facebook
Home Ambalaje Interviu cu Cristi Nechita-Rotta, director general Rottaprint: “Interes crescut pentru utilizarea monomaterialului...

Interviu cu Cristi Nechita-Rotta, director general Rottaprint: “Interes crescut pentru utilizarea monomaterialului și a etichetelor inteligente”

0
353

website builder

Cristi Nechita-Rotta, director general Rottaprint, răspunde întrebărilor RO.aliment  legate de ambalare și etichetare, dezvăluind-ne cele mai recente tendințe și evoluții de pe piața ambalajelor și etichetelor.

ROA: Este industria alimentară din România deschisă către soluții sustenabile de etichetare și ambalare?

Cristi Nechita Rotta: În ciuda costurilor mai mari asociate cu materialele sustenabile, interesul pentru soluții eco-friendly este în creștere, iar cererile pentru ambalaje compostabile și reciclabile vin atât din România, cât și din alte țări europene. Astfel că sustenabilitatea rămâne o temă intens dezbătută printre actorii din industria alimentară, iar industria tipografică se adaptează și dezvoltă constant soluții viabile, în strânsă colaborare cu partenerii de pe flux.

Noi am primit deja cereri pentru modificarea ambalajelor și etichetelor pentru a fi mai prietenoase cu mediul. Printre soluții, menționăm aici reducerea cantității de materie primă folosită, utilizarea monomaterialului pentru întregul ambalaj, ce permite o colectare și reciclare mult mai eficientă, producția de etichete autoadezive și ambalaje flexibile fabricate din materiale cu componentă reciclată și/sau care pot fi reciclate, respectiv producția de etichete autoadezive fabricate cu materii prime din surse certificate FSC (Forest Stewardship Council – organizație internațională non-profit care promovează gestionarea responsabilă a pădurilor din lume prin certificarea lemnului).

Cu toate acestea, chiar dacă mulți clienți își doresc produse sustenabile, infrastructura și legislația României va trebui să se adapteze, deoarece, în prezent, nu permite o preluare corespunzătoare a deșeurilor de ambalaje alimentare, asta deși supermarketurile și hypermarketurile au devenit mai proactive și au început să implementeze sisteme de colectare a deșeurilor. Totodată, colaborarea între toți actorii din lanțul de producție, inclusiv educația corespunzătoare a consumatorilor, este esențială pentru a promova în continuare dezvoltarea sustenabilă în industria alimentară din România.

ROA: Oferiți clienților opțiuni de etichetare sustenabile, cum ar fi etichetele fără adeziv sau etichetele compostabile? Cum funcționează acestea și cum contribuie la reducerea impactului asupra mediului? 

Cristi Nechita Rotta: Rottaprint oferă clienților opțiuni de etichete sustenabile prin introducerea unor produse care înlesnesc soluțiile de ambalaj realizat din monomaterial sau etichetele autoadezive realizate din materiale cu conținut reciclat – cu adeziv care se poate spăla sau etichetele compostabile.

În ceea ce privește etichetele compostabile, acestea sunt realizate din materiale care se împart în două categorii: compostabile într-un mediu controlat – așa cum sunt majoritatea – și compostabile în mediul înconjurător, în gospodăriile consumatorilor. Cele mai multe cerințe de astfel de etichete au venit cu precădere din Germania. În ceea ce privește materialele reciclabile, există cerințe frecvente atât din România, Ungaria și Germania, cât și din restul Europei.

În cazul ambalajelor flexibile, se observă un interes crescut pentru utilizarea monomaterialului. În mod tradițional, ambalajele flexibile sunt realizate din mai multe materiale laminate, motiv pentru care foliile sunt dificil de reciclat. În schimb, monomaterialul poate fi o soluție eficientă, deoarece poate îndeplini mai multe roluri: de la a conserva și a oferi barierele necesare alimentelor, până la a păstra curată calitatea tiparului.

ROA: Aveți inițiative pentru a îmbunătăți /eficientiza etichetele produselor din industria vinului, a băuturilor alcoolice, a alimentelor și a suplimentelor alimentare pentru persoanele cu deficiențe de vedere sau alte dizabilități?

Cristi Nechita Rotta: Da, la inițiativa ArtVinium și Alfabetul Scripor de standardizare tactilă a culorilor, echipa Rottaprint a produs o etichetă de vin incluzivă fiind partener al evenimentului WineUp – Fair in Transilvania. Această etichetă incluzivă oferă persoanelor cu deficiențe de vedere acces la culoarea vinului prin reprezentarea tactilo-grafică a culorilor și nuanțelor. Cel care a găsit soluția reprezentării tactilo-grafice a culorilor și nuanțelor este clujeanul Tudor Paul Scripor.

Acest concept le va oferi posibilitatea persoanelor cu deficiențe de vedere să participe la degustări fără sprijinul unui însoțitor. Totodată, alegerea unui material special pentru vin asigură faptul că eticheta va rămâne intactă în condiții de umezeală sau frig la care sunt expuse sticlele.

De asemenea, la Rottaprint realizăm etichete cu simboluri special concepute pentru persoanele cu deficiențe de vedere, iar în principal, acestea sunt utilizate în industria chimică.

ROA: Poate industria vinului și a băuturilor alcoolice utiliza etichetarea ca instrument de educație și informare a consumatorilor cu privire la beneficiile / riscurile asociate consumului de alcool?

Cristi Nechita Rotta: Da, cu siguranță poate. Având o capacitate mare de stocare a informațiilor, cu ajutorul etichetelor inteligente, producătorii își pot educa și informa consumatorii în diferite moduri creative utilizând etichetele inteligente, fie ca instrument de comunicare de sine stătător, fie integrat într-o campanie mai amplă de comunicare, informare sau educare.

Industria vinului și a băuturilor alcoolice poate utiliza etichetarea ca un instrument eficient de educație și informare a consumatorilor. De exemplu, cu ajutorul tehnologiilor inovatoare cum ar fi etichetele inteligente, care utilizează tehnologia NFC (Near Field Communication) sau cu smart QR, producătorii de băuturi alcoolice pot oferi informații interactive și relevante consumatorilor. Aceste etichete pot furniza detalii despre cantitatea de alcool conținută de către un anumit produs, conținutul caloric, recomandări privind consumul responsabil, precum și informații despre potențialele riscuri asociate consumului excesiv de alcool.

ROA: Odată cu dezvoltarea soluțiilor AI observăm și reducerea personalului la casele de marcat. Pot etichetele inteligente să conțină măsuri de siguranță cu privire la vârsta clienților de băuturi alcoolice?

Cristi Nechita Rotta: Este foarte interesantă această perspectivă și am observat că, în prezent, nu poți folosi casele de marcat self-service pentru a cumpăra băuturi alcoolice. Este un subiect amplu, pentru că ar necesita logarea cumpărătorului și autentificarea acestuia. În cazul în care cumpărătorul este minor, tot acest proces va fi necesar să fie făcut respectând Legea protecției datelor cu caracter personal (GDPR).

Însă, chiar dacă s-ar găsi soluții realizabile, acestea ar rezolva doar problema cumpărăturilor din magazinele fizice, având în vedere că în prezent comenzile se pot face și online, iar băuturile alcoolice se pot comanda fără un control foarte clar a vârstei cumpărătorului.

ROA: Ce tip de tehnologii folosiți pentru reducerea amprentei de carbon cu producerea etichetelor și ambalajelor?

Cristi Nechita Rotta: Cea mai importantă investiție a Rottaprint de anul trecut a fost finalizarea proiectului „Dezvoltarea de etichete inovatoare și prietenoase cu mediul”, în valoare de peste 3,7 milioane euro, demarată acum mai bine de 3 ani, pentru achiziționarea de tehnologii și utilaje necesare în producția sustenabilă a etichetelor autoadezive și ambalajelor flexibile pe care le are în portofoliu. Această investiție a marcat, și o nouă direcție de business, către sustenabilitate și grijă față de mediu. Așadar, investim continuu în  dezvoltarea de etichete inovatoare și prietenoase cu mediul, etichete inteligente, activate prin tehnologia NFC (Near Field Communication) sau smart QR, care permit atât conexiuni dinamice și personalizate între brand și consumatori, cât și un contact mult mai interactiv cu produsul. Cu ajutorul acestor tehnologii se poate transmite către consumator o cantitate mult mai mare de informații în format digital pe o suprafață mică a unei etichete.

Investim, de asemenea, în etichete autoadezive înnobilate cu procedee speciale, dar și în mașini de tipar noi și utilaje care scurtează și simplifică fluxul de producție. Astfel, am reușit să raportăm  o scădere anuală a consumului de energie, de la 3 076 MWH în 2017 la 2 934 MWh în 2022 (raportat la aceleași niveluri de producție); o economie totală de curent de 141,523 MWh, obținută prin reducerea consumului de energie cu 111,283 MWh și a consumului de materiale cu 30,24 MWh.

Un alt sistem în care am investit tot în direcția sustenabilității este o soluție tehnologică completă, eficientă, automatizată pentru colectarea, pregătirea și manipularea deșeurilor rezultate de la utilajele de tipar și finisare. Această investiție înseamnă pentru Rottaprint un pas important  în direcția sustenabilității, deoarece, având soluția locală pentru reciclare, am scăzut mult amprenta de carbon prin renunțarea la supraambalarea deșeului reciclabil și am renunțat la transportul pe mii de kilometri pentru valorificarea lui. Mulțumită acestui sistem complet de colectare, manipulare și transport, mărunțire și presare putem reduce volumul deșeurilor de producție cu până la 20% prin compactare, precum și înjumătăți numărul de transporturi necesare pentru valorificarea deseurilor.

ROA: Are etichetarea sustenabilă și avantaje economice pentru clienții care le adoptă?

Cristi Nechita Rotta: Etichetele sustenabile se împart în mai multe categorii: cu un conținut de material reciclat post industrial (deșeu rezultat din activități de producție); materiale cu conținut reciclat post consumer (care se reciclează în urma colectării selective a consumatorilor). Iar în acest caz, trebuie controlat foarte bine tipul și calitatea materialului reciclat pentru a nu avea impact în calitatea produsului final. De asemenea, mai există și materiale care se pot recicla și materiale care se pot valorifica energetic.

Dacă discutăm de materiale cu conținut reciclat, trebuie găsite surse care să asigure cantitatea necesară constantă și la același nivel de calitate în produsul final. De exemplu, au fost pe piață materiale foarte bune, cu conținut reciclat, însă furnizorii nu au putut asigura de fiecare dată cantitatea necesară, fapt ce a dus la apariția unor probleme de constanță a calității.

În prezent, sunt disponibile pe piață și variante de materiale cu conținut reciclat care asigură calitate și disponibilitate constante, însă costul lor este mai ridicat decât al materialelor fără conținut reciclat Având în vedere că etichetele implică mai multe procese de fabricare, dar și datorită inconstanței calității și disponibilității materialelor sustenabile, deocamdată etichetele eco-friendly nu sunt mai ieftine. Cu toate acestea, comparativ cu ceea ce era disponibil acum 5-6 ani, există cu siguranță îmbunătățiri considerabile în aceste direcții.

Despre Rottaprint

Cu o istorie impresionantă de peste 32 de ani în industria tipografică, Rottaprint este prima și cea mai mare tipografie flexografică producătoare de etichete autoadezive și ambalaje flexibile din România, cu capital 100% românesc.

Fondată în 1991 ca o mică afacere de familie, cu sediul central și centrul de producție în comuna Apahida, județul Cluj, Rottaprint deține în prezent două centre logistice în Brașov și Ilfov, și altele două, în Ungaria și Germania. 

Echipa Rottaprint realizează etichete și ambalaje flexibile pentru parteneri din diverse domenii, printre care industria alimentară, producători de lactate și preparate din carne, băuturi răcoritoare, vinuri și bături alcoolice, produse de igienă precum săpunuri și detergenți, industria suplimentelor alimentare, dar și pentru sectorul logistic.Totodată, datorită capacităților de producție, dar și a investițiilor în oameni și tehnologie, produsele Rottaprint sunt astăzi distribuite pe două continente: Europa și Asia.

Business-ul clujean a terminat anul 2022 cu o cifră de afaceri de peste 32 milioane de euro, după o perioadă cu investiții și eforturi canalizate spre soluții durabile, dezvoltarea de noi aplicații și produse menite să faciliteze procesul de reciclare și reutilizare, necesare atât pentru partenerii români, cât și pentru cei internaționali. Compania a finalizat anul trecut un proiect amplu, desfășurat pe parcursul a trei ani, cu o investiție totală de pe peste 3,7 milioane euro alocată achiziționării de tehnologii și utilaje pentru realizarea sustenabilă a produselor pe care le are în portofoliu. 

Angajamentul Rottaprint față de sustenabilitate reprezintă temelia construirii unui viitor durabil și a unei economii circulare. Tocmai de aceea, compania s-a alăturat Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă ale ONU, ghidați de dorința de a produce și utiliza produse prietenoase cu mediul înconjurător.