Actualitate Aprobare CE pentru o nouă proteină vegetală pe bază...

Aprobare CE pentru o nouă proteină vegetală pe bază de rapiță

-

Compania de ingrediente Avena Nordic Grain sărbătorește primirea unei noi autorizări alimentare de la Comisia Europeană pentru proteina sa vegetală pe bază de rapiță și pentru pulberea de fibre.

Compania, care face parte din grupul finlandez din industria alimentară Apetit, speră că ingredientul, numit „BlackGrain from Yellow Fields”, va fi utilizat de producătorii de alimente într-o serie de rețete.

„Primirea autorizației pentru aceste alimente noi pentru BlackGrain este o recunoaștere a celor câțiva ani de dezvoltare a produsului. De asemenea, ne încurajează să ne continuăm munca de dezvoltare de noi ingrediente pe bază de rapiță ”, a declarat CEO-ul Apetit, Esa Mäki.

Valori nutriționale excelente

BlackGrain este fabricat folosind materii prime existente cu valori nutriționale excelente: peleți de semințe de rapiță, care includ fibre, proteine, grăsimi bune și o compoziție echilibrată de aminoacizi. Anterior, semințele din care era scos uleiul erau utilizate ca hrană pentru animale. Prin transformarea sa în pulbere de rapiță parțial degresată, adecvată consumului uman, devine un produs cu valoare adăugată.

„Utilizarea resturilor de semințe, produse în timpul presării pentru obținerea uleiului, în consumul uman, reduce lanțul alimentar și este o acțiune pentru alegeri alimentare responsabile”, a declarat managerul de cercetare și dezvoltare Kaisu Riihinen, care se ocupă de dezvoltarea ingredientelor.

Ideal pentru o serie de rețete“

Potrivit producătorului său, BlackGrain este vegan, fără gluten, OMG și fără soia și un ingredient ideal pentru diverse rețete alimentare.

„Indiferent unde este utilizat, ingredientul îmbunătățește valorile nutriționale ale produsului final. Pudra de rapiță respectă numeroase recomandări dietetice ”, a spus Riihinen.

Ingredientul unic este descris ca fiind „închis la culoare și cu un gust bun ușor”, care poate fi aromatizat foarte simpluîn diferite moduri, în funcție de nevoi. Funcționează deosebit de bine în combinație cu proteine din mazăre și amidon, dar poate fi utilizat în orice tip de cereale procesate pentru micul dejun, inclusiv în batoanele de cereale.

Poate fi utilizat și în chifle și pâine neagră fără cereale și fără gluten; orice tip de alternative la carne, inclusiv pateuri și alt produse vegetale bogate în proteine; orice tip de produse realizate din carne măcinată în formă de chiftele; orice tip de cereale prăjite sau extrudate, semințe sau produse pe bază de rădăcini; și orice tip de batoane de cereale amestecate inclusiv cele cu nuci, stafide și curmale.

Mai mult, absorbția sa ridicată de apă îl recomandă pentru a fi folosit ca texturizant în unele rețete, a adăugat Riihinen.

„BlackGrain este un texturizant grosier, brun închis, care pe lângă valoarea nutritivă asigură o absorbție ridicată a apei , fapt care poate ajuta în procesul de extrudare a proteinelor vegetale texturate.

“Datorită caracteristicilor sale fizice, se amestecă bine cu ingrediente uscate, de exemplu cu făină pentru coacere sau gustări crocante și pâine neagră, sau în produse din mazăre și fasole. Capacitatea sa de absorbție a apei îmbunătățește umezeala produsului, textura produsului extrudat și randamentul acestuia.“

„Dezvoltăm ingredientul actual BlackGrain cu o abordare orientată spre client. Luăm în considerare cerințele clienților noștri și îi ajutăm să găsească cel mai bun mod de a beneficia de BlackGrain în produsul lor”, a adăugat Riihinen.

Procesele de dezvoltare a produselor

Apetit a început să dezvolte BlackGrain în 2017, iar noua aplicație alimentară a fost prezentată Comisiei la sfârșitul anului 2018.

După ce a primit un aviz favorabil de evaluare a riscurilor de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor la începutul acestui an, etapele de autorizare au fost continuate cu o gestionare a riscurilor de către Comisia Europeană în iulie 2020.

„Comisia a solicitat EFSA un aviz cu privire la siguranța ingredientului semințelor de rapiță în iunie 2019. EFSA a dat avizul său favorabil pentru BlackGrain în iulie 2020 și cererea a fost retransmisă Comisiei. Acesta a fost procesată rapid în intervalul de timp aplicabil.“

În perioada de așteptare pentru autorizare, Apetit a luat deja măsuri de dezvoltare ulterioară a BlackGrain.

„Vom investi în inițierea producției pilot, pentru a putea testa BlackGrain pe o scară mai mare cu potențiali clienți. În plus, vom continua să evaluăm posibilitățile privind comercializarea ingredientului”, a spus Mäki.

Pentru a comercializa un produs alimentar nou în UE, produsul trebuie să primească o autorizație alimentară de la Comisia Europeană. Scopul acestui proces este de a asigura siguranța alimentară a tuturor alimentelor noi.


Sursa: FoodNavigator

Din aceiasi categorie

Grupul care a făcut o ofertă pentru achiziționarea Carrefour s-ar fi răzgândit (surse)

Grupul canadian de distribuţie Alimentation Couche-Tard ar fi renunțat la oferta de achiziție a Carrefour, după ce Guvernul francez...

Ce au găsit inspectorii ANSVSA în urma controalelor efectuate în decembrie

Direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor județene precum şi a municipiului Bucureşti au efectuat un număr de 9.918...

Grupul Danone optimizează controlul TOC și reduce costurile cu reactivii

Studiu de caz: BioTector și RTC în aplicații din industria alimentara Problema: Stația de epurare a unui producător din...

România produce carne de melc în valoare de 50 milioane de lei

Patru companii din Hunedoara, Tulcea, Mureș și Sibiu produc carne de melc în valoare de 50 de milioane de...
- Advertisement -

Cercetări și descoperiri de top din 2020

În ciuda tuturor condițiilor mai puțin obișnuite ale lui 2020, anul trecut putem spune că „și-a luat” partea echitabilă de descoperiri inovatoare. Iată o...

EFSA face apel pentru acordarea de asistență științifică și tehnică

Toți partenerii naționali ce activează în domeniile de referință ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) sunt invitați să...

Stirile ultimelor 7 zile

- Advertisement -

Alte stiri de actualitateNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar