este în discuții cu Agenția pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie și cu Guvernul pentru a explora modalități prin care acestea pot sprijini sectorul încă restrâns al cărnii „cultivate”, dar care este în curs de expansiune și declară că este încrezător că acesta va coexista cu metodele agricole tradiționale progresive, oferind o oportunitate de reformare a sistemului agricol tradițional, asigurându-se că domeniul este gata să facă față presiunilor caracteristice secolului 21.

Aceste presiuni includ costurile ridicate actuale și avizele impuse de legislație. Pentru niciun produs din carne pe bază de celule nu ar trebui să se solicite încă o cerere pentru alimente noi în Europa.

Singapore rămâne singura țară din lume, de până acum, care comercializează produse din carne pe bază de celule – în cazul său un ingredient din pui „cultivat” folosit pentru a face „nuggets”.

Totuși, Ivy Farm susține că a dezvoltat ceea ce numește un sistem de „schelă unică” pentru creșterea celulelor. Start-up-ul susține că metoda sa este mai eficientă, mai rapidă și considerabil mai ieftină decât orice altă tehnologie disponibilă oriunde în lume, ceea ce îi va permite să își comercializeze produsele la scară largă, făcându-le disponibile – și accesibile. În prezent, firma prognozează că, în cazul său, cârnații vor fi disponibili, cu aproximativ 25% mai scumpi decât cârnații premium realizați din porci crescuți în aer liber.

Am denumit în primii cârnații pe care îi vom produce „ Churchill ”, având în vedere că Winston Churchill a prezis dezvoltarea cărnii de cultură în urmă cu aproape 90 de ani, în 1931, dar modul în care vor fi ambalate și marcate pe raft este ceva la care lucrăm în prezent”, a declarat Tucker pentru FoodNavigator.

Pentru a realiza cârnații noștri, folosim cele mai bune componente ale cărnii – mușchi pur și grăsimi specifice pure, condimentate cu un amestec de ierburi și condimente. Nu există țesut conjunctiv sau fragmente de os sau țesut vascular sau cartilaj. Când tehnologul nostru a realizat un lot recent de cârnați, aceștia s-au comportat exact la fel ca și carnea convențională. Ei au un gust delicios de asemenea.“

Cum funcționează metodă: extragere și apoi proliferare

În primul rând, o mică mostră de mușchi și țesut adipos este preluată de la piciorul unui porc viu (adică se face o biopsie). Proba luată are o dimensiune de aproximativ 1cm2, suficient de mică pentru a nu dăuna animalului. Din bucata de țesut, celulele sunt apoi izolate pentru următoarea etapă a procesului, în care celulele urmează să prolifereze (sau să înmulțească) mușchii și celulele adipoase, într-un bioreactor.

Bioreactoarele, pe care le folosim pentru a crește celulele, sunt menținute la 37°C cu ceea ce noi credem este combinația perfectă de substanțe nutritive, minerale si vitamine, și apă“, a explicat co-fondatorul star-up-ului. „Aceasta este ceea ce numim „media culturii”. Noi folosim separat bioreactoare pentru mușchi și grăsime, deoarece rețetele noastre medii de cultură sunt ușor diferite pentru fiecare.“

În cadrul bioreactoarelor, celulele sunt atașate la o suprafață (cunoscută și sub numele de schelă) care oferă mediul potrivit pentru creșterea celulelor. Trebuie să existe suficient spațiu la suprafață pentru ca celulele să poată prolifera, ne-a spus Tucker. „Tehnologia noastră utilizează o suprafață dezvoltată la Universitatea din Oxford, care oferă condițiile ideale pentru celule”, a spus el, care permite o „recoltare continuă” a celulelor, fără a fi nevoie să oprim sistemul. „Credem că acest lucru face ca procesul Ivy Farm să fie mai ieftin, mai eficient și mai rapid decât alte tehnologii de pe piață”, a subliniat el.

Etapa finală este de a lua mușchiul cultivat și grăsimea cultivată din sistem și de a le combina pentru a face carne cultivată. „Prin creșterea musculară și a grăsimilor separat, putem controla cu precizie conținutul de grăsime din produsul final. Am început cu carnea de porc, dar procesul este același și pentru alte animale și intensificăm activitatea pentru carnea de vită. Suntem în curs de dezvoltare de tehnologie pentru a se dezvolta anumite tipuri de grăsimi, care sunt apreciate de consumatori.“

Schimbarea atitudinii consumatorilor

Reprezentanții Ivy Farm au declarat că firma răspunde la o schimbare în atitudinea consumatorilor. Cercetările recente efectuate de companie în ianuarie pe un eșantion de 1.300 de adulți din Marea Britanie au descoperit că două treimi dintre oameni au spus că ar fi fericiți să încerce carnea de cultură – și mai mult de jumătate au spus că ar fi dispuși să o cumpere, demonstrând ceea ce reprezentanții firmei au numit „un imens potențial de piață în Marea Britanie. ‘

Ce este mai important pentru consumatori: beneficiile privind mediul, sănătatea sau bunăstarea animalelor asociate cu carnea cultivată în laborator? „Am făcut câteva cercetări detaliate pe eșantioane de consumatori în acest sens”, a dezvăluit Tucker. „Când am întrebat oamenii care ne-au spus că își reduc în mod activ consumul de carne, de ce fac acest lucru, 53% au spus că se datorează impactului asupra mediului al producției convenționale de carne. Aproximativ unul din trei au menționat alte preocupări, inclusiv pentru sănătate, concentrându-se pe consumul de mai puțină carne și pe consumul de alternative de carne, și preocuparea pentru etica animalelor.“

Dezbaterea verde

Dar o altă cerință pentru noul sector, aflat în expansiune rapidă, este legată de pretenția sa de a rezolva semnele de întrebare legate de protecția mediului, care privesc metoda de obținere a cărnii convenționale. Există, de exemplu, îngrijorări că, în cazul în care energia electrică utilizată în producția de carne cultivată în laborator este generată din combustibili fosili, amprenta de carbon va fi aproape similară cu producția convențională de carne.

Carnea noastră de cultură de înaltă calitate credem că este mai bună nu numai pentru animale, ci este mai bună pentru planetă, întrucât elimină necesitatea creșterii animalelor prin tehnologii cu emisii mari de carbon”, a răspuns Tucker. „Un cârnat de 100 de grame fabricat folosind metode agricole convenționale produce 1,5 kg de CO2. Același cârnat făcut folosind carne cultivată produce 0,4 kg de CO2 – o economie de 71%“.

Acest lucru, precum și mai multe detalii cu privire la amprenta de carbon a cărnii cultivate versus carne de fermă, a spus el, poate fi găsit într – un studiu CE Delft din 2021 (https://cedelft.eu/wp-content/uploads/sites/2/2021/04/CE_Delft_190107_LCA_of_cultivated_meat_Def.pdf ).

El a adăugat: „În acest moment, suntem în stadiul de dezvoltare și munca noastră se bazează pe laborator, dar folosim cât mai multe măsuri de reciclare și sustenabilitate. Ne angajăm pe deplin să folosim energie regenerabilă pe măsură ce ne extindem operațiunile. Scopul nostru este de a ne asigura că toate fabricile noastre de producție sunt cât mai sustenabile posibil”.

Sursa: https://www.foodnavigator.com/Article/2021/05/19/UK-start-up-predicts-lab-grown-sausages-on-shelves-by-2023-after-technology-breakthrough

DIN ACTUALITATE

Alimente proaspete mai mult timp datorită „distrugătorului de bacterii” găsit în gustările de carne fermentată

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea RMIT din Melbourne, Australia, aceștia au arătat cum un compus care anihilează bacteriile periculoase întâlnit în Nem Chua -...

Peste 275.000 lei amenzi applicate de ANPC în Piața Ceair din Pitești

Controalele echipelor mixte de control ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) Regiunea Sus-Muntenia Ploiești au continuat. Au fost efectuate acțiuni de verificare, de această...

ASAS: prețul cărnii de porc va crește cu 25% în Europa

Preţul cărnii de porc va creşte în Europa cu aproximativ 25% în următorii ani, din cauza cererii de pe piaţa chineză. Declarația îi aparține preşedintelui...

Din aceiasi categorie

Alimente proaspete mai mult timp datorită „distrugătorului de bacterii” găsit în gustările de carne fermentată

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea RMIT din Melbourne, Australia, aceștia au arătat cum un compus care anihilează bacteriile periculoase...

Peste 275.000 lei amenzi applicate de ANPC în Piața Ceair din Pitești

Controalele echipelor mixte de control ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) Regiunea Sus-Muntenia Ploiești au continuat. Au fost efectuate...

ANSES: „Avem întrebări despre nanomateriale”

Având în vedere recenta hotărâre privind dioxidul de titan, autoritățile franceze au extins avertismentul și au cerut prudență cu...

Soluții pentru reducerea consumului de apă și a emisiilor de carbon pentru sectorul produselor lactate

Tetra Pak s-a angajat să atingă un nivel zero al emisiilor nete de CO2 până în 2030 și să...

ASAS: prețul cărnii de porc va crește cu 25% în Europa

Preţul cărnii de porc va creşte în Europa cu aproximativ 25% în următorii ani, din cauza cererii de pe...

ANPC: Probleme mari cu micii de la Dedulești

Echipe mixte de control ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) Regiunea Sus-Muntenia Ploiești, au întreprins o serie de...

Produsele chimice PFAS „dăunătoare sănătății” sunt „răspândite” în ambalajele de unică folosință

Un nou studiu a evidențiat utilizarea „pe scară largă” a substanțelor perforoalchil și poliforoalchil (PFAS), „dăunătoare sănătății”, în ambalajele...

Salata cu icre de știucă de Tulcea, protejată şi recunoscută în UE

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul de...

Stirile ultimelor 7 zile

Alimente proaspete mai mult timp datorită „distrugătorului de bacterii” găsit în gustările de carne fermentată

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea RMIT din Melbourne, Australia,...

Peste 275.000 lei amenzi applicate de ANPC în Piața Ceair din Pitești

Controalele echipelor mixte de control ale Comisariatului Regional pentru...

ANSES: „Avem întrebări despre nanomateriale”

Având în vedere recenta hotărâre privind dioxidul de titan,...

Conferinte si Webinarii RO.aliment

Cum putem curăța laptele de celulele somatice?

Preocuparea pentru calitatea materiei prime în industria lactatelor este tot mai mare în ultimii ani. Tot mai multe companii...

Recrutare în industria alimentară | 7 – 8 iulie 2021 🟦 RO.aliment JOBS 2021

RO.aliment JOBS, evenimentul creat special pentru a accelera recrutarea în industria alimentară, conectând candidați cu firmele ce caută să...

Reducerea costurilor operatorilor, prin digitalizarea activităților ANSVSA

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) are în curs mai multe proiecte prin care vor fi...

Dezbatere la RO.aliment Show: NUTRI-SCORE | Viziunea ANPC și ARC

Comisia Europeană (C.E.) și-a anunțat intenția de a impune un sistem de etichetare a alimentelor unitar în rândul tuturor...

Industria lactatelor – detectarea pierderilor de produs și optimizarea procesului

Compania Hach Lange, unul dintre furnizorii de soluții inovatoare pentru administrarea mai eficientă a resurselor de apă, este partener...

Care sunt sistemele de management al calității și siguranței alimentului în Agricola Bacău, afli la RO.aliment SHOW

Iacob Marinel, managerul departamentului de calitate din cadrul grupului Agricola, va detalia ce sisteme de management al calității și...

Beneficiile digitalizării în industria alimentară prezentate de Testo Romania la ROA SHOW 2021

Horațiu Bașa, CEO Testo România, va prezenta beneficiile digitalizării în industria alimentară pe 17 și 18 mai la RO.aliment...

Descoperim împreună provocările și beneficiile momentului în sectoarele alimentare – PROGRAM și TEMATICĂ ROA SHOW 2021

Liderii din sectorul alimentar, al băuturilor și al suplimentelor alimentare se întâlnesc în numai patru zile la RO.aliment SHOW...

Mihaela Bilic a confirmat participarea la RO.aliment SHOW 2021

Medicul primar diabet și boli de nutriție Mihaela Bilic va explica de ce pâinea este un aliment esențial pentru...

ROA SHOW: “Tendințe și inovație în industria de panificație. Brutăria rustică artizanală la nivel industrial”

Până în urmă cu câțiva ani, alăturarea cuvintelor „brutărie” „rustică” „artizanală” și „industrial” în aceeași propoziție părea mai mult...

Alte știri din aceiași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă

Skip to toolbar