facebook
Friday, May 17, 2024
ProcesareCazeină în cartofi? Un nou-venit în agricultura moleculară învață...

Cazeină în cartofi? Un nou-venit în agricultura moleculară învață plantele să se comporte ca mamiferele

-

Agricultura moleculară a fost folosită de sectorul farmaceutic încă din anii 1980. În producția de alimente, tehnologia este mai recentă, dar crește în popularitate. Noul venit în agricultura moleculară, Finally Foods, iese din modul ascuns pentru a produce cazeină din plante – cu ajutorul IA.

Cel mai recent start-up care a intrat în lumea agriculturii moleculare este Finally Foods, cu sediul în Israel. Ca și alții din sector, Finally Foods se concentrează pe producția de proteine din plante: proteina sa preferată este cazeina, iar planta sa, cartoful.

Modificările genetice pentru cazeină

În cele din urmă, Foods este creația co-fondatorilor Dafna Gabbay și Dr. Basia J Vinocur, care sunt CEO și, respectiv, CTO. Ambiția lor este de a oferi surse suplimentare de proteine de origine animală într-un mod durabil din punct de vedere economic și ecologic.

Din acest motiv, start-up-ul lucrează cu tehnologia agriculturii moleculare, prin care plantele servesc drept „bioreactoare” pentru a produce proteine animale. În cele din urmă, Foods vizează inițial principala proteină găsită în lapte: cazeina.

În timp ce o varietate de plante pot servi ca bioreactoare pentru producția de proteine (inclusiv soia și salata verde), Finally Foods s-a orientat către umilul cartof. „Credem că din mai multe perspective, cartoful este cea mai bună gazdă, inclusiv randamentul ridicat și… extracția proteinei din gazdă”, a spus CEO Gabbay pentru FoodNavigator.

În cele din urmă, Foods nu este singurul start-up care produce proteine prin agricultura moleculară. Moolec Science, PoLoPo și Pigmentum sunt, de asemenea, astfel de start-up-uri.

Agricultura moleculară se bazează pe modificarea genetică. În termeni simpli, start-up-ul modifică genele ADN-ului semințelor de cartof pentru a produce apoi cazeină. Deși planta este considerată un organism modificat genetic (OMG), cazeina produsă nu este.

În ceea ce privește procesul de extracție, Gabbay nu a dezvăluit în ce secțiune a plantei este produsă proteina din lapte, dar ne-a spus că locația acesteia este exactă. „Acesta este unul dintre lucrurile cheie necesare pentru o extracție eficientă.”

De fapt, acest lucru a influențat și decizia lui Finally Foods de a lucra cu cartofi.

„Unul dintre motivele pentru care am ales cartoful este că… metodele de extracție stabilite pentru extragerea proteinelor dintr-un cartof [există deja]. Credem că nu trebuie să reinventezi roata și nici nu vrem.”

Folosirea AI pentru a spori economisirea timpului și acuratețea

În cele din urmă Foods a fost înființată în colaborare cu Evogene Ltd., o companie israeliană de biologie computațională fondată în urmă cu mai bine de 20 de ani. Cofondatorul start-up-ului și CTO, Dr. Vinocur a lucrat la Evogene cea mai mare parte a acelui timp.

Parteneriatul oferă startup-ului acces la motorul tehnologic Generator AI al Evogene, ceea ce înseamnă că poate avea loc mult mai multă activitate într-un laborator.

„Avem o licență pentru o tehnologie proprie de inteligență artificială și prin acest sistem vom oferi informații despre plante care se comportă ca un mamifer [producător de lactate] pentru a dezvolta proteina”, a explicat CEO-ul Finally Foods. „Avantajul constă în accesarea motoarelor AI și a tuturor datelor, iar acesta este unul dintre elementele noastre de diferențiere.”

Gabbay a continuat: „Este un proces interactiv… scoți datele și le folosești și pentru a optimiza structura proteinelor.”

Foods are finanțare de la The Kitchen Hub, de către Strauss Group

Finally Foods și-a asigurat finanțarea preliminară prin The Kitchen Hub, de către Strauss Group și Autoritatea Israeliană pentru Inovare. Start-up-ul are acum laborator în The Kitchen Hub pentru cel puțin anul viitor.

Investiția marchează prima companie din The Kitchen Hub specializată în agricultura moleculară, dar directorul de afaceri, Amir Zaidman, a sugerat că decizia a fost foarte ușor de luat.

„Înființarea companiei în cadrul The Kitchen Hub și investirea a fost o decizie ușoară în acest caz.”

Tehnologia lui Evogene este capabilă să ruleze „sute de mii” de modele diferite pentru a crea proteinele și structura Finally Foods, ceea ce, în esență, permite start-up-ului să-și testeze procesul înainte de a-l aplica pe plante.

„Vom economisi mult timp legate de experimentare și eroare, mai ales pentru că în agricultura moleculară testările iau mult timp. Deci facem tot ce putem face în laborator pentru a planifica, optimiza și testa, aceasta este valoarea adăugată.”

Ofer Haviv, președinte și CEO al Evogene, a declarat că firma este „încântată” să se angajeze pe acest nou segment. „Prin valorificarea puterii motorului nostru tehnologic Generator AI, agricultura moleculară are potențialul de a revoluționa industria alimentară și de a promova diete mai sănătoase la nivel mondial.”

De ce agricultura moleculară, mai degrabă decât fermentația de precizie?

În cele din urmă, Foods speră să producă toate cele patru subtipuri care alcătuiesc cazeina – alfa S1, alfa S2, beta și kappa-cazeina – în cadrul aceleiași plante.

Alte companii de tehnologie alimentară produc deja alternative de cazeină de origine non-animală, dar predominant prin fermentație de precizie. Tehnologia permite programarea microorganismelor, cum ar fi drojdia, pentru a produce molecule organice complexe precum cazeina.

Fermentarea de precizie funcționează bine pentru o serie de proteine. Cu toate acestea, pentru a produce toate cele patru subtipuri de cazeină dintr-o singură mișcare, agricultura moleculară este mai bună, potrivit Gabbay de la Finally Foods. „Agricultura moleculară ca și concept este ideală pentru proteine complexe înainte de a permite creșterea tuturor subunităților împreună într-o singură plantă.”

Dar pentru start-up nu va fi o problemă că nu va putea produce toate cele patru subtipuri, dacă pentru trei producția se va face foarte bine. Scopul este de a produce cazeină pentru producătorii de lactate, în primul rând pentru producția de brânzeturi, iar dacă trei subtipuri funcționează la fel de bine, „așa să fie”.

Deși doar o parte din planta de cartofi va produce proteina din lapte, Finally Foods vrea să se asigure că nimic nu se irosește.

„Vom folosi restul plantei pentru care sunt permise OMG-urile, de exemplu în hrana animalelor sau în polimeri biodegradabili”, ni s-a spus.

Ca orice aliment nou, reglementarea prezintă un obstacol. În cele din urmă, Finally Foods este foarte atentă la reglementările de aprobare pe pieță și pe ce zone geografice sunt mai îngăduitoare față de producția de culturi modificate genetic.

„Vom ține cont de tot odată ce ajungem la această etapă.”

DIN ACEIAȘI CATEGORIE

Știrile ultimelor zile

Adevărata măsură a culorii – avantajele spectrometriei

P entru asigurarea calității prin măsurarea culorii, 95 din Top 100 Companii din industria alimentară din întreaga lume se bazează...

Prima fabrică de bioreciclare PET din lume

Carbios , o companie de biotehnologie care urmărește să transforme ciclul de viață al materialelor plastice și textilelor, a...

Îndulcitorul artificial neotamul nu crește pofta de mâncare, dar ar putea afecta intestinul

Neotamul este folosit pentru a îndulci băuturi, sosuri și produse de panificație dulci. S-a descoperit recent că neotamul nu are...

Heatflation: Ce este și cum afectează industria alimentară?

Aproape sigur că veți fi auzit de inflație, poate că ați auzit de shrinkflation, dar ați auzit de heatflation? Industria...

Tehnici lean si tehnologie Industrie 4.0 pentru eficientizarea liniilor de producție

În fața unor provocări economice precum inflația și deficitul de materiale / forță de muncă, eficiența producției este crucială...

„Cel mai ușor” capac din PET pentru băuturi răcoritoare carbogazoase

Origin Materials, o companie specializată în dezvoltarea materialelor cu amprentă negativă de carbon, a lansat capacul PET pentru băuturi...

Ce este „sogflația” și cum amenință lanțurile de aprovizionare cu alimente?

Mai întâi a fost inflația, apoi a fost shrinkflation, apoi a urmat heatflation, acum există sogflation. Dar ce este...

Cele mai comandate deserturi în zilele de sărbătoare a Paștelui

Croissantele, gogoșile și tortul de morcovi sunt cele mai comandate deserturi de către români pe Glovo în zilele de...

După trecerea Paștelui, Ciolacu a descoperit fenomenul “shrinkflation” și cere măsuri urgente

Deși unele țări au adoptat deja măsuri împotriva fenomenului...

ANPC: Doar 32 de operatori economici care comercializează legume și fructe au fost în regulă din 1010 controlați

În prima jumătate a lunii aprilie 2024, Autoritatea Națională...

De ce un nou venit cu lactate hibride evită etichetarea „hibridă”

PlanetDairy, fondată de o echipă de foști directori din...

Portretul robot al unei adolescente tipice cu risc de a dezvolta o tulburare de alimentație

O astfel de adolescentă cu tulburare de alimentație se...

Biofilmul – amenințarea ascunsă a industriei alimentare și a băuturilor

Un biofilm este o comunitate structurată de microorganisme (precum bacterii, fungi, alge sau protozoare), care se atașează de o...

Kemin primește autorizație de aliment nou, pentru BetaVia Pure

Kemin Industries a primit autorizație pentru aliment nou de la Comisia Europeană pentru ingredientul său postbiotic BetaVia Pure, o...

Cotnari lansează campania „Crama Transparentă”

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri...

Amenzi de 150.000 de lei, după o acţiune de verificare a originii şi trasabilităţii produselor din pescuit

Inspectorii sanitari-veterinari au aplicat 13 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 149.400 lei, după o acţiune de verificare a originii...

Interesul pentru alternative pe bază de plante a crescut semnificativ

Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează...

Statele membre aprobă retragere a opt arome de fum de pe piața UE

Astăzi, statele membre au aprobat o propunere a Comisiei de a nu reînnoi autorizația pentru 8 arome de fum...

Face aceeași treabă ca pasteurizarea, păstrând proteinele intacte

Pasteurizarea a folosit întotdeauna cantități semnificative de căldură. O nouă tehnologie, însă, poate îndeplini aceeași funcție fără această căldură,...

Prețul untului continuă să crească. De ce?

Prețul untului a crescut constant în ultimii ani, cu un ritm de expansiune de 18,5% în ultimul an, (variație...

Ce este comerțul paralel?

În 2021, Uniunea Europeană a deschis o investigație oficială asupra Mondelēz International pentru că ar fi restricționat comerțul paralel....

Rottaprint a înregistrat cu cca. 7% mai mulți clienți internaționali în 2023 și a raportat comenzi în 14 țări

Pentru anul în curs, compania are în plan consolidarea poziției și extinderea prezenței pe piețele din Uniunea Europeană. Rottaprint, cea...

NNS 2024: Rolul crucial al implicării partenerului în modelarea comportamentului alimentar

În sfera obiceiurilor alimentare și a adoptării unui stil de viață sănătos, rolul partenerilor apare adesea ca fiind un...

S-a descoperit o alternativă organică la pesticidele chimice

Oamenii de știință cred că au găsit o soluție organică la pesticidele chimice. Una dintre cele mai mari obiecții la...

Cercetare: 12 țări sunt responsabile pentru 60% din deșeurile de plastic gestionate prost la nivel mondial

O nouă cercetare a descoperit că 220 de milioane de tone de deșeuri de plastic vor fi generate în...

NNS 2024: Care sunt certitudinile științei referitoare la efectele benefice ale pâinii cu maia, comparativ cu pâinea obținută prin metoda directă? 

În contextul în care nutriția, asemeni oricărui alt domeniu științific, este supusă unor revizuiri, pe măsura apariției informațiilor noi...

Preţul de valorificare al mierii scăzut cu aproape 50%

Războiul din Ucraina a perturbat sectorul apicol nu numai în România ci şi în Europa. Sectorul apicol din România ar...

Țară cu țară, stradă cu stradă: Nestlé despre navigarea prin reglementările globale de reciclare

Reglementările privind reciclarea diferă între țări, regiuni și, uneori, chiar și între străzi. Nestlé speră într-o abordare mai armonizată,...

Șase factori care influențează performanța detectorului de metale

V ă prezentăm mai jos șase factori-cheie care au capacitatea de a influența eficiența detectorului de metale în detectarea...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă