facebook
Wednesday, November 30, 2022
ActualitateDe ce acceptă sau resping consumatorii carnea de cultură?

De ce acceptă sau resping consumatorii carnea de cultură?

-

Succesul final al cărnii obținute în laborator (prin cultură celulară) depinde de acceptarea consumatorilor. Ce factori determină sau împiedică adoptarea acesteia?

Carnea de cultură este prezentată ca o alternativă sustenabilă la producția convențională de carne.

În condițiile în care un număr tot mai mare de antreprenori din domeniul tehnologiei alimentare își îndreaptă în ultimii ani atenția spre proiecte de producere în laborator a cărnii de vită, de porc și de pui (primul ingredient de pui pe bază de celule este deja pe piață în Singapore), întrebarea rămâne: au consumatorii un apetit pentru carne cultivată din celule?

Mai multe cunoștințe pentr acceptarea de către consumatori

„Ca orice aliment nou, succesul final al cărnii de cultură depinde de acceptarea consumatorului”, notează cercetătorii unui nou studiu care încearcă să identifice factorii cheie care influențează acceptarea de către consumatori a cărnii de cultură.

Echipa de cercetare a inclus pe Ashkan Pakserescht de la Universitatea de Științe Aplicate Novia din Finlanda, Sina Ahmadi Kaliji de la Universitatea Sari de Științe Agricole și Resurse Naturale din Iran și Maurizio Canavari de la Alma Mater Studiorum-Università di Bologna din Italia.

„Interesele mele în cercetare includ acceptarea de către consumatori a tehnologiilor alimentare noi. Printre înlocuitorii cărnii, carnea de cultură este bine poziționată pentru a răspunde cererii tot mai mari de alimente și preocupărilor legate de efectele sale asupra mediului, chiar și cu obstacolele tehnice serioase de depășit”, a explicat Pakserescht.

Unul dintre principalele motive pentru care echipa de cercetare a efectuat revizuirea sistematică a literaturii din sector a fost elaborarea unei propuneri de cercetare pe care intenționează să o facă în acest domeniu. Pentru a elabora o nouă propunere, cercetătorii au avut nevoie să înțeleagă istoria temei – notabilă în ceea ce privește metodele folosite și rezultatele obținute și, în cele din urmă, să identifice nevoia de cercetare.

„Prin aceasta revizuire am câștigat mai multe cunoștințe aprofundate pe tema acceptării consumatorilor de carne de cultură și am efectuat o raționalizare metodologică pentru noua noastră propunere de cercetare.“

Factorul prim: preocupările etice și de mediu

Autorii studiului au adunat date cheie din 43 de articole pentru a sintetiza cunoștințele existente cu privire la factorii care afectează acceptarea consumatorilor față de tehnologia cărnii de cultură.

Studiile asupra consumatorilor au indicat cel puțin șapte factori care influențeză acceptarea de către consumatori a cărnii de cultură: conștientizarea publicului, percepția riscuri-beneficii, preocupări etice și de mediu, emoții, factori personali, proprietățile produsului și disponibilitatea alternativelor de carne.

Cel mai important factor par a fi preocupările etice și de mediu

În trecut, cercetătorii au descoperit că bunăstarea animalelor joacă un rol în scăderea din dieta a consumului de carne și în acceptarea cărnii de cultură. Alții au descoperit că bunăstarea animalelor și preocupările ecologice au fost cei mai influenți factori ai atitudinii consumatorilor față de carnea de cultură.

Pakserescht a fost deosebit de surprins de factorii care influențează disponibilitatea consumatorilor de a plăti o primă de preț pentru carnea alternativă.

„Preocupările de mediu și etice stimulează dorința de a conserva mediul și încurajează consumatorii să accepte sisteme de producție alimentară mai sustenabile. Cu toate acestea, a fost surprinzător să aflu că preocupările etice și de mediu i-au determinat pe consumatori să fie dispuși să plătească un preț superior pentru achiziționarea de înlocuitori de carne (de exemplu, înlocuitori pe bază de plante), dar nu neapărat carne de cultură”, a spus el pentru această publicație.

„Rezultatele au indicat faptul că avantajele de mediu singure nu par a fi o motivație puternică pentru a compensa riscurile percepute (sau impulsul inițial de respingere) ale acestei tehnologii noi.“

Următorii factori s-au dovedit a fi cei mai importanți: conștientizarea și cunoașterea publicului și factorii personali.

Cum pot aceste constatări să-i ajute pe producătorii de carne din celule?

Revizuirea a identificat trei teme majore printre articolele preluate. În primul rând, cercetătorii au remarcat o „reticență generală” în acceptarea cărnii de cultură. În al doilea rând, principalii factori de acceptare au părut să fie cunoștințele și indicațiile euristice – cum ar fi sănătatea și naturalețea percepute și, în al treilea rând, că preocupările de mediu și etice par să aibă efecte minore.

Cum pot aceste descoperiri să-i ajute pe producătorii de carne de cultură celulară? Potrivit lui Pakserescht, rezultatele sugerează că principala barieră în calea dezvoltării acestei tehnologii este atitudinea consumatorului.

„Cercetarea viitoare a consumatorilor ar trebui să se concentreze pe înțelegerea caracteristicilor de sănătate, siguranță, naturalețe și durabilitate ale cărnii de cultură”, a spus el pentru FoodNavigator.

„Studiul nostru a indicat opt factori majori interconectați ca factori determinanți ai acceptării de către consumatori a cărnii de cultură. Printre acești factori, rolul cunoașterii, percepțiile și opiniile personale pare a fi mai importante decât preocupările legate de mediu și cele etice.

„Prin urmare, industria trebuie să ia în considerare diseminarea cunoștințelor și comunicarea axate în special pe siguranță și naturalețe, în plus față de caracteristicile de sustenabilitate a cărnii de cultură.“

Citeste despre carnea de pui obtinuta in laborator si servita la restaurant.

Sursa: Appetite, „Review of factors affecting consumer acceptance of cultured meat’ („Revizuirea factorilor care afectează acceptarea de către consumatori a cărnii de cultură“), articol publicat online pe 1 decembrie 2021, DOI: https://doi.org/10.1016/j.appet.2021.105829, autori: Ashkan Pakseresht, Sina Ahmadi Kaliji, Maurizio Canavari.

DIN ACTUALITATE

Știrile ultimelor zile

Meda participă la Gustul Ales, ediția a 7-a cu patru dintre produsele sale

Compania Meda Prod 89 S.A. a înscris în competiția celor mai bune produse alimentare românești "Ora de bun gust" -...

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI din 30 august 2022, de modificare a Regulamentului delegat (UE)...

Gust, textura, sănătate pentru consumator, dar și costuri mai mici pentru producător. Cum le putem avea pe toate?

Oamenii doresc ca produsele lor de panificație și patiserie să aibă un gust și o textură grozave, fiind în...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul etic ia decizii în actul de cumpărare și informațiile care...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară conservele, dar și cum sunt păstrate alimentele în gospodărie, în...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Știrile ultimelor 7 zile

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Secretul Bunicii s-a înscris la Gustul Ales 2022 cu „Șprițați – digestivi cu merișoare”

Produsul „Șprițați - digestivi cu merișoare” comercializat de firma Tual Fast Chance sub marca Secretul Bunicii - Bunătăți ca odinioară...

Toneli s-a înscris în Concursul „Ora de Bun Gust 2022” cu Ovital Omega 3

Peste🔔40 de produse înscrise deja în concursul „Ora de Bun Gust”- Gustul Ales 2022, competiția celor mai gustoase produse...

Teste de compostabilitate certificate de DIN CERTCO și TÜV AUSTRIA – WESSLING GreenLab

WESSLING GreenLab este primul laborator al grupului international WESSLING care a obținut certificarea DIN CERTCO pentru testarea compostabilității în...

Energie verde -din paie- ignorată. România este singura țară din lume care are tehnologia pentru ea

Inventatorul Horneț: „Anual, se pot produce peste 300 de milioane de megawați din biomasă”. Acesta își exprimă speranța că...

Metode de reducere a costurilor folosind tehnologii de măsurare portabile și staționare

Echipamentele Testo combinate cu un software specific vă pot oferi informații relevante despre procesele proprii, precum și pentru realizarea...

Inovație SIAL Paris 2022- Tartinabile realizate din alge albastre-verzi

Motivul pentru care spirulina uscată este cel mai comun format este că în formă proaspătă ea este dificil de...

Premixurile potrivite pentru o dietă sănătoasă

Una din cinci persoane va dezvolta o afecțiune cardiacă gravă în timpul vieții. Aflați despre ingredientele cu potențialul de...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă