Cercetare Uleiuri vegetale, întrebuințări și proprietăți

Uleiuri vegetale, întrebuințări și proprietăți

-

Un ulei vegetal este o trigliceridă extrasă dintr-o plantă. În general, substanțele care sunt lichide la temperatura camerei se definesc ca fiind „uleiuri vegetale”, iar cele care sunt solide la temperatura camerei ca „grăsimi vegetale”.

Uleiurile vegetale sunt compuse din trigliceride, spre deosebire de ceruri, din compoziția cărora lipsește glicerina. Deși uleiul poate fi extras din diferite părți ale unei plante, în practică acesta este extras, în principal, din semințe.

Uleiurile vegetale sunt consumate direct, sau indirect, ca ingrediente în produsele alimentare, iar cele care au un punct de descompunere ridicat pot fi încălzite și folosite pentru a găti alte alimente.

Uleiurile vegetale pot fi clasificate în mai multe moduri, de exemplu:

 • după proveniență: pentru că majoritatea uleiurilor vegetalesunt extrase din fructe sau din semințe de plante, clasificarea se poate face grupându-le după tipul de plantă din care sunt obținute;
 • după utilizare:
 • uleiuri comestibile (pentru gătit);
 • uleiuri utilizate drept combustibil;
 • uleiuri utilizate în cosmetică;
 • uleiuri utilizate în medicină;
 • uleiuri utilizate ca suplimente alimentare.

Uleiul se utilizează în bucătărie în mai multe moduri, de la salate, în care se pune crud, la preparate prăjite în baie de ulei, la ciorbe sau supe în care se adaugă pentru un plus de savoare.

Tipurile cele mai utilizate de ulei alimentar sunt: ulei de floarea soarelui, ulei de măsline, ulei de rapiță, ulei de palmier, ulei de cocos, ulei de porumb.

Se mai utilizează în salate, pentru marinarea cărnii sau pentru preparate din bucătăriile internaționale și uleiuri deosebite, cum ar fi: ulei din sâmburi de struguri, ulei de susan, ulei de arahide, ulei de nuci, ulei de migdale.

Totodată, uleiul de gătit mai poate fi clasificat și după modul în care se obține. În funcție de acest criteriu, acesta poate fi:

 • Ulei extras chimic– din ce în ce mai puțin aplicată în condiții industriale, se obține prin tratarea semințelor cu solvenți (ex. hexan). Are un termen de valabilitate ridicat, dar este un ulei de o calitate inferioară, golit de substanțe nutritive; o altă variantă de extracție, mai costisitoare, dar lipsită de toxicitate, este aceea cu bioxid de carbon lichid.
 • Ulei extras mecanic – prin presare sau prin presare la rece a semințelor (floarea soarelui, măsline, arahide etc.) cu o presă mecanică. Prin presare se generează caldură din cauza fricțiunii, astfel încât se pot pierde din substanțele nutritive. În medii controlate, temperatura este menținută la un nivel suficient de scăzut încât să nu se piardă nutrienți. Din acest motiv, uleiul presat la rece este considerat unul de calitate superioară.
 • Ulei rafinat/procesat– în procesul de rafinare se elimină impuritățile din uleiul brut și se estompează aromele prea puternice, prin el se pierd mulți nutrienți din ulei. Se poate face cu ajutorul unor substanțe chimice, sau prin expunerea uleiului la temperaturi ridicate, dar și prin metode care nu afectează calitățile uleiului – cu ajutorul substanțelor naturale sau la temperaturi mai scăzute.
 • Ulei nerafinat/neprocesat – ulei natural, care după ce a fost obținut nu mai trece prin procesul de rafinare și are, deci, mai mulți nutrienți.
 • Ulei extravirgin– ulei de primă presă, cu o concentrație de maxim 0,8% de acid oleic; considerat cel mai sănătos tip.
 • Ulei virgin – obținut din materialul rămas după prima presă, superior uleiului rafinat, dar inferior uleiului extravirgin din punct de vedere al nutrienților. Atât uleiul virgin, cât și cel extravirgin au o aromă mai puternică față de celelalte tipuri.
 • Ulei organic/bio/ecologic– obținut din materii prime netratate cu pesticide sau alte substanțe folosite în agricultura convențională. Pe etichetele acestor uleiuri trebuie să se regăsească o mențiune cu privire la certificarea UE (sursa a fost controlată și îndeplinește criteriile de creștere impuse de Uniunea Europeană privind produsele bio/organice/ecologie).

În prezent, mai mult ca oricând, oamenii au devenit mai interesați de hrana sănătoasă, iar uleiul folosit în bucătărie, cât și modul în care este utilizat sunt aspecte importante când vine vorba despre alimentație sănătoasă.

Uleiurile cele mai utilizate, dar și cele considerate sănătoase sunt:

 • Uleiul de rapiță (canola)

În ultimii ani, uleiul de rapiță a devenit tot mai utilizat în bucătăriile românilor. Este un ulei recomandat pentru prăjire și coacere (temperaturi mai mici de 204 0C în cazul în care este virgin și 107 0C, dacă este extravirgin) și mai puțin pentru salate. Are un gust ușor amărui, mai ales dacă vorbim despre uleiul extravirgin de rapiță, cel procesat are un gust mai puțin puternic. Uleiul de rapiță are un conținut ridicat de acid alfa-linoleic și grăsimi Omega 3 și Omega 6.

 • Uleiul de porumb  

Deși nu este un ulei utilizat în mod frecvent în țara noastră, este un produs potrivit mai ales pentru prăjire și pentru coacere (temperaturi mai mici de 232 0C, în cazul în care este rafinat și de 160 0C, dacă este nerafinat) dar se poate utiliza și în salate. Nu are o aromă puternică și nu va modifica foarte mult gustul preparatelor.

 • Uleiul de floarea soarelui

De departe cel mai utilizat în țara noastră, uleiul de floarea soarelui este potrivit pentru coacere, dar și pentru prăjit  (temperaturi mai mici de  227 0C dacă este rafinat și de 107 0C, dacă este nerafinat) sau pentru salate. Are un conținut ridicat de grăsimi esențiale Omega 6.

 • Uleiul de măsline

Este considerat cel mai sănătos ulei de larg consum, motiv pentru care se numără și printre cele mai contrafăcute produse din lume. În cazul în care este contrafăcut – combinat cu uleiuri de slabă calitate – el poate conține substanțe nocive pentru organism, astfel încât este recomandat să citim cu foarte mare atenție eticheta produsului.

Proprietățile acestui ulei, precum și modul de utilizare recomandat depinde de modalitatea de producere – dacă este un ulei virgin, extravirgin sau unul rafinat. Uleiul de măsline virgin și extravirgin este potrivit pentru salate și alte preparate în care el este consumat crud. Uleiul de măsline rafinat poate fi utilizat pentru prăjire sau coacere, la temperatură mai mică de 216 0C dacă este rafinat sau virgin și de 160 0C, dacă este extravirgin.

Uleiul de măsline conține acizi grași Omega 3 și Omega 6, dar și Vitaminele E și K. Acest ulei este benefic persoanelor care suferă de hipertensiune arterială, astfel încât este un ulei ce ajută la combaterea bolilor cardiovasculare.

 

 • Uleiul de cocos

Deși este utilizat mai mult în cosmetică, uleiul de cocos este potrivit și pentru gătit, mai ales pentru prăjituri (la temperaturi mai mici de 232 0C când este extravirgin și de 177 0C dacă este rafinat). Este foarte util și pentru prepararea deserturilor raw-vegane, tocmai datorită aromei atât de apreciate.

 • Uleiul de palmier

În ultima perioadă, uleiul de palmier a fost utilizat în mod special pentru prăjire, deoarece are un punct de ardere mai ridicat decât uleiul de floarea soarelui și decât al celui de măsline.

Acest tip de ulei conține acizi grași Omega 3 și Omega 6, dar și antioxidanți. Proprietățile sale îl recomandă mai mult pentru gătit și mai puțin pentru salate. Deși este un ulei controversat, atâta timp cât nu este refolosit de prea multe ori pentru prăjire și cât nu se depașeste temperatura de 230 0C în timpul gătirii, acest ulei este un produs sănătos.

În cadrul unui proiect de cercetare național desfășurat în cadrul institutului, care a avut printre alte obiective și cercetări experimentale privind autentificări de uleiuri vegetale prin spectroscopie RMN, au fost analizate, din punct de vedere al profilului lipidic, 17 tipuri de uleiuri vegetale din comerț (cca. 150 de probe).

Determinările au fost efectuate pe un spectrometru de tipul Bruker Ascend 400, în pulsuri, cu transformată Fourier, operând la câmpul de 9,4 Tesla, corespunzătoare frecvențelor de rezonanță de 400,13 MHz pentru nucleul de 1H și 100,62 MHz pentru nucleul de 13C.

Metoda RMN poate fi aplicată direct pe grăsime (trigliceride) și prezintă o serie de alte avantaje faţă de metodele cromatografice (GC şi HPLC): este rapidă, nedistructivă (proba poate fi recuperată la sfârșitul analizei), aplicabilă probelor care nu pot fi analizate prin metode cromatografice din cauza sensibilității la căldură sau a altor factori, nu necesită calibrare sau standard intern, elimina erorile de operator, foloseste eșantioane foarte mici de probă pentru obținerea unui profil global al probei.

Pentru uleiurile cel mai mult utilizate în alimentație, prezentate anterior, au fost obținute rezultatele din tabelul următor.

DIN ACTUALITATE

A fost lansată definiția globală oficială a ceea ce constituie „un aliment cu cereale integrale”

Grupul internațional de lucru pentru elaborarea definiției cerealelor întregi a lansat definiția oficială a ceea ce constituie „un aliment cu cereale integrale” pentru a...

Salamul de Sibiu IGP pune România pe harta europeană culinară

București – 7 aprilie 2021: Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu a promovat celebrul produs din carne apreciat la nivel european, prin mai multe activități...

Alimentele „procesate” nu sunt în mod inerent nesănătoase: „Aceste concepte trebuie disociate”

Sistemele actuale de clasificare a alimentelor sunt confuze și pot induce în eroare în cazul alimentelor „procesate”, susține un nou studiu. „Este prea simplist...

Din aceiasi categorie

291 de sancțiuni contravenționale aplicate de ANSVSA în martie

Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au aplicat 291 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.705.600 de...

Altopack și Halodi Robotics au format un parteneriat pentru a dezvolta un robot pentru ambalare

Compania italiană de ambalare Altopack s-a alăturat echipei Halodi Robotics pentru a dezvolta un robot care poate alimenta cu...

Lidl și Colruyt adoptă etichetarea amprentei de mediu?

Eco-Score este un sistem de etichetare pentru partea din față a ambalajului dezvoltat în Franța pentru a comunica amprenta...

18 martie 2021: Anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 privind speciile botanice care conțin derivați se modifică de hidroxiantracen

A fost adoptat REGULAMENTUL (UE) 2021/468 AL COMISIEI din 18 martie 2021 de modificare a  al Parlamentului European și...
- Advertisement -

Stirile ultimelor 7 zile

A fost lansată definiția globală oficială a ceea ce constituie „un aliment cu cereale integrale”

Grupul internațional de lucru pentru elaborarea definiției cerealelor întregi...

Salamul de Sibiu IGP pune România pe harta europeană culinară

București – 7 aprilie 2021: Asociația Producătorilor de Salam de...

291 de sancțiuni contravenționale aplicate de ANSVSA în martie

Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au aplicat...

Conferinte si Webinarii RO.aliment

Nutriția oncologică pas cu pas

Evoluția rapidă a tehnologiei în ultimii ani a schimbat dinamica conversațiilor dintre pacienții oncologici și medici. Amedeo Grigorean, medic...

48% dintre consumatori consideră că ar putea avea un sistem imunitar mai bun

Un studiu efectuat de FMCG GURUS a relevat că 48% dintre consumatori sunt de părere că ar putea avea...

Maratonului de Nutriție, Nutrienți și Sănătate 2021 o editie de succes!

Cea de-a treia ediție a Maratonului de Nutriție, Nutrienți și Sănătate s-a desfășurat online, anul acesta, în perioada 24...

Reminder:🔔Pe 30 martie 2021 aflați de la Dr. Trif Dorin cum vă puteți proteja muncitorii!

Ansell vă invită în data de 30 Martie 2021, la webinarul cu tema ''Este ergonomia o temă actuală în...

Prinde discuțiile avizate despre nutriție, nutrienți și sănătate | Ultimele ore de înscrieri

În doar o zi începe Maratonul de Nutriție, Nutrienți și Sănătate, 12 ore de discuții avizate, moderate de specialiști...

AMR 2 zile | Recunoașterea reciprocă a suplimentelor alimentare & noul regulament de siguranță pentru producția de suplimente

Tatiana Onisei, CS II Șef SNPMAPS, în cadrul Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București, va...

Probioticele > importanța pentru sănătate, provocări tehnologice și legislative în punerea lor pe piață

Pe 24 martie 2021, Bianca Tihăuan, cercetător științific Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București, va...

Ivermectina > de la antiparazitar la antiviral!? Explicații de la prof. dr. Dumitru Militaru

Prof. dr. Dumitru Militaru va prezenta informații corecte, relevante și clarificatoare despre ivermectină - un medicament ce a ținut...
Zona rezervata bannerelor publicitare

Alte stiri din aceiasi categorieNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar