Procesare Oamenii de știință au găsit modalități de a extrage...

Oamenii de știință au găsit modalități de a extrage la scară industrială a polifenolilor din deșeurile de măsline și struguri

-

O echipă italiană de cercetători a descris o metodă de producere a pulberilor și extractelor micronizate îmbogățite cu polifenoli obținuți din deșeuri agricole, oferind beneficii asupra mediului, precum și asupra sănătății metabolice.

Conform unui articol apărut în revista Frontiers in Nutrition, cercetătorii consideră că metoda poate fi aplicată polifenolilor obținuți din măsline ( Olea europaea L. ) și deșeuri de struguri ( Vitis vinifera L. ). Aceștia își găsesc o largă utilizare în produse alimentare, cosmetice și în sectorul farmaceutic.

„Un fapt remarcabil al acestui nou proces tehnologic constă în obținerea de extracte natural îmbogățite în compuși bioactivi”, scrie echipa de la universitatea din Florența.

„Tehnicile avansate de uscare a plantelor, micronizarea, extracția și tehnologiile de purificare cu membrană au contribuit la obținerea unui astfel de rezultat, care contribuie la creșterea valorii adăugate a produselor finale și a potențialului lor industrial în agronomie, industria alimentară, a cosmeticelor și în sectorul farmaceutic.“

Împreună cu colegii de la universitățile Roma II și Tuscia din Italia, echipa consideră că utilitatea deșeurilor de vinuri poate genera o piață paralelă cu cea a producției de vin.

Semințele de struguri conțin concentrații mari de polifenoli care prezintă o serie de principii active biologice care s-au dovedit utile în combaterea diabetului zaharat, a bolilor cardiovasculare (BCV), a dislipidemiei și a cancerului.

Echipa a subliniat, de asemenea, că, după extragerea polifenolilor, semințele de struguri pot fi utilizate ca biomasă pentru a generarea de energie.

Detalii din studiu

Pentru a produce pulberi micronizate și extracte din măsline, cercetătorii detaliază o metodă care combină tehnici de uscare a materialului vegetal împreună cu utilizarea extracției cu apă a polifenolilor și secoiridoidelor.

Uscarea materialului vegetal se efectuează mai întâi sub un control strict al umidității și temperaturii (35°C timp de 12 ore).

Între timp, pastele de măsline fără ulei, sunt uscate folosind celulă uscată – suflare de aer fierbinte (12 ore la o temperatură de 40°C și 24 de ore la 35°C până la uscare completă – max 5% apă activă).

Tehnologiile cu membrană sunt, de asemenea, utilizate pentru purificarea și obținerea extractelor bioactive cu probe de fracțiune concentrată bogate în hidroxitirosol (HT) obținute după cromatografie lichidă preparativă (LC).

Folosind aceste tehnologii și sisteme de purificare, echipa a constatat că randamentul nu a depășit 0,02%.

Pentru a produce pulberi și extracte micronizate din vița de vie comună, echipa adoptă o abordare similară, mai întâi uscând materialul vegetal și apoi aplicând extracția hidroalcoolică a polifenolilor.

Tehnologiile cu membrană sunt apoi utilizate pentru a crește concentrațiile și, atunci când este necesar, concentrația fracțiilor din evaporarea sub vid.

Împreună cu procedurile, echipa furnizează, de asemenea, date din literatura ajutătoare cu privire la efectele benefice derivate din Olea europaea L. și Vitis vinifera L.

Deșeuri de ulei de măsline

Folosind această abordare pentru deșeurile de ulei de măsline, echipa a găsit un conținut de HT mai mare în presarea uleiului (AP) decât pentru uscarea AP (AD),

După cum subliniază echipa, metoda AP poate fi utilizată în scopuri nutraceutice, chiar dacă producția lor necesită multă energie și timpi de uscare mari.

Dintre polifenolii prezenți, unul care are efecte benefice asupra sănătății umane este oleocantalul (OLC), cu proprietăți remarcabile în special în activitatea anticancerigenă prin diferite mecanisme de acțiune.

Studiile de laborator au arătat că OLC reduce expresia unui receptor proteic (c-met), care poate fi implicat în formarea de noi vase de sânge și creșterea masei tumorale.

Conținut ridicat de anthocyanoside

În ceea ce privește polifenolii extrasați din vița de vie comună, echipa remarcă faptul că, deși conținutul de catehine și procianidine a fost redus, extractele de viță roșie conțineau până la 3% din antocianozide, care ar putea fi aplicate în sectoarele cosmeticelor și suplimentelor alimentare.

Conținutul polifenolic al extractului de semințe de struguri (GSE) include monomeri, dimeri și trimeri de catechină și epicatechină ca principali compuși extrași, iar echipa arată anumite studii care indică inhibarea enzimelor responsabile de formarea radicalilor și efectele anticancer.

„Această platformă este durabilă din punct de vedere ecologic” , afirmă echipa. „Produsele finale au fost obținute folosind apa ca solvent de extracție, evitând solvenții toxici.

„Pulberile și extractele sunt standardizate în ceea ce privește conținutul de polifenol, fapt confirmat prin cromatografie lichidă spectrometrie de diode array, detector de masă de înaltă performanță de analiză (HPLC-DAD-MS).

„Platforma este, de asemenea, durabilă punct de vedere economic, deoarece acesta poate fi utilizată pe tot parcursul anului, pentru procesarea deșeurilor agro-industriale din diferite anotimpuri.“


Din aceiasi categorie

Cercetări și descoperiri de top din 2020

În ciuda tuturor condițiilor mai puțin obișnuite ale lui 2020, anul trecut putem spune că „și-a luat” partea echitabilă de descoperiri inovatoare. Iată o...

EFSA face apel pentru acordarea de asistență științifică și tehnică

Toți partenerii naționali ce activează în domeniile de referință ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) sunt invitați să...

Potentiala capacitatea a virusului SARS-CoV-2 de a supravietui pe suprafete impune necesitatea testarii

Consecutiv identificării SARS-CoV-2 în decembrie 2019 (la acel moment identificat drept 2019-nCoV), s-a evidenţiat o capacitate ridicată a acestuia...

Brandul Topoloveni, reconfirmat în 2020 prin două recunoaşteri importante ale notorietăţii şi calităţii produselor

Brandul Topoloveni a fost consolidat şi reconfirmat în 2020 prin două recunoaşteri importante ale notorietăţii sale şi ale calităţii...
- Advertisement -

Nu există dovezi potrivit cărora virusul Sars-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente, respectiv prin paine

Avand in vedere aparitia in spatiul public si difuzarea de catre mai multe televiziuni din Romania si pe pagina...

Olam Coffee creează un nou fruct din cascara reciclată

Olam Coffee, o filială a Olam Food Ingredients, a dezvoltat o gamă de produse de superfructe noi folosind cascara...

Stirile ultimelor 7 zile

- Advertisement -

Alte stiri de actualitateNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar