Procesare „Cerneală” din amidon modificat dezvoltată pentru imprimarea 3D: „Este...

„Cerneală” din amidon modificat dezvoltată pentru imprimarea 3D: „Este simplă, ieftină și ușor de implementat la scară industrială”

-

„Cerneala” utilizată pentru fabricarea alimentelor și a materialelor noi prin aditivare a fost dezvoltată de inginerii alimentari din amidon modificat.

Imprimarea 3D este atractivă pentru producătorii de alimente din mai multe motive: alimentele tipărite folosind această tehnologie de ultimă generație au potențialul de a se potrivi preferințelor consumatorilor în ceea ce privește gustul, textura, costul, comoditatea și nutriția.

Se preconizează că această tehnologie va juca un rol cheie în personalizarea alimentelor în viitor, fie că este vorba de personalizarea formelor, texturilor, aromelor sau culorilor pentru categorii de populație cu nevoi speciale, cum ar fi copiii și vârstnicii.

Pentru a progresa în lumea alimentelor tipărite 3D, cercetătorii din Brazilia și Franța au dezvoltat „cerneluri” pe bază de plante, despre care se spune că pot fi utilizate pentru a construi aceste produse. Hidrogelurile se bazează pe amidon modificat.

Cerneală“ din manioc și amidon de grâu

Cercetătorii de la Colegiul de Agricultură Luiz de Queiroz de la Universitatea din São Paulo (ESALQ-USP) din Brazilia și colegii lor de la Colegiul francez Nantes Atlantic de Medicină Veterinară, Știința și Ingineria Alimentelor (Oniris) din Franța și Institutul Național de Cercetare în Agricultură, Alimentație și Environment (INRAE), a dezvoltat diferite tehnologii pentru a modifica amidonul și a obține geluri cu „caracteristici ideale” pentru imprimarea 3D.

Primele geluri produse de echipa de cercetători internaționali s-au bazat pe amidon de manioc, folosind ozonul pentru a modifica structura și proprietățile amidonului. Ozonul a fost produs prin aplicarea unei descărcări electrice în oxigen, a fost barbotat gazul într-un recipient cu un amestec de apă și amidon de manioc în suspensie și s-a uscat amestecul prin îndepărtarea apei.

Modificând acest proces, inclusiv concentrația de ozon, temperatura și timpul, cercetătorii au reușit să producă geluri cu proprietăți diferite pentru a găsi consistența potrivită pentru imprimarea 3D.

„Controlul condițiilor ne-a permis să obținem geluri mai slabe pentru alte aplicații și geluri mai ferme, care sunt ideale pentru imprimarea 3D, deoarece realizează forma structurii imprimate fără a curge sau a pierde umezeala”, a menționat cercetătorul principal și profesor la ESALQ-USP Pedro Esteves Duarte Augusto.

O altă metodă a fost, de asemenea, dezvoltată de cercetători. Aceasta implică manioc uscat și amidon de grâu într-un cuptor, controlând în același timp temperatura și timpul. Această metodă le-a permis să obțină geluri care oferă „imprimabilitate optimă” – ceea ce înseamnă că alimentele pot fi tipărite strat cu strat și își pot menține structura.

„Am obținut rezultate bune cu ambele metode. Sunt simple, ieftine și ușor de implementat la scară industrială ”, a spus Augusto.

Potențial pentru producția de noi ingrediente

În continuare, echipa de cercetători intenționează să identifice alte metode de modificare a amidonului pentru producerea gelurilor de imprimare 3D, au dezvăluit acestea. ESALQ-USP a achiziționat o imprimantă 3D, pe care cercetătorii o vor folosi pentru a testa structurile dezvoltate cu noile geluri.

De asemenea, s-a sugerat că gelurile pe bază de manioc modificat și amidon de grâu ar putea fi utilizate pentru a imprima lucruri și în afara sferei alimentare, cum ar fi capsulele medicamentoase și nutraceuticele.

„Am demonstrat fezabilitatea producției de alimente prin imprimarea 3D și fabricarea de ingrediente personalizate”, a spus Augusto. „Acum ne propunem să extindem aplicațiile și să testăm alte materii prime.“


Sursa: FoodNavigator

Din aceiasi categorie

Grupul care a făcut o ofertă pentru achiziționarea Carrefour s-ar fi răzgândit (surse)

Grupul canadian de distribuţie Alimentation Couche-Tard ar fi renunțat la oferta de achiziție a Carrefour, după ce Guvernul francez...

Ce au găsit inspectorii ANSVSA în urma controalelor efectuate în decembrie

Direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor județene precum şi a municipiului Bucureşti au efectuat un număr de 9.918...

Grupul Danone optimizează controlul TOC și reduce costurile cu reactivii

Studiu de caz: BioTector și RTC în aplicații din industria alimentara Problema: Stația de epurare a unui producător din...

România produce carne de melc în valoare de 50 milioane de lei

Patru companii din Hunedoara, Tulcea, Mureș și Sibiu produc carne de melc în valoare de 50 de milioane de...
- Advertisement -

Cercetări și descoperiri de top din 2020

În ciuda tuturor condițiilor mai puțin obișnuite ale lui 2020, anul trecut putem spune că „și-a luat” partea echitabilă de descoperiri inovatoare. Iată o...

EFSA face apel pentru acordarea de asistență științifică și tehnică

Toți partenerii naționali ce activează în domeniile de referință ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) sunt invitați să...

Stirile ultimelor 7 zile

Ce au găsit inspectorii ANSVSA în urma controalelor efectuate în decembrie

Direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor județene precum...
- Advertisement -

Alte stiri de actualitateNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar