facebook
Thursday, July 25, 2024
AmbalajeEtichetareViitorul „etichetei curate”? Transparență radicală și sănătate în mod...

Viitorul „etichetei curate”? Transparență radicală și sănătate în mod natural

-

„Etichetă curată” este un termen din industrie care se referă la cererea consumatorilor de ingrediente recunoscute. Dar, fără o definiție clară, sensul de etichetă curată evoluează. Ce alte mega-tendințe vor modela viitorul inovației în domeniul etichetei curate?

Fabricarea de produse „cu etichetă curată” a fost de ani buni un factor important al inovației în industria alimentară. Și, deși eticheta curată poate să nu aibă o definiție clară, consensul este că are o semnificație distinctă pentru consumatori: ingrediente pe care le recunosc.

Inovatorii alimentari lucrează însă pe nisipuri în mișcare. Opinia publică are o atitudine schimbătoare, modelată de evenimente, iar îndeplinirea așteptărilor ridicate ale consumatorilor rămâne o țintă în mișcare. În acest context, înțelesul noțiunii de „etichetă curată” este o lucrare în desfășurare.

Transparență radicală și evoluția „etichetei curate”

2020 a fost zguduit de pandemia globală COVID-19. Blocajele intervenite la nivel internațional și eforturile de suprimare a virusului au ajuns să modeleze experiența trăită a consumatorilor din întreaga lume. În mod surprinzător, acest lucru a însemnat o schimbare în relația pe care oamenii o au cu dieta și sănătatea.

Pentru Innova Market Insights, una dintre consecințele majore este că, în 2021 consumatorii își dublează interesul pentru transparența ingredientelor din produsele alimentare.

„Transparența pe întregul lanț de aprovizionare va domina în 2021, consumatorii căutând mărci care pot construi încredere, pot furniza produse autentice și credibile și pot capta încrederea cumpărătorilor în climatul actual și post-COVID”, potrivit Lu Ann Williams, director în cadrul departamentului de cercetare și inovaral Innova Market Insights.

Dorința de transparență este, pe de o parte, legată de preocupările crescânde ale consumatorilor în ceea ce privește durabilitatea și tendințele cu privire la alimentele produse în mod etic. De asemenea, are implicații semnificative pentru eticheta curată.

Potrivit sondajului Innova Consumer Survey 2020, șase din zece consumatori globali sunt interesați să afle mai multe despre originea alimentelor. „Creșterea transparenței pentru a răspunde cerințelor evolutive ale etichetei etice, ecologice și curate ale consumatorilor este esențială”, au sugerat cercetătorii.

Tendința legată de stilul de viață al consumatorilor care ca scop existeță mai naturală se extinde. Așteptările privind noțiunea de etichetă curată s-au extins pentru a include aspecte precum „bunăstarea umană și a animalelor, transparența lanțului de aprovizionare, nutriția alimentată de plante și aprovizionarea durabilă”.

Soluțiile includ asocierea noilor tehnologii de ambalare – cum ar fi codurile de bare invizibile și tehnologia de comunicare în câmp apropiat – cu povestiri „semnificative”arată compania de cercetare de piață.

Așteptarea ca etichetele alimentelor să ofere o transparență mai mare pe tot ciclul de viață al produsului determină, de asemenea, cererea de claritate mai mare cu privire la ceea ce intră în compoziția produselor alimentare – esența etichetei curate – și îi determină pe consumatori să caute mai multe informații despre originea ingredientelor.

Acest lucru stimulează interesul pentru ingredientele de proveniență locală. Conform recentului sondaj Euromonitor International Health + Nutrition, 26% dintre consumatorii mondiali caută acum țara de origine pe etichetele alimentelor și băuturilor.

Alimente sănătoase în mod natural: „Următoarea generație de produse de pionierat”

COVID-19 a accelerat, de asemenea, interesul consumatorilor pentru dietă și sănătate, cu o creștere considerabilă a numărului de persoane care se așteaptă ca alimentele pe care le consumă să ofere beneficii funcționale, inclusiv imunitatea.

Cercetările Global Data sugerează că 60% dintre consumatorii din întreaga lume caută în mod proactiv produse care să le îmbunătățească sănătatea.

Această tendință este susținută de datele deținute de furnizorul de ingrediente ADM, care arată că 31% dintre consumatori achiziționează mai multe articole adaptate sănătății lor, iar 50% raportează o preferință pentru alimente și băuturi care „conțin în mod natural ingrediente benefice”.

„Criza globală din sfera sănătății a schimbat preferințele consumatorilor în moduri noi și neașteptate”, a observat Vince Macciocchi, președintele ADM Nutrition. „Vedem o cerere crescută de alimente și băuturi care susțin sistemele imune, ne îmbunătățesc starea de spirit și reduc impactul asupra mediului, cerere determinată parțial de tensiunile umane emergente. Acest lucru a oferit o oportunitate unică pentru branduri de a dezvolta noi produse de impact, care vor schimba pentru totdeauna modul în care mâncăm și bem. Va fi un an al inovării, marcat de progrese semnificative în nutriție.“

ADM a identificat cele mai mari oportunități de inovare în produsele bogate în nutrienți, cu beneficii funcționale pentru sănătate care vizează susținerea sistemelor imune, îmbunătățirea stării de spirit și susținerea energiei.

De asemenea, producătorul german de ingrediente Döhler Group crede că o creștere a cererii de alimente și băuturi funcționale va furniza „următoarea generație de produse de pionierat”.

În raportul său Product Trends 2021 , Döhler subliniază convergența așteptărilor care implică sănătate, naturalețe, nutriție pe bază de plante și durabilitate. Furnizorul de ingrediente naturale aduce în atenție o serie de ingrediente despre care se așteaptă să performeze, inclusiv infuzii de ceai, extracte botanice, cereale, nuci și leguminoase, sucuri și piureuri și pulberi funcționale de fructe.

Compania a subliniat, de asemenea, potențialul „superfructelor”, cum ar fi baobabul și socul, în acest context, deoarece acestea sunt percepute ca având proprietăți care promovează sănătatea. „Cireșul acerola este un alt superfruct cunoscut ca „o adevărată explozie de vitamina C”, cu 100 g de fructe conținând în medie 1.700 mg de vitamina C naturală, făcându-l fructul cu cel mai mare conținut de vitamina C din lume. Atunci când aderați la doze specifice, acest ingredient complet natural vă permite să faceți mențiuni de sănătate în conformitate cu Regulamentul privind mențiunile de sănătate ”, a remarcat Döhler.

Potențial pe bază de plante pentru inovație cu etichetă curată

În timp ce preocupările privind sănătatea și mediul înconjurător contribuie la noi sensuri ale noțiunii de etichetă curată, ele stimulează și interesul pentru spațiul vegetal.

La nivel global, 56% dintre consumatori încearcă să mănânce mai multe alimente și băuturi pe bază de plante, împingând cererea de proteine alternative pe un trend din ce în ce mai popular, arată cercetările ADM.

Inovația în cazul produselor pe bază de plante se deplasează dincolo de simpla utilizare a lor în forma naturalămergând spre extinderea gamei de produse alternative la carne fructe de mare și lapte. Dar oare această categorie inovatoare cu ritm rapid evoluează în fața tendințelor de etichetă curată?

Directorul comercial al KRÖNER-STÄRKE, Henrik de Vries, crede că cel mai mare potențial pentru inovație constă în produsele care livrează ambele.

„Piața produselor vegane crește rapid – oamenii caută produse apropiate de produsele consumate înainte de a trece la vegan. Există, de asemenea, o mișcare puternică a consumatorilor către produse naturale sănătoase (etichetă curată și conținut redus de sare și zahăr). Această tendință există de câțiva ani și continuă să devină din ce în ce mai importantă pe măsură ce consumatorii devin mai conștienți de impactul mai larg. Una dintre provocările asociate cu producerea de alternative vegane se referă la temerile consumatorilor cu privire la natura lor uneori artificială și superprocesată”, a declarat el pentru FoodNavigator.

Ca răspuns la acest lucru, de Vries a declarat că KRÖNER-STÄRKE se concentrează pe căutarea „modalităților de a furniza ingrediente produse în mod durabil, care să răspundă tendințelor consumatorilor, fără a compromite gustul sau calitatea tehnică”. Îmbinarea cererii de produse vegetale cu produse cu etichetă naturală și curată este probabil să se dovedească un teren fertil pentru inovația viitoare.

DIN ACEIAȘI CATEGORIE

Știrile ultimelor zile

Alex Henriksen este noul director general al Tetra Pak pentru Europa de Est

Henriksen îi urmeaza lui Lyndsey Loyden-Edwards. În noul său rol, acesta va fi responsabil pentru operațiunile Tetra Pak în...

Barentz a anunțat lansarea Raportului de sustenabilitate corporativă pentru anul 2023

Barentz România, partener SILVER al RO.aliment SHOW 2024 - anunță lansarea Raportului de sustenabilitate corporativă pentru anul 2023. Recent, compania...

Folosirea nanobiotransportorilor ca strategie de funcționalizare a alimentelor 

Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați, partener al RO.Aliment SHOW 2024, eveniment care va avea loc la Iași,...

Peste 3 milioane de lei, amenzi, aplicate de ANPC comercianților de produse lactate din România

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat, în perioada 17 – 28.06.2024, ample acțiuni de control, la nivelul...

Asociația Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL) este partener al RO.aliment SHOW 2024

Asociația Patronală Română din Industria Laptelui - APRIL, unica asociație reprezentativă la nivel național pentru industria de procesare a...

STUDIU: 224 de participanți au testat percepția consumatorului asupra palatabilității unui aliment: HFSS, UPF și HPF

Cum poți spune că o mâncare este gustoasă? O nouă cercetare utilizează trei metrici - HFSS, UPF și HPF...

Cererea în creștere pentru grăsimi de specialitate: alternative durabile la untul de cacao și uleiul de palmier

În condițiile în care producția de unt de cacao și ulei de palmier este obținută la costuri din ce...

Consumul de alcool în scădere. Ar putea fi o veste bună pentru industria băuturilor

De ce consumatorii beau mai puțin și ce înseamnă acest lucru pentru industria băuturilor? Europa se bucură de o relație...

Activitatea apei în produsele de panificație

Oricât de gustoase ar fi produsele de panificație, procesul...

Funcționează legea „shrinkflation” în Franța?

Au trecut zece zile de la punerea în aplicare...

Tendința consumului de alimente de lux: cum pot beneficia mărcile

Tendința mâncărurilor de lux este în plină expansiune. Aflăm de ce și descoperim ce pot face producatorii pentru a...

Fructul călugărului nu mai este un aliment nou în Marea Britanie. Dar în UE?

Decocturile din fructul călugărului nu mai sunt clasificate ca aliment din perspectiva Agenției pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie....

USV Iași – un pilon puternic al activității de cercetare din partea de NE a țării

USV Iași, partener al RO.Aliment SHOW 2024, eveniment, care va avea loc la Iași, în perioada 23-​​​septembrie 2024, este...

ANPC: Aproape un sfert din cantitatea de produse controlate au fost retrase de la comercializare

ANPC a controlat circa 1.000 de operatori economici din morărit și panificație: 745 din domeniul panificației și 184 din...

Cum reduc marii producători de alimente cantitatea de deșeuri alimentare

Producătorii de alimente acordă prioritate reducerii risipei alimentare în toate etapele producției și, prin aceasta, reduc și costurile. Risipirea alimentelor...

PwC: Românii estimează că vor cheltui mai mult în următoarele şase luni, din cauza inflaţiei

Aproape trei sferturi dintre români (74%) percep inflaţia ca principalul motiv pentru care vor cheltui mai mult în următoarea...

Liant pe bază de grâu pentru alternativele de carne cu etichetă curată

Specialistul în ingrediente Loryma a lansat o soluție de legare pe bază de grâu care poate fi folosită pentru...

De ce rămân angajații români în IMM-uri: cultură organizațională, oportunități de avansare în carieră și dezvoltare profesională.

Pluxee România, partenerul global pentru beneficii extrasalariale şi soluţii pentru creşterea implicării angajaţilor la locul de muncă, dezvăluie rezultatele...

RO.aliment SHOW, ediția 8 dedicată științei alimentelor și avantajelor competitive prin tehnologie, calitate și sustenabilitate

Eveniment de referință pentru industria alimentară și a suplimentelor alimentare din România, RO.aliment SHOW 2024 reunește procesatorii, furnizorii, asociațiile,...

Consiliul Concurenţei a actualizat ”Monitorul preţurilor” cu o secţiune dedicată produselor cu preţuri plafonate

Consiliul Concurenţei a actualizat platforma online Monitorul Preţurilor, oferind utilizatorilor o secţiune dedicată produselor cu adaos comercial plafonat, pe...

Impactul Kaufland în economia românească: 0,9% din PIB-ul României

Kaufland își menține poziția în topul celor mai mari companii de retail din România, după cifra de afaceri, și...

Raportul Sweet Trends 2024: Valoarea mai importantă decât prețul – iar organicul a revenit

Ce determină comportamentul de cumpărare al consumatorilor atunci când decid ce alimente și băuturi procesate să cumpere? Acest lucru...

Toate părțile fructelor Jerivá sunt promițătoare ca ingrediente în „super-alimente”

Coaja, pulpa și semințele fructului Jerivá au beneficii nutriționale importante, iar fructul ar putea servi ca ingredient promițător într-o...

Ambalaje care se compostează la temperatura mediului ambiant

Un start-up spaniol nu încurajează deloc aruncarea gunoiului, ci vrea să creeze ambalaje care vor dispărea în câteva săptămâni,...

La Solina Romania facem ca mâncarea să conteze pentru oameni și pentru planetă

Industria alimentară se află într-o perioadă plină de provocări. De la preocuparea pentru resursele Planetei, la starea de sănătate...

Consultare europeană cu privire la recunoașterea reciprocă

Jucătorii din sectorul nutraceutic sunt invitați să își exprime părerea cu privire la implementarea regulamentului de recunoaștere reciprocă, ca...

Îndulcitor „Keto-Fructoză” dezvoltat pentru consumatorii care urmează o dietă ketogenă

Cu profilul său scăzut de calorii și carbohidrați, un nou îndulcitor dezvoltat în Țările de Jos vizează un segment...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă