facebook
AmbalajeEtichetareViitorul „etichetei curate”? Transparență radicală și sănătate în mod...

Viitorul „etichetei curate”? Transparență radicală și sănătate în mod natural

-

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

„Etichetă curată” este un termen din industrie care se referă la cererea consumatorilor de ingrediente recunoscute. Dar, fără o definiție clară, sensul de etichetă curată evoluează. Ce alte mega-tendințe vor modela viitorul inovației în domeniul etichetei curate?

Fabricarea de produse „cu etichetă curată” a fost de ani buni un factor important al inovației în industria alimentară. Și, deși eticheta curată poate să nu aibă o definiție clară, consensul este că are o semnificație distinctă pentru consumatori: ingrediente pe care le recunosc.

Inovatorii alimentari lucrează însă pe nisipuri în mișcare. Opinia publică are o atitudine schimbătoare, modelată de evenimente, iar îndeplinirea așteptărilor ridicate ale consumatorilor rămâne o țintă în mișcare. În acest context, înțelesul noțiunii de „etichetă curată” este o lucrare în desfășurare.

Transparență radicală și evoluția „etichetei curate”

2020 a fost zguduit de pandemia globală COVID-19. Blocajele intervenite la nivel internațional și eforturile de suprimare a virusului au ajuns să modeleze experiența trăită a consumatorilor din întreaga lume. În mod surprinzător, acest lucru a însemnat o schimbare în relația pe care oamenii o au cu dieta și sănătatea.

Pentru Innova Market Insights, una dintre consecințele majore este că, în 2021 consumatorii își dublează interesul pentru transparența ingredientelor din produsele alimentare.

„Transparența pe întregul lanț de aprovizionare va domina în 2021, consumatorii căutând mărci care pot construi încredere, pot furniza produse autentice și credibile și pot capta încrederea cumpărătorilor în climatul actual și post-COVID”, potrivit Lu Ann Williams, director în cadrul departamentului de cercetare și inovaral Innova Market Insights.

Dorința de transparență este, pe de o parte, legată de preocupările crescânde ale consumatorilor în ceea ce privește durabilitatea și tendințele cu privire la alimentele produse în mod etic. De asemenea, are implicații semnificative pentru eticheta curată.

Potrivit sondajului Innova Consumer Survey 2020, șase din zece consumatori globali sunt interesați să afle mai multe despre originea alimentelor. „Creșterea transparenței pentru a răspunde cerințelor evolutive ale etichetei etice, ecologice și curate ale consumatorilor este esențială”, au sugerat cercetătorii.

Tendința legată de stilul de viață al consumatorilor care ca scop existeță mai naturală se extinde. Așteptările privind noțiunea de etichetă curată s-au extins pentru a include aspecte precum „bunăstarea umană și a animalelor, transparența lanțului de aprovizionare, nutriția alimentată de plante și aprovizionarea durabilă”.

Soluțiile includ asocierea noilor tehnologii de ambalare – cum ar fi codurile de bare invizibile și tehnologia de comunicare în câmp apropiat – cu povestiri „semnificative”arată compania de cercetare de piață.

Așteptarea ca etichetele alimentelor să ofere o transparență mai mare pe tot ciclul de viață al produsului determină, de asemenea, cererea de claritate mai mare cu privire la ceea ce intră în compoziția produselor alimentare – esența etichetei curate – și îi determină pe consumatori să caute mai multe informații despre originea ingredientelor.

Acest lucru stimulează interesul pentru ingredientele de proveniență locală. Conform recentului sondaj Euromonitor International Health + Nutrition, 26% dintre consumatorii mondiali caută acum țara de origine pe etichetele alimentelor și băuturilor.

Alimente sănătoase în mod natural: „Următoarea generație de produse de pionierat”

COVID-19 a accelerat, de asemenea, interesul consumatorilor pentru dietă și sănătate, cu o creștere considerabilă a numărului de persoane care se așteaptă ca alimentele pe care le consumă să ofere beneficii funcționale, inclusiv imunitatea.

Cercetările Global Data sugerează că 60% dintre consumatorii din întreaga lume caută în mod proactiv produse care să le îmbunătățească sănătatea.

Această tendință este susținută de datele deținute de furnizorul de ingrediente ADM, care arată că 31% dintre consumatori achiziționează mai multe articole adaptate sănătății lor, iar 50% raportează o preferință pentru alimente și băuturi care „conțin în mod natural ingrediente benefice”.

„Criza globală din sfera sănătății a schimbat preferințele consumatorilor în moduri noi și neașteptate”, a observat Vince Macciocchi, președintele ADM Nutrition. „Vedem o cerere crescută de alimente și băuturi care susțin sistemele imune, ne îmbunătățesc starea de spirit și reduc impactul asupra mediului, cerere determinată parțial de tensiunile umane emergente. Acest lucru a oferit o oportunitate unică pentru branduri de a dezvolta noi produse de impact, care vor schimba pentru totdeauna modul în care mâncăm și bem. Va fi un an al inovării, marcat de progrese semnificative în nutriție.“

ADM a identificat cele mai mari oportunități de inovare în produsele bogate în nutrienți, cu beneficii funcționale pentru sănătate care vizează susținerea sistemelor imune, îmbunătățirea stării de spirit și susținerea energiei.

De asemenea, producătorul german de ingrediente Döhler Group crede că o creștere a cererii de alimente și băuturi funcționale va furniza „următoarea generație de produse de pionierat”.

În raportul său Product Trends 2021 , Döhler subliniază convergența așteptărilor care implică sănătate, naturalețe, nutriție pe bază de plante și durabilitate. Furnizorul de ingrediente naturale aduce în atenție o serie de ingrediente despre care se așteaptă să performeze, inclusiv infuzii de ceai, extracte botanice, cereale, nuci și leguminoase, sucuri și piureuri și pulberi funcționale de fructe.

Compania a subliniat, de asemenea, potențialul „superfructelor”, cum ar fi baobabul și socul, în acest context, deoarece acestea sunt percepute ca având proprietăți care promovează sănătatea. „Cireșul acerola este un alt superfruct cunoscut ca „o adevărată explozie de vitamina C”, cu 100 g de fructe conținând în medie 1.700 mg de vitamina C naturală, făcându-l fructul cu cel mai mare conținut de vitamina C din lume. Atunci când aderați la doze specifice, acest ingredient complet natural vă permite să faceți mențiuni de sănătate în conformitate cu Regulamentul privind mențiunile de sănătate ”, a remarcat Döhler.

Potențial pe bază de plante pentru inovație cu etichetă curată

În timp ce preocupările privind sănătatea și mediul înconjurător contribuie la noi sensuri ale noțiunii de etichetă curată, ele stimulează și interesul pentru spațiul vegetal.

La nivel global, 56% dintre consumatori încearcă să mănânce mai multe alimente și băuturi pe bază de plante, împingând cererea de proteine alternative pe un trend din ce în ce mai popular, arată cercetările ADM.

Inovația în cazul produselor pe bază de plante se deplasează dincolo de simpla utilizare a lor în forma naturalămergând spre extinderea gamei de produse alternative la carne fructe de mare și lapte. Dar oare această categorie inovatoare cu ritm rapid evoluează în fața tendințelor de etichetă curată?

Directorul comercial al KRÖNER-STÄRKE, Henrik de Vries, crede că cel mai mare potențial pentru inovație constă în produsele care livrează ambele.

„Piața produselor vegane crește rapid – oamenii caută produse apropiate de produsele consumate înainte de a trece la vegan. Există, de asemenea, o mișcare puternică a consumatorilor către produse naturale sănătoase (etichetă curată și conținut redus de sare și zahăr). Această tendință există de câțiva ani și continuă să devină din ce în ce mai importantă pe măsură ce consumatorii devin mai conștienți de impactul mai larg. Una dintre provocările asociate cu producerea de alternative vegane se referă la temerile consumatorilor cu privire la natura lor uneori artificială și superprocesată”, a declarat el pentru FoodNavigator.

Ca răspuns la acest lucru, de Vries a declarat că KRÖNER-STÄRKE se concentrează pe căutarea „modalităților de a furniza ingrediente produse în mod durabil, care să răspundă tendințelor consumatorilor, fără a compromite gustul sau calitatea tehnică”. Îmbinarea cererii de produse vegetale cu produse cu etichetă naturală și curată este probabil să se dovedească un teren fertil pentru inovația viitoare.

DIN ACTUALITATE

Excepția de la măsurile de prevenție, agreată în disperare de cauză

În Marea Britanie, angajații din sectorul alimentar vor fi scutiți de izolare, în cazul în care vor intra în contact cu o persoană infectată...

Rezultatele Obor21.ro, prima cooperativă țărănească digitală

51% dintre români sunt interesați să afle cât mai multe date despre proveniența cărnii cumpărate, lucru care poate influența decizia de achiziție, arată un...

Experții clarifică anumite aspecte privind etichetarea caloriilor pentru non-macronutrienți

În ciuda unei anumite confuzii pe piață și a unei petiții nerezolvate a cetățenilor cu privire la această problemă, mărcile de suplimente alimentare ar...

„De ce Europa desclasează bioplasticele? “

Clarificată de Comisia Europeană la sfârșitul lunii mai, definiția materialelor plastice vizate de directiva privind utilizarea unică a materialelor plastice pune polimerii convenționali (PET,...

Coca-Cola investește în BioMilk, un producător de lapte artificial

Coca-Cola Israel a semnat un acord prin care investește până la 2 milioane de dolari în BioMilk, o companie de tehnologie alimentară care dezvoltă...

Din aceiasi categorie

Excepția de la măsurile de prevenție, agreată în disperare de cauză

În Marea Britanie, angajații din sectorul alimentar vor fi scutiți de izolare, în cazul în care vor intra în...

Rezultatele Obor21.ro, prima cooperativă țărănească digitală

51% dintre români sunt interesați să afle cât mai multe date despre proveniența cărnii cumpărate, lucru care poate influența...

Experții clarifică anumite aspecte privind etichetarea caloriilor pentru non-macronutrienți

În ciuda unei anumite confuzii pe piață și a unei petiții nerezolvate a cetățenilor cu privire la această problemă,...

„De ce Europa desclasează bioplasticele? “

Clarificată de Comisia Europeană la sfârșitul lunii mai, definiția materialelor plastice vizate de directiva privind utilizarea unică a materialelor...

Coca-Cola investește în BioMilk, un producător de lapte artificial

Coca-Cola Israel a semnat un acord prin care investește până la 2 milioane de dolari în BioMilk, o companie...

Ziua Belgiei va fi sărbătorită cu delicii dulci pregătite de Carmela Dragomir, noul Brand Ambassador Belcolade Cacao-Trace

Puratos România, parte a grupului belgian Puratos, unul dintre cei mai importanți producători globali de materii prime inovative pentru...

ANPC continuă campania de supraveghere a pieței, în zonele de vacanță, în Ardeal

Începând de luni, 26 iulie 2021, echipe mixte de control ale Comisariatelor Regionale pentru Protecția Consumatorilor din Regiunile Nord...

Polonia stabilește nivelurile maxime de calciu și potasiu pentru suplimentele pe bază de plante

Consiliul sanitar și epidemiologic al Poloniei s-a întrunit pentru a determina nivelurile maxime de calciu și potasiu conținute în...

Stirile ultimelor 7 zile

Rezultatele Obor21.ro, prima cooperativă țărănească digitală

51% dintre români sunt interesați să afle cât mai...

„De ce Europa desclasează bioplasticele? “

Clarificată de Comisia Europeană la sfârșitul lunii mai, definiția...

Coca-Cola investește în BioMilk, un producător de lapte artificial

Coca-Cola Israel a semnat un acord prin care investește...

Ziua Belgiei va fi sărbătorită cu delicii dulci pregătite de Carmela Dragomir, noul Brand Ambassador Belcolade Cacao-Trace

Puratos România, parte a grupului belgian Puratos, unul dintre cei mai importanți producători globali de materii prime inovative pentru...

ANPC continuă campania de supraveghere a pieței, în zonele de vacanță, în Ardeal

Începând de luni, 26 iulie 2021, echipe mixte de control ale Comisariatelor Regionale pentru Protecția Consumatorilor din Regiunile Nord...

Polonia stabilește nivelurile maxime de calciu și potasiu pentru suplimentele pe bază de plante

Consiliul sanitar și epidemiologic al Poloniei s-a întrunit pentru a determina nivelurile maxime de calciu și potasiu conținute în...

ANSVSA anunță startul pentru Comandamentul Sezon Estival

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) a lansat „Comandamentul Sezon Estival 2021”. Potrivit comunicatului emis de autoritate, în...

„Lapte de fân”, o posibilă nouă certificare de calitate în România

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) plănuiește să introducă în țara noastră această certificare de calitate - „laptele de...

Rezistența antimicrobiană și mediul de producție a alimentelor: surse și opțiuni de control

Îngrășămintele de origine fecală, irigațiile și apă sunt cele mai semnificative surse de rezistență antimicrobiană (RAM) în alimentația pe...

România a importat mai puțină carne în primul trimestru din 2021

România a importat carne şi organe comestibile în valoare de 203,97 milioane de euro, în primele trei luni din...

Nivelurile „îngrijorătoare” de pesticide găsite în produsele alimentare din Spania

Ecologiștii spanioli solicită o reducere cu 50% a utilizării pesticidelor - în special a celor mai toxice și neautorizate...

Update: oxidul de etilenă, o criză ce nu se mai termină

După produsele cu susan și înghețatele și șerbeturile sunt supuse unei vaste operațiuni de rechemare, în Franța, datorită prezenței...

Prima scădere a prețurilor mondiale la alimente din ultimul an

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut în luna iunie, pentru prima dată în ultimele 12 luni. Informația...

Alte știri din aceiași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă

Skip to toolbar