facebook
Thursday, December 1, 2022
ProcesareCând vor intra pe piața europeană alimente noi pe...

Când vor intra pe piața europeană alimente noi pe bază de miceliu?

-

Inovatorii care dezvoltă noi proteine alternative din micelii – structura asemănătoare rădăcinii din care cresc ciupercile – sunt dornici să se lanseze în Europa. Ce obstacole majore stau în calea comercializării?

Ciupercile comestibile au fost consumate de oameni de milenii, adesea fără să știe, în produse precum pâinea dospită și sucul fermentat.

În timp ce ciupercile continuă să fie un pilon în producția de panificație și băuturi, au și potențial în domeniul proteinelor alternative. Un aflux de antreprenori se îndreaptă către ciuperci – și mai precis micelia: structura asemănătoare rădăcinii din care cresc ciupercile – pentru a produce alternative durabile la carne.

Cu toate acestea, în Europa, foarte puține produse proteice alternative pe bază de miceliu există pe piață. Marea excepție este micoproteina Quorn Foods, derivată din miceliul Fusarium venenatum, care a fost lansată pentru prima dată în 1985.

De ce noi produse alimentare pe bază de miceliu nu au intrat încă pe piață? Ce obstacole majore stau în calea comercializării și cum pot fi depășite?

Micelia este o ciupercă, așa că de ce este privită ca un aliment nou?

Conform reglementărilor UE, orice aliment care nu a fost consumat „în mod semnificativ” înainte de mai 1997 este considerat un aliment nou și necesită autorizație prealabilă introducerii pe piață. Aceste reguli sunt în vigoare pentru a ajuta la asigurarea siguranței consumatorilor, a explicat dr. Martin Rühl, care conduce grupul de lucru pentru analiza biochimică și biologică moleculară a alimentelor și biotehnologie de la Universitatea din Giessen, Germania.

„Nimic nu poate fi vândut sau consumat care ar putea fi toxic”, a explicat el la evenimentul Future Food Series: Mycelium, găzduit de ProVeg Incubator și Zintinus.

Cu toate acestea, dr. Rühl se îndoiește că micelia este dăunătoare pentru oameni. Majoritatea, sau într-adevăr toate companiile, lucrează cu ciuperci. „Ciupercile comestibile au fost consumate de sute de ani și cred că riscul este fie foarte scăzut, fie inexistent. ”

Susține afirmația sa cercetarea proprietăților nutritive ale „corpurilor fructifere” ale ciupercilor – partea pe care o achiziționăm din supermarketuri – și ale miceliului vegetativ? Diferențele, a subliniat el, sunt nominale.

Bosque Foods, cu sediul în Germania și SUA (fostă Kinoko Labs) a întreprins cercetări pentru a determina dacă fiecare tip de miceliu din Europa va fi considerat un aliment nou dintr-o perspectivă de reglementare.

Descoperirile sugerează că, dacă o tulpină de miceliu nu este deja aprobată, aceasta va fi considerată nouă. Acestea nu au fost rezultatele pe care fondatorul și CEO-ul Bosque Foods, Isabella Iglesias-Musachio, le spera.

„Nu cred că ar trebui considerat nou”, a spus ea la evenimentul Future Food Series . „Cred că există suficiente dovezi pentru a spune că nu există probleme de toxicitate. Compoziția este [doar puțin diferită] față de corpurile fructifere… ”

Preocuparea Comisiei Europene, a sugerat Iglesias-Musachio, constă în metoda de producție pentru aceste tulpini de micelii. „Chiar dacă un ingredient este similar [cu un ingredient aprobat], dacă modul în care este produs este diferit… este considerat nou. ”

Dacă este un aliment nou, care este planul tău B?

Semnul întrebării rămâne dacă Comisia va aprecia sau nu micelia un aliment nou.

Daniel MacGowan von Holstein, care a co-fondat Keen 4 Greens în 2019, nu a considerat niciodată miceliul un aliment nou. Din punct de vedere genetic, „practic nu există nicio diferență” între corpul fructifer și miceliul ciupercilor, a spus el delegaților.

„Argumentul nostru a fost întotdeauna că acolo nu ar trebui să intre sub incidența [regulamentului] alimentar nou. ”

Cu toate acestea, având în vedere incertitudinea, start-up-ul german a stabilit un „Plan B”. „Suntem în proces de construcție a unei uriașe fabrici de producție în Hamburg și nu vrem să aflăm anul viitor că nu putem vinde [produsul nostru] pentru că este un aliment nou. ”

Keen 4 Greens vrea să vândă în cele din urmă ingredientul său de miceliu – pe care îl crește într-o perioadă de 5-7 zile utilizând tehnologia de fermentație – producătorilor de alternative de carne pe bază de plante.

Planul B al companiei este de a-și vinde ingredientul către companiile care produc hrană pentru animale de companie – piața hranei pentru animale de companie are reglementări mai puțin stricte în comparație cu alimentele. Iar planul său C, a explicat MacGowan von Holstein, este să-și producă miceliul peste Ocean, unde produsele noi pe bază de miceliu sunt deja pe piață, pentru producătorii din SUA.

„Ne uităm și la aplicația Novel Food în UE, dar, în același timp, nu cred că ar trebui să fie un Novel Food.”

Libre Foods, cu sediul în Barcelona, devine, de asemenea, creativ cu strategii de intrare pe piață mai rapid decât ar permite altfel reglementările Novel Food.

De fapt, Libre Foods intenționează să lanseze primul său produs – „prima” slănină pe bază de ciuperci – în luna noiembrie a acestui an. Pentru acest produs, Libre Foods lucrează cu corpurile fructifere ale ciupercilor, mai degrabă decât cu miceliile.

„Nu ne confruntăm cu provocarea [Novel Foods] cu slănina noastră… lucrăm cu corpuri fructifere de ciuperci – care sunt deja aprobate în UE – pentru a putea intra pe piață… în timp ce continuăm să ne dezvoltăm [ tehnologia bazată pe micelii în fundal”, a explicat CEO-ul Alon Ramos.

Scalare tehnologică

O altă provocare cheie pentru inovatorii de miceliu constă în atingerea dimensiunii industriale.

Modul în care start-up-urile depășesc acest obstacol depinde în mare măsură de abordarea lor legată de fermentație, dintre care cea mai comună este tehnologia de fermentație scufundată. Prin scufundarea substratului în lichid, se previne expunerea la oxigen și se promovează creșterea anaerobă a miceliului.

Odată ce se obține un mediu optimizat, care include asigurarea unor niveluri optime de pH, start-up-urile vor lucra pentru a crește. În acest moment, tensiunea de forfecare poate deveni o problemă. Tensiunea de forfecare este dezvoltată datorită gradienților de viteză din fluxul fluidului și are potențialul de a afecta în mod serios creșterea miceliului și diferențierea miceliului. Soluțiile potențiale includ schimbarea tipului de elice și jocul cu viteze diferite, a sugerat dr. Rühl. „Acest lucru poate avea un impact mare. ”

Un alt factor important este disponibilitatea oxigenului. Unele procese de producție necesită mai mult oxigen decât altele, iar profesorul explică că acesta este un aspect cheie atunci când crește scara.

În Germania, Keen 4 Greens lucrează cu tehnologie de fermentație scufundată. Dar, în timp ce alții din acest segment speră să se extindă în rezervoare de 50.000 de litri sau chiar 100.000 de litri, Keen 4 Greens adoptă o abordare diferită: start-up-ul construiește „ferme de bioreactoare” cu volume mai mici.

„Planul nostru este să avem o unitate de producție de aproximativ 30-40 de rezervoare de 1.000 L, putând produce aproximativ 30.000-40.000 L pe săptămână”, a spus MacGowan von Holstein.

Avantajul este cel puțin dublu. În primul rând, deoarece miceliul se atașează de „totul” – inclusiv pereții și diferitele părți din bioreactor – necesită o curățare extinsă, ceea ce crește timpul de nefuncționare. „Avantajul pe care îl vedem la [rezervoarele] mici este că pot intra într-un [tip de] mașină de spălat vase și pot reveni direct în producție. Timpul nostru de răspuns este foarte rapid. ”

Celălalt câștig constă în limitarea oricărui risc potențial de contaminare pentru recipienții mai mici.

„Suntem în proces de extindere”, a continuat cofondatorul. „Vom avea pereții unității noastre de producție în picioare până la sfârșitul anului și, probabil, vom începe producția de 30.000-400.000 de litri până în trimestrul al doilea al anului viitor. ”

Scalarea tehnologiei

Abordarea fermentației în stare solidă este cea mai puțin cunoscută dintre cele două. Oxigenul este, de asemenea, un factor relevant, iar grosimea substratului este o considerație atunci când se asigură alimentarea „părților sale interioare”, a explicat Dr. Rühl de la Universitatea din Giessen.

„În cele mai multe cazuri, trebuie să păstrați un substrat plat, pentru a permite [aprovizionarea] cu oxigen”, a adăugat el, sugerând implicații suplimentare pentru extindere.

Iglesias-Musachio de la Bosque Foods, care folosește această abordare pentru a dezvolta bucăți întregi pe bază de miceliu, a fost de acord că există provocări pentru starea solidă care nu se aplică neapărat pentru tehnologia de fermentație scufundată.

„Provocarea pentru starea solidă este că nu există… o soluție plug and play. Astăzi, nu există organizații de producție prin contract (CMO) pentru producția scalabilă comercial de miceliu solid .

„Este o mare provocare, pentru că trebuie să… descifrați codul pentru modul în care veți dezvolta propriul tip de unitate. ”

Strategia Bosque Foods este de a se uita la industriile adiacente cu succes dovedit în extinderea produselor de fermentație în stare solidă și de a „piggyback” soluțiile lor. Acest lucru poate ajuta la abordarea unei alte provocări în ceea ce privește costul: Bosque Foods trebuie să selecteze soluții scalabile care, cu economii de scară, vor permite produselor sale să concureze cu prețurile cărnii de animale.

„Avantajul abordării noastre este că putem lucra cu sistemele de producție existente… Este nevoie de timp și de un nivel profund de expertiză în cadrul echipei noastre pentru a putea adapta un proces la acel nou tip de echipament, dar dacă ești capabil să faci aceasta, [se poate dovedi un] mod mult mai ieftin. ”

În modernizarea tehnologiei existente, start-up-ul depășește și un alt obstacol în sectorul fermentației. O provocare majoră constă în capacitatea comercială de fermentare, datorită afluxului de antreprenori care intră în spațiul de fermentație – fie că este vorba de producția de miceliu sau de compuși derivați din fermentație de precizie.

„Cu siguranță nu există suficientă capacitate pentru ca toți să se extindă, ceea ce înseamnă că va trebui probabil să-și construiască propriile unități de producție, să-și construiască propriile bioreactoare, iar asta este incredibil de scump. ”

Bosque Foods a identificat „câteva” locații potențiale pentru producție, cu planuri să înceapă producția în decurs de un an. „Asta ne va permite să ajungem la o etapă semi-industrială”, a explicat ea.

Când vom mânca produse noi pe bază de miceliu?

Odată ce obstacolele de reglementare și scalabilitate au fost depășite, noi produse pe bază de miceliu vor ajunge pe piețele europene. Dar când va fi asta?

MacGowan von Holstein de la Keen 4 Greens speră că noi produse pe bază de miceliu vor ajunge pe piață „foarte curând”: încă de la sfârșitul anului 2022/începutul lui 2023.

Mushlabs cu sediul în Hamburg, care folosește fermentația scufundată pentru a produce ingrediente de miceliu pentru piața B2B și produse finite pentru B2C, este deja în faza de comercializare. „…finalizăm extinderea proceselor noastre de producție la nivel industrial, stabilim parteneriate cu companii importante din Europa, SUA și Asia și ne pregătim să anunțăm lansarea primului nostru produs”, a declarat cofondatorul și CEO Mazen Rizk pentru FoodNavigator. la inceputul acestui an . Anul acesta, 2022, este „totul despre comercializare”, a adăugat el.

Dacă noi produse pe bază de miceliu pot intra pe piață atât de repede, va fi o veste „mare” pentru „întreaga industrie a miceliilor”, a spus MacGowan von Holstein.

Potrivit lui Ramos de la Libre Foods, în „cel mai bun scenariu” ar urma să intre pe piață noi produse pe bază de miceliu în următorii 3-5 ani. Start-up-ul are „tot interesul” să se extindă și în America Latină, ceea ce ar face ca Libre Foods să se apropie de piața „foarte profitabilă” din SUA. „Ne propunem să facem planuri în jurul acestei idei în jurul anului 2025. ”

Este „greu de spus” când vor ajunge pe piață noile produse pe bază de miceliu, a răspuns Iglesias-Musachio de la Bosque Foods, dar fondatorul și CEO-ul estimează între 2-5 ani într-un „cel mai bun scenariu”.

„Ar putea fi chiar 18 luni, dar asta ar fi din momentul depunerii dosarului dumneavoastră. Deci, aș spune între 2-5 [ani] dacă ești realist. ”

De asemenea, depinde de regiune, a subliniat ea. Bosque Foods lucrează cu consultanți de reglementare din diferite regiuni pentru a evalua mediile de reglementare. În SUA, ar putea dura între 12-15 luni, în timp ce în Europa poate dura oriunde de la 22 de luni, a explicat ea. „Acest lucru poate deveni mult mai lung, în funcție de testele pe care Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) vă cere să le efectuați pentru a asigura siguranța produsului. ”

Iglesias-Musachio speră că, în continuare, alte companii „o vor avea mai ușor”. „În acest moment, mai ales în Europa, este cu siguranță o provocare pentru companiile care încearcă să creeze soluții mai bune cu un avantaj durabil, dar trebuie să pregătim calea pentru alții să vină.”

DIN ACTUALITATE

Știrile ultimelor zile

Meda participă la Gustul Ales, ediția a 7-a cu patru dintre produsele sale

Compania Meda Prod 89 S.A. a înscris în competiția celor mai bune produse alimentare românești "Ora de bun gust" -...

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI din 30 august 2022, de modificare a Regulamentului delegat (UE)...

Gust, textura, sănătate pentru consumator, dar și costuri mai mici pentru producător. Cum le putem avea pe toate?

Oamenii doresc ca produsele lor de panificație și patiserie să aibă un gust și o textură grozave, fiind în...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul etic ia decizii în actul de cumpărare și informațiile care...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară conservele, dar și cum sunt păstrate alimentele în gospodărie, în...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Știrile ultimelor 7 zile

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Secretul Bunicii s-a înscris la Gustul Ales 2022 cu „Șprițați – digestivi cu merișoare”

Produsul „Șprițați - digestivi cu merișoare” comercializat de firma Tual Fast Chance sub marca Secretul Bunicii - Bunătăți ca odinioară...

Toneli s-a înscris în Concursul „Ora de Bun Gust 2022” cu Ovital Omega 3

Peste🔔40 de produse înscrise deja în concursul „Ora de Bun Gust”- Gustul Ales 2022, competiția celor mai gustoase produse...

Teste de compostabilitate certificate de DIN CERTCO și TÜV AUSTRIA – WESSLING GreenLab

WESSLING GreenLab este primul laborator al grupului international WESSLING care a obținut certificarea DIN CERTCO pentru testarea compostabilității în...

Energie verde -din paie- ignorată. România este singura țară din lume care are tehnologia pentru ea

Inventatorul Horneț: „Anual, se pot produce peste 300 de milioane de megawați din biomasă”. Acesta își exprimă speranța că...

Metode de reducere a costurilor folosind tehnologii de măsurare portabile și staționare

Echipamentele Testo combinate cu un software specific vă pot oferi informații relevante despre procesele proprii, precum și pentru realizarea...

Inovație SIAL Paris 2022- Tartinabile realizate din alge albastre-verzi

Motivul pentru care spirulina uscată este cel mai comun format este că în formă proaspătă ea este dificil de...

Premixurile potrivite pentru o dietă sănătoasă

Una din cinci persoane va dezvolta o afecțiune cardiacă gravă în timpul vieții. Aflați despre ingredientele cu potențialul de...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă