facebook
Friday, May 17, 2024
IngredientePrețul untului continuă să crească. De ce?

Prețul untului continuă să crească. De ce?

-

Prețul untului a crescut constant în ultimii ani, cu un ritm de expansiune de 18,5% în ultimul an, (variație înregistrată pe piața angro din UE între 2023 și 2024). Dar de ce se întâmplă acest lucru? Și este o tendință permanentă?

Indiferent dacă este întins cu generozitate pe o bucată de pâine prăjită sau înglobat într-o prăjitură, untul este un ingredient de bază în multe bucătării din întreaga lume. Dar, în ultimii ani s-a înregistrat o creștere vizibilă și susținută a costului untului.

Potrivit Consiliului de Dezvoltare a Agriculturii și Horticulturii (AHDB), prețurile untului în UE au fost „în creștere cu 2,4% de la o lună la alta și au înregistrat o creștere semnificativă de 18,5% față de anul trecut”.

Dar, de ce a crescut prețul untului în ultimii ani și această tendință se va menține?

De ce este prețul untului atât de mare?

Creșterea prețului untului din ultimii ani a fost rezultatul mai multor factori care afectează industria lactatelor, primul dintre aceștia fiind unul politic.

„Vârfurile și minimele pe piețele de mărfuri, inclusiv pe piețele produselor lactate nu sunt ceva neobișnuit, dar volatilitatea a devenit cu siguranță o caracteristică majoră a ultimilor patru sau cinci ani”, declara pentru FoodNavigator Margaret Butler, manager de sector pentru ingrediente lactate, la Irish Food Board, Board Bia.

„Piața produselor lactate a fost într-o evoluție oarecum de tip de montagne russe în ultimii doi ani”, este de acord David Swales, șeful departamentului de informații despre piața animalelor la AHDB. „Acest lucru a fost declanșat de războiul din Ucraina. De la începutul războiului, am văzut o creștere uriașă a prețurilor la energie, iar prețurile la îngrășăminte au crescut rapid.” .Aceste costuri crescute pentru fermieri, procesatorii de lactate și comercianții cu amănuntul au fost resimțite în cele din urmă de consumatori în ceea ce privește costul produselor, inclusiv al untului.

În plus, fenomenele meteorologice extreme au afectat industria produselor lactate. În 2020, seceta a afectat mai multe țări din Europa. Acest lucru a condus la o reducere a disponibilității ierbii pe care o pot mânca vacile de lapte.

„Am avut o vară foarte uscată în 2020”, a spus Swales pentru FoodNavigator. „De obicei, vacile ies la pășunat primăvara și vara, dar totul era atât de uscat încât iarba nu creștea, așa că fermierii trebuiau să-și hrănească vacile cu siloz din anii anteriori și apoi să cumpere hrană suplimentară pentru a-și hrăni animalele.”.

Această furtună perfectă de schimbări politice și de mediu a dus la îngrijorarea procesatorilor de lactate că fermierii de lactate ar putea reduce producția de lapte, deoarece pur și simplu nu era profitabil pentru ei să mențină sau să crească nivelurile de producție.

„Piața a răspuns la aceste schimbări, iar prețul laptelui a crescut pentru a încuraja fermierii să producă mai mult lapte”, explică Swales. „Atunci untul, brânza și alte mărfuri trebuie să crească prețul pentru ca procesatorii să își poată menține profitabilitatea.”

Pe lângă acești factori de mediu și politici, mulți oameni din industria lactatelor cred că untul primește recunoașterea pe care o merită ca produs de înaltă calitate .

„Grăsimea din lapte și untul și-au recâștigat recunoașterea valorii sale nutritive de ceva timp”, a declarat Alexander Anton, secretarul general al Asociației Europene a Produselor de Lactate, pentru FoodNavigator. „Untul este și a fost întotdeauna un produs de lux din punct de vedere al calității, al gustului și al nutriției. Astăzi este un produs de lux accesibil „în fiecare zi” în Europa și în mari părți ale lumii.”

„Produsul meu lactat preferat este untul. O bucată de unt întinsă peste o felie proaspătă de pâine brună este una dintre plăcerile simple ale vieții”, a declarat Phil Hogan, fost comisar european pentru agricultură și comerț.

Va continua să crească prețul untului?

„Avem o indicație timpurie a costului viitor al untului pentru consumatori analizând piața angro”, explică Swales. „Prețul untului pe piața angro a scăzut înapoi și acum se stabilizează.”

Cu toate acestea, am văzut din nou vreme extremă sub formă de precipitații abundente care au dus la inundații în multe țări europene. Acest lucru a însemnat că fermierii de lactate nu pot să-și scoată vacile pe pajiști, deoarece pământul este prea umed și vacile ar deteriora efectiv câmpurile. Ca urmare a acestui fapt, fermierii pierd un anumit timp. Fluxul este o perioadă de producție maximă de lapte, în care vacile sunt în mod obișnuit afară la pășunat pe câmp, câștigând multă energie din iarbă și producând mult lapte. Prin urmare, fermierii așteaptă să vadă cât lapte primesc în acest an.

„Dacă vremea umedă a afectat producția, atunci probabil că vor crește prețurile, dar în acest moment ne așteptăm la aceeași cantitate de lapte ca anul trecut, așa că prețul este stabil”, spune Swales. „Dar în ultimele trei luni piețele au fost bine echilibrate, mișcându-se în linie dreaptă și sunt în jos pe locul în care eram acum un an. În ceea ce privește prețurile cu amănuntul, nu văd prea multă presiune în creștere.”

Această analiză va veni ca o veste binevenită pentru consumatorii care au văzut bugetele întinse în timpul crizei costului vieții.

Cu toate acestea, dacă cererea de produse lactate crește, atunci prețul poate crește din nou.

„Ne aflăm probabil într-o perioadă de platou pentru producția de lapte, cu siguranță din perspectivă europeană”, spune Butler de la Bord Bia. „Dacă cererea se susține sau crește într-adevăr, ar trebui să se deducă faptul că prețurile mărfurilor se vor menține sau vor crește în tandem pentru a satisface cererea de lactate care este puțin probabil să înregistreze aprecieri majore”.

Alții cred că prețul untului va rămâne mai ridicat, indiferent de cerere și ofertă, considerând că acesta este un preț mai exact.

„Nu avem un glob de cristal”, spune Anton de la Asociația Europeană a Produselor de Lactate, „dar toți analiștii și perspectivele indică faptul că untul va continua să fie tranzacționat la valoarea sa reală – piața futures arată rezistența prețului pieței de astăzi pentru lunile viitoare.”

Cererea de unt în toată Europa

„Consumatorii sunt foarte sensibili la preț în acest moment, odată cu criza costului vieții și în ceea ce privește prețul pe kilogram, untul este mai scump decât destul de multe alternative în spațiul margarinei, așa că există un grad de schimbare a consumatorului”, spune Swales de la AHDB.

Cu toate acestea, mulți consumatori au continuat să cumpere unt pentru gustul său superior, precum și pentru faptul că este un ingredient natural, spre deosebire de alternativele mai procesate, precum margarina.

În plus, atunci când este consumat cu moderație, untul oferă multiple beneficii pentru sănătate. Este o sursă bună de vitamina A, care susține dezvoltarea fizică și funcția imunitară, și conține, de asemenea, butirat, un acid gras, care susține sănătatea intestinului.

„Am văzut importanța tot mai mare pe care consumatorii o acordă sănătății”, explică Swales. „Ceea ce vedem este un mare impuls pentru naturalețe și împotriva alimentelor ultraprocesate.”

DIN ACEIAȘI CATEGORIE

Știrile ultimelor zile

Adevărata măsură a culorii – avantajele spectrometriei

P entru asigurarea calității prin măsurarea culorii, 95 din Top 100 Companii din industria alimentară din întreaga lume se bazează...

Prima fabrică de bioreciclare PET din lume

Carbios , o companie de biotehnologie care urmărește să transforme ciclul de viață al materialelor plastice și textilelor, a...

Îndulcitorul artificial neotamul nu crește pofta de mâncare, dar ar putea afecta intestinul

Neotamul este folosit pentru a îndulci băuturi, sosuri și produse de panificație dulci. S-a descoperit recent că neotamul nu are...

Heatflation: Ce este și cum afectează industria alimentară?

Aproape sigur că veți fi auzit de inflație, poate că ați auzit de shrinkflation, dar ați auzit de heatflation? Industria...

Tehnici lean si tehnologie Industrie 4.0 pentru eficientizarea liniilor de producție

În fața unor provocări economice precum inflația și deficitul de materiale / forță de muncă, eficiența producției este crucială...

„Cel mai ușor” capac din PET pentru băuturi răcoritoare carbogazoase

Origin Materials, o companie specializată în dezvoltarea materialelor cu amprentă negativă de carbon, a lansat capacul PET pentru băuturi...

Ce este „sogflația” și cum amenință lanțurile de aprovizionare cu alimente?

Mai întâi a fost inflația, apoi a fost shrinkflation, apoi a urmat heatflation, acum există sogflation. Dar ce este...

Cele mai comandate deserturi în zilele de sărbătoare a Paștelui

Croissantele, gogoșile și tortul de morcovi sunt cele mai comandate deserturi de către români pe Glovo în zilele de...

După trecerea Paștelui, Ciolacu a descoperit fenomenul “shrinkflation” și cere măsuri urgente

Deși unele țări au adoptat deja măsuri împotriva fenomenului...

ANPC: Doar 32 de operatori economici care comercializează legume și fructe au fost în regulă din 1010 controlați

În prima jumătate a lunii aprilie 2024, Autoritatea Națională...

De ce un nou venit cu lactate hibride evită etichetarea „hibridă”

PlanetDairy, fondată de o echipă de foști directori din...

Portretul robot al unei adolescente tipice cu risc de a dezvolta o tulburare de alimentație

O astfel de adolescentă cu tulburare de alimentație se...

Biofilmul – amenințarea ascunsă a industriei alimentare și a băuturilor

Un biofilm este o comunitate structurată de microorganisme (precum bacterii, fungi, alge sau protozoare), care se atașează de o...

Kemin primește autorizație de aliment nou, pentru BetaVia Pure

Kemin Industries a primit autorizație pentru aliment nou de la Comisia Europeană pentru ingredientul său postbiotic BetaVia Pure, o...

Cotnari lansează campania „Crama Transparentă”

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri...

Amenzi de 150.000 de lei, după o acţiune de verificare a originii şi trasabilităţii produselor din pescuit

Inspectorii sanitari-veterinari au aplicat 13 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 149.400 lei, după o acţiune de verificare a originii...

Interesul pentru alternative pe bază de plante a crescut semnificativ

Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează...

Statele membre aprobă retragere a opt arome de fum de pe piața UE

Astăzi, statele membre au aprobat o propunere a Comisiei de a nu reînnoi autorizația pentru 8 arome de fum...

Face aceeași treabă ca pasteurizarea, păstrând proteinele intacte

Pasteurizarea a folosit întotdeauna cantități semnificative de căldură. O nouă tehnologie, însă, poate îndeplini aceeași funcție fără această căldură,...

Ce este comerțul paralel?

În 2021, Uniunea Europeană a deschis o investigație oficială asupra Mondelēz International pentru că ar fi restricționat comerțul paralel....

Rottaprint a înregistrat cu cca. 7% mai mulți clienți internaționali în 2023 și a raportat comenzi în 14 țări

Pentru anul în curs, compania are în plan consolidarea poziției și extinderea prezenței pe piețele din Uniunea Europeană. Rottaprint, cea...

NNS 2024: Rolul crucial al implicării partenerului în modelarea comportamentului alimentar

În sfera obiceiurilor alimentare și a adoptării unui stil de viață sănătos, rolul partenerilor apare adesea ca fiind un...

S-a descoperit o alternativă organică la pesticidele chimice

Oamenii de știință cred că au găsit o soluție organică la pesticidele chimice. Una dintre cele mai mari obiecții la...

Cercetare: 12 țări sunt responsabile pentru 60% din deșeurile de plastic gestionate prost la nivel mondial

O nouă cercetare a descoperit că 220 de milioane de tone de deșeuri de plastic vor fi generate în...

NNS 2024: Care sunt certitudinile științei referitoare la efectele benefice ale pâinii cu maia, comparativ cu pâinea obținută prin metoda directă? 

În contextul în care nutriția, asemeni oricărui alt domeniu științific, este supusă unor revizuiri, pe măsura apariției informațiilor noi...

Preţul de valorificare al mierii scăzut cu aproape 50%

Războiul din Ucraina a perturbat sectorul apicol nu numai în România ci şi în Europa. Sectorul apicol din România ar...

Țară cu țară, stradă cu stradă: Nestlé despre navigarea prin reglementările globale de reciclare

Reglementările privind reciclarea diferă între țări, regiuni și, uneori, chiar și între străzi. Nestlé speră într-o abordare mai armonizată,...

Șase factori care influențează performanța detectorului de metale

V ă prezentăm mai jos șase factori-cheie care au capacitatea de a influența eficiența detectorului de metale în detectarea...

S-a inventat o metodă de conservare a brânzei fără conservanți

Noua metodă de conservare permite păstrarea produsului la frigider până la 45 de zile. O echipă de oameni de știință...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă